+Spider Posted October 5, 2010 Posted October 5, 2010 (edited) Z dniem dzisiejszym Komisja Geocaching Polska wprowadziła Odznakę Geocaching Polska (w skrócie OGP), która ma służyć upowszechnianiu Geocachingu oraz popularyzacji walorów geograficznych, krajoznawczych, historycznych i rekreacyjnych na terenie Polski. Szczegółowy regulamin przyznawania Odznaki Geocaching Polska znajduje się w serwisie Geocaching Polska pod adresem: http://www.geocaching.org.pl/ogp.php Wstępny projekt odznaki: Odznaka będzie metalowa, a jak się uda (trwają rozmowy z Groudspeakiem) to każda będzie wydawana w dwóch egzemplarzach - jeden pamiątkowy dla geocachera a drugi z Reference Number jako GeoCoin Edited October 5, 2010 by SpiderPL Quote
+Thathanka Posted October 5, 2010 Posted October 5, 2010 (edited) 500 keszy na terenie Polski to jest wyzwanie. Mam wrażenie, że w większym stopniu nagradzani są poszukiwacze niż zakładacze. Czy to sprzyja rozwojowi... mam wątpliwości. Edited October 5, 2010 by Thathanka Quote
+Spider Posted October 5, 2010 Author Posted October 5, 2010 (edited) Teraz złotej i platynowej to w ogóle nie da się zdobyć, ale myślimy przyszłościowo i wierzymy, że dzięki Wam w niedługim czasie będzie taka możliwość Co do ilości znalezień i założeń to staraliśmy się znaleźć odpowiedni kompromis. Moim zdaniem i tak 200 założonych skrytek w przypadku platynowej odznaki to bardzo dużo. Ja sobie nie wyobrażam serwisu 200 skrytek - np. wizji lokalnej po zimie każdej skrytki jak to mam teraz we zwyczaju robić, no chyba wszystkie skrytki będą w małej odległości od siebie. Edited October 5, 2010 by SpiderPL Quote
toczygroszek Posted October 5, 2010 Posted October 5, 2010 Samo nagradzanie za ilośc założonych mogłoby w prosty sposób doprowadzić do zakładania byle czego i innych dziwnych ruchów. 25 założonych to nie jest mało, tylko kilka osób w Polsce przekracza tą ilość. Gdybym tą ilość co mam założył gdzieś na granicy z Czechami to poza serwisowaniem ich nie miałbym czasu na nic innego. Z każdym rokiem ludzi i keszy przybywa i za jakis czas znalezienie 1000 będzie o wiele łatwiejsze niż założenie 100. Quote
+soolash Posted October 5, 2010 Posted October 5, 2010 500 keszy na terenie Polski to jest wyzwanie. Mam wrażenie, że w większym stopniu nagradzani są poszukiwacze niż zakładacze. Czy to sprzyja rozwojowi... mam wątpliwości. Pomysł mi się cholernie podoba. Zgodzę się z Thathanką, że ilość założonych skrytek powinna być trochę większa (10 % byłoby ok.). Bez 'zakładaczy' nie będzie 'zdobywaczy'... No ale skoro regulamin jest już ustalony, to nie pozostaje nic innego, jak się podporządkować i wziąć się do roboty . P.S. Jako stary hazardzista mogę wziąć na siebie trud przyjmowania zakładów; kto pierwszy zdobędzie brązową odznakę? Quote
+t_e_d Posted October 5, 2010 Posted October 5, 2010 Usiluje na stronie glownej znalesc cos na temat "Komisja Geocaching Polska" ale nie potrafie - moze jakis link ? Coz to za twor ? Quote
+soolash Posted October 5, 2010 Posted October 5, 2010 Usiluje na stronie glownej znalesc cos na temat "Komisja Geocaching Polska" ale nie potrafie - moze jakis link ? Coz to za twor ? Wyjdzie w praniu, Ted. Jeszcze jest kupa czasu . Quote
+t_e_d Posted October 5, 2010 Posted October 5, 2010 Usiluje na stronie glownej znalesc cos na temat "Komisja Geocaching Polska" ale nie potrafie - moze jakis link ? Coz to za twor ? Wyjdzie w praniu, Ted. Jeszcze jest kupa czasu . Chyba juz "po praniu" - juz suszenie i prasowanie Jesli ta Komisja cos oglasza i wprowadza - miloby bylo wiedziec - co to za "organ" Quote
+Spider Posted October 5, 2010 Author Posted October 5, 2010 W chwili obecnej Komisja Geocaching Polska to: - SpiderPL - toczygroszek Quote
+RobertPL Posted October 5, 2010 Posted October 5, 2010 Z dniem dzisiejszym Komisja Geocaching Polska wprowadziła Odznakę Geocaching Polska (w skrócie OGP).... Bardzo ciekawy pomysł, brawo za działanie i chęć robienia czegoś innego. Ja na chwilę obecną mam prostą zasadę, jedna założona skrzynka na 100 znalezionych, czyli pierwsza odznaka będzie możliwa po znalezieniu 2500 skrzynek Dobrze, że komisja jest już wybrana, nie będzie problemu jaką metodą wybrać metodę głosowania na członków komisji. Quote
+t_e_d Posted October 5, 2010 Posted October 5, 2010 To jeszcze jedno pytanie - w warunkach na platynowa jest ze trzeba Założone minimum 6 typów skrytek, w tym 5 eventów i 1 event CITO Niestety - na stronie http://www.geocaching.com/about/cache_types.aspx nie ma ani slowa na temat CITO. prosze o wyjasnienie Quote
toczygroszek Posted October 5, 2010 Posted October 5, 2010 Niestety - na stronie http://www.geocaching.com/about/cache_types.aspx nie ma ani slowa na temat CITO. prosze o wyjasnienie Niestety, jest event CITO = Cache In Trash Out Event Quote
+RobertPL Posted October 5, 2010 Posted October 5, 2010 (edited) Niestety - na stronie http://www.geocaching.com/about/cache_types.aspx nie ma ani slowa na temat CITO. prosze o wyjasnienie 9 typ skrzynki od góry na stronie http://www.geocaching.com/about/cache_types.aspx edit: poprawa literówki Edited October 5, 2010 by Robert_M Quote
+t_e_d Posted October 5, 2010 Posted October 5, 2010 Niestety - na stronie http://www.geocaching.com/about/cache_types.aspx nie ma ani slowa na temat CITO. prosze o wyjasnienie 9 tys skrzynki od góry na stronie http://www.geocaching.com/about/cache_types.aspx Nie rozumiem Quote
toczygroszek Posted October 5, 2010 Posted October 5, 2010 dziewiąty TYP od góry (literówka Roberta) Quote
+t_e_d Posted October 5, 2010 Posted October 5, 2010 Cache In Trash Out Event - jasne nie skojarzylem - dzieki Quote
+M&S Team Posted October 5, 2010 Posted October 5, 2010 500 keszy na terenie Polski to jest wyzwanie. Zgadzamy się w pełni - już te 500 na terenie Polski jest niezłym wyczynem na dzień dzisiejszy... Bo rozumiemy ze liczą się tylko skrzynki znalezione/założone w Polsce. Przydała by się tak czy tak na bieżąco aktualizowana lista - chyba ze już taka jest ale nie znaleźliśmy... Brawa za pomysł... a tak wyśrubowane kryteria tylko zwiększą satysfakcję z osiągnięcia celu Pozdrawiamy Mezon & Set Quote
+M&S Team Posted October 5, 2010 Posted October 5, 2010 500 keszy na terenie Polski to jest wyzwanie. Zgadzamy się w pełni - już te 500 na terenie Polski jest niezłym wyczynem na dzień dzisiejszy... Bo rozumiemy ze liczą się tylko skrzynki znalezione/założone w Polsce. Przydała by się tak czy tak na bieżąco aktualizowana lista - chyba ze już taka jest ale nie znaleźliśmy... Brawa za pomysł... a tak wyśrubowane kryteria tylko zwiększą satysfakcję z osiągnięcia celu Pozdrawiamy Mezon & Set Quote
hipul Posted October 6, 2010 Posted October 6, 2010 Moim zdaniem troche przesadziliscie z wymogami na te odznaki. Stopnie odznak PTTK sa chyba lepiej rozwiazne gdyz zdobycie poczatkowych stopni jest wzglednie latwe i moze rozbudzac apetyt na kolejne. W moim przypadku OGP nie ma nawet czego rozbudzic jako, ze nawet zdobycie brazowej prawdopodobnie jest dla mnie w tym zyciu nieosiagalne wiec z miejsca tymi odznakami przestaje sie interesowac. Ale moze taki byl zmiar . Ale, pomimo kryteriow, pomysł z wprowadzeniem odznak bardzo fajny. Powodzenia. Quote
+Thathanka Posted October 6, 2010 Posted October 6, 2010 Czy dobrze zrozumiałem, ze to jest prywatna inicjatywa, tj. finansowana przez Spidera i toczygroszka? Gs dokłada się do interesu? Quote
+Spider Posted October 6, 2010 Author Posted October 6, 2010 Moim zdaniem troche przesadziliscie z wymogami na te odznaki. Kryteria na razie są wygórowane gdyż założyliśmy, że Geocaching w Polsce będzie się rozwijać Za rok lub dwa może się okazać, że zdobycie brązowej odznaki będzie dziecinnie proste. Wystarczy popatrzeć ile jest skrytek w Czechach lub Niemczech. Czy dobrze zrozumiałem, ze to jest prywatna inicjatywa, tj. finansowana przez Spidera i toczygroszka? Gs dokłada się do interesu? W chwili obecnej tak, GS nie dokłada się do interesu. Prowadzimy tylko rozmowy na temat zrobienia z odznaki Coina. Quote
+Thathanka Posted October 6, 2010 Posted October 6, 2010 Czy dobrze zrozumiałem, ze to jest prywatna inicjatywa, tj. finansowana przez Spidera i toczygroszka? Gs dokłada się do interesu? W chwili obecnej tak, GS nie dokłada się do interesu. Prowadzimy tylko rozmowy na temat zrobienia z odznaki Coina. Tym większe uznanie dla Was. Fajna inicjatywa. Quote
+formicaPL Posted October 6, 2010 Posted October 6, 2010 fajna inicjatywa, ale szans na zdobycie choćby brązu nie ma (w moim przypadku oczywiście) Quote
+Spider Posted October 6, 2010 Author Posted October 6, 2010 W Czechach ludzi którzy zdobyliby brąz jest 2341 (więcej niż 500 znalezień, ale nie jestem w stanie zweryfikować czy są to tylko znalezienia w CZ). W Polsce na razie jest trudniej ale nikt nie powiedział, że ma być łatwo Odznaka ma być szczególnym wyróżnieniem dlatego warunki jej przyznawania są wygórowane Quote
toczygroszek Posted October 6, 2010 Posted October 6, 2010 Chcemy, aby te odznaki były prestiżowe, aby mogli je zdobyć doświadczeni i zapaleni geocacherzy. Quote
+soolash Posted October 6, 2010 Posted October 6, 2010 (edited) Trochę wiary w siebie ludzie . GC w naszym kraju rozwija się, jesteśmy na wzroście, skrzynek przybywa. Ja jestem już prawie w połowie drogi do brązu , więc już za 2 lata powinienem ją mieć. A czas płynie bardzo szybko. Ani się obejrzymy a już będziemy zdobywć srebra, złota...no, platyny mogę nie dożyć . Edited October 6, 2010 by soolash Quote
toczygroszek Posted October 6, 2010 Posted October 6, 2010 Trochę wiary w siebie ludzie . GC w naszym kraju rozwija się, jesteśmy na wzroście, skrzynek przybywa. Ja jestem już prawie w połowie drogi do brązu , więc już za 2 lata powinienem ją mieć. A czas płynie bardzo szybko. Ani się obejrzymy a już będziemy zdobywć srebra, złota...no, platyny mogę nie dożyć . Taka postawa mi się podoba - za samo podejście już powinna być jakaś odznaka Quote
+Maliniak Posted October 7, 2010 Posted October 7, 2010 mam nadzieje że 2035 roku też jeszcze odznaka będzie bo wg GCStatistic 500 znaleziona przeze mnie skrzynka będzie około 2035 roku ale już prawie 1/5 znalezionych za mną - a pomysł i wymagania zachęcają do wyjścia w teren Quote
lavinka Posted October 12, 2010 Posted October 12, 2010 To ja się wtrącę... gdzie jest bocian? Albo chociaż łoś czy bóbr? O żubrze nie wspomnę? Tak czy siak widząc pułapy znalezień mam szansę na brąz najwcześniej za 5 lat... Khe, khe. Quote
+soolash Posted October 13, 2010 Posted October 13, 2010 Dzisiaj, dzięki świetnej Thathankowej skrzynce Szafa Gdańska - TB Hotel, mam połowę odznaki Geocaching Polska . Pracowałem nad tym dokładnie dwa lata. Wychodzi na to, że po EURO 2012 będę mógł sobie ją przypiąć do torby (geokeszerskiej!). Nie jest więc tak źle...w końcu z górki idzie łatwiej. Quote
+Spider Posted October 13, 2010 Author Posted October 13, 2010 Jeśli Geocaching w Polsce będzie się dalej tak rozwijać jak w tym roku to wydaje mi się że w Twoim przypadku nastąpi to o wiele wcześniej Quote
+Thathanka Posted March 1, 2011 Posted March 1, 2011 Tak sobie zerkam na statystyki i coś mi się widzi, że na wiosnę będziemy mieli pierwszego odznaczonego. Czas zamawiać wieńce laurowe i orkiestrę. Quote
+Spider Posted March 1, 2011 Author Posted March 1, 2011 No to chyba czas wiązać się do roboty i zacząć załatwiać wykonanie tej odznaki Quote
+Mosznir Posted March 1, 2011 Posted March 1, 2011 Tak sobie zerkam na statystyki i coś mi się widzi, że na wiosnę będziemy mieli pierwszego odznaczonego. Czas zamawiać wieńce laurowe i orkiestrę. Pod warunkiem, że liderom będzie się chciało wziąć także za zakładanie bo warunki znalezień to pikuś przy wymaganiach 'chowalniczych' Quote
+Thathanka Posted April 28, 2011 Posted April 28, 2011 bogobig, załóż jakiegoś multaka, earthcache'a czy letterboksa i daj sobie pogratulować zdobycia Brązowej Odznaki. Quote
bogobig Posted April 28, 2011 Posted April 28, 2011 Witam. Do 25 założonych jeszcze dużo brakuje ale pewnie znajdzie się wśród nich jakiś multikesz. Quote
+Spider Posted June 7, 2011 Author Posted June 7, 2011 (edited) No i mamy pierwszą osobę która zdobyła brązową odznakę! Jest nią soolash! GRATULACJE! P.S. Jeśli ktoś jeszcze spełnia warunki otrzymania odznaki to proszę o kontakt bo ja nie jestem w stanie wszystkiego monitorować. Edited June 7, 2011 by SpiderPL Quote
+Thathanka Posted June 7, 2011 Posted June 7, 2011 No i mamy pierwszą osobę która zdobyła brązową odznakę! Jest nią soolash! GRATULACJE! To dopiero jest wyczyn! Chapeau bas. Quote
+HighlanderPL Posted June 7, 2011 Posted June 7, 2011 (edited) Soolash, winszuję Waszmości! Sukces tym większy że zdobycie pierwszej odznaki wydawało się praktycznie niemożliwe dla osoby z pomorskiego, gdzie wokół woda lub keszowa pustynia. Myślę że dla uroczystego wręczenia odznaki należy zasadzić jakiś event Acha, przy okazji gratuluję znalezienia 666 tradycyjnych skrytek, fajnie P.S. Nie wiem jak Spider wykrył ten fakt, na GC PL jeszcze masz 463 znalezienia, a na GC COM nie wiem jak można odfiltrować znalezienia jednej osoby w jednym kraju. Czyli jakieś czary mary. Edited June 7, 2011 by HighlanderPL Quote
+Thathanka Posted June 7, 2011 Posted June 7, 2011 na GC COM nie wiem jak można odfiltrować znalezienia jednej osoby w jednym kraju Na mapie (w statystykach). Quote
+formicaPL Posted June 8, 2011 Posted June 8, 2011 No i mamy pierwszą osobę która zdobyła brązową odznakę! Jest nią soolash! GRATULACJE! Brawo soolash! Gratulacje również ode mnie! Myślę że dla uroczystego wręczenia odznaki należy zasadzić jakiś event Dobrze mówisz Możemy zakładać - tylko kwestia terminu. Spider, jak i kiedy może odbyć się przekazanie odznaki? Quote
+elales Posted June 8, 2011 Posted June 8, 2011 Uff, odetchnęłam z ulgą... już nie muszę się ścigać ;-). A tak na poważnie, to gratuluję. Ładny wynik. Quote
+soolash Posted June 8, 2011 Posted June 8, 2011 Pięknie wszystkim dziękuję. Odważny plan zaatakowania tej magicznej liczby powstał dość spontanicznie. Uwierzyliśmy w możliwość dopadnięcia tego wyniku na jakieś 5 skrzynek brakujących do... Nie było łatwo, bo aura męczyła nas okropnie (opalenizna "na wojskowego" pozostała do dzisiaj a Ewa może bez malowania chodzić na mecze polskiej reprezentacji jako kibic-flaga). Warto było, bo satysfakcja jest duża. Co do eventu jestem otwarty nawet bez okazji :-). Quote
+Spider Posted June 8, 2011 Author Posted June 8, 2011 Myślę że dla uroczystego wręczenia odznaki należy zasadzić jakiś event Dobrze mówisz Możemy zakładać - tylko kwestia terminu. Spider, jak i kiedy może odbyć się przekazanie odznaki? Przyznam szczerze że ostatnio mam dość napięty harmonogram, ale będę starać jak najszybciej załatwić odznakę. Mam nadzieję że uda mi się osobiście wręczyć odznakę podczas sierpniowego eventu nad polskim morzem Quote
+HighlanderPL Posted July 16, 2011 Posted July 16, 2011 Taka drobna uwaga - możeby dodać linka do strony: http://www.geocaching.pl/ogp.php w bocznym menu portalu? Kiedyś link do strony był widoczny na pierwszej stronie w ramach aktualności, ale pojawiły się kolejne aktualności i już ciężko się do niego dokopać. Quote
+Spider Posted August 16, 2011 Author Posted August 16, 2011 Gratulacje dla elales za spełnienie wymogów OGP! Jako, że jest to kolejna osoba która zasłużyła na odznakę to postaram się w najbliższym czasie dograć wszystkie szczegóły i ostatecznie zlecić produkcję odznaki! Quote
Kooba91 Posted September 16, 2011 Posted September 16, 2011 Witam wszystkich. Jestem żółtodziobem, który przez przypadek natknął się na geocaching oglądając film. Zainteresowało mnie to strasznie i teraz mam mnóstwo planów związanych z tym sportem. Mam do Was pytanie odnośnie przyznawania odznak.Pomijając ilość odwiedzonych i założonych keszy jaki jest "dodatkowy wymóg"? Z góry dzięki za zaangażowanie. Quote
+Spider Posted September 16, 2011 Author Posted September 16, 2011 Nie ma żadnego dodatkowego wymogu. Ale odznaka nie została jeszcze wyprodukowana. Aktualnie są finalizowane wszelkie sprawy z nią związane. Quote
Recommended Posts