Jump to content

Fin: Magellan Explorist


jupilli
Followers 0

Recommended Posts

Heips, onkos kukaan päässyt vielä tositoimiin Magellanin Explorist GPSrn kanssa ??

Onko kellään kokemusta kartoista Exloristi 500:sen kanssa ??

Kävin itse hypistelemässä semmoista ja nyt vehkeen koko alkaa lähestyä oikeaa niin että se aina kulkisi mukavasti mukana. Hiukkasen painava se kyllä vielä on.

On vaan pikkuisen hintava ja jos tilaa ulonmailta, ei ainakaan mukaan taida tulla kunnollisia karttoja ! ??

Link to comment

Explorist kiinnosti itseänikin mutta mutta....

Hyviksi puoliksi voisi laskea mahdollisuus käyttää suurikapasiteettisia

muistikortteja.Miten sitten laitteen prossu/näyttö pystyy pyörittämään

karttoja..? En tiedä.

Negatiivistä...Lähdetiedot ovat hieman heikkoja mutta ymmärsin että laitteessa on sisäänrakennettu ? LiOn-akku ja jonka kestävyys on vain reilut 10 tuntia.

Jos akku loppuu,olisi ehdottomasti oltava mahdollisuus käyttää normaalikokoisia

paristoja tai samankokoisia ladattavia akkuja.

Näytön resoluutio.Näytön koko on ilmoitettu mutta itse resoluutiota en ole löytänyt mistään lähteestä.

Jotenkin tuntuu että koko Explorist-sarja on Magellanin "hätäinen" tekele.

Uskon että tulossa on jotain todella mielenkiintoistakin.

Kartoista...Näinä päivinä pitäisi tulla Normarkin toimesta Magellaneihin Topo-karttasarjat.Julkaisu tuntuu vaan viipyvän.

Link to comment
Näytön resoluutio.Näytön koko on ilmoitettu mutta itse resoluutiota en ole löytänyt mistään lähteestä.

Olen edelleen kiinnostunut vehkeestä ja jaksoin taas lukea tätä forumia ja kait sitä joutuu uskomaan ettei näytössä ole mitään varsinaista ongelmaa. Se mitä sanoit speciaalista Li-akusta on kyllä totta, nuo AkuAnkka malliset akut olisivat halvempia hankittavia ja niitähän nyt melkein kaikilta jo löytyykin, mutta kyllä nykyaikaiset Li-Io akut ovat kapasiteetiltaan ylivoimaisia, ainakin kamerassa. Parastahan olisi jos saisi vehkeen johon sopisivat samat akut digikameran kanssa !!

Edelleen vaan harmittaa tuo vehkeen hinta ja kun siihen pitäisi varmaan ostaa toinen akku ja ties kuinka paljon muistia !!

Kukahan tuosta muististakin suostuisi sanomaan jotain ?? Paljonko sitä tarvitaan noiden TOPO karttojen kanssa ??

Link to comment

Jos nettisivuja tutkii niin laitteissa pitäisi olla 8 MB peruskarttapohja ja sitten 8 MB muistia reittipisteillä sisäänrakennettuna. SD korteilla saapi sitten muistia lisää tarpeen mukaan. Lisäksi sivut tietävät kertoa, että tuleva Suomen topo kartta on jaettu kuuteen alueeseen ja toimitetaan valmiiksi SD kortilla. Kortin koko on 256 MB ja kattaa siis ilmeisesti aina yhden kuudestaa alueesta.

Link to comment

MapSend Suomi eli siis toiselta nimeltään S&D Finnland kartta mahtuu kyllä pienemmällekin muistikortille. Tämähän kartta on siis ollut markkinoilla pidempään ja on noin GT kartan tasoa ja sisältää perus topografiset viivat sun muut.

 

MapSend Topo joka on siis vasta tulossa on ihan eri tuote. www.magellangps.info sivuilta löytynee selventävää tietoa asiasta.

Edited by TeamMH
Link to comment

MapSend Topo joka on siis vasta tulossa on ihan eri tuote. www.magellangps.info sivuilta löytynee selventävää tietoa asiasta.

Magellan MapSend Topo Suomi sisältää markkinoiden

toimivimman ja kätevimmän topografisen kartan maastamme.

Suomi on jaettu kuuteen eri kartta-alueeseen.

• Kaikki tarpeellinen tieto on ladattu valmiiksi SD-korteille

•Yhden kortin koko on 256 Mb

ja sille on valmiiksi ladattu kartta-aineisto

• Ainutlaatuisen hakutoiminnon avulla voit suunnitella

reittisi ja etsiä eri kohteita nopeasti

• Muistikortit mahdollistavat suurtenkin kartta-alueiden

hyödyntämisen GPS-käytössä

• MapSend Topo Suomi toimii SD-korttipaikkaisissa Magellan-paikantimissa. Tulevaisuudessa ohjelma on saatavana myös SporTrak-paikantimiin.

 

Kaikkien kulkijoiden tarpeisiin hyödyllistä tietoa:

Vesille liikkujalle:

•Järvi- ja merialueet sekä niiden syvyystiedot, reimarit, majakat, laivaväylät, vesikivet, karikot jne.

Maastossa liikkujalle:

•Suomen tiestö, kaupunkikartat, kadut, pyörätiet, pellot, polut, suuret sähkölinjat, kalliot, mäet ja maaston korkeuskäyrät, suot, lähteet, purot jne.

POI-pisteet (Point of Interest):

•Ravintolat, hotellit, huoltoasemat, elokuvateatterit, leirintäalueet, museot, golf-kentät, Alkot jne.

 

Lisää tietoa MapSend Topo Suomi -kartoista

tulossa lähiaikoina!

 

Näin kertoo Magellangps sivusto.. Mutta miten tuo eroaa S&D Suomi kartasta?

Link to comment

Ero on tiedon määrässä eli mainitsemasi SD Suomi pohjautuu ymmärtääkseni GT kartta materiaaliin. Sen sijaan tämä Topo kartta taas maastokartta materiaaliin. Tämä tarkoittaa tietenkin sitä, että SD Suomi kartta ei pidä sisällään peltoja, kaikkia polkuja, suuriat sähkölinjoja, kallioita, mäkiä, soita, lähteitä, puroja jne. Korkeuskäyriä siinä on mutta hieman harvemmin kuin Topo kartassa. Lisäksi vesialueista on mainittu vain se, että jossain on vettä ei mitään muuta.

Edited by TeamMH
Link to comment

Omien kokemusten pohjalta SD-Suomi ominaisuuksilla selviää kätköilystä varsin hyvin. Joskus harvoin on tullut eteen tilanne että olisi maastossa SD:n kanssa kaivannut tarkempaa polkutietoutta, mutta suorimman tien käyttäminen on oikeasti vaan paljon mukavampaa :lol:. Riippuen maastotyypistä joskus myös mäkien sijainti ja korkeus olisi hyvä tietää. Oman kulkupelin saa kuitenkin SD:n avulla vietyä kätkön lähelle ongelmitta.

Kätköilyperhettä ajatellen tuo Topo-kartta taitaa olla hyvä ja tarpeellinen hankinta.

Link to comment

Kyllä minäkin olen hyvin pärjännyt tuon SD Suomi -kartan kanssa. Oikea topografinen kartta olisi kyllä silloin tällöin ihan mukava muutenkin kuin kätköilyssä.

 

SD Suomessa minua on ihmetyttänyt miksi korkeuskäyrät ovat aivan poskellaan. Käyrät ovat pielessä ehkä vajaat parisataa metriä. Minulla ei ole juuri nyt mitään tutkittua tietoa tästä. En siis ole varma onko virhe sama kartan jokaisessa kohdassa ja onko se aina samaan suuntaan. Kysyin asiasta Magellanin maahantuojalta viime syksyllä.

 

Jusun lievästi lyhennetty kysymys SD Suomi -kartasta:

Minkähän takia kartan korkeuskäyrät ovat selvästi väärissä paikoissa? Siis tiet ovat aivan oikeissa kohdissa, mutta korkeuskäyrät häiritsevästi pielessä. Erityisen silmiinpistävä virhe on kohdissa, joissa korkeuskäyrä päättyy kohtisuoraan järven rantaan... Todellisuudessa ylöspäin menevä tie meneekin kartalla alaspäin jne.  Ja sama näkyy sekä GPS:n näytöllä että tietokoneessa.

Normark vastaa (lyhentämätön):

Ko ohjelma ei ole topografi kartta vaan katu ja osoitekartta ko karttaan on toki lisätty korkeuskäyriä mutta

taso ei ole peruskartan mukainen

Tarkemmat topokartat on tulossa ensivuoden puolella.

Ko karttaan ei ole tulossa päivitystä.

Eikö tuo häiritse muita kuin minua? Vai voisiko minulla jostain ihmeellisestä syystä olla suurempi virhe kuin yleensä?

Link to comment

Puhuin tänään Normarkin kanssa ja TopoMap on kyllä kohta tulossa, kesäkuun aikana (?), ilmeisesti kaikki kuusi 178€ arvoista ja 256MB kokoista palikkaa samantien. Harmittelivat viivästymistä mutta työsarka lienee ollut melkoisesti ennakoitua suurempi.

 

Onkos kellään tietoa ovatko SD-korttien kamat siirrettävissä tietskariin ollenkaan ??

Edited by jupilli
Link to comment
Missä mielessä tarkoitat tuota siirtoa?

Tarkoitan sitä että nythän saatavilla oleva 'Street&Destinations' toimitetaan CDllä ja käsittääkseni siirretään tietskarin avulla sieltä USBn kautta GPSrään tai paremminkin GPSrssä olevaan SD-korttiin, josta sitten GPSr sitä lueskelee käyttäjän komentelujen mukaan.

EDIT: JA CDn tiedostot ovat käytettävissä tietskarissa sen jälkeen niin että vaikkapa reittejä voi jälkeenkin päin siirrellä GPSrään tai katsella karttoja tietskarissa !! END EDIT

 

Jos nyt sitten tuleva TopoMap toimitetaan suoraan SD-korteilla, tietskarilla ei ole osaa eikä arpaa touhussa ja saattaa olla että Magellan on tarkoituksella tekemässä jutusta semmoisen etteivät tietskarit koskaan pääsekkään kiinni noihin TopoMap karttoihin. Tämmöinen käytäntö saattaa alentaa karttatiedostojen hintoja merkittävästi, karttatiedostojen käyttöoikeudethan Magellan joutuu ostamaan yleensä kait maakohtaisesti ja hinta perustunee tulevaan käyttöön.

 

Explorist kuulemma käyttää aina ns BaseMapia, siis sitä valmiiksi omaan muistiin ladattua karttaa aina silloin kun sen tarkkuus riittää ja SD-korteille ladattuja karttoja vasta sitten kun zoomataan niin että tarkkuus vaatii tarkempia karttoja.

 

Yritän huomenissa urkkia Magellanin, ts Normarkin suunnitelmia TopoMapin tiimoilta, uskoisin saavani selville miten tietskariin lataaminen tulee onnistumaan.

Edited by jupilli
Link to comment
Explorist kuulemma käyttää aina ns BaseMapia, siis sitä valmiiksi omaan muistiin ladattua karttaa aina silloin kun sen tarkkuus riittää ja SD-korteille ladattuja karttoja vasta sitten kun zoomataan niin että tarkkuus vaatii tarkempia karttoja.

Tällä samalla tavalla toimii myös nykyiset Meridian sarjan laitteet.

 

Olisi tosiaan kiva tietää miten tuo Topo kartta juttu tulee toimimaan eli selvitteleppä asiaa ja ilmoittele täällä mikä on tilanne. Tähän mennessä Magellanin topo kartat on kyllä toimitettu CD versioina että mikähän tässä on nyt sitten tosiaan takana.

Edited by TeamMH
Link to comment

Tuosta Toposta en tiedä mitään, mutta tuon S&D Suomen ainakin voi siirtää SD-kortille ihan tavallisella kortinlukijalla. Meridianissa kun on vain sarjaportti-liitäntä, niin USB-kortinlukijaa käyttäen datan siirto on huomattavasti vauhdikkaampaa.

Ja samalle SD-kortille voi tietysti tallettaa muutakin kuin kartan jos tilaa riittää.

Link to comment
Tuosta Toposta en tiedä mitään, mutta tuon S&D Suomen ainakin voi siirtää SD-kortille ihan tavallisella kortinlukijalla.

Olen kai nyt ymmärtänyt asian oikein, eli että S&D todella on tietskarissa käytettävissä CDltä tai sen voi ladata kovalevyllekin halutessaan senkin jälkeen kun se on ladattu GPSrään ?? Eli jos maksan tuon 150€ minulla on GP-kartta tasoinen ohjelma käytettävissäni ?

Olenko ymmärtänyt jotain ihan väärin ??

Onhan näitä käyttäjiä kai kätköilijöidenkin joukossa jo olemassa ??

Link to comment

Olet ymmärtänyt ihan oikein. Tuo S&D Suomi on tietsikassa sitäpaitsi oikein näppärä reittien etukäteissuunnitteluun ja jopa joidenkin mysteerien ratkaisuun.

 

Edit: Tosin alkuperäinen CD pitää olla asemassa ohjelmaa käytettäessä. Kovalevyltä suoraan ajeleminen ei ainakaan ilman vippaskonsteja onnistu.

Edited by Shambbu
Link to comment
Olet ymmärtänyt ihan oikein. Tuo S&D Suomi on tietsikassa sitäpaitsi oikein näppärä reittien etukäteissuunnitteluun ja jopa joidenkin mysteerien ratkaisuun.

 

Edit: Tosin alkuperäinen CD pitää olla asemassa ohjelmaa käytettäessä. Kovalevyltä suoraan ajeleminen ei ainakaan ilman vippaskonsteja onnistu.

Thanx Shambbu,

niitä konsteja sitten pitää katsoa jos pääsen semmoisen omistajaksi !!

Kaikki salaukset lienevät purettavissa, ihmisten tekemiähän ne ovat, toistaiseksi. Pitää vaan itse yrittää ratkaista nuo lisessijuttuihin liittyvät kysymykset jotka sitten riippuvat mielestäni siitä mihin käyttöön tavarat tulevat ja miten sitten jaat tavaroita parhaiden kavereiden käyttöön. Siis semmoinen omantunnon kysymys !

Link to comment
Eli jos maksan tuon 150€ minulla on ...

 

Valitan seuraavaa pientä mainosta.. mutta tuossa pari viikkoa sitten havaitsin että Tuurin kyläkaupassa ko paketti maksoi 135€. Ohjelmaa oli tuolloin tarjolla pari kappaletta, kannattaa soitella ja varata oma paketti. Parin päivän varoajalla kaverit on yleensä saanut tilattua haluamansa tuotteet varastoon jemmaan. Nyt kun tuo uusi Topo-kartta on tulollaan, tämä SD-versio saattais lähteä tinkaamalla vieläkin halvemmalla. Kunhan keksii hyvän syyn käydä shoppailureisulla vähän kauempana.

On siellä ainakin Tuuri Railway Station -kätkö lähettyvillä... :D

Edited by hikerbiker...
Link to comment

Off Topic:

On siellä ainakin Tuuri Railway Station -kätkö lähettyvillä...

Ihan vain siltä varalta, että hikerbiker... on unohtanut; onhan siellä lähellä ainakin kolme muutakin kätköä! :D

[hikerbiker... 'in omia kätköjä, ei vain kehdannut vaatimattomana mainita. Pelkästään noiden kätköjen takia kännattaa jo tehdä pieni visiitti]

Link to comment

Olisi tosiaan kiva tietää miten tuo Topo kartta juttu tulee toimimaan eli selvitteleppä asiaa ja ilmoittele täällä mikä on tilanne. Tähän mennessä Magellanin topo kartat on kyllä toimitettu CD versioina että mikähän tässä on nyt sitten tosiaan takana.

Jeps, ihan niinkuin epäilinkin, TopoMap toimitetaan aikanaan 256MB SD-kortille tallennettuna ja kartta-aineisto EI OLE TIETSKARILLA AVATTAVISSA tai käsiteltävissä. Ainoastaan Magellanin SD-kortteja syövillä GPSrillä.

Tämä tietysti siihen asti kunnes joku kehittää sen ns vippaskonstin.

Tulee aika kallis lelu pelkästään Gepsissä käytettäväksi !!

Link to comment

Jeps, ihan niinkuin epäilinkin, TopoMap toimitetaan aikanaan 256MB SD-kortille tallennettuna ja kartta-aineisto EI OLE TIETSKARILLA AVATTAVISSA tai käsiteltävissä.

http://www.magellangps.info/ sanoo myös että

Tulevaisuudessa ohjelma on saatavana myös SporTrak-paikantimiin.

Käsittääkseni missään SporTrak vehkeessä ei ole SD-korttipaikkaa. Siispä tuolla lupaillaan, että tietokoneelta gepsiin ladattava aineistokin on tulossa. Vai voiko siitä vetää jonkun muun johtopäätöksen? Ei tuo kyllä kerro mitään siitä voiko kyseistä aineistoa katsella tietskarilla, tai voiko sen ladata myös SD-kortille.

Link to comment

Sportrak-sarjan kepseissä ei ole muistikortin käyttömahdollisuutta.

Explorist-sarjan laitteisiin liittyen (500),akku on siis irroitettava Lion-akku.Myyntipakkauksessa on lienee vain yksi akku.Miten ja mistä vara-akkuja saa? Kuitenkin se olisi aika tärkeää ainakin pitemmällä vaelluksella tms.

Henk.kohtaisesti pidän Magellanin Explorist-sarjaa hieman keskeneräisenä muutamilta osin.

Saa nähdä miten uudet topo-kartat hinnoitellaan...? Ainakin Topo Norway ja Topo Great Britain-kartat ovat härskin hintaisia.

Link to comment
Sportrak-sarjan kepseissä ei ole muistikortin käyttömahdollisuutta.

Explorist-sarjan laitteisiin liittyen (500),akku on siis irroitettava Lion-akku.Myyntipakkauksessa on lienee vain yksi akku.Miten ja mistä vara-akkuja saa? Kuitenkin se olisi aika tärkeää ainakin pitemmällä vaelluksella tms.

Henk.kohtaisesti pidän Magellanin Explorist-sarjaa hieman keskeneräisenä muutamilta osin.

Saa nähdä miten uudet topo-kartat hinnoitellaan...? Ainakin Topo Norway ja Topo Great Britain-kartat ovat härskin hintaisia.

Exploristin mukana tulee tosiaan yksi akku, toinen akku maksaa noin 60€ (ennakkohinta) Normarkilla. Luin jostain US-forumista että joku oli kekannut sopivan akun jostain ihan toisesta laitteesta, halvemman siis.

Tupakansytskäriin liitettävä laturi ei ilmeisesti ole vielä ehtinyt maahan, mutta sen voinee helposti korvata melkein millä tahansa puhelimen laturilla jotka antavat 5V jännitettä ja tuota max 0,7A virtaa, semmoistahan nuo 3,7V LI-IO akut syövät. Samaa jännitettä syötetään Exploreriin myös USB liittimestä silloin kun se on kytketty tietskariin. Sähköasioita täytyy vielä kehitellä.

TopoMap Suomi koostuu kuudesta 256MB SD-kortille ladatusta karttatiedostosta joista kukin maksaa 178€ (ennakkotieto tämäkin) ja tullevat saataville kesäkuun aikana. Eli hintava paketti kokonaisena.

Toisaalta Garminin vastaavat maksanevat saman verran per styke ja niitä on peräti 17 kappaletta, ovat toki CDllä ja käsittääkseni tietskari kelpoisia.

Link to comment

Olin tänään kokeilemassa eXploristia tositoimissa ja kyllä etsiminen sen kanssa väistämättä on paljon helpompaa kuin vanhan kunnon eTrexin. Jos malttaa liikkua rauhallisesti ja antaa muutaman sekunnin aikaa, ainakin kolme tämänpäiväistä purkkia olivat lähestulkoon kädenojennuksen päässä !! Vaikeita olosuhteita en ole päässyt kokeilemaan, toki tänäänkin päällä oli normaali puusto ja silti aina vähintään kuusi satelliittia lukittuina. eTrexistähän sitä ei edes näe. Meneeköhän koko touhusta maku ??

 

Akku kesti tänään koko päivän oivallisesti reippaan 12 tuntia jonka vehje oli päällä, mittari näyttää vielä noin 40%. Tietysti sillä on rajansa ja korvaaminen toisella vaatii toista akkua jota minulla ainakaan ei vielä ole. Ja AAA-batterit ei tosiaan käy.

eXplorist on rakennettu sähköjensä puolesta melko oudosti. Jos sen kytkee tietskariin USB kaapelilla, se saa sähkönsä USBn kautta eikä siis kuluta omaa akkuaan ollenkaan ja silloin sinne voi siirrellä tiedostoja, mutta SE EI LATAA AKKUAAN !! Lataamiseksi pitää verkkolaturi (tai autossa sätkänsytytinlaturi) kytkeä kaapeliin. Vielä on rakentamatta ja testaamatta tarvittava välijohto jolla Nokian sätkänsytytinlaturi rupeaa toimimaan eXploristin laturina.

Jos haluaa ladata akkua tietskarista, pitää USB kaapeli kääntää ja silloin tiedonsiirto loppuu toimimasta !!

Sähköjen kanssa riittää jännittämistä kyllä !!

 

Kartta ja POI (Waypointit) toimivat mielestäni hyvin. Mulla puuttuvat vielä noi MapSendin POIt, siis hautausmaat ja huoltoasemat jne, en ole ehtinyt tutkimaan miksi ne puuttuvat tai siis mitä olen tehnyt väärin. Kätköt siirtyvät kyllä mutta vain alle 200 kerralla, ja ainakin minulle on epäselvää mistä rajoitus iskee ja miten se sitten toimii, 200 hyväksyttyä eivät nimittäin ole 200 ensimmäistä missään järjestyksessä. Tässäkin asiassa hommat ovat kesken.

 

PS: Yleisarvosanana olen edelleen ihan tyytyväinen, kunhan olisi aikaa tutkia ja käyttää eXploristia, kertoisin enemmän.

Link to comment

Soittelin tänään Normarkille ja kyselin hieman Explorist-sarjasta ja Topo-Suomi-kartoista....

Kartat ovat siis tulossa myyntiin kesäkuun aikana,hintaan 178€ mutta todennäköisesti kahdeksassa osassa.

Tekninen tuki ei osannut kertoa näytön resoluutiosta mitään,ainoastaan että kyseessä on 256-värinen TFT-näyttö....eli vain yleistietoa.

Jos todellakin on niin että muistikortilla olevaa kartta-aineistoa ei voi käsitellä PC:llä samoin kuin esim MapSend Destinations Finland-aineistoa,niin minä jätän Exploristin hankkimatta ja joudun valitettavasti :D siirtymään Garminin talliin.

 

Eli...Jos kiinnostaa Magellan Sportrak Map-navigaattori ja siihen alkuperäinen MapSend Street&Destinations Finland-romppu....niin tee tarjous...

mail... geo.ta@netti.fi

Edited by Korian Cacher
Link to comment
eXplorist on rakennettu sähköjensä puolesta melko oudosti. Jos sen kytkee tietskariin USB kaapelilla, se saa sähkönsä USBn kautta eikä siis kuluta omaa akkuaan ollenkaan ja silloin sinne voi siirrellä tiedostoja, mutta SE EI LATAA AKKUAAN !! Lataamiseksi pitää verkkolaturi (tai autossa sätkänsytytinlaturi) kytkeä kaapeliin. Vielä on rakentamatta ja testaamatta tarvittava välijohto jolla Nokian sätkänsytytinlaturi rupeaa toimimaan eXploristin laturina.

Jos haluaa ladata akkua tietskarista, pitää USB kaapeli kääntää ja silloin tiedonsiirto loppuu toimimasta !!

Sähköjen kanssa riittää jännittämistä kyllä !!

 

... Kätköt siirtyvät kyllä mutta vain alle 200 kerralla, ja ainakin minulle on epäselvää mistä rajoitus iskee ja miten se sitten toimii, 200 hyväksyttyä eivät nimittäin ole 200 ensimmäistä missään järjestyksessä. Tässäkin asiassa hommat ovat kesken.

GPS Units & SW -foorumilla joku kirjoitti, että yksi tiedosto voi sisältää enintään 200 waypointia.

 

Joku oli myös kytkenyt patteripaketin USB-kaapelilla varavoimaksi.

Link to comment

GPS Units & SW -foorumilla joku kirjoitti, että yksi tiedosto voi sisältää enintään 200 waypointia.

 

Jeps, siltä näyttää, onneksi tiedostoja voi mättää niin paljon kuin kortille sopii ja nehän voivat olla osittain päällekkäisiä. Tiheämmin kätkötetyt paikat vaativat kyllä tuumaamista.

 

Eikös tämä sama 200 Waypointin rajoitus ole ollut muissakin Magellanin malleissa ??

Link to comment

Ajelin tänään etelästä tänne Keski-Suomeen ja jo ennen Lahtea huomasin WAAS signaalin ilmestyneen päälle, en väitä etteikö se olisi saattanut olla vaikka koko päivän päällä, mutta minä huomasin sen noin 16:00 tienoilla. Hetken päästä GPSr alkoi osoittaa 2 tai 3 metrin tarkkuutta ja teki sen aina Jyväskylään asti.

Kotona sitten tutkin satelliittinäyttöä ja saatoin todeta WAAS satelliitin olevan juuri häipymässä näkyvistä kaakkoon ja tarkkuus olikin jo selvästi pudonnut 4/5/8 metriin.

Nyt, kello 20 tienoissa signaalia ei enää taida saada napattua ollenkaan.

 

WAAS signaali näyttäisi siis tulevan omasta satelliitistaan ja lieneekö niitä taivaalla vielä tuota yhtä enempää ??

Link to comment
Ajelin tänään etelästä tänne Keski-Suomeen ja jo ennen Lahtea huomasin WAAS signaalin ilmestyneen päälle, en väitä etteikö se olisi saattanut olla vaikka koko päivän päällä, mutta minä huomasin sen noin 16:00 tienoilla. Hetken päästä GPSr alkoi osoittaa 2 tai 3 metrin tarkkuutta ja teki sen aina Jyväskylään asti.

Kotona sitten tutkin satelliittinäyttöä ja saatoin todeta WAAS satelliitin olevan juuri häipymässä näkyvistä kaakkoon ja tarkkuus olikin jo selvästi pudonnut 4/5/8 metriin.

Nyt, kello 20 tienoissa signaalia ei enää taida saada napattua ollenkaan.

 

WAAS signaali näyttäisi siis tulevan omasta satelliitistaan ja lieneekö niitä taivaalla vielä tuota yhtä enempää ??

 

Waas-satelliitit ovat ihan omia tötteröitä taivaalla joita hallinnoi USAn ilmailuhallinto FAA.

Nykytilannetta en tiedä mutta jossain vaiheessa Waas-satelliitteja oli neljä kappaletta joista yksikään ei oikein kunnolla palvele Pohjois-Euroopan toimintoja.

Sattumaako vai mitä mutta oma Sportrak löytää lähes aina jonkin Waas-satelliitin.

Riippuu toki ympäristötekijöistä ym.

Edited by Korian Cacher
Link to comment

Ainakin minä olen kätköilytarkoituksessa pärjäännyt tarpeeksi hyvin explorist 200:n kanssa. Tarkkuus on siinä 10 metrin kummallakin puolella hiukan vaihtelevasti. Joskus lukemat ovat suurempia esim. jos olet tiheässä kohdass puiden alla.

Link to comment

Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä haeskelin kätköjä Sodankylän paikkeilla ja eXplorist 500nen näytti koordinaatteja 5-8 m tarkkuudella, kunnes äkkiä se sai aikaan lukituksen myös WAAS sateliittiin. Tarkkuus parani heti 2-3m:iin ja kesti siinä tunnin verran kuten WAAS lukituskin.

Vaikka ajelin etelään melko suoraan seuraavan kerran WAAS lukittui vasta Viitasaaren eteläpuolella, 600km etelämpänä !!

 

WAAS signaalin merkitystä voidaan toki vähätellä mutta kyllä mielestäni on melkoinen ero siinä joutuuko kivenkolot käymään läpi 3m säteellä vai 8m säteellä, kolojen määrä nimittäin moninkertaistuu monen kätkön liepeillä.

Link to comment

Meni gepsi vaihtoon kun USB-yhteys pätki. Takuu oli onneksi vielä voimassa. Kävin tänään näyttämässä uudehkolle vekottimelle EGNOS-satelliitteja Hakoisten linnavuorella. Sieltä on esteetön näkyvyys eteläiselle taivaalle.

AOR-E-satelliitti, joka on päiväntasaajalla W 15° 30', löytyi. Sen numero on Garminin gepsissä 33. Paikannustarkkuus oli jonkun aikaa ihana: +-1 metri!

 

Harvoinhan nuo EGNOS-satelliitit näkyvät, ovat niin matalalla, mutta silloin kun se tapahtuu niistä on kyllä apua. Edellyttäen tietenkin, että myös ilmoitetut kätkön koordinaatit ovat tarkat.

Link to comment

Olen yrittänyt haeskella vastausta kohta esittämääni kysymykseen aiemmista keskusteluista, mutten sitä löytänyt näin äkkiseltään... joten kysytään nyt sitten vaikka kertaamisen uhalla: :huh:

 

Meillä on kaksi Magellanin gepsiä, joihin haluaisimme vähän tarkempaa kartastoa (Explorist500 & SporTrak Map). Voiko MapSend (SD) Finland kartaston ladata yhdeltä rompulta kahteen laitteeseen vai onko pakko ostaa kaksi samaa romppua? Jotenkin tuntuu siltä, että ei voi... :unsure: ...mutta kysynpä kuitenkin varmuuden vuoksi. :D

 

Krista

Link to comment

MapSend kysyy (tai ainakin minulla kysyi) ennen kartan tallennusta muistikortille (muistikortti kiinni läppärin kortinlukijassa) Magellanin sarjanumeroa, mikä viittaa siihen, että samaa karttaohjelmaa ei voi käyttää eri laitteissa. Kai sitä voi kokeilla, mitä MapSend sanoo, jos yrittää ladata toiseen kapulaan?

Link to comment
Olen yrittänyt haeskella vastausta kohta esittämääni kysymykseen aiemmista keskusteluista, mutten sitä löytänyt näin äkkiseltään... joten kysytään nyt sitten vaikka kertaamisen uhalla: :laughing:

 

Meillä on kaksi Magellanin gepsiä, joihin haluaisimme vähän tarkempaa kartastoa (Explorist500 & SporTrak Map). Voiko MapSend (SD) Finland kartaston ladata yhdeltä rompulta kahteen laitteeseen vai onko pakko ostaa kaksi samaa romppua?

Krista

eXploristin osallahan on mahdollista vielä siirtää SD-kortti koneesta toiseen enkä ainakaan minä tiedä toimiko kortille yhdellä sarjanumerolla ladattu kartasto sitten toisessa sarjanumerossa !!

Tietääkö kukaan ??

Link to comment
eXploristin osallahan on mahdollista vielä siirtää SD-kortti koneesta toiseen enkä ainakaan minä tiedä toimiko kortille yhdellä sarjanumerolla ladattu kartasto sitten toisessa sarjanumerossa !!

Tietääkö kukaan ??

Korttihan ostetaan karttasofta valmiiksi asennettuna, eikä GPS:n sarjanumeroa kysytä missään vaiheessa.

Ainoa mikä ei taida onnistua on ko. kartan "varmuuskopiointi" toiseen SD-korttiin. Ainakin minulla se ei onnistunut. Kyllä ko data kopioitui, mutta joku "piilotarkistus" tehdään, kun ainakaan minun explorist 600 ei kopioidusta kortista suostunut dataa lukemaan. Varma en ole asiasta, kun testasin sen vain kerran.

Eli alkuperäisen SD-kortin voi lainata kaverin gepsiin.

 

Siitä CD-romppu aineistosta en muuta osaa sanoa kuin että CD-rompun kopiointi ei myöskään (siis helpohkosti) onnistu. Softa huutaa alkuperäistä romppua mikroon kun yrittää siirtää kartta dataa gepsiin, "varmuuskopioitu" ei kelpaa vaikka mikrolla näyttäisi toimivan ok.

Link to comment

Korttihan ostetaan karttasofta valmiiksi asennettuna, eikä GPS:n sarjanumeroa kysytä missään vaiheessa.

 

Tuo tosiasia koskee Magellanin TOPO-karttoja, siis niitä tarkimpia.

Streets&Destinations eli lähes GT-kartan tasoinen taas tulee CDllä josta voi kopioida haluamansa alueet Gepsiin, ja käsittääkseni vain yhteen sarjanumeroon.

 

Paitsi jos kopioi GPSr:n sisässä olevalle SD-kortille jonka kortin siis voi siirtää toiseenkin Gepsiin ja nyt ihmettelinkin sitä mahtaako ne toimia toisessakin !

Link to comment

Minulla on vain yksi gepsi, joten en pääse kokeilemaan.

Mutta käytän tuota S&D Suomi karttaa kahdella eri tietokoneella ja haluaisin nähdä sen virityksen joka estäisi kopioimasta tuota karttaa kahteen gepsiin ainakaan jos käyttää kopioimiseen toista tietokonetta :laughing:

 

Sen verran testasin tuota kartan kopioimista SD-kortille, että ohjelma näkyy hyväksyvän minkä tahansa oikean mittaisen numerosarjan sarjanumeroksi. Joten eiköhän kopioiminen kahteen gepsiin samasta koneestakin onnistu.

 

Sen sijaan SD-kortti johon on kopioitu kartta toiminee vain yhdessä laitteessa.

Link to comment

Sen verran testasin tuota kartan kopioimista SD-kortille, että ohjelma näkyy hyväksyvän minkä tahansa oikean mittaisen numerosarjan sarjanumeroksi. Joten eiköhän kopioiminen kahteen gepsiin samasta koneestakin onnistu.

 

Tuohan vaikuttaa semmoiselle 'NagNag' suojaukselle !!

Itse en ole tullut kokeilleeksi vaihtaa sarjanumeroa kun se sitä kysyy kopioitaessa MapSendistä GPSr:n SD-kortille.

 

Sen sijaan SD-kortti johon on kopioitu kartta toiminee vain yhdessä laitteessa.

 

Eikös se SD-kortille Magellanin toimesta asennettu TOPO-kartta sitten ole luettavissa SD-kortinlukijasta tietskariin ja avattavissa MapSendillä ??

Kaikki muut filetot näyttäisivät kyllä olevan, luulisin !!

Onkos joku sitä kokeillut ??

Link to comment
Eikös se SD-kortille Magellanin toimesta asennettu TOPO-kartta sitten ole luettavissa SD-kortinlukijasta tietskariin ja avattavissa MapSendillä ??

Kaikki muut filetot näyttäisivät kyllä olevan, luulisin !!

Onkos joku sitä kokeillut ??

Jostain uutisryhmästä olen lukenut, ettei TOPO karttadata olisi MapSend yhteensopiva. Jos tavoitan kaverini, jolla on se MapSend/street Destinations romppu ja saan toisenkin Magellanin hyppisiini, niin testailen.

Vaikka omistan tuon exploristin, niin mieluimmin kulettelen Garminia mukanani, kun siihen on minusta paremmat kartat ja ei kait se mikään salaisuus ole, mutta ne avauskoodit/sarjanumerot ovat pelkkää hämäystä. Yhden alueen koodit kelpaa koko settiin :laughing:

Link to comment

...ne avauskoodit/sarjanumerot ovat pelkkää hämäystä. Yhden alueen koodit kelpaa koko settiin :blink:

 

Onkos näittenkin kanssa sama juttu, mikä tahansa oikean mittainen numerosarja ajaa saman asian ???

Siis sama homma kuin m-softin product codessa, millä tahansa k.o. firman generoimalla koodilla voit asentaa softan kuin softan.

(Isot pojat kertoivat, itsehän en tietenkään moista hakkerointia harrasta :lol: )

Link to comment
Siitä CD-romppu aineistosta en muuta osaa sanoa kuin että CD-rompun kopiointi ei myöskään (siis helpohkosti) onnistu. Softa huutaa alkuperäistä romppua mikroon kun yrittää siirtää kartta dataa gepsiin, "varmuuskopioitu" ei kelpaa vaikka mikrolla näyttäisi toimivan ok.

"Sattumalta" löysin kohdan mitä pitää hellästi koskettaa heksaeditorilla, jonka jälkeen ongelma poistuu. Lisätietoja sähköpostitse :rolleyes:

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Followers 0
×
×
  • Create New...