Jump to content

Aloittelijalle Vinkkejä


Olly

Recommended Posts

joulupukki toi sitten tuollaisen garminin questin, ja nyt sen käyttöä harjoitellaan kiivaasti, kun ei tuollaisia laitteita ole aiemmin ollut. kuinkas samainen laite soveltuu teidän mielestä kätkeilyyn ? ( johan tässä on 1 löydetty, johon tosin ei gepsiä välttämättä olisi edes tarvittu... ) :D

ja jos joku haluaisi ottaa noviisin parille kätköilyreissulle 03-alueelta, niin täällä olisi vapaana 1 kpl aloittelijoita.........

Link to comment

Tuo on varmasti aivan pätevä vehje myös kätköilyyn. Eihän siihen tarvita välttämättä muuta kuin mahdollisuus syöttää koordinaatteja ja kompassinäyttö.

 

Kätköillessä ei ehkä kannata aivan sokeasti luottaa automaattiseen reititykseen. Voin kuvitella tilanteen, jossa läheltä kätköä kulkeva tie onkin väärällä puolella jokea tai jotain muuta estettä. Laitteen neuvomasta paikasta saattaa joutua kiertämään pitkänkin matkan kätkölle. No, periaatteessa laite voi olla niinkin viisas että se pystyy ohjaamaan joen oikealle rannalle, mutta kaikkia maaston esteitä se ei kyllä voi tunnistaa.

 

Kuinka hyvin kattava Suomen tiekartasto siinä muuten on? Varmaankin joku kartta-aineisto tuli laitteen mukana?

Link to comment

Kuinka hyvin kattava Suomen tiekartasto siinä muuten on? Varmaankin joku kartta-aineisto tuli laitteen mukana?

no jos puhutaan kaupunkien kartoista, niin ainakin tampereen kaikki kadut ja numerot tuntee todella hyvin. muualla en ole vielä käyttänyt vasta kuin n. 40 km säteellä, jossa tunsi kyllä kaikki päätiet ja risteykset. varsinainen maastokartta täytyy laittaa hankintalistalle. en muista sen kartta-aineistonnimeä, mikä tuli mukana ( kotona ja minä taas töissä... ), mutta siinä oli kaikki länsieuroopan suurimmat kaupungit ja katu-osoitteet.

Link to comment

Se kartta on varmaan tuo City Select Europe, jossa on route toiminto. Se ei vain ilmeisesti vielä kata koko suomea? Isoon kirkon ja Tampereen seutu siinä ilmeisesti on aika tarkasti. Onhan siellä varmaan joku pohjakartta muillekin alueille, mutta ainakin 60C:ssä sen tarkkuus on +/- 100 km! :D:D Muistiahan tuossa sun koneessa on ihan kiitettävästi, joten eiköhän sinne mahdu vielä lisääkin karttoja. Kannattaa kuitenkin huomioida, että esim. Topo Suomi GT -sarjan kartoissa EI ole route toimintoa, eli ne eivät opasta (oikein). :D

Ja matkalle aina varaparistot mukaan... :( (Duracellin alkaalit on ainakin minun 60 C:ssä toimineet pisimpään). Onnea erittäin antoisan harrastuksen pariin!

- Maxxy

Link to comment
Ja matkalle aina varaparistot mukaan...  (Duracellin alkaalit on ainakin minun 60 C:ssä toimineet pisimpään). Onnea erittäin antoisan harrastuksen pariin!

 

Suosittelen heti kättelyssä parin akkupaketin ja laturin hankintaa. Vähänkin enemmällä käytöllä säästää itsensä nopeasti ja sitä parempi, kun sen säästämisen aloittaa heti alusta.

Link to comment

Joo, akut kannattaa hankkia mielummin kuin Duracellit, samoin virtakaapeli auton tupakansytyttimeen. Itse olen sen lisäksi ostanut 10-pakkauksen halpispattereita ja pakannut ne pareittain minigrippeihin. Muutama tuollainen nippu on aina kätköilykamoissa mukana. Kulkevat mukana varaparistoina ja niitä voi tiputella vaihtotavaroina kätköihin; yleensä paristot kelpaavat kaikille kätköilijöille :rolleyes:

Link to comment

Minäkin kävin ensimmäistä kertaa etsimässä kätköjä tänä viikonloppuna.

 

Onko tämä vuodenaika aloittelijalle liian haastava? Onnistuin löytämään yhden neljästä etsimästäni kätköstä <_< Joka kerta olin laitteen mukaan oikealla kohdalla, mutta parilla kätköllä ei näkynyt oikein mitään kolosta mihin olisi voinut edes vilkaista.

 

Eli olinko vain kärsimätön, vain pitääkö talvisin olla lumilinko mukana?

Link to comment
Eli olinko vain kärsimätön, vain pitääkö talvisin olla lumilinko mukana?

Joko tai. <_< (Tai sitten kätkö oli kadonnut - niinkin käy joskus, mutta tuskin sentään kolmelle peräkkäiselle...) Vähän aikaa kun harrastaa, alkaa kehittyä kätkövainu, ja huomata että piilopaikkoja voi olla todella mielikuvituksellisia. Talvi toki haittaa sellaisissa kivenkolo- tai kannon alla -kätköissä useinkin. Mutta ei kannata luovuttaa. Aloita helpommilla, ja siirry hankalampiin, kunhan kevät koittaa. <_<

Link to comment

Juuri kuten Divine sanoi, nin tuo kätkövaunu kyllä kehittyy ja kun uskoo, että jossain tässä se on niin kyllä yleensä löytyy. Alussa oli meilläkin tuollainen 20%:n eopäonnistuminen, mutta viimeksi kun olin matkassa niin niin päivässä 15 löytöä eikä yhtään DNF:ää. Aina kannattaa myös logeista katsoa onko kätköä hiljattain löydetty. Pari peräkkäistä ja viimeistä DNF:ää yleensä tarkoittaa, että purkki on lähtenyt kävelemään. Ei muuta kun tervetuola harrastukseen. Pääosin tämä on melko yksinäistä hommaa, mutta tulet näkemään aivan uusia ja yllättäviä pikkoja. [:o ]

Link to comment
hiljaiselta näyttää nämäkin sivut: kaikki ovat varmaan kätköillä. Joo harrastus pitäisi saada alulle ja eka kätkö löydettyä kun vaan se paikannin löytäisi pian perille.

Toinen noviisi kysyy: mikäpä olikaan se PMR 446-kanava, jolla geokakkuilijat workkivat? Jollain kotimaisella sivulla sen näin mutta enpähän enää muista millä. Enkä löytänyt. Uudelleen. Koordinaatit unohtuneet eikä tuossa GPSr juuri auta.

 

Vaikka hiljaista silläkin bändillä taitaa juur ny olla.

 

:D

Link to comment
jos puhutaan kaupunkien kartoista, niin ainakin tampereen kaikki kadut ja numerot tuntee todella hyvin.

Otin kokeiltavaksi tuollaisen Quest'in ja testasin sitä eilen; uskomattoman 'hauska' peli!

Tuossa uusimmassa kartassa oli koko suomi ja tunsi hyvin nuo meidänkin sivukujat.

Yritin jujuttaa sitä, mutta kärsivällisesti laski aina uuden reitin ja todella nopeasti. Parempi puolisko lähti testaamaan sitä aamulla tuonne ruuhka-suomen suuntaan. En muista varmasti karttaversiota, mutta olisiko v 7.0 tai sinne päin, kattaa kuitenkin koko suomen ja pohjoismaat. Tää on ehdoton peli oudoilla seuduilla ajellessa!

Seuraavaksi aioin kokeilla sitä kätköhommissa, tuskin se maastossa enää kehoittaa pysymään oikealla kaistalla :blink:

Link to comment

Itsekin aloittelevana kätköilijänä suosittelisin tutustumaan Maanmittauslaitoksen tarjoamaan ilmaiseen Kansalaisen Karttapaikkaan, josta pystyy mm. lat/lon koordinaateilla hakemaan pisteen kuin pisteen Suomen kamaralta. Tosin karttakuva on vain 400x400 pixeliä, joten kovin isoa aluetta se ei kata, mutta se on suurena apuna paikan hahmottamisessa ja myös lähietsinnässä jos GPS:n tarkkuus tökkii.

 

Kun tuonne hakuun syöttää koordinaatteja, niin pitää muistaa valita koordinaatistoksi "EUREF-FIN maantieteelliset" tai muuten menee metsäään. Tai siis väärään metsään.

 

Muista säikeistä olin ymmärtävinäni, että myös geocaching.com sivustosta olisi tarkoitus saada suora linkki tuonne karttapaikkaan, mikä on ehdottoman hyvä idea.

 

(edit: ajatusvirheen korjasin...)

Edited by sparris
Link to comment

Toinen noviisi kysyy: mikäpä olikaan se PMR 446-kanava, jolla geokakkuilijat workkivat? Jollain kotimaisella sivulla sen näin mutta enpähän enää muista millä. Enkä löytänyt. Uudelleen. Koordinaatit unohtuneet eikä tuossa GPSr juuri auta.

 

Enpä minäkään mitään mistään tiedä, noviiseja ollaan, mutta FAQista taannoin lukaisin, että kanava 2 olisi käytössä ja kanava 8 varalla ainakin mualimalla. Tiedä sitten kuinka tarpeellinen värkki pemari on kätköjä etsiessä.

Link to comment

No hei kaikille. Hommasin keväällä GPS:n ja nyt muistin joskus lukeneeni tällaisesta harrastuksesta ja löysinkin nämä teidän jutut. Vaikuttaa kiinnostavalta, joten tässä on sitten uusi harrastaja Lopen suunnalla. Lopen parhailla paikoilla näyttää olevan kätköt vähissä, joten toivottavasti intoni riittää tehdä myös kätköjä. Kunhan vaan itse löydän ne paikat ensin. :lol: Pitää vaan ensin etsiä muutama, että näen vähän mallia muiden kätköistä.

Link to comment

Tervetuloa geokätköilyn pariin, Auvo! Asenteesi on oikea: kannattaa seurata vähän aikaa sivusta miten homma pelaa, löytää parit kätköt, ja sitten voikin alkaa suunnittelemaan jo omia. Jos et ole vielä sattunut törmäämään, niin Pekan geokätköilysivuilla on mainiot ohjeet geokätkön laatimiseksi, ja Pekan sivuilla on paljon muutakin mielenkiintoista luettavaa. Ja moneen paikkaanhan pääsee http://www.geocaching.fi/ -sivuilta.

 

Kätköilemisiin! ;)

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...