+torzec Posted August 23, 2013 Share Posted August 23, 2013 (edited) Geocachnig to nie zabawa. To służba Wszędzie zabieram ze sobą pudełeczko z podstawowymi przedmiotami przydatnymi w poszukiwaniach. Latarka, rękawiczki, kompas, czyste wkłady do logbooków. Na pewno niedługo pojawi się tam też pęseta. Osobne etui mam na przedmioty podróżne i rzeczy na wymianę. I zawsze KILKA rzeczy do pisania !! Jak to wygląda u Was? Edited August 23, 2013 by torzec Quote Link to comment
Lex17 Posted August 23, 2013 Share Posted August 23, 2013 (edited) Jak na razie noszę tylko fanty i długopis (latarkę mam przy kluczach), ale dopiero zaczynam swoją zabawę z geocachingiem, jak znajdę chwilkę czasu to też sobie zrobię taki zestaw Edited August 23, 2013 by Lex17 Quote Link to comment
Kertoipp Posted August 23, 2013 Share Posted August 23, 2013 ja nie serwisuję czyiś skrytek, więc nie noszę logbooków, strunówek, pojemników i o zgrozo - worków. na moim wyposażeniu smartfon (do szukania), lustrzanka (do dokumentowania), no i coś do pisania (do wpisywania;). i tyle. latarka tylko wtedy, gdy wiem, że będzie potrzebna. przydają się czasem też zwykłe chusteczki. Quote Link to comment
+andmaj40 Posted August 23, 2013 Share Posted August 23, 2013 Kilka logbooków (różne rozmiary), parę strunówek,parę gumek recepturek, trochę fantów na wymianę i parę pisadeł.(To mieści się spokojnie w starym miękkim piórniku córki) Ponadto, latarka, rękawiczki, mały aparat fotograficzny (lustrzanka zostaje w domu - za ciężka, nie sprawdziła się na wyjazdach - głównie rowerowych), telefon (łączność i Endomondo), Garmin i zapasowe baterie. No i coś co zawsze staram się mieć przy sobie - szwajcarski scyzoryk, a to oznacza, że mam nożyk, śrubokręt, pincetę, nożyczki korkociąg itd Quote Link to comment
+Ainka-in-love Posted August 29, 2013 Share Posted August 29, 2013 Ja zawsze długopisów kilka, kartki badz notatnik (zeby miec gdzie obliczenia do multi keszy robic), rzeczy na wymiane, travel bugi i geocoiny, ktore obecnie sa w moich rekach, rekawiczki gumowe, chusteczki wilgotne, kilka strunowek. Quote Link to comment
+lowca Posted August 29, 2013 Share Posted August 29, 2013 Zestaw 'absolutne minimum' to GPS, komórka z wbudowaną latarką, ołówek i pęseta. A pudełko wyjazdowe zawiera przedmioty wędrowne, coś na wymianę, latarkę z UV i laserem, multiscyzoryk, zwój drutu i trochę drobiazgów reanimacyjnych (logbooki, strunówki) Quote Link to comment
toczygroszek Posted August 29, 2013 Share Posted August 29, 2013 Absolutne minimum to GPS i telefon, za pomocą którego można zadzwonić do przyjaciela po hinta Quote Link to comment
Dlugi Posted August 30, 2013 Share Posted August 30, 2013 Zadzwonić po hinta? IMHO jesli samemu się nie podołało to tak samo jak logowanie znalezienia kesza wyciągniętego przez inna osobę... Quote Link to comment
+andmaj40 Posted August 30, 2013 Share Posted August 30, 2013 (edited) Absolutne minimum to GPS i telefon, za pomocą którego można zadzwonić do przyjaciela po hinta 1. Nie wszyscy mają tylu przyjaciół bawiących się w geocaching,a co za tym idzie nr tel do nich 2. Kiedyś myślałem, że hinty to zakodowane podpowiedzi w opisach, ale jak po odkodowaniu pojawiają mi się napisy w stylu "odłóż tak jak znalazłeś" albo "nie zniszcz maskowania" to zastanawiam się co takiego tajnego w tych informacjach, że trzeba je kodować. A w logach co drugi wpis to "znalezione po telefonie do ....". A końcowym rezultatem jest np zorany kawał lasu bo dla założyciela miejsce ukrycia było oczywiste. (przykład - niektóre skrzyneczki w Lesie Kabackim) Ale telefon faktycznie niezbędny - zwłaszcza jak keszuje się samemu. Przypadki chodzą po ludziach więc zawsze w razie czego można wybrać nr alarmowy. Ja zawsze ... chusteczki wilgotne,... No o tym nie pomyślałem - a tyle już wody z bidonu poszło na na darmo Dobry pomysł! Edited August 30, 2013 by andmaj40 Quote Link to comment
u810 Posted August 30, 2013 Share Posted August 30, 2013 2. Kiedyś myślałem, że hinty to zakodowane podpowiedzi w opisach, ale jak po odkodowaniu pojawiają mi się napisy w stylu "odłóż tak jak znalazłeś" albo "nie zniszcz maskowania" to zastanawiam się co takiego tajnego w tych informacjach, że trzeba je kodować. To że niektórzy czytają TYLKO hinta, więc jeśli założycielowi na czymś zależy to umieszcza to w hincie. Taka smutna prawda. Quote Link to comment
toczygroszek Posted August 30, 2013 Share Posted August 30, 2013 to tak samo jak logowanie znalezienia kesza wyciągniętego przez inna osobę... Nie tak samo. Inaczej. Quote Link to comment
+andmaj40 Posted August 30, 2013 Share Posted August 30, 2013 2. Kiedyś myślałem, że hinty to zakodowane podpowiedzi w opisach, ale jak po odkodowaniu pojawiają mi się napisy w stylu "odłóż tak jak znalazłeś" albo "nie zniszcz maskowania" to zastanawiam się co takiego tajnego w tych informacjach, że trzeba je kodować. To że niektórzy czytają TYLKO hinta, więc jeśli założycielowi na czymś zależy to umieszcza to w hincie. Taka smutna prawda. Wybacz, ale moim zdaniem to bzdura - bez obrazy. To, że niektórzy przeczytają tylko hinta "nie zniszcz maskowania" w żaden sposób nie ochroni okolicy przed dewastacją w czasie "poszukiwań". A ja wspomniałem o tym bo udając się na "polowanie" trafiłem na taki zdewastowany kawałek lasu, sygnał GPS szalał więc po sprawdzeniu kilku potencjalnych miejscówek dałem spokój i zerknąłem właśnie do podpowiedzi. Po jej odczytaniu zakląłem pod nosem i przez około 20 min próbowałem uporządkować troszeczkę teren przestając myśleć o tym po co tutaj przyszedłem - tym bardziej, że nie było tam nic ciekawego do zobaczenia i sam kesz to sztuka dla sztuki. Quote Link to comment
+Ainka-in-love Posted August 31, 2013 Share Posted August 31, 2013 Dodam ze tele tez. GPS sie nie dorobilam. Na dluzsze wyprawy racje zywieniowe jeszcze i czasem aparat Chusteczki zwykle tez sie przydaja. Quote Link to comment
Kertoipp Posted September 1, 2013 Share Posted September 1, 2013 (edited) jak logowanie znalezienia kesza wyciągniętego przez inna osobę... czekaj czekaj... a jak keszuję z drugą osobą, i to ona znajdzie kesza, to mam zamknąć oczy/odwrócić się/odejść i poczekać, aż ta osoba wpisze się i odłoży kesza?... i dopiero wtedy szukać? brak słów... Edited September 1, 2013 by piotrekm90 Quote Link to comment
+dadoskawina Posted September 1, 2013 Share Posted September 1, 2013 czekaj czekaj... a jak keszuję z drugą osobą, i to ona znajdzie kesza, to mam zamknąć oczy/odwrócić się/odejść i poczekać, aż ta osoba wpisze się i odłoży kesza?... i dopiero wtedy szukać? Jeżeli też chcesz mieć frajdę z samodzielnego znalezienia skarbu... Keszując wspólnie z holoskawina często tak robimy, że jak jedno znajdzie, to nie daje po sobie znać tylko daje szansę wykazać się drugiemu. Quote Link to comment
+andmaj40 Posted September 2, 2013 Share Posted September 2, 2013 Ja keszuję sam więc nie ma problemu, ale ciekawi mnie jak logujecie FTF, STF I TTF-y gdy keszujecie w kilka osób. To zasada czy wyjątek, że gdy np keszują dwie osoby to obie logują FTF-a? Trohę to dziwnie wygląda gdy kesz pierwszy raz znajdowany jest dwa, trzy a nawet więcej razy. Wydawało mi się, że nawet jak keszuje się grupowo to zawsze jest ktoś kto, pierwszy kesza zauważy. Ostatnio parę razy się z tym spotkałem. Quote Link to comment
+dadoskawina Posted September 2, 2013 Share Posted September 2, 2013 To zasada czy wyjątek, że gdy np keszują dwie osoby to obie logują FTF-a? Zasada. Jakkolwiek by to nie było dziwne, przyjęło się, że jeśli w kilka osób szuka się FTFa, to wszyscy szukający mają prawo go (po znalezieniu) zalogować. W sumie jest to uzasadnione, bo dzięki temu w czasie poszukiwań się współpracuje, a nie konkuruje ze sobą. Trohę to dziwnie wygląda gdy kesz pierwszy raz znajdowany jest dwa, trzy a nawet więcej razy. Zdarza się, zwłaszcza po eventach, że i kilkanaście osób zgarnia FTFa na jednym keszu. Quote Link to comment
+Wiesia.K Posted September 2, 2013 Share Posted September 2, 2013 Ja keszuję sam więc nie ma problemu, ale ciekawi mnie jak logujecie FTF, STF I TTF-y gdy keszujecie w kilka osób. To zasada czy wyjątek, że gdy np keszują dwie osoby to obie logują FTF-a? Trohę to dziwnie wygląda gdy kesz pierwszy raz znajdowany jest dwa, trzy a nawet więcej razy. Wydawało mi się, że nawet jak keszuje się grupowo to zawsze jest ktoś kto, pierwszy kesza zauważy. Ostatnio parę razy się z tym spotkałem. Taaa, szukają cztery osoby, jedna zauwaza, no to ma FTFa, ale jak podzielic STFa i TTFa?? !!! Quote Link to comment
+ru.beus Posted September 3, 2013 Share Posted September 3, 2013 Absolutne minimum to GPS i telefon, za pomocą którego można zadzwonić do przyjaciela po hinta [...] A końcowym rezultatem jest np zorany kawał lasu bo dla założyciela miejsce ukrycia było oczywiste. (przykład - niektóre skrzyneczki w Lesie Kabackim)[...] Przez ciekawość się spytam - przy której skrzynce w Lasie Kabackim masz taki efekt ? Quote Link to comment
+andmaj40 Posted September 3, 2013 Share Posted September 3, 2013 (edited) Przez ciekawość się spytam - przy której skrzynce w Lasie Kabackim masz taki efekt ? Na 100% nie jestem pewien (po kilku godzinach w lesie) więc by nikogo nie wprowdzić w błąd odpowiedź poszła na priv. Edited September 3, 2013 by andmaj40 Quote Link to comment
Recommended Posts