Jump to content

Garmin Questilla Metsään


Skela

Recommended Posts

Osaakos kukaan neuvoa miten Questille ilmoitetaan, että nyt lähden tieltä metsään?

 

Jos siis navigoin kätkölle, joka ei ole tien vieressä, Quest laskee hienosti reitin lähimmälle tielle ja siitä kohtisuoraan pisteeseen. Kun lähden sitten autolta jalkamiehenä (vaihdan asetuksen myös Questissa) metsään, Quest itsepintaisesti yrittää seurata tietä. Ei auta vaikka lopettaa navigoinnin. :o

 

Vasta kun tielle on matkaa sata-kaksisataa metriä 'ajoneuvo'osoitin irtoaa tiestä ja pompsahtaa metsään. :D

Jos samalla suunnalla sattuu olemaan tie, saattaa osoitin pompsahtaa suoraan sille.

 

Onko tämä tyypillistä navigoiville gepukoille?

 

Laitteessa on vain tarkat Suomen tiekartat.

 

Toinen juttu:

En keksi kuinka saan Questin näyttämään kompassia tai

osoittamaan kompassin tavoin (missä suunnassa) tiettyyn pisteeseen (kätköön).

 

Vinkeistä kiitollisesti kumarran :D

Link to post

En tunne laitetta, kunhan manuaalia selasin.

 

Kätköilemässä pitänee vaihtaa Settings/Map Setup/Map tab/Road Lock asentoon Off.

 

Ehkä myös Settings/Route Setup/Route Preference/Off Road -asetus saa suuntanuolen toimimaan paremmin kätkön suuntaan tien ulkopuolella. GPS:n paikannusepätarkkuus aiheuttaa kyllä sen, että sijainnin muutokseen perustuva kulkusuunnan laskenta on sitä epätarkempi mitä hiljaisempaa vauhtia kuljetaan. Tämä haitta tulee vastaan vaikeakulkuisessa maastossa.

 

Myös sähköisellä kompassilla varustetut mallit sekoavat suunnasta viimeistään silloin, kun seisot kätkön päällä, tai satelliittikelistä ja -vastaanotto-olosuhteista riippuen ehkä jo hieman aiemmin.

 

Loppuviimeksi saattaa toisinaan olla apua tavallisesta kompassista. Pitää vertailla koordinaateista (ellei GPSr:n kulkusuuntanuolesta ole apua), mihin suuntaan pitäisi siirtyä ja katsoa "oikean" kompassin avulla, missä se suunta sijaitsee. Karttapohjoisen ja magneettisen pohjoisen välillä on muutaman asteen eranto, mutta sillä ei ole käytännön merkitystä.

Link to post

Non niin :grin:

Sehän toimi hyvin.

 

Kiitos ohjekirjan oikoluvusta. Selasin sen kyllä läpi laitteen ostettuani, mutta kaikkea ei näköjään muista.

 

Ohjekirjan esittämää kompassinäyttöä (sivu 23) en kyllä saanut päälle.

Link to post

Nuo Gepsien ja Digikameroiden käsinekirjat lienevät maailaman eniten levinneitä mutta vähiten luettuja teoksia. Oikein säälittää niiden kirjoittajat ja kääntäjät kun he jo työtä tehdessään varmaan tietävät ettei kukaan kuitenkaan lue aikaansaatuja opasteita. Vaikka ihan varmasti kuulun samaan joukkoon, en jaksa olla ihmettelemättä miksi emme osaa ottaa hyvistä neuvoista vaaria, minäkään vaikka vaari olenkin !!

Link to post
Ohjekirjan esittämää kompassinäyttöä (sivu 23) en kyllä saanut päälle.

Tarkoitatko, ettei koko kompassinäyttöä tule vastaan, vaikka kuinka painelisi page-nappia?

 

Se voi johtua siitä, että ko. näyttö on käytettävissä vain TracBack-toiminnon aikana, josta sivulla 23 kerrotaan. Jos näin on, niin kätkön osoittaminen kulkusuuntanuolella voi mennä hieman kikkailuksi, mutta hyvällä säkällä onnistuu näin kätkön lähettyvillä (en lupaa mitään):

 

Aktivoi Where am I -toiminto Find-näppäimellä. Valitse TracBack. Kun kysytään, haluatko palata takaisin matkan alkupisteeseen, vastaa No. Silloin tulee esiin TracBack-sivu, jolta voit osoittaa kuljetun matkan varrelta pisteitä.

 

Nyt tulee kohta, jossa sitä onnea tarvitaan: jos olet ladannut oman kätköpisteen laiteeseen, se voi näkyä kartalla, josta se pitää yrittää valita. Jos tämä kelpaa OK-näppäintä painettaessa, niin sitten tulee lisää valintoja, eli millä tavalla haluat kätkölle, Valitse Shorter Distance. Sitten navigoinnin pitäisi alkaa, ja Page-näppäimellä pitäisi tulla kompassinäyttö. Sen reunalla oleva markkeri osoittaa kulkusuuntasi, ja nuoli kätkön suunnan.

 

Jotta navigointi onnistuisi teiden ulkopuolella (missä useimmat kätköt sijaitsevat :grin: ), pitää tuossa ensimmäisessä postauksessa mainitsemani Route Preference -valinnan ehkä olla Off Road -asennossa. Jotta sitä ei tarvitsisi vaihtaa jatkuvasti, voit käyttää Prompted-valintaa, jolloin reitinlaskennan alussa voit valita tarpeen mukaan oikean vaihtoehdon.

Link to post
Nuo Gepsien ja Digikameroiden käsinekirjat lienevät maailaman eniten levinneitä mutta vähiten luettuja teoksia. Oikein säälittää niiden kirjoittajat ja kääntäjät kun he jo työtä tehdessään varmaan tietävät ettei kukaan kuitenkaan lue aikaansaatuja opasteita.

Jotkut kääntäjät myös näyttävät kääntävän olettaen, ettei kukaan kuitenkaan lue. Asia ei aina koske pelkästään käsikirjoja vaan myös itse laitteiden käyttöliittymiä. Garmin Etrex sanoo suomeksi auringon nousevan ja asettuvan ;) (rise and set).

Link to post

Route Preference tuli kokeiltua ja hyvin toimii - kiitos vaan vinkistä!

 

Vinkkisi kompassinäyttöön on samansuuntainen kuin ajattelin eli kytketty tuohon TrackBack:iin. Tuntuu vain niin hölmöltä, että olisi mahdollista vain tuossa tapauksessa, joskin jotain logiikkaakin siitä voi löytää lyhimmän reitin hakemisessa.

 

Eli, katsotaan katsotaan löytyykö noin.

 

Kiitos ja kumarrus jokatapauksessa!

Link to post

Noita juttuja voi kokeilla Simulator/Demo-moodissa, niin ei tarvitse lähteä metsän siimekseen. Kokeilin 76cs:ssä, ja ainakin siinä TracBack-toiminnossa pystyi valitsemaan GC-waypointin.

 

Simulaattorimoodissa ei kyllä näköjään pysty tallentamaan Trackia, ja Active Track (oli tallennus päällä tai ei) on taas edellytys päästä valitsemaan 76cs:ssä TracBack-toiminto. Tämän voi kiertää siten, että valitsee ensin normaalin GPS-moodin, vaikka sisällä katveessa olisikin, tai GPS off -moodin. Sitten Tracks-valikossa käynnistää tallennukse, ellei tallennettua kulkureittiä ole ennestään. Kun tallennuspituuden osoitus vaihtuu 0%:sta 1%:iin, TracBack-nappi muuttuu harmaasta painokelpoiseksi, jolloin toiminnon voi käynnistää. Kun valitsee navigointikohteeksi GC-waypointin, niin tämän jälkeen voi vaihtaa GPS-moodin Simulaattoriin. Silloin kompassinäytössä voi kääntää kulkusuuntaa ja vaihtaa nopeutta (ehkä myös joissakin muissa näytöissä, esim. 76cs:n satelliittinäytöstä voi vaihtaa sijantia).

Link to post
Mulla on softa versio 3.3 - oiskohan tullut tekijöille käpy.

Minulla on Garmin 60C ja rekisteröidyin heti sen ostettuani Garminin sivuille. Sieltä tulee heti tieto, kun uusi sopiva softa ilmestyy ja päivitykset voi ladata ilmaiseksi.

Itse käytän kätkölle mennessä karttanäyttöä. Se on huomattavasti mukavampi kuin nuolinäyttö, pitää vain muistaa zoomata lähemmäs sitä mukaa kun lähestyy kätköä. Samalla kartasta näkee mistä kannattaa mennä. Tämä tietysti edellyttää sellaista karttaa, johon on merkitty maastokohteet (Topo tai Vapaa-ajan kartta).

Olethan laittanut Questin 'jalankulku' asentoon autosta poistuessa?

Omaa Questiä en ole vielä tosissani kätköillessä kokeillut, mutta seuraavalla reissulla otan sen varmaan mukaan.

Link to post

Kysyinpä asiaa Garmini tuesta ja sain tällaisen vastauksen:

 

"The compass page will only appear when you are routing in OFF ROAD mode."

 

Vastauksessa ei suoraan vastata kysymykseeni onko tuo kompassi näyttö aktivoitavissa missään muussa toiminnossa kuin TrackBack:ssa.

 

Olen pitänyt Questia OffRoad:lla jo pitkään.

 

Erittäin ystävällisesti pyysivät kääntymään heidän puoleensa, jos muitakin ongelmia ilmenee.

 

:D Mikahe:n simulointia esimerkkiä en ole kerinnyt vielä kokeilemaan :D

 

Maxxy kysyi jalakulku-asetuksesta: kyllä olen. Useimmin se jää päälle kun lähtee autolla liikkeelle. Sen huomaa ensimmäisessä kiertoliittymässä, kun gepsi navigoi sen väärään suuntaan pyörien, jos se reitti on lyhyempi :D

Link to post
Simulaattorimoodissa ei kyllä näköjään pysty tallentamaan Trackia, ja Active Track (oli tallennus päällä tai ei) on taas edellytys päästä valitsemaan 76cs:ssä TracBack-toiminto. Tämän voi kiertää siten, että valitsee ensin normaalin GPS-moodin, vaikka sisällä katveessa olisikin, tai GPS off -moodin. Sitten Tracks-valikossa käynnistää tallennukse, ellei tallennettua kulkureittiä ole ennestään. Kun tallennuspituuden osoitus vaihtuu 0%:sta 1%:iin, TracBack-nappi muuttuu harmaasta painokelpoiseksi, jolloin toiminnon voi käynnistää.

Tuo Active Trackin kertyminen GPS off -tilassa aiheutuu ilmeisesti Garmin 76cs:n ilmanpaine/korkeusmittarista, joka täyttää sillä logia myös paikannustietojen puuttuessa. Tämä ei siis toimi kaikissa malleissa, eikä useimmiten kuljetun reitin tallennusta kannata pitää päällä tässäkään, kun muuten käpistelee laitetta. Nykyinen 76cs:n softaversio on 3.90.

 

Jos jälkimuisti on Questissa tyhjä, niin joutuu luultavasti yrittämään fixiä ikkunan vieressä tai käymään ulkona, jotta pääsee aktivoiman TracBackin. Pystyykö Questissa valitsemaan TracBack-tilassa vapaasti minkä tahansa (GC) waypointin Off Road -navigoinnin kohteeksi, vai tyssääkö yritys jo tässä vaiheessa?

Link to post

Kompassi löytyi ;):D:(

 

Jens eräällä toisella keskustelupalstalla kertoi kuinka sen saa näkyviin, eli näin:

mene asetuskien pääsivulle, valitse reittien asetukset, reittisuositus - pois tieltä (tarkoittaa linnuntie, näin on ruostsinkielellä), tee reittin suunnittelu, navigoi.

 

Se on helppoa kun sen osaa :D

 

Graminin suomentajalle lähtee terveisiä, ettei 'Pois tieltä' ole kuvaava termi. 'Linnuntietä' kertoo heti mistä on kysymys.

 

Jensin lähetti myös tällaisen linkin http://www.elsinga.net/portal/quest.html , josta löytyy Quest -tietoa.

 

Kiitos Jens:lle :o

Edited by Skela
Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...