+Wiesia.K Posted January 28, 2014 Author Share Posted January 28, 2014 Na dziś 513zł WAW-GLA Wizzem, piątek wieczór - poniedziałek wieczór. Ale! obniżki (ewentualne) będą na to od początku czerwca, więc warto monitorować. HA! A ja z długiej chwili sprawdzałam dziś bilety z Gdanska do Seatlle. Drobne 9000 km, 2200 w dwie strony, Lufthansą Odwiedzić HQ- bezcenne I przy okazji do Kanady mozna skoczyc, to za miedzą! Quote Link to comment
+Plomba Posted January 29, 2014 Share Posted January 29, 2014 Za te pieniądze można mieszkać ponad miesiąc w Karkonoszach. A będzie tam jakieś Mega? A chcesz? W Karkonoszach dużo łatwiej o Mega niż w centrum Polski. I to takie prawdziwe. Jediné, co potřebujete mluvit trochu česky... Quote Link to comment
toczygroszek Posted January 29, 2014 Share Posted January 29, 2014 A chcesz? Każdy by chciał. Quote Link to comment
+Plomba Posted January 29, 2014 Share Posted January 29, 2014 Nie każdy, bo jak to zaproponowałem, to kilku kolegów mnie ostudziło. Dolnośląskich. Sam już nie wiem... Tymczasem załączam fotolekcję czeskiego dla początkujących: http://www.Borowice.pl/p/CZ.jpg Quote Link to comment
+Murazor Posted January 29, 2014 Share Posted January 29, 2014 kilku kolegów mnie ostudziło. Dolnośląskich. Bo oni musieliby przy organizacji tyrać, a ci z dala po prostu przyjechaliby na gotowe! Quote Link to comment
+y_a_h_oo Posted January 29, 2014 Share Posted January 29, 2014 (edited) Bo oni musieliby przy organizacji tyrać, a ci z dala po prostu przyjechaliby na gotowe! W koncu tak wyglada przygotowywanie dowolnego spotkania - ktos tyra, aby bawic sie mogl ktos. Im wieksze spotkanie, tym wiecej roboty. Do tego dochodzi dogrywanie szczegolow logistycznych (bo jak masz duzo ludzi to w mysl polskiego prawa mowimy o w pelni wypasionej imprezie masowej albo tylko o koniecznosci zgloszenia organizacji takiego spotkania (jezeli odpowiednio mniej osob przychodzi). Jezeli Mega, to impreza masowa - czyli masz urwanie tylka w zwiazku z obowiazujacym nas prawem. Tak wiem, mozna pojsc na zywiol i nic nikomu nie zglaszac, ale niechcialbym byc na miejscu organizatorow takiego spotkania. Nie w tym kraju PS. juz raz przylozylem swoja malutka rasie do organizacji MegoPoland, wiec wcale sie nie obraze, jak nastepne zrobi ktos inny Edited January 29, 2014 by y_a_h_oo Quote Link to comment
+Plomba Posted January 29, 2014 Share Posted January 29, 2014 W koncu tak wyglada przygotowywanie dowolnego spotkania - ktos tyra, aby bawic sie mogl ktos. Im wieksze spotkanie, tym wiecej roboty. Do tego dochodzi dogrywanie szczegolow logistycznych (bo jak masz duzo ludzi to w mysl polskiego prawa mowimy o w pelni wypasionej imprezie masowej albo tylko o koniecznosci zgloszenia organizacji takiego spotkania (jezeli odpowiednio mniej osob przychodzi). Jezeli Mega, to impreza masowa - czyli masz urwanie tylka w zwiazku z obowiazujacym nas prawem. Tak wiem, mozna pojsc na zywiol i nic nikomu nie zglaszac, ale niechcialbym byc na miejscu organizatorow takiego spotkania. Nie w tym kraju PS. juz raz przylozylem swoja malutka rasie do organizacji MegoPoland, wiec wcale sie nie obraze, jak nastepne zrobi ktos inny Ja wcale nie boję się organizacji takiego eventu. Jeśli chodzi o imprezę masową w świetle polskiego prawa, to jej nie będzie, bo po polskiej stronie spodziewałbym się 50-150 osób. Takie wycieczki ogarniam jako przewodnik; czasami biorę do pomocy koleżanki i kolegów z cechu. Mega Event w Karkonoszach powinien przyciągnąć dużo więcej Czechów. Razem z Czechami możemy spełnić warunek 500, bez Czechów nie widzę takiej możliwości. Miejsce mam już upatrzone. Termin powinien być w sezonie letnim. Jeśli ma być inny Mega Event w 2014 roku w Polsce, to możemy poczekać z moim pomysłem do 2015 r. W tym wypadku nie trzeba byłoby wydawać 1000 zł na podróż i zakwaterowanie w czasie weekendu w Glasgow, aby być na Mega Evencie. Chociaż z drugiej strony, oczywiście podróże kształcą i do Szkocji na pewno wybierze się trochę Polaków, ale nie sądzę, aby wybrało się tam wielu. Quote Link to comment
+Thathanka Posted January 29, 2014 Share Posted January 29, 2014 W tym wypadku nie trzeba byłoby wydawać 1000 zł na podróż i zakwaterowanie w czasie weekendu w Glasgow, aby być na Mega Evencie. Chociaż z drugiej strony, oczywiście podróże kształcą i do Szkocji na pewno wybierze się trochę Polaków, ale nie sądzę, aby wybrało się tam wielu. Mega w Szkocji jest zdecydowanie drozsze niz karkonoskie z jednego zasadniczego powodu: bo jest. Quote Link to comment
+Murazor Posted January 29, 2014 Share Posted January 29, 2014 Chętnie bym się w Karkonoszach zaś pojawił. Byle by to nie było w dzień geocachingu (bo wtedy jest Mega w Monachium), ani w pierwszy weekend września (bo wtedy Mega+Maze w Bratysławie). Quote Link to comment
+ru.beus Posted January 29, 2014 Share Posted January 29, 2014 Ja jak na razie rozważam poważnie opcję Modlin -PIK - Modlin, teremin 31.07-0.08 i nocleg w namiocie (czyli + 300 PLN za bagaż, bo na podręczny go nie będę mógł wnieść ). Czyli podóż jakieś 600 PLN Quote Link to comment
+Wiesia.K Posted January 29, 2014 Author Share Posted January 29, 2014 Chętnie bym się w Karkonoszach zaś pojawił. Byle by to nie było w dzień geocachingu (bo wtedy jest Mega w Monachium), ani w pierwszy weekend września (bo wtedy Mega+Maze w Bratysławie). Murazorze, szansa,że spotkamy sie na obu, ah... Quote Link to comment
+Plomba Posted January 29, 2014 Share Posted January 29, 2014 (edited) Terminy można zawsze dopasować... Edited January 29, 2014 by Plomba Quote Link to comment
sadekgorzno Posted January 30, 2014 Share Posted January 30, 2014 (edited) A tym czasem... Nowa, świeża, silna ekipa Team NML zaprasza na swój pierwszy event Ognisko by Team NML w śnieżnej scenerii malowniczej Doliny Drwęcy nad brzegiem Jeziora Nielbark. http://www.geocaching.com/geocache/GC4XMNN_ognisko-by-team-nml Edited January 30, 2014 by sadekgorzno Quote Link to comment
+ru.beus Posted February 21, 2014 Share Posted February 21, 2014 Z okazji dnia kobiet zapraszam do warszawy Kwiatek dla Ewy http://coord.info/GC4YVG3 Quote Link to comment
+Murazor Posted February 27, 2014 Share Posted February 27, 2014 (edited) Jeśli ktoś z dalekich stron waha się jeszcze, czy przyjechać na weekend 4-6 kwietnia do Krakowa, to właśnie przybył dodatkowy powód, aby jednak się zebrać w drogę. Jak już pisałem wcześniej: W piątek, czwartego kwietnia 2014 roku, w godzinach 18:00 - 21:00w budynku Galerii GIL na kampusie Politechniki Krakowskiej przy ulicy Warszawskiej 24 w Krakowie odbędzie się WYSTAWA GEOCOINÓW. http://coord.info/GC4WMZH Zaś następnego dnia rano, 05.04.2014 o godzinie 9:00 w sąsiadującej lokalizacji bedzie miał miejsce: Maker Madness multi event - Kraków http://coord.info/GC4Z8WT To drugie spotkanie potrwa około godziny. A potem nic nie stoi na przeszkodzie by wybrać się na wspólne - albo też indywidualne, jak kto woli - keszobranie. A w Grodzie Kraka skrytek ostatnio obrodziło, że hej! Przy okazji przypominam, że termin składania zamówień na pamiątkowe geocoiny z wystawy upływa w najbliższy poniedziałek, 03 marca 2014. Zbieranie rezerwacji zamykam tego dnia o 21:00, a potem wysyłam zamówienie do fabryki. Wyprodukowanych bedzie tylko tyle coinów, na ile zostanie mi zgłoszone zapotrzebowanie; nie będzie nadwyżek. Edited February 27, 2014 by Murazor Quote Link to comment
+y_a_h_oo Posted February 27, 2014 Share Posted February 27, 2014 Jeśli ktoś z dalekich stron waha się jeszcze, czy przyjechać na weekend 4-6 kwietnia do Krakowa, to właśnie przybył dodatkowy powód, aby jednak się zebrać w drogę. Jak już pisałem wcześniej: W piątek, czwartego kwietnia 2014 roku, w godzinach 18:00 - 21:00w budynku Galerii GIL na kampusie Politechniki Krakowskiej przy ulicy Warszawskiej 24 w Krakowie odbędzie się WYSTAWA GEOCOINÓW. http://coord.info/GC4WMZH Zaś następnego dnia rano, 05.04.2014 o godzinie 9:00 w sąsiadującej lokalizacji bedzie miał miejsce: Maker Madness multi event - Kraków http://coord.info/GC4Z8WT To drugie spotkanie potrwa około godziny. A potem nic nie stoi na przeszkodzie by wybrać się na wspólne - albo też indywidualne, jak kto woli - keszobranie. A w Grodzie Kraka skrytek ostatnio obrodziło, że hej! Przy okazji przypominam, że termin składania zamówień na pamiątkowe geocoiny z wystawy upływa w najbliższy poniedziałek, 03 marca 2014. Zbieranie rezerwacji zamykam tego dnia o 21:00, a potem wysyłam zamówienie do fabryki. Wyprodukowanych bedzie tylko tyle coinów, na ile zostanie mi zgłoszone zapotrzebowanie; nie będzie nadwyżek. A w Warszawie mamy Maker Madness dzien wczesniej - tak aby zainteresowani zdazyli do Grodu Kraka na coinfest Quote Link to comment
GeoFreak PL Posted March 23, 2014 Share Posted March 23, 2014 Maker Madness w Szczecinie: http://www.geocaching.com/geocache/GC50V4V_maker-madness-szczecin Quote Link to comment
+abdul65 Posted March 25, 2014 Share Posted March 25, 2014 Koleżanki i Koledzy, gdański event 04.04.2014 posiada akceptację Event Maker Madness! Każdy kto będzie w nim uczestniczył dostanie wirtualny suwenir. Jak żyć - sezon2 -czyli Trudne Wybory Zapraszam abdul65 Quote Link to comment
+Murazor Posted March 31, 2014 Share Posted March 31, 2014 A czwartego Kwietnia w Krakowie... Zapraszam! Quote Link to comment
+Plomba Posted April 1, 2014 Share Posted April 1, 2014 Jejku, do niedawna myślałem, że w całej Polsce jest może wszystkich razem ze 100 geocoinów, a tutaj w jednym miejscu ma być 300??? To może warto byłoby wydać katalog tego Geocoins Show? Czy będzie jakiś przewodnik, hehe, co by nam przybliżył zagadnienia i oprowadził po ekspozycji? Wyjeżdżam w piątek rano do Krakowa, nie mogę się spóźnić! Quote Link to comment
+Lady Murazor Posted April 1, 2014 Share Posted April 1, 2014 Jejku, do niedawna myślałem, że w całej Polsce jest może wszystkich razem ze 100 geocoinów, a tutaj w jednym miejscu ma być 300??? To może warto byłoby wydać katalog tego Geocoins Show? Czy będzie jakiś przewodnik, hehe, co by nam przybliżył zagadnienia i oprowadził po ekspozycji? Wyjeżdżam w piątek rano do Krakowa, nie mogę się spóźnić! No to będzie przewodnik Do zobaczenia w piątek! Quote Link to comment
+Murazor Posted April 1, 2014 Share Posted April 1, 2014 Jakby co, będę służył objaśnieniami, co jest czym. Namiastka, podkreślam, namiastka katalogu jest planowana, w formie zwięzłej ulotki informacyjnej. Coś więcej - może kiedyś w dalekiej przyszłosci, jak się Widmowe Króle dorobią statusu mega. Quote Link to comment
+Murazor Posted April 6, 2014 Share Posted April 6, 2014 No i po evencie... Uff, wszystko poszło dobrze. Było to, co być powinno: wiele geocoinów w gablotach, sala, w której mimo dużej frekwencji nie było ciasno, stoisko, gdzie można było kupić sobie własnego coina, jak również coś do zakąszenia i popicia. Przez te trzy godziny przez wystawę przewinął się niejaki tłumek: oficjalny eventowy logbook wykazuje obecność równo osiemdziesięciu osób, ale wpisów paru znanych mi i widzianych na spotkaniu keszerów jakoś w nim brak. No nic, trudno, pozostańmy przy tej osiemdziesiątce. Wrażenia zwiedzających można poczytać w logach online. Kto był - temu dziękuję. Kogo nie było - niech żałuje! Quote Link to comment
+Plomba Posted April 7, 2014 Share Posted April 7, 2014 No i po evencie... Uff, wszystko poszło dobrze. Było to, co być powinno: wiele geocoinów w gablotach, sala, w której mimo dużej frekwencji nie było ciasno, stoisko, gdzie można było kupić sobie własnego coina, jak również coś do zakąszenia i popicia. Przez te trzy godziny przez wystawę przewinął się niejaki tłumek: oficjalny eventowy logbook wykazuje obecność równo osiemdziesięciu osób, ale wpisów paru znanych mi i widzianych na spotkaniu keszerów jakoś w nim brak. No nic, trudno, pozostańmy przy tej osiemdziesiątce. Wrażenia zwiedzających można poczytać w logach online. Kto był - temu dziękuję. Kogo nie było - niech żałuje! Ja byłem, ale żałuję, że nie mogłem dokładniej obejrzeć wszystkich eksponatów, bo przez te kilka godzin uwijałem się jak mogłem, aby obsłużyć zainteresowanych zwiedzających. Następnym razem na takie wydarzenie trzeba będzie poświęcić więcej czasu. Quote Link to comment
+Wiesia.K Posted April 22, 2014 Author Share Posted April 22, 2014 Jak ktos jest zainteresowany: http://coord.info/GC4K089 Pierwszy w świecie GIGA event, szansa na nowa ikonkę w statystykach Quote Link to comment
+dadoskawina Posted April 23, 2014 Share Posted April 23, 2014 GIGA event No i jak to się będzie liczyło do badża? Quote Link to comment
+Spider Posted April 23, 2014 Share Posted April 23, 2014 No i jak to się będzie liczyło do badża? Nie będzie. Wraz z pojawieniem się Giga, badże zostały zlikwidowane. Quote Link to comment
+soolash Posted April 23, 2014 Share Posted April 23, 2014 No i jak to się będzie liczyło do badża? Nie będzie. Wraz z pojawieniem się Giga, badże zostały zlikwidowane. :-) Hura!!!! :-) Quote Link to comment
+soolash Posted April 23, 2014 Share Posted April 23, 2014 Dla niektórych skończyłby się sens zabawy w geocaching ;-). Quote Link to comment
toczygroszek Posted April 23, 2014 Share Posted April 23, 2014 Zróbmy pierwszy Tera Event! Quote Link to comment
toczygroszek Posted April 23, 2014 Share Posted April 23, 2014 W sumie racja. Tera się nie da, najwcześniej za dwa tygodnie. Quote Link to comment
+Scout_RB Posted May 21, 2014 Share Posted May 21, 2014 Macie jakieś gorącen newsy z wczorajszego Eventu Wujka Jamesa w Krakowie? A Visit Home from Geocaching HQ in Seattle Niestety nie mogłem dotrzeć A ciekaw jestem jak było i czy macie jakieś ciekawe wieści z HQ? Quote Link to comment
+Murazor Posted May 21, 2014 Share Posted May 21, 2014 Było fajnie. Z newsów załapałem, że w najbliższym czasie szykują się zmiany w wyglądzie stron profili użytkowników. Quote Link to comment
+ru.beus Posted May 22, 2014 Share Posted May 22, 2014 A ja mam pytanie. Czy są jakieś ograniczenia w liczbie ZWYKŁYCH eventów w jednym mieście, jednego dnia ? I nie chodzi mi o sytuację gdy odbywa się mega/giga event Quote Link to comment
+lowca Posted May 22, 2014 Share Posted May 22, 2014 A ja mam pytanie. Czy są jakieś ograniczenia w liczbie ZWYKŁYCH eventów w jednym mieście, jednego dnia ? 10:00 Flashmob event na stacji metra Kabaty 10:15 Flashmob event na stacji metra Natolin 10:30 Flashmob event na stacji metra Imielin .... albo nas z Imielina zgarną do czubków/na dołek, albo o 14 na Młocinach będziemy świętować kolejne dwa badże za eventy Quote Link to comment
+Spider Posted May 22, 2014 Share Posted May 22, 2014 A ja mam pytanie. Czy są jakieś ograniczenia w liczbie ZWYKŁYCH eventów w jednym mieście, jednego dnia ? I nie chodzi mi o sytuację gdy odbywa się mega/giga event Są Quote Link to comment
+lowca Posted May 22, 2014 Share Posted May 22, 2014 A ja mam pytanie. Czy są jakieś ograniczenia w liczbie ZWYKŁYCH eventów w jednym mieście, jednego dnia ? I nie chodzi mi o sytuację gdy odbywa się mega/giga event Są A które punkty regulaminu o tym mówią? Quote Link to comment
+ru.beus Posted May 23, 2014 Share Posted May 23, 2014 (edited) A ja mam pytanie. Czy są jakieś ograniczenia w liczbie ZWYKŁYCH eventów w jednym mieście, jednego dnia ? I nie chodzi mi o sytuację gdy odbywa się mega/giga event Są A które punkty regulaminu o tym mówią? Doszukałem się http://www.geocachin...ines.aspx#event Trzeba będzie zmodyfikować plany jednego eventu, bo nie mam czasu na próby przekonania recenzenta. Edited May 23, 2014 by ru.beus Quote Link to comment
+dadoskawina Posted May 23, 2014 Share Posted May 23, 2014 A ja mam pytanie. Czy są jakieś ograniczenia w liczbie ZWYKŁYCH eventów w jednym mieście, jednego dnia ? I nie chodzi mi o sytuację gdy odbywa się mega/giga event Są A które punkty regulaminu o tym mówią? Doszukałem się http://www.geocachin...ines.aspx#event Czy mogę prosić o uściślenie, o którym fragmencie regulaminu mowa, bo jedyne co ja znalazłem, to to: "events that are near the same time or location and intended for the same audience should be submitted as a single event" O ile dobrze rozumiem, jest to jedynie ZALECENIE, a nie wymaganie ("should", a nie "must"). Poza tym punkt ten zawiera bardzo nieprecyzyjne sformułowania. Bo co to znaczy "near"? 1km? 5km? tą samą miejscowość? gminę? I co to znaczy "the same audience"? Każdy event jest adresowany do geocacherów. Więc przy pewnym punkcie widzenia, można śmiało wyciągnąć wniosek, że KAŻDY event jest "intended for the same audience". Będę wdzięczny za doprecyzowanie lub wskazanie innych fragmentów regulaminu, które przeoczyłem. Quote Link to comment
toczygroszek Posted May 23, 2014 Share Posted May 23, 2014 Kiedy jeszcze keszowałem w Irlandii, to tamtejszy reviewer wyjaśnił, że muszą to być różne pod względem organizacji eventy. Chodzi o to, żeby nie robić traila eventowego, tzn co 5 minut event pod każdym kolejny drzewem. Ale jeśli jest tak,że najpierw jest event w knajpie, a potem np event w postaci ogniska nad rzeką, to może być. Ale to było kilka lat temu i być może się coś zmieniło w zasadach i ich interpretacji. Quote Link to comment
+GeoLog81 Posted May 23, 2014 Share Posted May 23, 2014 Skoro ktoś o Mega/Giga pisze... To można zorganizować "zwykły" Event w tym samym dniu co Mega/Giga czy jednak nie? Quote Link to comment
+Spider Posted May 23, 2014 Share Posted May 23, 2014 Skoro ktoś o Mega/Giga pisze... To można zorganizować "zwykły" Event w tym samym dniu co Mega/Giga czy jednak nie? Tylko i wyłącznie za zgodą GS. Standardowo nie można rejestrować subeventów dla Mega. Quote Link to comment
+GeoLog81 Posted May 23, 2014 Share Posted May 23, 2014 Tylko i wyłącznie za zgodą GS. Standardowo nie można rejestrować subeventów dla Mega. Czyli flashmob pod WebCamem w czasie Giga nie wypali? I tym samym 10 różnych typów będzie do zdobycia tylko łącznie z ew. Lab Cachem (a więc Project-GC tego nieobadżuje)? Quote Link to comment
+Spider Posted May 23, 2014 Share Posted May 23, 2014 W większości przypadków GS daje zgodę jak np. podczas Mega w Czechach. Quote Link to comment
+GeoLog81 Posted May 23, 2014 Share Posted May 23, 2014 W większości przypadków GS daje zgodę jak np. podczas Mega w Czechach. A trzeba do nich bezpośrednio pisać (z jakim wyprzedzeniem)? Czy wystarczy, że zgłoszę Eventa i Reviewer w razie jakichś problemów napisze co i jak? Quote Link to comment
+lowca Posted May 23, 2014 Share Posted May 23, 2014 (a więc Project-GC tego nieobadżuje)? Tobie chodzi o znajdowanie fajnych skrzynek, czy o obadżowanie się na projekt-gc ?? Quote Link to comment
+GeoLog81 Posted May 23, 2014 Share Posted May 23, 2014 Tobie chodzi o znajdowanie fajnych skrzynek, czy o obadżowanie się na projekt-gc ?? Obadżować się, a potem na luzie zajmować się znajdowaniem fajnych keszy A tak poważnie, jak już gdzieś mam być gdzie jest webcam, to chcę go zaliczyć Nie zostawię go sobie "na później" tylko dlatego, że kolejnej okazji do "badża" może już nie być Quote Link to comment
+Spider Posted May 23, 2014 Share Posted May 23, 2014 A trzeba do nich bezpośrednio pisać (z jakim wyprzedzeniem)? Czy wystarczy, że zgłoszę Eventa i Reviewer w razie jakichś problemów napisze co i jak? Najpierw musisz mieć status Mega. Zapewniam Cię, że zanim go osiągniesz to nie raz będziesz się kontaktować GS i wtedy też będziesz miał okazję poruszyć temat sub-eventów. Quote Link to comment
+GeoLog81 Posted May 23, 2014 Share Posted May 23, 2014 Najpierw musisz mieć status Mega. Zapewniam Cię, że zanim go osiągniesz to nie raz będziesz się kontaktować GS i wtedy też będziesz miał okazję poruszyć temat sub-eventów. Nie, nie, źle mnie zrozumiałeś. Jest event Mega/Giga. Chcę przy jego okazji zgarnąć grupkę Polaków i poszukać czegoś wspólnie, więc stąd pomysł eventa pod webcamem (zrobienie jakiegoś 'napisu' z ludków itp.) Pytanie, czy mogę coś takiego zrobić w dniu Mega/Giga... Quote Link to comment
Recommended Posts