+alpateam Posted July 20, 2014 Posted July 20, 2014 Mam pytanie jak to jest w Krakowie zobaczyłem kesza o D/T, który pasował mi do matrixa, zaliczyłem go i pojawił mi się w mojej kombinacji D/T. Potem jeden z kolegów geokeszerów "uznał" że obecnie jego kesz zasługuje na większy D/T i podniósł z 4.0 na 4.5 spowodowąło to wykasowanie krakowskiego kesza i oczywiścia moja droga do matrixa jest znów mniejsza o 1 kombinację... czy ktoś może mi podać wyjaśnienie dlaczego tak jest przecież jak zdobywałem i logowałem kesza był teren 4.0... Quote
+grzesztof Posted July 20, 2014 Posted July 20, 2014 (edited) Mam pytanie jak to jest w Krakowie zobaczyłem kesza o D/T, który pasował mi do matrixa, zaliczyłem go i pojawił mi się w mojej kombinacji D/T. Potem jeden z kolegów geokeszerów "uznał" że obecnie jego kesz zasługuje na większy D/T i podniósł z 4.0 na 4.5 spowodowąło to wykasowanie krakowskiego kesza i oczywiścia moja droga do matrixa jest znów mniejsza o 1 kombinację... czy ktoś może mi podać wyjaśnienie dlaczego tak jest przecież jak zdobywałem i logowałem kesza był teren 4.0... Liczy się aktualna kombinacja D/T keszy, które masz na koncie. A dlaczego tak jest? Przypuszczam, że ciężko byłoby pamiętać w statystykach historie zmian kombinacji wszystkich keszy i daty kiedy się zmieniało D/T. Na pocieszenie napisze Ci, że nie miałeś wcale najgorzej ;-) U mnie już po skompletowaniu pełnego matrixa, jeden z keszerów zmienił kombinacje D/T, mimo, że kesz miał dotychczasową kombinację od ponad 2 lat. Cały matrix oczywiście legł w gruzach ;-) Musiałem jechać 150 km w jedną stronę po kesza z brakującym D/T... Co zrobić - życie :-) Edited July 20, 2014 by grzesztof Quote
+dadoskawina Posted July 20, 2014 Posted July 20, 2014 To zalezy jak generujesz statystyki. Project-gc nie zapamietuje stanu kesza dla kazdego znalazcy i dla kazdej daty z osobna. Dlatego wszelkie zmiany w listingu - nie tylko dotyczace D/T, ale tez np. typu czy rozmiaru, zaburzaja rzeczywiste statystyki. Rownie dobrze w wyniku podobnej zmiany moglaby Ci przybyc kombinacja, ktorej nie zrobiles... Ja osobiscie z ww. wzgledow unikam zmian w wycenie moich keszy o rzadkich kombinacjach, mimo iz w kilku przypadkach sam uwazam, ze pierwotna wycena nie do konca byla trafiona. Zapewne wkrotce tez cos zarchiwizuje i zastapie nowym, bardziej adekwatnym do rzeczywistosci. Quote
KrystianT Posted July 20, 2014 Posted July 20, 2014 sam uwazam, ze pierwotna wycena nie do konca byla trafiona. Zapewne wkrotce tez cos zarchiwizuje i zastapie nowym, bardziej adekwatnym do rzeczywistosci. Co jest lepszym wyjściem dla łowców statystyk, bo stara kombinacja zostanie na koncie znalazców, a po nową mogą znowu tam podjechać :-) Quote
+GeoLog81 Posted July 20, 2014 Posted July 20, 2014 To zalezy jak generujesz statystyki. Project-gc nie zapamietuje stanu kesza dla kazdego znalazcy i dla kazdej daty z osobna. Dlatego wszelkie zmiany w listingu - nie tylko dotyczace D/T, ale tez np. typu czy rozmiaru, zaburzaja rzeczywiste statystyki. Rownie dobrze w wyniku podobnej zmiany moglaby Ci przybyc kombinacja, ktorej nie zrobiles... No nie, ja uważam że jest odwrotnie, ale wychodzę z optymistycznego założenia, że zmiana D/T jest na taką, która bardziej odpowiada stanowi rzeczywistemu. Więc zniknie kombinacja, której faktycznie nie zrobiłeś, a pojawi się taka, którą zrobiłeś Quote
+alpateam Posted July 21, 2014 Author Posted July 21, 2014 Sprawdzałem na GC w statystykach i na project-gc i obydwie wykasowały kesza ... ale dla mnie to jest dziwne, że statystyka znalezień jest zmienna wstecz... przecież jak coś znalezione to powinno być zapisane z obecnym na chwilę logowania D/T i już. Takie jest moje zdanie, a ponieważ doświadczyłem czegoś takiego na swoim przykładzie chciałem zapytać jak rzecz wygląda... dziękuję za wyjaśnienia. Quote
+longmen76 Posted July 22, 2014 Posted July 22, 2014 Project-GC odświeżając statystyki mieli wszystkie skrytki przez Ciebie znalezione. Więc np. edytowanie starych logów na dłuższe będzie miało też efekt w zwiększaniu się średniej słów w logach. Tak też jest z kombinacjami D/T - jak zmieni się wycena skrytki to zmieni Ci się również w statystykach. Quote
Recommended Posts