+Spider Posted July 4, 2012 Share Posted July 4, 2012 Dodałem nowy projekt na stronę: Zamki Poszukuję osób, które pomogą mi przyporządkować istniejące skrytki do odpowiednich zamków. Chętnych proszę o informację na priv. Z góry dziękuję. Quote Link to comment
+Spider Posted July 4, 2012 Author Share Posted July 4, 2012 Super. Nadałem Ci uprawnienia. Aby ułatwić wiązanie miejsca ze skrytką dodałem możliwość edycji z mapy oraz możliwość wyświetlenia najbliższych skrytek. Quote Link to comment
u810 Posted July 4, 2012 Share Posted July 4, 2012 (edited) Widzę że nie tylko zamki ale i zamczyska. Ktoś kto w Chrostowej będzie szukał zamku może się srogo zawieść, za to jest mój kesz (GC35J7X) Takoż i widzę na liście kilka miejscówek, które zamkami nie są już od dawna a mam ochotę je okeszować np. Biały Kościół, Stary Żmigród a więc przyłączę się z pewnością jako zakładacz. EDIT: znalazłem kolejny mój: Morawica: GC3JFXQ ; Piekary GC31CAJ Edited July 4, 2012 by u810 Quote Link to comment
+QVIXOTE Posted July 4, 2012 Share Posted July 4, 2012 Hej, chętnie się przyłączę - mam już kilka skrytek na zamkach, a kilka w planie. Jak zauważył u810 w bazie są nie tylko istniejące zamki czy ich ruiny, ale również miejsca po zamkach i tworach zamkopodobnych. Quote Link to comment
+GeoDarco Posted July 4, 2012 Share Posted July 4, 2012 Widzę że nie tylko zamki ale i zamczyska. Ktoś kto w Chrostowej będzie szukał zamku może się srogo zawieść, za to jest mój kesz (GC35J7X) Potwierdzam - trochę się zawiodłem Quote Link to comment
toczygroszek Posted July 4, 2012 Share Posted July 4, 2012 Pisałem już to Spiderowi na priv, ale napomkne i tutaj - osobiście uważam, że ta liosta bardzo rozległa pod względem ilości obiektów i obszaru i mogą być problem z ogarnięciem jej całej i aktualizacji. Sugerowałbym to zrobić w ujęciu wojewódzkim lub innym regionalnym. Wydajem i się, że ułatwo to sprawę wszystkim. No, może poza Spiderem Quote Link to comment
zywcu Posted July 4, 2012 Share Posted July 4, 2012 (edited) Okeszowałem na GC trzy pałace - czy to, do "zamki" się nie łapie? Jeden jest nadal akrywny GC353D3, dwa pozostałe niestety do serwisu - ale niebawem będą sprawdzone EDIT: ten trzeci, to Tworków - tam byt CG już jest - przepraszam Edited July 4, 2012 by zywcu Quote Link to comment
+ru.beus Posted July 4, 2012 Share Posted July 4, 2012 (edited) Zamek Ostrogskich w Warszawie -> ponieważ akademia muzyczna by johnny224, która była najbliżej zamku, została zarchiwizowana, można by podczepić pod niego kesz baczy 'Fryderyk w Warszawie' http://coord.info/GC38H8B update: 05.07 Zamek Ujazdowski w Warszawie będzie miał swojego kesza - właśnie poszedł do publikacji :-) Miałem pojemnik gotowy, miejscówka kiedyś tam wypatrzona była :-) Edited July 5, 2012 by ru.beus Quote Link to comment
+mpark Posted July 6, 2012 Share Posted July 6, 2012 Tak się zastanawiam, czy lista obiektów zamknięta jest to strony: http://www.zamki.pl/ , czy też możesz dopisać coś z zewnątrz. Mam tu na myśli coś z mojej okolicy: http://www.zawada.net.pl/grodzisko1.html , gdzie znajduje się już skrzynka - Zawada "Zamczysko"(GC1TWD1). Quote Link to comment
toczygroszek Posted July 7, 2012 Share Posted July 7, 2012 Tak się zastanawiam, czy lista obiektów zamknięta jest to strony: http://www.zamki.pl/ , czy też możesz dopisać coś z zewnątrz. Mam tu na myśli coś z mojej okolicy: http://www.zawada.net.pl/grodzisko1.html , gdzie znajduje się już skrzynka - Zawada "Zamczysko"(GC1TWD1). Zamczysko w Zawadzie wbrew nazwie nie jest, ani nigdy nie było zamkiem. To grodzisko, czyli pozostałość po grodzie. Quote Link to comment
+BOX Team PL Posted July 9, 2012 Share Posted July 9, 2012 gdzie mogę znaleźć listę uprawnionych i jak ew. uzyskać prawa do samodzielnego dodawania zamków w okolicy? Quote Link to comment
toczygroszek Posted July 9, 2012 Share Posted July 9, 2012 gdzie mogę znaleźć listę uprawnionych i jak ew. uzyskać prawa do samodzielnego dodawania zamków w okolicy? Napisz do Spidera Quote Link to comment
KrystianT Posted July 9, 2012 Share Posted July 9, 2012 Pytałem autora strony zamki.pl o kryteria, którymi się kierował i odpisał, że robił listę zamków, czyli obiektów, które pełniły funkcje obronne oraz rodowód średniowieczny i dlatego np. w mojej okolicy "zamek" w Mosznej się nie załapał... Quote Link to comment
toczygroszek Posted July 9, 2012 Share Posted July 9, 2012 Wiele grodzisk nosi lokalną nazwę "zamku" lub "zamczyska", ale nie mają z tymi obiektami nic wspólnego, więc nie kierujcie się nazwami własnymi - są mylące. Quote Link to comment
+lowca Posted July 17, 2012 Share Posted July 17, 2012 W miejscowości Stary Toruń, kilka km na zachód od Torunia, Krzyżacy postawili zamek, ale do dziś nie pozostał po nim praktycznie żaden ślad. http://www.zlawies.pl/redir,8103?wiecej=26098#stary Quote Link to comment
+ochkarol Posted July 17, 2012 Share Posted July 17, 2012 A takie cos podchodzi pod projekt? Quote Link to comment
+BOX Team PL Posted July 17, 2012 Share Posted July 17, 2012 Nie nadaję się a szkoda Twoja robota? Jeśli tak to gratuluję zdolności Quote Link to comment
+Spider Posted July 17, 2012 Author Share Posted July 17, 2012 A propos zamków polecam: http://pttk.pl/pttk/przepisy/index.php?co=ro_szwp http://sklep-pttk.pl/pl/p/Ksiazeczka-Odznaki-Szlakami-Zamkow-w-Polsce/384 Quote Link to comment
u810 Posted August 5, 2012 Share Posted August 5, 2012 Dorzucam 3 nowe 25 - GC3RXR3 443 - GC3RXM4 647 - GC3RXDM Quote Link to comment
dziedzickrzysiek Posted August 5, 2012 Share Posted August 5, 2012 Wykaz polskich zamków, pałaców i dworów: http://www.polskiezabytki.pl/m/zabytki/ A tu wykaz zamków woj. Śląskie: http://jaktrafic.org/Wykaz.aspx?typ=6&woj=12 Dorzucam jeszcze skrytkę, którą ostatnio znalazłem. Ruiny zamku na Wołku. Co prawda pozostało tylko kilka cegieł ale to dalej ruiny: GCZN0Q Dorzucam też skrytkę na ruinach zamku w Rytrze. Byłem tam zanim jeszcze bawiłem się w poszukiwacza więc puki co skrytki nie odnalazłem: GC2D35T Sam założę jeszcze skrytkę na ruinach zamku na Grojcu (Żywiec) aczkolwiek tam pozostało już tylko miejsce po zamku więc nie wiem czy to podchodzi pod kryteria. Mało tego w Żywcu są dwa zamki i dziwię się, że nie ma tam żadnej skrytki, w najbliższej przyszłości postaram się rozwiązać ten problem. Dodatkowo przeglądam miejscowości w mojej okolicy gdzie są zamki i tak oto znalazłem na mapie: - skrzynka na zamku w Suchej Beskidzkiej: GC21KEG - skrzynka koło zamku w Ogrodzieńcu: GC2Y9NR - Kraków - Wawel:GC2CZCX - Zamek Korzkiew: GC25CTN - Zamek w Dębni: GC2AVER Tyle na chwile obecną. Jak przypomnę sobie jeszcze jakieś ciekawe zamki to poszukam czy coś jest w okolicy. Pozdrawiam Krzysiek Quote Link to comment
+Spider Posted August 5, 2012 Author Share Posted August 5, 2012 To wszystko jest już dodane. Quote Link to comment
+HighlanderPL Posted August 21, 2012 Share Posted August 21, 2012 (edited) A ja mam pytanie jaki jest sens aby do projektu były dołączane nieistniejące, a nawet niemożliwe do zlokalizowania dawne zamki jak "Zamek w Sianowie": http://www.zamki.pl/?idzamku=sianow Cytuję z linka w projekcie: "Jedyny wizerunek zamku przedstawia rycina na mapie E.Lubinusa z 1618 roku. Lokalizacja zamku nie jest pewna, prawdopodobnie znajdował się w widłach Unieści i Polnicy, a ślady po nim zostały zatarte przez budowę drogi w 1829 roku i fabryki. " Co w takim przypadku miałoby być okeszowane? Ratusz miejski? Ruiny fabryki zapałek? Druga sprawa - błędna automatyczna klasyfikacja że jakiś kesz wskazuje na nieistniejący zamek. Przykłady: a ) w Gdańsku mamy "wirtualny" zamek krzyżacki, gdzie też trwają spory jak wyglądał i gdzie na pewno stał. Możliwe że została po nim jedna ściana (mur) w Gdańsku. Nie ma kesza który by na tę ścianę kierował, ale automatyczny skrypt podpiął pod projekt Zamki kesza Wiesi o nazwie "Filharmonia Gdanska" (http://coord.info/GC391R6), który z zamkiem nie ma nic wspólnego. b ) w Słupsku stoi Zamek Książąt Pomorskich, a kesz który niby go pokazuje de facto jest ukryty w murach miejskich (nazywa się "Defense Walls"), czyli nie ma nic wspólnego z projektem, keszer się nie dowie z tego kesza że w Słupsku był jakiś zamek. To są tylko przykłady z mojego podwórka, nie wiem jak jest na południu. Moja propozycja: 1) przegląd automatycznie podpiętych keszy - czy są sensownie przypięte, oraz 2) wyrzucenie z listy projektowej zamków z których nie została nawet żadna ruina, nie jest znana lokalizacja itp. 3) De facto - idąc tropem autora jednej z list zamków polskich fajnie aby ograniczyć ten projekt do zamków i ruin zamków wybudowanych (w pierwszej wersji) w średniowieczu, co utrzymałoby jednolity klimat projektu i możliwe że zmniejszyło go do łatwiejszej do ogarnięcia liczby. 4) ustalenie jasnych wytycznych do nazewnictwa keszy, które by kwalifikowało je jako część projektu, np. w nazwie kesza musi być wpisana pełna polska nazwa zamku i musi pojawić się słowo "Zamek". Obecnie bardziej praktyczna jest lista punktów jeszcze nieokeszowanych. Edited August 21, 2012 by HighlanderPL Quote Link to comment
+Spider Posted August 21, 2012 Author Share Posted August 21, 2012 Ad. 1. Nie ma takiego czegoś jak automatyczne podpinanie skrytek. Każdy kesz musiał zostać ręcznie przypisany przez osobę do tego uprawnioną. Ad. 2. Z wielką chęcią wyrzucę takie obiekty, ale niestety nie mam czasu przeglądać wszystkich opisów zamków. Na liście są nieistniejące zamiki bo obiekty te zostały hurtowo zaimportowane z zamki.pl. Jeżeli chciałbyś przejrzeć tę listę i wskazać obiekty do usunięcia to byłbym wdzięczny. Ad. 3. Można się nad tym zastanowić Ad. 4. Moim zdaniem jest to niemożliwe do osiągnięcia bo niektórzy właściciele skrytek nie mają pojęcia, że taki projekt jest lub po prostu przestali się bawić w geocaching. Quote Link to comment
+HighlanderPL Posted August 21, 2012 Share Posted August 21, 2012 Ad 1/2 - Na ten moment się nie podejmę przejrzenia całej Polski, na północy na pewno można wyrzucić Sianów i wypiąć z listy gotowych Gdańsk i Słupsk. Ale po sezonie letnim czemu nie. Ad 4 - Ale dla nowych skrytek chyba jest to możliwe (jako zalecenie dla autorów). Patrząc na inny projekt - wojenne cmentarze galicyjskie - to czasami byłem zaskoczony że pod daną nazwą kryje się cmentarz, najbardziej zapadł mi w pamięć chyba "nad przełęczą deski jęczą" Quote Link to comment
u810 Posted August 22, 2012 Share Posted August 22, 2012 Dla uproszczenia podam że wszystkie moje "zamki" nie wystają z obecnie ziemi na więcej niż wysokość kolan, co zresztą poruszałem już w tym wątku. Nie ma też czegoś takiego jak zamki "niemożliwe do zlokalizowania" - to jest kwestia chodzenia, chodzenia i jeszcze raz chodzenia. Po dobrym przygotowaniu nigdy nie potrzebowałem więcej niż 9 godzin Quote Link to comment
toczygroszek Posted August 22, 2012 Share Posted August 22, 2012 Ad. 2. Z wielką chęcią wyrzucę takie obiekty, ale niestety nie mam czasu przeglądać wszystkich opisów zamków. Na liście są nieistniejące zamiki bo obiekty te zostały hurtowo zaimportowane z zamki.pl. Jeżeli chciałbyś przejrzeć tę listę i wskazać obiekty do usunięcia to byłbym wdzięczny. M.in. z tego powodu proponowałem rozdzielnie projektu na województwa. Obecny projekt jest zbyt obszerny swym zasięgiem i liczbą obiektów, by mogła to ogarnąć jedna osoba. Ostatnio odwiedziłem pozostałości pewnego zamku w Opolskiem i nawet założyłem tam kesza (jeszcze nie opublikowany), a tego zamku też nie ma na liście, choć są tam pozostałości murów ceglanych. Ewentualnie proponowałbym zawężenie tego projektu do takich obiektów, gdzie zachowana jest choć jedna część murów zamknięta od góry, niechby to była sama tylko brama, albo mur z jednym otworem okiennym. Nie wliczałoby się wtedy zamczysk i innych marnych pozostałości po zamkach, które są trudne do ogarnięcia na taką skalę, podobnie jak grodziska. Quote Link to comment
+GeoDarco Posted September 4, 2012 Share Posted September 4, 2012 Cześć, jeśli chcecie możecie dołączyć do projektu moją skrytkę - http://coord.info/GC3VME9 (Zamek Dąbrówka Starzeńska) Opis zostanie uzupełniony na dniach. Miejsce jest fajne, ruiny wystają więcej niż 20 cm nad ziemię, park i kapliczką są zadbane - polecam na jesienny-melancholijny spacer. Melancholijny gdyż trudno uwieżyć, że miejsce to przetrwało wojnę i zostało zniszczone przez UPA. Znajama pani archeolog opowiadała mi, że w latach 60-70 wyciągano tam parkiet spod mchu... Szkoda. W okolicy jest też kilka fajnych skrzynek lokalnego serwisu. Darco Quote Link to comment
+GeoDarco Posted September 12, 2012 Share Posted September 12, 2012 Inna mapa zamków - może się przydać do szybszej segregacji. RES Zamki Darco Quote Link to comment
Varial90 Posted September 25, 2012 Share Posted September 25, 2012 Nowiutka skrzynka na zamku w Bodzentynie: GC3WX91 Quote Link to comment
+HighlanderPL Posted October 3, 2012 Share Posted October 3, 2012 Dla tego projektu również przydałoby się uzupełnić opis projektu. I w ogóle zastanowić się na jego przyszłością - bo wątpliwości z powyższej dyskusji są aktualne (duża skala projektu, niepewna klasyfikacja, błędne miejscówki). Mi się podoba wizja Toczygroszka ("proponowałbym zawężenie tego projektu do takich obiektów, gdzie zachowana jest choć jedna część murów zamknięta od góry, niechby to była sama tylko brama, albo mur z jednym otworem okiennym."), i ograniczenie się do zamków średniowiecznych. Quote Link to comment
AleHeca Posted October 28, 2012 Share Posted October 28, 2012 Witam, myslę, ze nasza skrzynka może łapać się do tego projektu. Nie dotyczy ona samego Pałcu w Kraskowie, ale stergo dębu, który znajduje się tuż za pałacem. Nie ma możliwości ominięcia pałacu idąc po naszą skrytkę :-) http://coord.info/GC3RMF8 Pozdrawiamy, Ania i Dawid Quote Link to comment
zywcu Posted October 28, 2012 Share Posted October 28, 2012 ...myslę, ze nasza skrzynka może łapać się do tego projektu. Pałac i zamek, to niekoniecznie zamienne określenia, w projekcie masz określoną listę (zamkniętą)i tej trzeba się trzymać. Quote Link to comment
AleHeca Posted October 29, 2012 Share Posted October 29, 2012 ...myslę, ze nasza skrzynka może łapać się do tego projektu. Pałac i zamek, to niekoniecznie zamienne określenia, w projekcie masz określoną listę (zamkniętą)i tej trzeba się trzymać. Pałac/zamek w Kraskowie znajduje się na liście projektu Zamki :-) W tekstach źródłowych stosowane są zamiennie te dwa określenia. Nasza skrzynka znajduje się tuż za zamkiem/pałacem w odległości około 200 metrów. Quote Link to comment
+Spider Posted October 29, 2012 Author Share Posted October 29, 2012 Skrytka jest już dodana do projektu. Quote Link to comment
AleHeca Posted October 29, 2012 Share Posted October 29, 2012 Skrytka jest już dodana do projektu. Super! Dziękujemy :-) Quote Link to comment
dziedzickrzysiek Posted November 16, 2012 Share Posted November 16, 2012 Witajcie Dzisiaj udało się opublikować dwa moje kesze dotyczące zamków w Żywcu. Jak dodać je do listy projektu ? Quote Link to comment
+Spider Posted November 16, 2012 Author Share Posted November 16, 2012 http://www.geocaching.pl/projects.php?id=6 Quote Link to comment
+BOX Team PL Posted November 16, 2012 Share Posted November 16, 2012 Witajcie Dzisiaj udało się opublikować dwa moje kesze dotyczące zamków w Żywcu. Jak dodać je do listy projektu ? Stary Zamek dodany Quote Link to comment
dziedzickrzysiek Posted November 16, 2012 Share Posted November 16, 2012 Witajcie Dzisiaj udało się opublikować dwa moje kesze dotyczące zamków w Żywcu. Jak dodać je do listy projektu ? Stary Zamek dodany Super Rozumiem, że na liście znajduje się po jednym keszu na miasto nawet jeśli jest w nim więcej niż jeden zamek? Quote Link to comment
+BOX Team PL Posted November 16, 2012 Share Posted November 16, 2012 Jeden zamek - jeden kesz. Quote Link to comment
dziedzickrzysiek Posted November 17, 2012 Share Posted November 17, 2012 Jeden zamek - jeden kesz. W Żywcu mam dwa zamki i jedne ruiny. Zrobiłem kesze dla tych istniejących zamków (GC41B16 i GC41B1K). Na liście w projekcie będą widniały dwa? Pytam z czystej ciekawości Quote Link to comment
+lukaszpla Posted December 30, 2012 Share Posted December 30, 2012 (edited) Czy Kasztel w Szymbarku koło Gorlic nie zalicza się do projektu? Założyłem tam kesza GC43HAZ. I zapraszam po FTF jeszcze w starym roku Edited December 30, 2012 by lukaszpla Quote Link to comment
toczygroszek Posted December 30, 2012 Share Posted December 30, 2012 Czy Kasztel w Szymbarku koło Gorlic nie zalicza się do projektu? Założyłem tam kesza GC43HAZ. I zapraszam po FTF jeszcze w starym roku To nie zamek tylko dwór obronny. Nie martw się, jak zrobię kiedyś projekt dworów w małopolsce, to się załapie Quote Link to comment
+LeoBach Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 Nowa skrzynka - Zamek Połczyn GC46YNV Quote Link to comment
KrystianT Posted May 10, 2013 Share Posted May 10, 2013 (edited) Zamek w Otmęcie (GC4BQ99) czeka na akceptację. Już Edited May 10, 2013 by KrystianT Quote Link to comment
+HighlanderPL Posted May 11, 2013 Share Posted May 11, 2013 (edited) "Zamek Drahim zakonu Templariuszy i Joannitów" http://coord.info/GC47HX5 można podpiąć do pozycji 625 Stare Drawsko. Przypominam się również z prośbą o usunięcie Sianowa, oraz odpięcie od projektu niepowiązanych z nim keszy w Słupsku i Gdańsku. Edited May 11, 2013 by HighlanderPL Quote Link to comment
KrystianT Posted May 11, 2013 Share Posted May 11, 2013 Sprawdzałem czy Otmęt już dodany do projektu i przy okazji zauważyłem, że Nysa (GC3QWQV) i Biała Nyska (GC30TBC) też jeszcze jest do dodania Quote Link to comment
Adalber Posted June 28, 2013 Share Posted June 28, 2013 Witam. Prosiłbym o dodanie do projektu Zamek Sielecki-Najstarszy zabytek Sosnowca (GC4EBFQ). Nazwa istniejąca w projekcie-Siedlec, jest w kompletnie nie znana.Obiekt powszechnie jest znany jako Zamek Sielecki lub Zamek na Sielcu Pozdrawiam. Quote Link to comment
Recommended Posts