GoferyG Posted April 12, 2021 Share Posted April 12, 2021 (edited) Zapadła decyzja o potrzebie upgread-a naszego konta z Basic do Premium. W weekend rozpoczęliśmy keszowanie z wszystkimi rodzajami skrytek. Na razie co prawda zapoznajemy się z niektórymi z nich, sprawdzamy możliwości i wymagania, jednak zastanawia mnie jedna z funkcji w wersji Premium - inwentarz przedmiotów. Znaleźliśmy w weekend bardzo fajną skrytkę, w której było mnóstwo przedmiotów podróżnych. Jeden z nich "pobraliśmy", zostawiając coś w zamian. Jak możemy nadać numery przedmiotom, które chcemy żeby ruszyły w podróż? Czy mamy go jakoś specjalnie oznaczyć? Jak następuje ich śledzenie? Czy kolejny keszer, który je podejmie musi wpisać je w swój inwentarz, żebyśmy widzieli "drogę" naszego przedmiotu? Co się stanie, jeżeli przedmiot nie zostanie przez kogoś wpisany w jego inwentarz? Wpisywałem kody "z palca" np. 99, 116, itp. numery i wyświetlały mi się jakieś MounBike, które chyba podróżowały jedynie po Stanach ... Może warto rozpocząć jakąś serię polską? Czy ktoś z Was miał do czynienia z przedmiotami nazwijmy to ZAREJESTROWANYMI w systemie i śledził ich losy? Czy takie przedmioty wkładać do skrytek tradycyjnych, czy może do innego rodzaju, żeby podróżowały z "kumatymi" keszerami? Znalazłem jakieś przedmioty podróżne w sklepie Keszo Maniacy, jednak myślę bardziej o swoich produkcjach, które mógłbym zalogować do systemu. Będę wdzięczny za komentarze i podpowiedzi Edited April 12, 2021 by GoferyG Quote Link to comment
+Carpatia Posted April 12, 2021 Share Posted April 12, 2021 Możesz zerknąć tutaj: https://blog.geocaching.pl/2020/03/11/przedmioty-podrozne/ Quote Link to comment
+sernikk Posted April 12, 2021 Share Posted April 12, 2021 Zadałeś bardzo dużo pytań, postaram się odpowiedzieć na przynajmniej część z nich. Przedmioty podróżne maja specjalne kody, które umożliwiają logowanie, że się: widziało je, zabrało je ze sobą, zostawiło. Chcąc zalogować TB - Travel Bug (np. takie znalezione w skrzynce), należy to zrobić za pomocą aplikacji oficjalnej, partnerskiej lub tutaj: https://www.geocaching.com/track/ wpisując znaleziony kod. Zaznacza się wtedy co sięzrobiło z tym TB - w większości chyba używa się funkcji "discover", czyli że widziało się TB w skrzynce. 1 hour ago, GoferyG said: Jak możemy nadać numery przedmiotom, które chcemy żeby ruszyły w podróż? Czy mamy go jakoś specjalnie oznaczyć? Nadać numeru samodzielnie nie można. Jedyna opcja to kupić takowy u dystrybutorów (partnerów) współpracujących z Geocaching. Przykładowe TB możesz zobaczyć m.in. na stronie wspomnianego przez Ciebie sklepu. 1 hour ago, GoferyG said: Jeden z nich "pobraliśmy", zostawiając coś w zamian Nie jest to ogółem złe, ale z zamysłu TB podróżują tak po prostu i nie traktuje się ich jak fantów, wyjątkiem są np. TB Hotele, gdzie autor prosi by w skrzynce zawsze jakiś podróżnik był. Jeśli widzisz, że dany przedmot chce dotrzeć np. do Austrii i mozesz mu w tym pomóc, to go zabierz - jego autor z pewnością się ucieszy 1 hour ago, GoferyG said: Czy kolejny keszer, który je podejmie musi wpisać je w swój inwentarz, żebyśmy widzieli "drogę" naszego przedmiotu? Co się stanie, jeżeli przedmiot nie zostanie przez kogoś wpisany w jego inwentarz? Tak. W zasadzie wszystko bazuje na dokładności poszukiwaczy. Niektórzy logują skąd zabrali i odłożyli, a niektórzy oznaczają każdą skrzynkę, którą razem z trackablem odwiedzili. Najgorzej jak ktoś nie zaloguje wcale, albo zabierze dla siebie, no ale to jest ryzyko podobne jak z zakładaniem skrzynek. 1 hour ago, GoferyG said: Może warto rozpocząć jakąś serię polską? Czy ktoś z Was miał do czynienia z przedmiotami nazwijmy to ZAREJESTROWANYMI w systemie i śledził ich losy? Wiele osób, w tym ja, ma swoje personalne przedmioty podróżne, które podróżują z nimi, bądź są "niezabieralne" np. koszulka, pieczątka, czy naklejka na szybę z kodem. Trudno byłoby zorganizować serię TB i myślę, że nie wzbudziłaby ona dużego zainteresowania. Sam mam jednego TB, który od chyba roku utknął gdzieś w Hiszpanii u jakiejś geocacherki i tak sobie czekam na jakiś znak życia Każdy przedmiot TB można podejrzeć pod kątem tego jaką trasę przebył - w logach i na minimapie. Poniżej przykład jak to wygląda: 1 hour ago, GoferyG said: Znalazłem jakieś przedmioty podróżne w sklepie Keszo Maniacy, jednak myślę bardziej o swoich produkcjach, które mógłbym zalogować do systemu. Nic nie stoi na przeszkodzie by kupić najtańszy możliwy kod i spróbować go po prostu wykorzystać w dowolny, wybrany przez siebie sposób. Osobiście robiłem tak z kodami ze sklepu z PWG WoodCoins. W międzyczasie kiedy pisałem ten post, dwóch recenzentów dorzuciło od siebie artykuł i nagranie. Myślę, że w tej całości znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania Pozdrawiam, Ernest Quote Link to comment
GoferyG Posted April 12, 2021 Author Share Posted April 12, 2021 Dziękuje Wam za odpowiedzi. Postaram się w takim razie przeszukać odnalezione "fanty" i sprawdzić, czy komuś nie zabrałem czegoś, co miało podróżować Ernest gratuluję podróży przedmiotu. Mapa robi wrażenie Nadal odkrywam aplikację, więc jeżeli nie ma odpowiedzi na pytania na forum, to będę się dopytywał. Quote Link to comment
+sernikk Posted April 12, 2021 Share Posted April 12, 2021 1 minute ago, GoferyG said: Ernest gratuluję podróży przedmiotu. Mapa robi wrażenie Uwierz, że te ~15000km, które zrobił ten przedmiot podróżny, nie robi aż takiego wrażenia. Kiedyś miałem okazję natknąć się na taki co okrążył ziemię ze 3 razy, a z pewnością są i takie co mają jeszcze większy przebieg Quote Link to comment
GoferyG Posted April 12, 2021 Author Share Posted April 12, 2021 To już od razu wrzucę temat z Geo Coinami. Mają numerację, a podjąłem je w weekend na Twierdzy Modlin. Po wpisaniu numeru nie widać ich w systemie. Czy mogę je sam puścić w dalszą drogę z opcją ich zarejestrowania, czy raczej zachować do kolekcji ? Lepiej jakby trochę "pobłądziły" między skrytkami Quote Link to comment
+sernikk Posted April 12, 2021 Share Posted April 12, 2021 1 hour ago, GoferyG said: To już od razu wrzucę temat z Geo Coinami. Mają numerację, a podjąłem je w weekend na Twierdzy Modlin. Po wpisaniu numeru nie widać ich w systemie. Czy mogę je sam puścić w dalszą drogę z opcją ich zarejestrowania, czy raczej zachować do kolekcji ? Lepiej jakby trochę "pobłądziły" między skrytkami To nie są geocoiny! To są PWG - WoodCoiny. To co widzisz na PWG to nie kod trackowalny, a kod GC skrzynki. PWG to fanty i nie nalezy ich zabierać, jeśli nie ma się nic w zamian. Najlepiej wymieniać je uczciwie 1:1 za jakieś własne posiadane. Quote Link to comment
+dadoskawina Posted April 12, 2021 Share Posted April 12, 2021 9 hours ago, GoferyG said: Może warto rozpocząć jakąś serię polską? Uzupełniając jeszcze w tym temacie. Nie do końca wiem co tutaj masz na myśli, ale polskie produkcje i polskie akcenty się pojawiają. Np. wspomniany wyżej sklep oferuje polskie blaszki: https://keszomaniacy.pl/produkt/geocaching-travel-bug-origins-poland/ Są też typowo polskie serie geocoinów. Ja mam np. bociana (https://www.geocaching.com/track/details.aspx?tracker=TB6b8mf ) ale były też żubry, jest seria krakowskich geocoinów itp. Quote Link to comment
GoferyG Posted April 14, 2021 Author Share Posted April 14, 2021 On 4/12/2021 at 4:31 PM, sernikk said: To nie są geocoiny! To są PWG - WoodCoiny. To co widzisz na PWG to nie kod trackowalny, a kod GC skrzynki. PWG to fanty i nie nalezy ich zabierać, jeśli nie ma się nic w zamian. Najlepiej wymieniać je uczciwie 1:1 za jakieś własne posiadane. WoodCoiny, które zabrałem ze skrytek, wymieniłem na nasze własne drewniaki Dzięki za wszystkie informacje. Quote Link to comment
GoferyG Posted April 14, 2021 Author Share Posted April 14, 2021 On 4/12/2021 at 7:47 PM, dadoskawina said: Uzupełniając jeszcze w tym temacie. Nie do końca wiem co tutaj masz na myśli, ale polskie produkcje i polskie akcenty się pojawiają. Np. wspomniany wyżej sklep oferuje polskie blaszki: https://keszomaniacy.pl/produkt/geocaching-travel-bug-origins-poland/ Są też typowo polskie serie geocoinów. Ja mam np. bociana (https://www.geocaching.com/track/details.aspx?tracker=TB6b8mf ) ale były też żubry, jest seria krakowskich geocoinów itp. Dzięki za info! Będę poszukiwał, przy okazji odwiedzin zaplanowanych w Zwierzyńcu Quote Link to comment
FilipBajer Posted September 10, 2023 Share Posted September 10, 2023 Dzień dobry jak wydrukować taki kod I jak sprawdzić przedmiot podróżny Quote Link to comment
nemrodek Posted September 10, 2023 Share Posted September 10, 2023 https://www.geocaching.com/track/ Tutaj masz wszystko wyjaśnione Quote Link to comment
Recommended Posts