toczygroszek Posted October 27, 2010 Share Posted October 27, 2010 Przypomniała mi się historia tego polskiego geocoina, z tekstem "obserwują na Geocaching.com", która wynikała z problemem autora na przetłumaczenie słowa "trackable". To samo dotyczy wspólnej nazwy Geocoinów i Travel Bugów czyli "trackables". No i tak sobie myślę, że dla "trackables" idealnie pasuje słowo "śledziki" Pewnie się nie przyjmie, ale brzmi filuternie Quote Link to comment
+Mosznir Posted October 27, 2010 Share Posted October 27, 2010 Ech ;P może i filuternie ale kojarzy mi się ze znienawidzonymi przeze mnie bobrowanie, i keszowóz Quote Link to comment
+kedzik Posted October 27, 2010 Share Posted October 27, 2010 sledziki kojarza mi sie mimowszystko kulinarnie a inaczej tylko z namiotami i ich nieudolnym wbijaniem tam wlasnie gdzie musial byc kazdorazowo kamien!!! Quote Link to comment
meteor2017 Posted October 28, 2010 Share Posted October 28, 2010 sledziki kojarza mi sie mimowszystko kulinarnie a inaczej tylko z namiotami i ich nieudolnym wbijaniem tam wlasnie gdzie musial byc kazdorazowo kamien!!! Z cyklu Rozmowy przy rozbijaniu namiotu: "Masz Ty śledzia?" Quote Link to comment
SebaBanshee13 Posted October 28, 2010 Share Posted October 28, 2010 Geocoinów i Travel Bugów czyli "trackables". No i tak sobie myślę, że dla "trackables" idealnie pasuje słowo "śledziki" Pewnie się nie przyjmie, ale brzmi filuternie .. troszke przedefiniować i bedzie git .. trop do do znalezienia określenia "trackable" uważam że dobry ... Quote Link to comment
nemrodek Posted October 28, 2010 Share Posted October 28, 2010 śledziki może sugerować, że one ŚLEDZĄ, a nie, że SĄ ŚLEDZONE. Żeby więc uściślić proponuję nazwę: śledzionki :-) Quote Link to comment
toczygroszek Posted October 28, 2010 Author Share Posted October 28, 2010 A może "po-śladki"? Quote Link to comment
+lonely_wolf Posted October 28, 2010 Share Posted October 28, 2010 A mi się niestety kojarzą tylko z mieszkańcami Białegostoku, tak są oni nazywani przez innych podlasiaków. Po prostu śledzie albo śledziki Quote Link to comment
+Thathanka Posted October 29, 2010 Share Posted October 29, 2010 No i tak sobie myślę, że dla "trackables" idealnie pasuje słowo "śledziki" Podoba mi się! Quote Link to comment
SebaBanshee13 Posted October 30, 2010 Share Posted October 30, 2010 ... i to określenie wydaje sie najbardziej trafione Quote Link to comment
+Spider Posted October 30, 2010 Share Posted October 30, 2010 I później na Evencie jeden geocacher się spyta: "Masz jakieś śledziki na wymianę?" A drugi wyciągnie konserwę Quote Link to comment
SebaBanshee13 Posted October 30, 2010 Share Posted October 30, 2010 ...ale zobacz jak będzie wesoło ... Quote Link to comment
toczygroszek Posted October 30, 2010 Author Share Posted October 30, 2010 I później na Evencie jeden geocacher się spyta: "Masz jakieś śledziki na wymianę?" A drugi wyciągnie konserwę A rybka jak wiadomo lubi pływać Quote Link to comment
Recommended Posts