+StachoB Posted January 26, 2015 Posted January 26, 2015 Przy zakładaniu kesza ustawiam miejsce ukrycia (państwo a potem województwo), dzięki czemu kesz idzie do odpowiedniego recenzenta. A co jeśli mamy zagadkę lub multi? Miejsce startowe jest na terenie jednego z recenzentów a miejsce ukrycia jest na terenie innego? W Polsce recenzenci są jednomyślni tak nie byłoby problemu, ale co z granicą państwa? Podlega on regulacji z kraju, gdzie podane są początkowe współrzędne czy te, które obowiązują w kraju w którym faktycznie jest ukryty kesz? Np. zakładam multine ze startem w Polsce, finał także w Polsce - recenzent odrzuca bo jest niezgodna z regulaminem, w takim wypadku finał daje 2 metry dalej, za granicę (gdyby nie granica to dalej by był nieregulaminowy), ale mamy te granicę, a tam już inny regulamin i kesz może być schowany. Quote
KrystianT Posted January 26, 2015 Posted January 26, 2015 No bo po co robić kesza zgodnego z regulaminem, skoro można poświęcić energię na wymyślenie obejścia regulaminu... A jak się okaże, że przesunięcie kesza za granicę nie pomoże, to pójdziesz do innego systemu..? Quote
+Stryker Posted January 26, 2015 Posted January 26, 2015 gdyby nie granica to dalej by był nieregulaminowy Yyy.. a możesz podać szczegóły? Jest sobie kesz http://www.geocaching.com/geocache/GC4BRHF_koncem-sveta-bonus - tutaj też owner kordy umieścił na terenie Czech a finał w Polsce żeby coś (ew. kogoś = polskiego reviewera) obejść?;-) Quote
+GeoLog81 Posted January 26, 2015 Posted January 26, 2015 Jak finał umieścisz np w Czechach to chyba logiczne że powinny się czeskie przepisy do niego stosować, podobnie jak StrykerPL nie rozumiem o co Ci chodzi... Quote
+dadoskawina Posted January 27, 2015 Posted January 27, 2015 Zaczyna się... Kolega zadał jasne, klarowne pytanie, a tu zamiast odpowiedzi otrzymuje... Dalsze szczegóły do odpowiedzi na pytanie nie są potrzebne. Ja, niestety, odpowiedzi nie znam (domyślam się tylko, że jest tajna i nikt kompetentny Ci jej na forum publicznym nie udzieli). @GeoLog81 To jest geocaching.com, a nie logika. Quote
+StachoB Posted January 27, 2015 Author Posted January 27, 2015 No bo po co robić kesza zgodnego z regulaminem, skoro można poświęcić energię na wymyślenie obejścia regulaminu... A jak się okaże, że przesunięcie kesza za granicę nie pomoże, to pójdziesz do innego systemu..? Właśnie chciałbym się dowiedzieć według którego regulaminu? Tego, gdzie jest start czy finał? Quote
+StachoB Posted January 27, 2015 Author Posted January 27, 2015 Jak finał umieścisz np w Czechach to chyba logiczne że powinny się czeskie przepisy do niego stosować, podobnie jak StrykerPL nie rozumiem o co Ci chodzi... Dzięki za wyjaśnienie. Quote
+StachoB Posted January 27, 2015 Author Posted January 27, 2015 gdyby nie granica to dalej by był nieregulaminowy Yyy.. a możesz podać szczegóły? Odbiegając trochę od tematu, masz pomnik, w Polsce nie możesz umieścić koło niego kesza, ale obok idzie droga, a po drugiej stronie już Czechy i tam koło pomnika już można umieścić kesza (nie znalazłem żadnej informacji, aby to było zabronione). Z odpowiedzi jaką otrzymałem od GeoLog81 to do takiego kesza byłby stosowany Czeski regulamin i kesz byłby zgodny z regulaminem. Quote
KrystianT Posted January 27, 2015 Posted January 27, 2015 Właśnie chciałbym się dowiedzieć według którego regulaminu? Tego, gdzie jest start czy finał? Ale na GC jest chyba jeden regulamin - ten, który narzucił Groundspeak... Czy może o czymś nie wiem... Quote
gangolsena99 Posted January 27, 2015 Posted January 27, 2015 Nie wiem o jaki regulamin pytasz. Mamy kesz na granicy polsko-czeskiej ( multi) który zaczyna sie w Polsce, przechodzi przez Czechy i wraca do kraju. W całości był recenzowany przez naszego recenzenta. W momencie gdy zaginął pierwszy etap na terenie Polski początek kesza był na terenie Czech też pomagał polski recenzent. Jeżeli chodzi o zasady ( odległości między etapami, odległość od torów ) na terenie Czech też kontakt był wyłącznie z naszym recenzentem, a zasady takie same jak przed granicą Quote
+GeoLog81 Posted January 27, 2015 Posted January 27, 2015 Jeśli finał jest w Czechach, to kesz powinien być też oznaczony w Czechach, nawet jeśli pytajnik jest w Polsce. A czy się reviewer nie przyczepi - przy multi nie widzę podstaw, jeśli multi będzie zaznaczona tam gdzie stage 1... a tak to słyszałem różne rzeczy... komuś reviewer nie chciał puścić mystery, bo pytajnik był w rezerwacie (finał oczywiście poza, ale reviewerowi to nie przeszkadzało) Gorzej jeśli są stacje fizyczne tu i tu... Jeśli kesz jest dokładnie na granicy... to tu mam wątpliwości, czy to w ogóle jest legalne, nawet jeśli to granica wewnątrz Schengen... Quote
+StachoB Posted January 28, 2015 Author Posted January 28, 2015 Właśnie chciałbym się dowiedzieć według którego regulaminu? Tego, gdzie jest start czy finał? Ale na GC jest chyba jeden regulamin - ten, który narzucił Groundspeak... Czy może o czymś nie wiem... Na GC jest jeden regulamin a w nim wzmianka o "local land policies", czyli dodatkowe warunki, które mogą być różne w każdym kraju. Np. w Polsce w Parkach Narodowych można umieścić kesza tylko w pobliżu szlaku, natomiast na Słowacji widziałem kesze, które znajdują się w takim parku, ale już trzeba zejść ze szlaku (inna kwestia jest taka, że jest przepis, że w tych parkach można chodzić tylko po wyznaczonych trasach - ale tu już inna sprawa). Quote
+StachoB Posted January 28, 2015 Author Posted January 28, 2015 Nie wiem o jaki regulamin pytasz. Mamy kesz na granicy polsko-czeskiej ( multi) który zaczyna sie w Polsce, przechodzi przez Czechy i wraca do kraju. W całości był recenzowany przez naszego recenzenta. W momencie gdy zaginął pierwszy etap na terenie Polski początek kesza był na terenie Czech też pomagał polski recenzent. Jeżeli chodzi o zasady ( odległości między etapami, odległość od torów ) na terenie Czech też kontakt był wyłącznie z naszym recenzentem, a zasady takie same jak przed granicą Przy tym keszu początek jak i koniec był w Polsce, no i nie widzę problemu, ale gdyby finał był już w Czechach? Albo 1 etap w Polsce, a reszta w Czechach (jakieś 90% całej trasy), to z jakim recenzentem wtedy się dogadać. P.S. Zasady niby takie same, ale czy kesz zostanie opublikowany decyduje recenzent, a on ma własną interpretację regulaminu. Quote
Recommended Posts