+Thathanka Posted December 9, 2009 Share Posted December 9, 2009 Założyłem temat o wydrukach i daje się to zrealizować, ale wymaga to trochę pracy i czasu, bo nie drukuję wszystkiego jak leci, ale dopiero po lekturze opisu skrytki, a czasem i logów. Wolę mieć wszystko na papierze, na którym mogę dodatkowo robić swoje notatki, ale niestety czasem papier jest nieefektywny. Rozglądam się za czymś, co pozwoli mi na noszenie przy sobie wszystkich opisów skrytek z danego terenu i chyba najwygodniejszy byłby dla mnie jakiś palmtop. Domyślam się, ze nie musi to być najnowszy model i dlatego przymierzam się do HP iPAQ h2200 Pocket PC -> link Co o tym sądzicie? Da radę? Bazę Filipsa tam wrzucę bez problemu, a co ze skrzynkami z GC? W jakiej formie to nosić? Quote Link to comment
+Thathanka Posted December 9, 2009 Author Share Posted December 9, 2009 Sam sobie odpowiem. Znalazłem coś takiego: http://www.geocacher-u.com/resources/paperless.html Może przyda się i innym. Quote Link to comment
nemrodek Posted December 9, 2009 Share Posted December 9, 2009 ja używam CacheWolfa: - wygląda na dużo prostszego w obsłudze - ma możliwość ściągnięcia obrazków z opisów skrzynki - dane można ładować z PQ, albo bez ich użycia :-) Quote Link to comment
+Thathanka Posted December 9, 2009 Author Share Posted December 9, 2009 wygląda na dużo prostszego w obsłudze Ich spreche kein Deutsch. Quote Link to comment
nemrodek Posted December 9, 2009 Share Posted December 9, 2009 (edited) przecież toto jest po angielsku - przynajmmniej u mnie :-) a nawet jest też wersja polska - szczegóły TUTAJ A szczegółowa instrukcja instalacji po angielsku TUTAJ Edited December 9, 2009 by nemrodek Quote Link to comment
+Thathanka Posted December 9, 2009 Author Share Posted December 9, 2009 Dzięki. Będę miał sprzęt, to powalczę. Quote Link to comment
+soolash Posted December 9, 2009 Share Posted December 9, 2009 Potwiedzam przydatność Cachewolfa. Na palmtopie mam wgraną bazę Filipsa, a skrzyneczki wraz z opisem, logami i wszelkimi (automatycznie pozyskiwanymi z GC) danymi mam na Cachewolfie. Eliminuje to zupełnie potrzebę noszenia ze sobą "lasu". Quote Link to comment
+t_e_d Posted December 9, 2009 Share Posted December 9, 2009 Pocket, OziCE z dobrze przygotowanymi plikami WPT, baza filipsa oraz exporty w HTMLu pakietow z GC - super zestaw. Quote Link to comment
+Thathanka Posted December 10, 2009 Author Share Posted December 10, 2009 Dzięki raz jeszcze. Na razie nie do końca wiem, o czym piszecie. Choć nikt nic nie napisał o modelu Pocketa, o którego pytałem, wziąłem go. Mam nadzieję, że Poczta Polska stanie na wysokości zadania i w weekend będę mógł go oswoić. Czytałem na różnych forach, że keszerzy używają bardziej archaicznego sprzętu, więc chyba na tym tez wszystko powinno działać. Jeszcze jedno: czy dwugigowa karta wystarczy na bazę Filipsa i regionalną (powiedzmy wojewódzką) listę skrytek GC? Quote Link to comment
+t_e_d Posted December 10, 2009 Share Posted December 10, 2009 U mnie objetosci sa takie: - baza filipsa - niecale 400 MB - zrzut HTML calej GC PL - 16 MB - zrzut HTML Litwy - 69 MB Pliki WPT: - OC PL - 1,2 MB - GC PL - 140 kB - Litwa GC - 110 kB Quote Link to comment
nemrodek Posted December 10, 2009 Share Posted December 10, 2009 u mnie baza cachewolfa (13 profili - razem kilka tysięcy skrzynek) zawiera ponad 13 tys. plikow (xml i jpg) i zajmuje na karcie 750 MB, (chociaż rozmiar ma 450 MB) Quote Link to comment
+t_e_d Posted December 10, 2009 Share Posted December 10, 2009 przymierzam się do HP iPAQ h2200 Pocket PC -> linkCo o tym sądzicie? Da radę? Spokojnie Ja mialem kilka lat takiego ASUSA. Niestety padl i musialem kupic nowego - tym razem HP (mial najwiekszy ekran) Moj stary MyPal byl nawet slabszy i starszy od tego HP220 wiec bez problemow sobie poradzi. Quote Link to comment
+Thathanka Posted December 12, 2009 Author Share Posted December 12, 2009 Sprzęt do mnie dotarł i oswajam się z nim. Oswajam też Cachewolfa. Zaimportowałem plik gpx, ale wiadomo - bez zdjęć. Czy jest sposób by zdjęcia przygotować przed wrzuceniem ich na kartę (na PC) i korzystać z nich w Cachewolfie już na Pockecie? Baza Filipsa chodzi świetnie. Quote Link to comment
nemrodek Posted December 12, 2009 Share Posted December 12, 2009 oczywiście, że jest ja mam na cachewolfa zainstalowanego i na PC i na Pockecie wszystkie operacje związane z importem danych robię na PC a na Pockecie tylko z nich korzystam w terenie. Trzeba tylko w obydwóch programach używać tej samej bazy danych na karcie pamięci. Zdjęcia możesz załadować albo przy imporcie z GPX - albo potem uzywając funkcji "aktualizuj wybraną skrzynkę" Quote Link to comment
+Spider Posted December 13, 2009 Share Posted December 13, 2009 Thathanka zobacz również ten program: http://www.visualgps.net/BeeLineGPS/default.htm Quote Link to comment
+Thathanka Posted December 13, 2009 Author Share Posted December 13, 2009 Dzięki, sprawdzę. Testowałem tego keszowego wilka i choć poznałem tylko ułamek jego możliwości, jestem z nich bardzo zadowolony. Choć wolę mieć wszystko na papierze, to jednak przygotowanie wszystkiego w formie elektronicznej jest jednak szybsze. Dziękuję wszystkim za pomoc. Quote Link to comment
+Mosznir Posted December 15, 2009 Share Posted December 15, 2009 Czy ktoś ma pojęcie jak długi musi być opis żeby został obcięty w jakiejś przenośnej przeglądarce GPX ? I czy dzieje się tak na każdym sofcie ? Toczygroszek o tym pisał, może ktoś rozwinąć ? Quote Link to comment
+Spider Posted December 16, 2009 Share Posted December 16, 2009 To zależy zapewne od danego programu/urządzenia. W Garmin Colorado jeszcze się nie spotkałem by jakiś opis był obcięty. Quote Link to comment
nemrodek Posted December 16, 2009 Share Posted December 16, 2009 ja niestety tak kiedyś cachowałem z kumplem który miał kolorado i opis earthcache'a: GCPCPX nie zmieścił się cały. Z tym, że nie tyle był obcięty ale ostatnia część opisu, która się "nie zmieściła" nałożyła się na koniec opisu tak, że tylko niewiele dało sie odczytać. Quote Link to comment
+Spider Posted December 16, 2009 Share Posted December 16, 2009 To musiała być albo jakaś stara wersja firmware Colorado, bo obecnie o wiele dłuższe opisy skrytek są poprawnie wyświetlane w Colorado. Albo też może jakiś błąd w tagach HTMLowych w opisie powodujący takie zachowanie Colorado. Quote Link to comment
toczygroszek Posted December 16, 2009 Share Posted December 16, 2009 Ja tak miałem w Cachemate, ale chyba tylko ze 2 razy i nie wiem czy to był problem CacheMate czy GSAKa, później już tego nie widziałem, więc może to było coś z GSAKiem i naprawili. Quote Link to comment
+Spider Posted December 29, 2009 Share Posted December 29, 2009 kiedyś cachowałem z kumplem który miał kolorado i opis earthcache'a: GCPCPX nie zmieścił się cały. Ostatnio miałem przyjemność czytać ten oto opis w Colorado GCVVP9. Colorado trochę powoli przewijał ale wyświetlił cały ten tekst. Quote Link to comment
+elales Posted March 17, 2010 Share Posted March 17, 2010 Odgrzebuję temat, bo chciałabym zapytać, czy można uprawiać bezwydrukowy geocaching na GC bez konta premium. Zainstalowałam na palmtopie CacheWolfa, ale on przyjmuje gpxy, a tych, jak rozumiem, nie mogę zciągać ze zwykłego konta. Na komórce strona GC mi się nie otwiera, więc zastanawiam się, czy do wyboru mam tylko papier lub konto premium. Quote Link to comment
nemrodek Posted March 17, 2010 Share Posted March 17, 2010 w progrmie cachewolf jest opcja - import-->spider z geocaching.com i wtedy program sciaga pelne opisy skrzynek ze zdjeciami w okreslonym promieniu od ustawionego środka Quote Link to comment
wallson Posted March 18, 2010 Share Posted March 18, 2010 Ja używam SmartGPX'a... no i chwalę sobie. Ściągam tylko plik gpx dla danego terenu lub konkretnej skrzynki i mam wszystko. Jeżeli potrzebuję spojlaka, jednym kliknięciem można go dociągnąć przez gprs. Quote Link to comment
+TomPL Posted March 19, 2010 Share Posted March 19, 2010 Ja używam SmartGPX'a... no i chwalę sobie. Używałem i również polecam. Bardzo dobry program, całkiem szybko działa, łatwy w instalacji i obsłudze. Quote Link to comment
Recommended Posts