Jump to content

Mesu

Members
 • Posts

  254
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Mesu

 1. Voisimmeko sopia, että näillä sivuilla keskusteltaisiin vain geokätkentään (edes jotenkin) liittyvistä asioista? Maailmassa on paljon asioita, jotka ovat hyviä ja tärkeitä (kuten verenluovutus), mutta sivuston seuraaminen on työlästä, jos ei keskitytä sen varsinaiseen teemaan.
 2. Minäkin kirjoitan tähän vielä perinteisiä peruskätköjä puoltavan lausunnon. Olen harrastanut geokätkentää kohta kuusi vuotta, ja laji on valitettavasti muuttunut hauskasta ulkoilmaharrastuksesta kohti välineurheilua. Ennen kätköt löysi vaikka ilman GPS:ää, mutta nyt ne on piilotettu turhan hyvin (paremmin kuin muissa maissa) siten, että joskus vanhalla huonolla perus-GPS:llä niitä on vaikea löytää. Mielenkiintoisia mysteerejä on hauska ratkoa, mutta yleisesti ottaen mieluummin kulutan aikaani reippaaseen liikkumiseen kätköpaikalle kuin paikalla seisoen ratkomalla mysteerejä tai kivenkoloja kaivellen.
 3. Is there any recommendation on the language of cache descriptions and logs? Swedes have always used their own language to make it difficult for others and during the past years also most logs in Finland have changed from English to Finnish (a revenge? ). But when searching for caches in a foreign country, it is not so nice to notice that they are in the local language. Have we intentionally given up the international nature of this bobby?
 4. I have to say that this was a strange comment. Ugric languages are the other branch of the Finno-Ugric language family and include Hungarian, not Finnish. On the other hand, Finnish is as much Nordic as the Scandinavian languages are, even though they are not related with each other.
 5. Minusta tuo näyttää kyllä enemmän Lordilta... Ai, juu, niin, siellä sisäsivuilla kyllä...
 6. Asiaa lisää mietittyäni alkoi tuntua siltä, että kätkön omistusoikeuden pitää olla rikkumaton. Pakko-ottoihin ei saa mennä. Jos kätkön huoltaminen ei yhteisvastuullisesti onnistu, on se sitten arkistoitava. Juuri noin, Pekka: mieluummin arkistoidaan kuin pakko-otetaan. Yhdessä vaiheessa siirrettiin väkisin kätköjä uusille omistajille, ja minulla oli esim. eräässä toisessa pohjoismaassa kätkö varsin hyvässä ja erikoisessa paikassa. Ei minua se harmita, että ulkomaankätköt kiellettiin, mutta se kyllä harmittaa, että tuosta alkuperäisestä kätköstäni ei ole enää mitään tietoa jäljellä, koska uusi omistaja on siirtänyt kätkön ja kirjoittanut omat tekstinsä kätkökuvaukseni päälle. Historia olisi sentään kiva säilyttää järjestelmässä.
 7. Mielenkiintoista. Minkähänlaista muistilehtiötä sitten käytetään sukellettaessa. Ei taida riittää, että käärii eristysnauhaa lehtiön ympärille?
 8. Eikö jokin lauantaipäivä olisi parempi?
 9. On hyvä antaa piilottajille edellä olevien kaltaisia ohjeita, jotta kätköjen koordinaatit olisivat mahdollisimman oikeat. Toivoisin kuitenkin, että kätköjä ei piilotettaisi siten, että koordinaatit täytyy määrittää yhtä perusteellisesti, ennen kuin kätkön voi löytää. Etsijältä ei pitäisi edellyttää käyntiä kahtena eri päivänä (jos nyt vähän kärjistän), vaan viimeistään salakirjoitetun vihjeen pitäisi paljastaa kätköpaikka, vaikka sattuisi olemaankin vähän hankala geosää eikä GPS näyttäisi juuri sillä hetkellä ihan oikein.
 10. Tämä on luultavasti se syy... Noita hautausmaan tuholaisia on liikkunut aina silloin tällöin. Tämä tapahtui kyllä jo niin kaukana hautausmaasta, että ei mitenkään ole mahdollista, että minua olisi seurattu sieltä saakka. Tai sitten olen tietämättäni Supon kirjoissa. Totesinkin jo alussa, että tällä ei varmaankaan ole mitään tekemistä kätköilyn kanssa, mutta tämä vain sattui kätköilyreissulla. Tuo on kyllä mahdollista, mutta sitten poliisin täytyi myös luulla, että merkki oli töhritty. Sitähän se ei ollut, joten en oikein usko tähänkään vaihtoehtoon.
 11. Tuo on kyllä hyvä huomio. Joka tapauksessa olipa kätkö sitten D = 5 tai T = 5, kukaan ei ilmeisesti ryhdy etsimään sitä lukematta ensin perusteellisesti kuvausta.
 12. Minusta VesaK:n ajatus bluetooth-kätkön merkitsemisestä viitokseksi on kannatettava. Jos kuvauksessa vielä selvästi kerrotaan, että viitosluokitus johtuu siitä, että tarvitaan sellaista ja sellaista tekniikkaa, niin silloinhan kenellekään ei tule yllätyksiä. Monet suunnittelevat kätkömatkojaan jonkin kätköluettelon avulla ja valikoivat kätköt tuolloin paikan ja vaikeusasteen mukaan. Jos sitten tuleekin yllätyksenä kesken matkan, että seuraavaa kätköä ei voikaan löytää ilman erikoisvarusteita, se on ikävää. Mutta jos kätkö on luokiteltu viitokseksi, etsijä varmasti lukee kuvauksen ennen matkaan lähtemistä. Mielestäni asian mainitseminen myös tekstissä on tarpeen siksi, että etsijä tietää, onko bluetooth ainoa syy vaikeusasteluokitukseen vai voiko vielä tulla vastaan muitakin yllätyksiä.
 13. Ihan oikea paikka. Kyllä Divine sarvineen aina luontokappaleesta käy.
 14. Sitä minäkin ihmettelen. Vaikka olen rajannut kuvaa netissä, siinä ei todellakaan näy mitään muuta kuin tuo liikennemerkki ja vähän sen vartta. Taustalla ei ole rakennuksia, joten mikään salakatseluepäily ei ole perusteltu. Sitä paitsi poliisinkin luulisi ymmärtävän, että pimeässä vapaalla kädellä kuvattaessa kuvassa ei juuri voi näkyä muuta kuin se, minkä salama valaisee. Ei todellakaan. Suomessahan valokuvaaminen yleisellä paikalla on aina täysin sallittua. (Kuvaa ei tosin ole otettukaan lähellä hautausmaata.) Muistan jonkun poliisimiehen saaneen aikaisemmin moitteita siitä, että hän oli vaatinut toimittajan onnettomuuspaikalla ottamia valokuvia nähtäväkseen digikameran näytöllä. Poliisi olisi voinut estää pääsyn onnettomuuspaikalle, mutta se ei voinut rajoittaa paikalle päästetyn toimittajan kuvien ottamista, koska kysymyksessä oli yleinen paikka. Näin siinä kävi. Huoltoasemalle oli kuvauspaikalta matkaa sentään melkein kilometri.
 15. Syynä ei varmaankaan ollut kätköily, mutta kätköllä käynnin jälkeen jouduin tekemisiin virkavallan kanssa tällä tavalla.
 16. Tuollaisissa tapauksissa kannattaisi varmaankin keskustella ympäristökeskuksen kanssa kätkökuvauksen sisällöstä. Jos kuvaus on laadittu siten, että se ohjaa pysymään polulla ja piilotustapa (tai sen tarkka ilmaiseminen kuvauksessa) varmistaa, ettei turhia esineitä siirrellä, niin saattaisihan tuon luvan ehkä saadakin. Tämän voisi ainakin pitää mielessä seuraavassa vastaavassa hankkeessa.
 17. Mesu

  Geodeath In Prague

  Why was he then connected to geocaching by the media? September? Really?
 18. Jos siis taskulamppusi ei joskus toimi, tarkista, onko se vaihtunut bluetooth-lähettimeen.
 19. Ehdottomasti samaa mieltä Hikerbiker...in kanssa. Ei hienolla paikalla kätköpurkin tarvitse olla kovin 'haastavasti' piilossa. Mukava lukea tämänsuuntaisia kommentteja. Monille on jotenkin syntynyt sellainen käsitys, että kätkö pitää piilottaa kunnolla. Kun kätköjä etsii muissa maissa, ne on yleensä paljon helpompi löytää. Myös kryptatut vihjeet on muissa maissa usein kirjoitettu siten, että kätkön varmasti löytää. Sehän on tarkoituskin, että kätkön vihje voi olla ns. "spoiler" eli kätköpaikan täysin paljastava tieto, jos vihjeen lukee liian aikaisin. Suomessa valitettavasti jotkut tekevät kätköjä niin, että lukematta vihjettä niitä ei aina edes voi löytää. Kaikkein huvittavin kryptattu vihje, jonka olen tavannut, oli muuten jokin varoitus, joka koski kätkön ympäristöä. Kätkijä oli ilmeisesti ymmärtänyt, että kaikki etsijät lukevat vihjeet ennen etsimistä.
 20. Niin. Laitteen nimihän voisi sisältää tiedon, jota tarvitaan varsinaisen kätkörasian löytämiseksi.
 21. Kuulosta omaperäiseltä idealta, jota varmasti kannattaa kokeilla. Kerrotko vielä tarkemmin, mitä "lopullinen kätkön tunnistus" oikein tarkoitti selostuksessasi? Siis mihin blutaria loppujen lopuksi käytetään?
 22. Mesu

  Geodeath In Prague

  Olet oikeassa, eikä tarkoitukseni ollutkaan syyttää kätkön tekijää. Me kaikki voimme kuitenkin ottaa huomioon, että väärä luokitus voi pieneltä osaltaan myötävaikuttaa tämäntyyppisiin onnettomuuksiin. (Tietysti emme tiedä, onko näin käynyt tässä tapauksessa.) Luulen, että erityisesti monivaiheisessa mysteerikätkössä halu löytää kätkö pitkän etsimisen jälkeen on aika voimakas, joten harkinta pettää helposti loppuvaiheessa.
 23. Mesu

  Geodeath In Prague

  Jos tuosta kuvasta saa oikean käsityksen ympäristöstä, tuntuu käsittämättömältä, että kätkön tekijä on luokitellut maaston kakkoseksi. Senhän pitäisi tarkoittaa, että paikalle menee päällystetty tie, jota voi kulkea lastenrattailla tai tavallisella polkupyörällä. Onhan tietysti mahdollista, että näin onkin, vaikka se ei kuvasta näy. Minustakin olisi tärkeää, että kaikenlaiset varoitukset kerrotaan jo kätkökuvauksessa. Jos pitkän etsinnän jälkeen päätyy lopulliselle kätkölle ja on innoissaan ja olettaa, että kätkö on helpossa paikassa, kontrolli pettää helposti ja otetaan riskejä.
 24. Minulla oli muutama vuosi sitten useampia kätköjä, jotka käytiin toistuvasti hävittämässä. Osa näistä oli ilmeisesti kaljaporukoiden kokoontumispaikoissa, ja katoamiset ehkä selittyvät sillä. Yksi kätkö kuitenkin katosi monta kertaa ja aina vajaassa viikossa, ja keksin lopulta uusia kätkön pitämällä sen edelleen disabloituna järjestelmässä. Sittenpä kätkö pysyikin paikallaan. Kun sitten yli kuukauden kuluttua enabloin kätkön, se käytiin heti tuhoamassa. Vaikutti siis siltä, että joku seurasi järjestelmästä, milloin kätkö on uusittu, ja kävi sitten aina tuhoamassa sen.
 25. Ei tarvitse. Yleensä kolikot ovat lieriöitä. En muista nähneeni pyöreitä (siis palloja).
×
×
 • Create New...