+y_a_h_oo Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 Dodatkowo i opcjonalnie: zanim zrobisz taka indoorowa skrzynke, warto podjac kilka takich samodzielnie, aby przekonac sie, jak powinno to wygladac. Po Twoich znalezieniach ciezko mi jest zorientowac sie, gdzie jest Twoje "Home location", wiec ciezko wskazac bliskie przyklady. Krakow, Gdansk, Gorzno lub Warszawa - tu sa takie keszyki, mozesz podpatrzec jak to robia inni (w kazdym razie ja w tych miejscowosciach spotkalem takie, zapewne sa i w innych miejscach Polski). W razie pytac pisz na priva. Quote Link to comment
audion21 Posted March 14, 2013 Share Posted March 14, 2013 witam, zamierzam za chwile wybrac na poszukiwania swojej pierwszej skrzynki, jak na tej stronce geocaching.pl dodaje sie ze znalazło sie skrzynke?? Quote Link to comment
+wantsky Posted March 14, 2013 Share Posted March 14, 2013 witam, zamierzam za chwile wybrac na poszukiwania swojej pierwszej skrzynki, jak na tej stronce geocaching.pl dodaje sie ze znalazło sie skrzynke?? Wchodzisz na stronę skrytki na geocaching.com, klikasz u góry Dodaj Wpis, wybierasz Found It (jeśli znaleziona), wpisujesz historię znalezienia lub cokolwiek innego na co masz ochotę i klikasz przycisk Dodaj Wpis. Quote Link to comment
audion21 Posted March 14, 2013 Share Posted March 14, 2013 mozesz dac link? nie wiem czy jestem jakis ciemny ale nie moge tego znalezc... Quote Link to comment
+Spider Posted March 14, 2013 Share Posted March 14, 2013 http://www.geocaching.com/ Quote Link to comment
audion21 Posted March 14, 2013 Share Posted March 14, 2013 no to wiem... chodzi mi o link do tych "skrytek".. Quote Link to comment
audion21 Posted March 14, 2013 Share Posted March 14, 2013 dobra juz znalazłem:) Quote Link to comment
+wantsky Posted March 14, 2013 Share Posted March 14, 2013 no to wiem... chodzi mi o link do tych "skrytek".. Wejdź najlepiej na www.geocaching.com/map Na mapie znajdź skrytkę, którą chcesz odwiedzić. Klikając na nią otwierasz stronę tej skrytki. Będzie wyglądać np. tak - http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?wp=GC3YCP3 Quote Link to comment
buscar71 Posted March 30, 2013 Share Posted March 30, 2013 Witam również jestem nowy. Idea zabawy bardzo mi się podoba. Chciałbym ruszyć do zabawy z telefonem wyposażonym w GPS, czy możecie polecić jakieś aplikacje (na Androida), które się przydadzą w zabawie? Znalazłem GeoBeagle i Locus Free. Zapewne jest coś lepszego dostępnego w sieci? Quote Link to comment
+y_a_h_oo Posted March 30, 2013 Share Posted March 30, 2013 Witam również jestem nowy. Idea zabawy bardzo mi się podoba. Chciałbym ruszyć do zabawy z telefonem wyposażonym w GPS, czy możecie polecić jakieś aplikacje (na Androida), które się przydadzą w zabawie? Znalazłem GeoBeagle i Locus Free. Zapewne jest coś lepszego dostępnego w sieci? zobacz jeszcze c:geo Akurat z telefonem wlasciwie juz nie keszuje, wiec nie podpowiem co lepsze, ale w koncu sam musisz sobie znalezc program, ktory najbardziej bedzie Ci pasowal Powodzenia w poszukiwaniach! Quote Link to comment
+ochkarol Posted March 30, 2013 Share Posted March 30, 2013 Na androida polecam nastepujacy zestaw programow: Locus- podstawa c:geo- razem z Locusem sam miod, Praktycznie rzecz biorac te dwa zalatwiaja cala sprawe. Jako uzupelnienie. GPS Status GPS Averaging. PS Osobiscie uwazam, ze do fotospoilerow najlepszy jest wlasnie smartfon. Quote Link to comment
buscar71 Posted March 30, 2013 Share Posted March 30, 2013 super, dzięki za podpowiedzi i szybką odpowiedź zaraz odwiedzę market z apkami. pozdrawiam Quote Link to comment
+soolash Posted March 30, 2013 Share Posted March 30, 2013 Z ochkarolem zgadzam się w tym temacie pod każdym względem. Dokładnie tego używam po dość długim "testowaniu" wielu apps. Nie potrzeba nic więcej. Quote Link to comment
+ru.beus Posted March 30, 2013 Share Posted March 30, 2013 A jak ktoś ma zwykły telefon z GPS-em, który obsługuję jave, to jest fajny czeski programik pt. handygeocaching - naprawdę po kilku minutach, idzie się połapać w podstawowych funkcjach, mimo braku pełnego zrozumienia języka południowych sąsiadów :-D Quote Link to comment
seba020 Posted March 31, 2013 Share Posted March 31, 2013 c:geo nawet bez Locusa daje radę (od początku jak keszuję, android z c:geo) więc osobiście jako podstawę dał bym właśnie c:geo, do tego nawet najmniejszy pakiet internetu (50MB) bardzo ułatwia życie (live mapa, aktualizowanie opisów / logów) Quote Link to comment
Soltyss Posted April 2, 2013 Share Posted April 2, 2013 Bardzo przepraszam, że zawracam głowę, szanowni casherzy (Czy jak Wam tam ), ale jestem początkujący i dzisiaj chcę rozpocząć moją przygodę z tym geoperszingiem. Otóż dowiedziałem się, że w mojej miejscowości jest ukryta jedna skrzynecka. Tyle, że pisze, że jest ukryta "na kordach". Może to głupie pytanie (A może nawet bardzo), ale... co to znaczą te kordy? Często tu widzę to określenie. Pozdrawiam, Soltyss Quote Link to comment
nemrodek Posted April 2, 2013 Share Posted April 2, 2013 koordy - to skrót od słowa koordynaty, czyli po prostu długość i szerokość geograficzna Quote Link to comment
+Thathanka Posted April 2, 2013 Share Posted April 2, 2013 koordy - to skrót od słowa koordynaty, czyli po prostu długość i szerokość geograficzna Innymi slowy to kalka jezykowa z angielskiego dla "współrzędnych geograficznych". Znajdizesz tego mnóstwo w geocachingu, jak we wszystkim pochodzacym zza wielkiej wody. Zerknij tu: http://www.geocaching.pl/faq.php?article=glossary , a znajdziesz tam wiele odpowiedzi na swoje pytania. Quote Link to comment
Soltyss Posted April 2, 2013 Share Posted April 2, 2013 Czyli... "jest ukryta na kordach" oznacza, że jest ukryta dokładnie w miejscu współrzędnych? Bo trochę się pogubiłem... Quote Link to comment
sadekgorzno Posted April 2, 2013 Share Posted April 2, 2013 Czyli... "jest ukryta na kordach" oznacza, że jest ukryta dokładnie w miejscu współrzędnych? Bo trochę się pogubiłem... dokładnie tak Powodzenia Quote Link to comment
Soltyss Posted April 2, 2013 Share Posted April 2, 2013 Bardzo dziękuję za pomoc. Dziś z kolegą wyruszamy na poszukiwanie pierwszej skrytki - Kirkut w Sokołowie Młp. Trzymajcie kciuki! Jest tu ktoś z naszych okolic? Quote Link to comment
+soolash Posted April 2, 2013 Share Posted April 2, 2013 Bardzo dziękuję za pomoc. Dziś z kolegą wyruszamy na poszukiwanie pierwszej skrytki - Kirkut w Sokołowie Młp. Trzymajcie kciuki! Jest tu ktoś z naszych okolic? Oj, chyba niewielu tam keszerów :-(. Ale, ale... ksywkę powinieneś zmienić na Burmistrzzzz, bo Sokołów to jednak miasto jest chyba,co? W poszukiwaniach powodzenia życzę, oby pierwsze wrażenie było na tyle dobre, żebyś kontynuował zabawę :-). Quote Link to comment
Soltyss Posted April 2, 2013 Share Posted April 2, 2013 Bardzo dziękuję za pomoc. Dziś z kolegą wyruszamy na poszukiwanie pierwszej skrytki - Kirkut w Sokołowie Młp. Trzymajcie kciuki! Jest tu ktoś z naszych okolic? Oj, chyba niewielu tam keszerów :-(. Ale, ale... ksywkę powinieneś zmienić na Burmistrzzzz, bo Sokołów to jednak miasto jest chyba,co? W poszukiwaniach powodzenia życzę, oby pierwsze wrażenie było na tyle dobre, żebyś kontynuował zabawę :-). Haha, to prawda, ale Soltyss brzmi lepiej wg mnie. Skrzyneczka już znaleziona, nie miałem większych problemów. Zapisałem się i odłożyłem na miejsce. Już zarejestrowałem to na gc.com i powiem szczerze, że mnie bardzo wciągnęło! Już planuję następne "wyprawy" po okolicy i mam nawet pomysł na jedną skrzynkę... Pozdrawiam, Soltyss. Quote Link to comment
+Wiesia.K Posted April 2, 2013 Share Posted April 2, 2013 Skrzyneczka już znaleziona, nie miałem większych problemów. Zapisałem się i odłożyłem na miejsce. Już zarejestrowałem to na gc.com i powiem szczerze, że mnie bardzo wciągnęło! Już planuję następne "wyprawy" po okolicy i mam nawet pomysł na jedną skrzynkę... Gratuluję udanego debiutu- ale... zanim zazniesz cos zakładać- znajdź proszę przynajmniej ze 20... Obejrzyj dokładnie geo TV kanał na YT, poczytaj regulamin... Miłej zabawy! Quote Link to comment
seba020 Posted April 2, 2013 Share Posted April 2, 2013 [...] Gratuluję udanego debiutu- ale... zanim zazniesz cos zakładać- znajdź proszę przynajmniej ze 20... Obejrzyj dokładnie geo TV kanał na YT, poczytaj regulamin... Miłej zabawy! oj tam, oj tam, zaraz 20 ... wystarczy poczytać na blogu http://blog.geocaching.pl/ jakich błędów unikać i będzie dobrze. Ja zakładając pierwszego kesza miałem kilkanaście znalezień i Maliniak może potwierdzić że źle nie było (choć kesz ma teraz większy rozmiar i lepiej się maskuje) życzę powodzenia! Quote Link to comment
Soltyss Posted April 3, 2013 Share Posted April 3, 2013 Gratuluję udanego debiutu- ale... zanim zazniesz cos zakładać- znajdź proszę przynajmniej ze 20... Obejrzyj dokładnie geo TV kanał na YT, poczytaj regulamin... Miłej zabawy! Przecież nie napisałem, że od razu będę zakładał. Tak jak mówisz: Znajdę trochę skrytek, obczaję co w nich się znajduje, poczytam o tym trochę... Quote Link to comment
zywcu Posted April 3, 2013 Share Posted April 3, 2013 Przecież nie napisałem, że od razu będę zakładał. Tak jak mówisz: Znajdę trochę skrytek, obczaję co w nich się znajduje, poczytam o tym trochę... Napisałeś, że "masz pomysł na jedną skrzyneczkę..." - pewnie stąd reakcja Gratuluję "kamienia milowego" i baw się dobrze! BTW: Proszę moderatora o zmianę tematu tego wątku, konkretnie o wymazanie sława "wszystko" - wszyscy wiemy, że nie wszystko można tu napisać... Quote Link to comment
Zaworov Posted April 4, 2013 Share Posted April 4, 2013 (edited) Gratuluję udanego debiutu- ale... zanim zazniesz cos zakładać- znajdź proszę przynajmniej ze 20... Obejrzyj dokładnie geo TV kanał na YT, poczytaj regulamin... Miłej zabawy! To chyba nie chodzi o to GeoTV!? http://www.youtube.com/watch?v=6ExXPMLhczM Edited April 4, 2013 by Zaworov Quote Link to comment
J.M.M.J.Z-team Posted May 5, 2013 Share Posted May 5, 2013 Witam Wszystkich w imieniu naszej rodzinki - jest nas czworo - J. - Joanna, M. - Marek , M. - Maciej , J. - Justynka Z. - Zygadło(nazwisko znaczy się) team wiem,że będziecie pisać,że lepiej pojedyńczo bo nie zawsze razem będziemy szukać - ale ma pytanie czy i ewentualnie jak można założyć drużynkę? dzisiaj właśnie zaczęliśmy zabawę i znaleźliśmy pierwszego kesza - Small River - we Włocławku polecam fajna zabawa i chociaż keszyk mikro znaleźliśmy bez problemu - jako nowicjusze zapomnieliśmy o długopisie ale na szczęście był ołóweczek złapaliśmy bakcyla - wszyscy Quote Link to comment
+wantsky Posted May 5, 2013 Share Posted May 5, 2013 Witam Wszystkich w imieniu naszej rodzinki - jest nas czworo - J. - Joanna, M. - Marek , M. - Maciej , J. - Justynka Z. - Zygadło(nazwisko znaczy się) team wiem,że będziecie pisać,że lepiej pojedyńczo bo nie zawsze razem będziemy szukać - ale ma pytanie czy i ewentualnie jak można założyć drużynkę? dzisiaj właśnie zaczęliśmy zabawę i znaleźliśmy pierwszego kesza - Small River - we Włocławku polecam fajna zabawa i chociaż keszyk mikro znaleźliśmy bez problemu - jako nowicjusze zapomnieliśmy o długopisie ale na szczęście był ołóweczek złapaliśmy bakcyla - wszyscy Nie ma specjalnej procedury zakładania drużyny. Podczas rejestracji po prostu nazywacie użytkownika tak jak chcecie, żeby się drużyna nazywała i już. Powodzenia! Quote Link to comment
+ochkarol Posted May 5, 2013 Share Posted May 5, 2013 JMMJZTeam niezle brzmi. Podoba mi sie ten login, to naprawde ladny login! Quote Link to comment
+y_a_h_oo Posted May 5, 2013 Share Posted May 5, 2013 JMMJZTeam niezle brzmi. Jako odwieczna maruda pragne zauwazyc, iz zakladanie Teamu wiaze sie z jednym problemem: gdy bedziecie chcieli otrzymac odznaki PTTK, to jako jeden login (Team) dostaniecie jedna odznake (a nie po jednej dla kazdego czlonka druzyny). Powodzenia w poszukiwaniach! Quote Link to comment
+soolash Posted May 5, 2013 Share Posted May 5, 2013 Jedno konto zespołowe a oprócz tego konta indywidualne dla każdego członka teamu i pozamiatane. Najlepsze rozwiązanie... Quote Link to comment
J.M.M.J.Z-team Posted May 6, 2013 Share Posted May 6, 2013 Dzięki serdeczne właśnie będziemy zakładać konta pozostałym- dobrze,że na początku jesteście bardzo pomocni Quote Link to comment
dziedzickrzysiek Posted May 18, 2013 Share Posted May 18, 2013 Co prawda nie jestem początkujący ale pytanie będzie dość błahe (tak mi się wydaje). W poniedziałek lecę do Irkucka. Jest tam jeden kesz GC12DHJ. W opisie kesza jest takie info: "162 m in 347,2° direction" Chodzi o to, że finał znajduje się 162m w kierunku 347,2° od miejsca, do którego prowadzą początkowe kordy. I tu moje pytanie. Co/jak ustawić w moim garminie (eTrex 30), żeby prowadził mnie w ten punkt? Ewentualnie jak przeliczyć na podstawie kordów początkowych i tej informacji współrzędne finału? Mam nadzieję, że moje pytanie jest zrozumiałe. PS jest ktoś z Krakowa kto ma mapę Rosji na garmina bo by się przydała ? Quote Link to comment
KrystianT Posted May 18, 2013 Share Posted May 18, 2013 W oregonie robisz waypoint i na końcu jest opcja "odwzoruj waypoint", gdzie podajesz azymut i odległość. Quote Link to comment
+Spider Posted May 18, 2013 Share Posted May 18, 2013 Albo użyj MapSource. P.S. Współrzędne finału: N52 16.613 E104 16.586 Quote Link to comment
dziedzickrzysiek Posted May 18, 2013 Share Posted May 18, 2013 Dzięki za odpowiedzi i kordy. W moim etrexie też jest ta opcja, o której pisał Krystian. Quote Link to comment
hanni19 Posted May 20, 2013 Share Posted May 20, 2013 Witam! Chciałem zapytać jak mogę utworzyć nową skrzynkę. Nie chodzi mi tyle jak ją zrobić fizycznie tylko jak dodać ją na stronie aby była widoczna dla innych użytkowników. Dzięki za odpowiedz. Pozdrawiam Quote Link to comment
u810 Posted May 20, 2013 Share Posted May 20, 2013 (edited) geocaching.com - > szukaj i zakładaj skrytki -> w prawej kolumnie masz link do formularza, który prowadzi dalej za rączkę. EDIT: Nie masz jeszcze znalezień. Może na początek warto coś znaleźć. Edited May 20, 2013 by u810 Quote Link to comment
sadekgorzno Posted May 20, 2013 Share Posted May 20, 2013 Witam! Chciałem zapytać jak mogę utworzyć nową skrzynkę. Nie chodzi mi tyle jak ją zrobić fizycznie tylko jak dodać ją na stronie aby była widoczna dla innych użytkowników. Dzięki za odpowiedz. Pozdrawiam tu masz filmik instruktażowy Quote Link to comment
radeonn Posted June 5, 2013 Share Posted June 5, 2013 Hej! Mam takie pytanie. Dobiłem wczoraj po znalezieniu 4 skrzynek do 100 keszy znalezionych w Polsce (poza tym mam jeszcze 1 znalezionego za granicą). Ucieszony chciałem zamówić odznakę - nie mogę tego zrobić, bowiem na stronie geocaching.pl wyświetla mi się, że znalazłem 99 keszy (powinno być 100). W moich statystykach na geocaching.pl widnieje w kamieniach milowych liczba 100. A już niżej, że keszy mam 99. Wiecie o co może chodzić...? Bo już wszystko sprawdziłem... Nawet przy okazji znalazłem jednego kesza, którego zapomniałem zalogować tydzień temu. Więc już teraz będę mógł zamówić odznakę, ale chodzi mi o tego innego brakującego kesza... Będę wdzięczny za odpowiedź Quote Link to comment
+m1strzunio Posted June 5, 2013 Share Posted June 5, 2013 Odznakę dostaje się za 100 keszy znalezionych na terenie Polski (jest tam gdzieś w regulaminie to wyraźnie zaznaczone) - stąd wynikają te rozbieżności. Czyli to co znajdziesz poza Polską liczysz normalnie ale nie wliczasz do odznaki Quote Link to comment
radeonn Posted June 5, 2013 Share Posted June 5, 2013 (edited) O jaka szybka odpowiedź, dzięki ALE Chodzi o to, że miałem 100 keszy znalezionych w Polsce + 1 za granicą, łącznie 101 keszy. I tak też miałem na geocaching.com (101 keszy), a na geocaching.pl powinno mi się było tam wyświetlać, że mam 100 keszy. A wyświetlało się 99. I tu leży problem... Hmm może poszukam różnic przeglądając listę znalezionych skrzynek na geo.pl i geo.com... Edited June 5, 2013 by radeonn Quote Link to comment
+lowca Posted June 5, 2013 Share Posted June 5, 2013 I tak też miałem na geocaching.com (101 keszy), a na geocaching.pl powinno mi się było tam wyświetlać, że mam 100 keszy. A wyświetlało się 99. Synchronizacja gc.com -> gc.pl nie jest natychmiastowa. Quote Link to comment
+Thathanka Posted June 6, 2013 Share Posted June 6, 2013 "radeonn has found 101 caches (100 distinct)" co oznacza, ze masz jakiegos kesza zalogowanego podwojnie, a do odznaki liczylo Ci go tylko jeden raz. Quote Link to comment
+Spider Posted June 8, 2013 Share Posted June 8, 2013 "radeonn has found 101 caches (100 distinct)" co oznacza, ze masz jakiegos kesza zalogowanego podwojnie To jest ta podwójnie zalogowana skrytka http://coord.info/GC2ZVGM Quote Link to comment
radeonn Posted June 8, 2013 Share Posted June 8, 2013 Niesamowite - wielkie dzięki! Rzeczywiście wszystko się zgadza. Pozdrawiam serdecznie i bardzo dziękuję! Quote Link to comment
Rycypiszek Posted July 20, 2013 Share Posted July 20, 2013 Witam! Mam kłopot z pojęciem na jakiej zakładzie zakłada się geocoin. O ile rozumiem, że przy zakładaniu TB należy kupić blaszki z numerem identyfikacyjnym to nie wiem skąd mam wziąć ten numer do geocoin . Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak powinien wyglądać i jak założyć geocoin? Quote Link to comment
Recommended Posts