+Spider Posted August 8, 2011 Share Posted August 8, 2011 Tutaj podajemy linki do ciekawych wpisów w logach internetowych Na początek: http://www.geocaching.com/seek/log.aspx?LUID=29108f2e-8a06-4b5f-8a1a-444bf0abc44c Wpis trochę chamski, ale niestety prawdziwy. Syf tam jest straszny - śmieci są tam przynoszone przez Odrę podczas wysokich stanów wód. Quote Link to comment
+M&S Team Posted August 8, 2011 Share Posted August 8, 2011 W jednej z naszych skrzynek ostatnio pojawił się następujący wpis: http://www.geocaching.com/seek/log.aspx?LUID=b2a21fad-624c-4157-8e83-1bd80854ed0e Też musimy przyznać rację - niestety w Gliwicach brak skrzynek na GC Quote Link to comment
+Spider Posted August 8, 2011 Author Share Posted August 8, 2011 Ten log jest całkiem niezły: http://www.geocaching.com/seek/log.aspx?LUID=8f78528a-2a89-4de8-bed4-62b73cdc66fd Quote Link to comment
nemrodek Posted August 8, 2011 Share Posted August 8, 2011 ja ostatnio dostałem fajnego loga w "zniknietej skrytce" po czesku http://www.geocaching.com/seek/log.aspx?LUID=9290d00c-aedf-4d4c-899a-968c909002fd w moim "tłumaczeniu": nie znaleźliśmy, ale jesteśmy z daleka, więc logujemy "Found it" :-) Quote Link to comment
KrystianT Posted August 8, 2011 Share Posted August 8, 2011 Miałem podobny przypadek - kesz zawieszony z powodu planowanego remontu obiektu, pudełko u mnie w domu a w terenie pojawia się taki log: #1472Cache visited with Sk8t3r. He has found this cache so he showed me the the right place. I left there paper with my log. TFTC, very interesting place. http://www.geocaching.com/seek/log.aspx?LUID=06fd53f7-821f-4eb9-8595-cb0a1ac4365a Quote Link to comment
+Spider Posted August 9, 2011 Author Share Posted August 9, 2011 w moim "tłumaczeniu": nie znaleźliśmy, ale jesteśmy z daleka, więc logujemy "Found it" :-) Specjalistami od tego są Niemcy. Pierwszy z brzegu przykład: http://www.geocaching.com/seek/log.aspx?LUID=bd092ca2-218d-4408-ab1c-e61c2e2f5b5e Bardzo mi się takie coś nie podoba, bo jest to mylące zarówno na właściciela jak i dla poszukiwaczy. Quote Link to comment
+Mosznir Posted August 9, 2011 Share Posted August 9, 2011 w moim "tłumaczeniu": nie znaleźliśmy, ale jesteśmy z daleka, więc logujemy "Found it" :-) Specjalistami od tego są Niemcy. Pierwszy z brzegu przykład: http://www.geocaching.com/seek/log.aspx?LUID=bd092ca2-218d-4408-ab1c-e61c2e2f5b5e Bardzo mi się takie coś nie podoba, bo jest to mylące zarówno na właściciela jak i dla poszukiwaczy. Skąd wiesz, że go nie znalazł ?;] Może woda opadła, a wantsky nie odblokował. Quote Link to comment
+Spider Posted August 10, 2011 Author Share Posted August 10, 2011 Po prostu wiem Quote Link to comment
+wantsky Posted August 10, 2011 Share Posted August 10, 2011 jestem też prawie pewien, że nie znalazł, ale muszę to sprawdzić są na tym świecie hardcore'owcy, nie chciałbym gościa skrzywdzić, ale jak loga tam nie będzie, to jego log poleci Quote Link to comment
+RobertPL Posted August 17, 2011 Share Posted August 17, 2011 (edited) To już przesada Szukaliśmy tej skrzynki dobre pół godziny ale nie przyszło mi do głowy, żeby zalogować znalezienie. Jak można napisać, że się nie znalazło a ustawić znalezienie. Ta zabawa zmierza w złą stronę, a wszystko przez te statystyki! Tak można pisać w każdej skrzynce która zaginęła, szukałem wszędzie, więc oznaczam jako znaleziona. Czy coś z takimi praktykami można zrobić? Edited August 17, 2011 by Robert_M Quote Link to comment
zywcu Posted August 17, 2011 Share Posted August 17, 2011 To już przesada Szukaliśmy tej skrzynki dobre pół godziny ale nie przyszło mi do głowy, żeby zalogować znalezienie. Jak można napisać, że się nie znalazło a ustawić znalezienie. Ta zabawa zmierza w złą stronę, a wszystko przez te statystyki! Tak można pisać w każdej skrzynce która zaginęła, szukałem wszędzie, więc oznaczam jako znaleziona. Czy coś z takimi praktykami można zrobić? Robert, nie przejmuj się - każdy się bawi jak chce! Ja też miewałem takich - ich sprawa! Czerp z zabawy tylko pozytywne wrażenia, a marginesem się nie przejmuj! Quote Link to comment
+Mosznir Posted August 17, 2011 Share Posted August 17, 2011 Akurat ten ostatni log wygląda jakby ktoś pomylił z DNFa z Found it logując dużo skrzynek, mi też się tak kilka razy zdarzyło, ale poprawiałem Quote Link to comment
toczygroszek Posted August 17, 2011 Share Posted August 17, 2011 To już przesada Szukaliśmy tej skrzynki dobre pół godziny ale nie przyszło mi do głowy, żeby zalogować znalezienie. Jak można napisać, że się nie znalazło a ustawić znalezienie. Ta zabawa zmierza w złą stronę, a wszystko przez te statystyki! Tak można pisać w każdej skrzynce która zaginęła, szukałem wszędzie, więc oznaczam jako znaleziona. Czy coś z takimi praktykami można zrobić? Można usunąć wpis, albo napisać maila do autora. Tak jak pisze Mosznir to pewnie pomyłka, też tak mi się zdarzyło kilka razy. Quote Link to comment
+t_e_d Posted September 5, 2011 Share Posted September 5, 2011 Ludzie maja pomysly Skrzynka ewidentnie zagnela, to co sie robi ? Nalepia sie swoje stikersy w miejscu gdzie powinna byc skrzynka (np znak drogowy, mostek, bariera przy drodze). A pozniej jeszcze sie tym chwali w logu - The box is not there! I have taken a photo of log-stickers from previous cachers at the bridge and added my signature.TFTC! I oczywiscie - zalogowal znalezienie Quote Link to comment
+Spider Posted September 5, 2011 Author Share Posted September 5, 2011 Niemiec ? Quote Link to comment
+t_e_d Posted September 5, 2011 Share Posted September 5, 2011 Niemiec ? Sprawdzilem wlasnie - nie, Slowenia. Ale nie chodzilo mi o tego jednego, widzialem na wlasne oczy, na przyklad slupek drogowy gdzie powinna byc skrzynka - zamiast niej, naklejonych chyba kilkanascie rozych stikerow, z wpisanymi datami (zeby bylo porzadnie) i podejrzewam ze te wszystkie osoby zalogowaly znalezienie. Z tego co pamietam - byli tam Czesi, Slowacy, Niemcy, Wegrzy. Quote Link to comment
+Spider Posted September 5, 2011 Author Share Posted September 5, 2011 Czyli epidemia się rozszerza i rozprzestrzeniła się już poza obszar Niemiec. Niedobrze... Quote Link to comment
toczygroszek Posted September 5, 2011 Share Posted September 5, 2011 Pozostaje nam zatem trzymać poziom Quote Link to comment
+swapgirly Posted September 5, 2011 Share Posted September 5, 2011 A wiecie, ja w Niemczech nie spotkałam się jeszcze nigdy z taką praktyką ale za to ze strony Amerykanów kilka razy. Quote Link to comment
+t_e_d Posted September 6, 2011 Share Posted September 6, 2011 (edited) Wczoraj zdjec tych wlepek nie robilem - dzisiaj za to mam zdjecia ze stempelkami Wszystkie pieczatki i wpisy zrobione na barierce ochronnej na moscie i sa wsrod nich osoby ktore maja po 1500 czy pnad 2 tys znalezien, czesto jezdza na eventy ...... Samo Zycie Edited September 6, 2011 by t_e_d Quote Link to comment
KrystianT Posted September 7, 2011 Share Posted September 7, 2011 A ja czasem opowiadając o geocachingu mówię, że my to inaczej niż wandale, nie piszemy na murach "tu byłem" tylko mamy pochowane logbooki w których odnotowujemy swoje wizyty... Quote Link to comment
+Thathanka Posted September 14, 2011 Share Posted September 14, 2011 W logu jednej ze skrytek ktos zadal sobie trud przetlumaczenia swoich mysli na polski: Dostep do ponad ziemniaki ............ TFTC! Zabil mi cwieka, bo ciagle zastanawiam sie co mial na mysli. Quote Link to comment
+t_e_d Posted September 14, 2011 Share Posted September 14, 2011 Probowales googlem tlumaczyc w druga strone (na jezyk ojczysty geocachera) ? Quote Link to comment
+Thathanka Posted September 15, 2011 Share Posted September 15, 2011 Probowalem na rozne sposoby, ale ciagle nie widze sensu. Nie jest to problem, a raczej kolejna przestraoga by ostroznie korzyastac z elektronicznych tlumaczy. Quote Link to comment
+formicaPL Posted September 15, 2011 Share Posted September 15, 2011 Ciekawa zagadka Można spytać z jakiego kraju znalazca pochodzi? Quote Link to comment
+Thathanka Posted September 15, 2011 Share Posted September 15, 2011 Chyba z Czech: http://www.geocaching.com/seek/log.aspx?LUID=e3c49d87-7941-426d-a9e0-7a7b08171976 Quote Link to comment
+czajapawel Posted September 15, 2011 Share Posted September 15, 2011 (edited) A nie ma tam zadnych ziemniakow w poblizu? Moze faktycznie byly. --------- Translatory fajne rzeczy tworza przy tlumaczeniu z malo popularnych jezykow na im podobne. Dla przykladu hint ze skrzynki: PL - Znajdz na wiosne, moze pic, a na pewno znajdziesz cache. Jakby nie hint po angielsku (zreszta tez niepoprawny) to bym do wiosny czekal EN - Find the spring, might drink, and surely find cache. Edited September 15, 2011 by czajapawel Quote Link to comment
+t_e_d Posted September 26, 2011 Share Posted September 26, 2011 (edited) A ja nie tyle o ciekawym wpisie ale o ciekawym logbooku i w ogole o ciekawym pomysle na skrzynke A miejsce polecam - warto je odwiedziec http://coord.info/GC33RHH Edited September 26, 2011 by t_e_d Quote Link to comment
+lonely_wolf Posted September 29, 2011 Share Posted September 29, 2011 (edited) Co do smiesznych wpisow, podobal mi sie ten http://www.geocaching.com/seek/log.aspx?LUID=98aba88d-d440-4f44-b674-5900130d7d14 A co do Amerykanow to raczej sa uczciwi jezeli juz czegos nie znalezli to nie znalezli..., nie spotkalem sie z naklejkami czy wpisami na barirkach czy slupach w miejsce logbook'u Jak tej skrzynki nie znalazlem mimo tego ze podchodzilem do niej chyba 3 razy... Chciaz plakac tez mi sie chcialo Edited September 29, 2011 by lonely_wolf Quote Link to comment
+Spider Posted October 5, 2011 Author Share Posted October 5, 2011 (edited) Ostatnio w jednej z moich skrytek pojawił się taki oto wpis: http://www.geocaching.com/seek/log.aspx?LUID=96a8c2aa-e67f-4d90-9796-fefefa768761 Edited October 5, 2011 by SpiderPL Quote Link to comment
+Mosznir Posted October 5, 2011 Share Posted October 5, 2011 (edited) Po negocjacjach z dziećmi i tak ma farta że go policja nie zwinęła . Co do dzieci strasznie wkurzają mnie kesze ( to nie o Twoim keszu Spider ) chowane w okolicach placów zabaw, przedszkoli i szkól podstawowych. Edited October 5, 2011 by Mosznir Quote Link to comment
+Thathanka Posted October 5, 2011 Share Posted October 5, 2011 Co do dzieci strasznie wkurzają mnie kesze ( to nie o Twoim keszu Spider ) chowane w okolicach placów zabaw, przedszkoli i szkól podstawowych. W UK recenzenci nie puszczaja takich keszy. Quote Link to comment
nemrodek Posted October 5, 2011 Share Posted October 5, 2011 i bardzo dobrze. W Rzymie jeden z cachy jest przyczepiony magnesem do zjeżdżalni. Najpierw pół godziny czekałem, żeby sie do niego dostać, a potem maluch prawie mi wjechał w plecy jak się wpisywałem. Musiałem czekać aż się ciemno zrobi, żeby odłożyć cachea na miejsce Quote Link to comment
+Thathanka Posted October 6, 2011 Share Posted October 6, 2011 Ja podchodzilem do jednego kesza, ktorego wspolrzedne blednie wskazywaly plac zabaw. Przyszedlem, widze matke z dziecmi, wiec siadlem na laweczce i czekam. Nie minelo 5 minut (!) i podjechala straz miejska i wymownym wzrokiem odprowadzila mnie do wyjscia. To byl jedyny raz kiedy szukalem w takim miejscu i obiecalem sobie ze nigdy wiecej. Podobne przejscia mieli inni i kesz zostal zawieszony, a obecnie jest przeniesiony, choc nie ma w nim nic niezgodnego z prawem. I trudno sie temu dziwic, bo samotny facet na placu zabaw wyglada podejrzanie. Quote Link to comment
+Spider Posted October 6, 2011 Author Share Posted October 6, 2011 To oraz inne ograniczenia zostały opisane tutaj: https://wiki.Groundspeak.com/display/GEO/United+Kingdom Uważam, że w Polsce można by było również stworzyć taki zakaz. Quote Link to comment
+miklobit Posted October 6, 2011 Share Posted October 6, 2011 (edited) Zakładając, że plac zabaw jest w miejscu publicznym i dostępnym dla każdego, to na jakiej podstawie prawnej taki zakaz byłby sformułowany ? W przytoczonym linku z UK sformułowanie jest takie : "Geocachers may feel uncomfortable searching for a cache near children or parents with children. For this reasons caches will not be allowed within or near to playgrounds or play equipment.". Czyli w skrócie - nie wolno Ci umieścić kesza w takim miejscu bo jakiś znalazca mógłby się czuć nieswojo ... Dla mnie takie zakaz wpisuje w ogólny trend ( na zachód od Odry ), że wszystko trzeba napisać, zadekretować ,żeby przypadkiem, w razie czego zawsze była dupokrytka do pokazania. Nie potrafię sobie wyobrazić na jakiej podstawie można się czepiać kogoś, za to że siedzi na ławce przy placu zabaw. Obyśmy w tej dziedzinie nie starali się nadganiać zachodnich zwyczajów. Edited October 6, 2011 by miklobit Quote Link to comment
+Thathanka Posted October 6, 2011 Share Posted October 6, 2011 Nie potrafię sobie wyobrazić na jakiej podstawie można się czepiać kogoś, za to że siedzi na ławce przy placu zabaw. Wiaze sie to z podejsciem to ochrony dzieci. Prawda, ze czasem przyjmuje ona rozmiary trudne do zrozumienia, a czasem zaakceptowania dla przybysza z Polski. Podejscie recenzentow jest po prostu adekwatne do warunkow w jakich zyja. Podobne regulacje, jak pisze Spider, moglyby funkconowac w Polsce, choc niekoniecznie bylaby to kalka tych brytyjskich. Optymistyczne zaufanie do zdrowego rozsadku wszystkich graczy sie nie sprawdza, a takie wytyczne dalyby reviewerowi podstawy do dzialania. Quote Link to comment
+HighlanderPL Posted October 6, 2011 Share Posted October 6, 2011 Widzę że w UK mają bardzo restrykcyjne przepisy co do cmentarzy, pomników w miejscach pamięci i terenów kościelnych, tzn. wykluczone jest również chowanie w ogrodzeniach tych posesji, nawet jeśli jest to ogrodzenie dostępne z zewnątrz a skrytka jest mikromagnetykiem. Mam nadzieję że taki zapis w części "ogrodzeniowej" się w Polsce nie pojawi. Quote Link to comment
nemrodek Posted October 6, 2011 Share Posted October 6, 2011 a ja ciekaw jestem w jaki sposób takie dodatkowe regionalne/krajowe restrykcje się pojawiają? decyzja reviewera czy raczej oddolna inicjatywa cacherów? ktoś wie? Quote Link to comment
+Thathanka Posted October 6, 2011 Share Posted October 6, 2011 W UK jest jest spoleczna organizacja (The Geocaching Association of Great Britain (GAGB)) z wybieralnymi w wyborach wladzami i znaczna wiekszosc ograniczen jest formulowana przez nich i obowiazuje wszystkich geocacherow niezaleznie od tego w ktorym serwisie sie bawia. http://gagb.co.uk/ Quote Link to comment
+swapgirly Posted October 6, 2011 Share Posted October 6, 2011 Nie potrafię sobie wyobrazić na jakiej podstawie można się czepiać kogoś, za to że siedzi na ławce przy placu zabaw. Obyśmy w tej dziedzinie nie starali się nadganiać zachodnich zwyczajów. A masz dzieci? Bo myślę jak raz, dwa razy byś zauważył, że ktoś na przykład fotografuje Twoje dziecko, to już byś takie zachowania zrozumiał. Quote Link to comment
+keymanPL Posted October 7, 2011 Share Posted October 7, 2011 Bardzo spodobał mi się dzisiejszy watchlist z logami do kilku leśnych skrzynek Thathanki którymi mamy przyjemność się opiekować. Okazało się że Niemcy po utknięciu w korku na ul. Spacerowej postanowili zostawić samochód i czekając aż się rozładuje pójść do lasu na skrzynki http://www.geocaching.com/seek/log.aspx?LUID=595b8cc4-b83d-4577-8068-9d0f7590a7a7 Jest to świetny przykład jak fajną zabawą jest geocaching i kiedy ludzie czerpią z niego przyjemność. Quote Link to comment
+soolash Posted October 7, 2011 Share Posted October 7, 2011 Bardzo spodobał mi się dzisiejszy watchlist z logami do kilku leśnych skrzynek Thathanki którymi mamy przyjemność się opiekować. Okazało się że Niemcy po utknięciu w korku na ul. Spacerowej postanowili zostawić samochód i czekając aż się rozładuje pójść do lasu na skrzynki Jest to świetny przykład jak fajną zabawą jest geocaching i kiedy ludzie czerpią z niego przyjemność. Super! Nasi szukacze pewnie włączyliby laptopa i szukali dziury w całym na forum :-). Quote Link to comment
+Spider Posted December 4, 2011 Author Share Posted December 4, 2011 Może do końca nie są to ciekawe wpisy, ale sytuacja jak najbardziej tak Dzisiaj byłem przeserwisować swoje skrytki i taka historia mnie spotkała: http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?guid=717d11b5-4be0-4d2b-a678-c24ac3179758 Obiekt ten jest na prawdę pokaźnych rozmiarów bo to ambona myśliwska. I za cholerę nie wiem jak została ona przetransportowana bez rozbierania... Quote Link to comment
+y_a_h_oo Posted December 4, 2011 Share Posted December 4, 2011 Obiekt ten jest na prawdę pokaźnych rozmiarów bo to ambona myśliwska. I za cholerę nie wiem jak została ona przetransportowana bez rozbierania... Jakie szczescie, ze w Wawce spottersi maja usypana gorke (ziemia + utwardzone miejsce do obserwowania i na statywy). Jej ani nikt nie przeniesie, ani na zlom nie odda... Oczywiscie Gorka Spotterska jest okeszowana, a jakze! Quote Link to comment
+soolash Posted December 4, 2011 Share Posted December 4, 2011 Obiekt ten jest na prawdę pokaźnych rozmiarów bo to ambona myśliwska. I za cholerę nie wiem jak została ona przetransportowana bez rozbierania... Nie take rzeczy żeśmy ze szwagrem po pijaku robyly... Ale to nie my. Myślę, że to mogło być ufo! Quote Link to comment
nemrodek Posted April 22, 2012 Share Posted April 22, 2012 w kilku moich skrzynkach jeden z geocacherów zrobił wpisy po łacinie!! tutaj przykład Quote Link to comment
+Wiesia.K Posted August 29, 2012 Share Posted August 29, 2012 "Przy okazji obok widziałem prawdopodobnie umierającego gołębia który miał zrobiony przez okolicznych mieszkańców domek z kartonu oraz postawioną wodę i chleb, niestety biedak nie chciał jeść i ledwo co otwierał oczy, ludzi też się nie bał. Aktualnie mieszkam w Warszawie, gdzie nikt dla siebie nie ma szacunku, a patrząc na te biedne zwierze aż mi się ciepło w sercu zrobiło. Ludzie z Gdańska są cudowni! " Quote Link to comment
toczygroszek Posted August 29, 2012 Share Posted August 29, 2012 Ale dla mew to już tyle szacunku nie mają... Quote Link to comment
+Wiesia.K Posted August 29, 2012 Share Posted August 29, 2012 Ale dla mew to już tyle szacunku nie mają... W Gdańsku????!!!! Mewobójca to gdynianin, a u nas w 3 city to duuuuża róznica! to tak jak Śląsk i Zagłebie! Inna historia, inny skład ludnosciowy, inne druzyny piłkarskie, oczywiście wieczne wojny na forach ... Soolash, nie obraziłeś się prawda ??? , Quote Link to comment
Recommended Posts