Jump to content

sparris

+Premium Members
 • Posts

  83
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by sparris

 1. Sen verran on aikaa vierähtänyt noista aikaisemmista keskusteluista, että ajattelin muutaman kommentin tähän kohtaan hivuttaa. Kätköilyä on niin tehokkaasti mainostettu eri medioissa ja kohtaamisia poliisin ja kätköilijöiden kanssa on tapahtunut siinä määrin, että melko suuri osa poliiseista jollain tavalla tietää tämän harrastuksen olemassaolosta. Eivät kuitenkaan kaikki ja osa asiasta tietävistäkin ei välttämättä ymmärrä mitä hienoa tässä touhussa oikein on. Jos käy niin onnellisesti(*, että poliisipartio tulee kesken kätkön etsinnän kyselemään, millä asialla sitä liikutaan, ei kannata keksiä mitään pikkunäppärää hätävalhetta. Hyvän poliisin perusominaisuuksiin kuluu hätävalheiden haistaminen jo kaukaa ja sen jälkeen ruvetaan miettimään, että miksi kohdehenkilö ei kerro totuutta. Jos olosuhteet ja/tai ajankohta ovat vähänkään epäilyttävät, niin kiinniottokynnys voi olla aika matala. Tällaisissa kohtaamisissa kannattaa siis rehellisesti kertoa mikä on homman nimi ja vaikka esitellä gepsi sekä kätkökuvaus (jos joku nyt nykyään enää niitä tulosteina mukanaan kanniskelee) ja vaikkapa kätkörasia, jos se näppärästi käy päinsä. Ja voi kertoa, että myös poliisissa on geokätköilijöitä. Suurempiin hankaluuksiin tuskin joutuu, kun vain muistaa käyttäytyä asiallisesti ja olla yhteistyökykyinen ja -haluinen. *) Poliiseja on Suomessa niin vähän, että kunnon kansalaisen kannattaa olla onnellinen aina kun kohtaa turvallisuudesta vastaavan ylityöllistetun, alipalkatun virkamiehen muulloin kuin jouduttuaan itse rikoksen kohteeksi.
 2. Minä annan ääneni ladattaville akuille. Olen jo vuosia käyttänyt erilaisia NiMH -akkuja lähes kaikissa vähänkään enemmään virtaa syövissä härpäkkeissä. Olen mieltynyt GP-merkkisiin "halpiksiin" ja niistä tuo 2500 mAh:n versio on käytössä todettu parhaaksi. Verrattuna esimerkiksi Duracellin tai Vartan tavallisiin alkaliparistoihin on jatkuvassa käytössä kestoaika lähes kaksinkertainen. Tästä tekniikasta en varsinaisesti mitään ymmärrä, mutta minulle on joku kertonut, että alkaliparistoijen nimelliskapasiteetti riippuu laitteen tehosta ja pikkuhiljaa virtaa tissuttelevissa laitteissa se voi olla jopa 3000 mAh ja taas nälkäisissä laitteissa meno hyytyy 1000 mAh:n jälkeen. Ja gepsit taitavat olla kohtuullisen nälkäisiä. Huono puoli noissa NiMH-akuissa on hyytyminen kylmässä ja omia aikojaan tyhjeneminen. Tätä ongelmaa helpottamaan on tekniikkaa vähän kehitetty ja ainakin GP:llä on Recyko+ -tuotemerkillä uusia akkuja. Ja on varmaan muillakin valmistajilla jo omansa. Toki repussa kannattaa kantaa mukana pari settiä alkaliparistoja (tai sitten noita uuden sukupolven ladattavia akkuja) vararavintona, jos metsässä puhti akuista loppuu ennalta-arvaamattomasti. Ladattavissa akuissa (ainakin NiCD ja NiMH) tuo jännite on käytetystä tekniikasta johtuen nimenomaan tuo 1,2 volttia. Kyse ei siis ole huonosta akkujen laadusta, vaan ominaisuudesta. Alkaliparistoillahan nimellisjännite on tuo 1,5 volttia. Edit: Asia alkoi sen verran kiinnostamaan, että etsin Wikipediasta aihetta käsittelevän artikkelin. Siellä väitteeni vahvistetaan, joten ihan läpiä päähäni en puhunut.
 3. Varsinaisista Struven pisteistä ei ole jäljellä enää muuta kuin kallioon porattuja pieniä koloja ja kaikissa ei edes niitä. Maanmittauslaitoksen ja Geodeettisen laitoksen uudemmista kolmiomittaushommeleista on vielä jäljellä lahonnutta puutavaraa ja muita jäämiä sortuneiden tornien rakenteista. Ehjiä torneja lienee enää melko harvassa. Sen lisäksi varsinaiset kolmiomittauspisteet ja usein muutama varapistekin lähistöllä on merkattu kallioon hakatuilla rautapulteilla. Suuri osa Struven pisteistä on lähellä myös noita uudempia kolmiomittauspisteistä ja esimerkiksi Vahteristonmäeltä olin löytävinäni epäilyttävän näköisen kolosen muutaman kymmenen sentin päästä Maanmittauslaitoksen pultista.
 4. Homma etenee hitaasti mutta varmasti. Yli kaksi vuotta Giove A:n ylösampumisen jälkeen saatiin sen työn jatkaja Giove B viimein kiertoradalle. ESA kertoo sivuillaan seuraavaa: "A further step towards the deployment of Europe's Galileo global navigation satellite system was taken tonight, with the successful launch of ESA's second Galileo In-Orbit Validation Element (GIOVE-B ) satellite, carrying the most accurate atomic clock ever flown into space." The whole story can be found at ESA News site
 5. Viimeinkin pääsee toteuttamaan itseään. Nyt on kaikkien ilmailuharrastajien iloksi laitettu purkki Helsinki-Vantaan 22R:n kynnykselle betoniin piikattuun kuoppaan. Hyväksyttäneen varmaan tuossa tuokiossa, mutta nopeimmille olisi FBA tarjolla... Seuraavaksi lähden kätköttämään kaikkia ilmavoimien tutka-asemia omien armeija-aikojen muistoksi. Purkkien hakemisen jännitystä lisää vartiomiesten patruunapesissä asustelevat 7,62 mm:n metalliköntit.
 6. Yövuoron jälkeen näkee joskus melko villejä unia... En ole mikään FTF-huntteri, mutta unissa tuli sitä tänään harrastettua. Unessa olin Heinolassa ja huomasin koneelta, että Heinolan Siltasaareen on juuri ilmestynyt uusi kätkö. Siltä seisomalta nappasin gepsin kouraan ja säntäsin paikalle. Kun saavuin saarelle, siellä oli jo puolisen tusinaa ukkoa juoksentelemassa gepsit käsissä ja minäkin liityin joukkoon. Hetken yritin etsiskellä, mutta gepsi oli niin levoton, että juuri kun se näytti, että olin saapumassa kätkön kohdalle, niin se pomppasikin ihan muualle. Siinä samalla katselin niitä muita paikalla olijoita, että olisiko kukaan tuttu. Yhdellä kaverilla oli mukanaan aivan hervottoman suuri laite, jossa oli ainakin 40-senttinen pyöreä näyttö. Menin jututtamaan kaveria ja kyselemään, että mikäs vehje se oikein on. Kaveri oli ulkomaalainen, mutta englanniksi jatkoimme jutustelua ja hän esitteli minulle laitteen toimintaa. Näytöllä oli karttapohjana tarkka ilmakuva ja hetken sitä katseltuani huomasin, että kätköjen lisäksi (juu, niitä olikin yhtäkkiä ilmestynyt useita) laite näytti myös lähellä olevien muiden kätköilijöiden sijainnit ja liikesuunnat. Näytöllä oli vähän samanlaisia symboleita kuin on ilmavalvontakäytössä, eli siinä oli symbolin vieressä kätköilijän nimimerkki ja vektori, joka osoitti liikesuunnan ja nopeuden ja se seurasi muiden kätköilijöiden sijaintia ihan reaaliaikaisesti. En valitettavasti muista, keitä kätköilijöitä siellä FTF-jahdissa oli, mutta epäilisin ainakin nimimerkkien timpuri, mikli ja TepRie olleen paikalla Vallan hieno laite, tahtoo heti sellaisen! Valitettavasti en muista unen loppua, eli nyt jäi ikuiseksi arvoitukseksi, että kuka sen FTF:n lopulta nappasi.
 7. Dear geocaching colleagues in Baltic countries, and in Norway and Sweden as well. For some inexplicable reason I have developed a fascination with the Struve Geodetic Arc. I happen to live in the middle of the said arc, and I have investigated the locations of all the Struve station points in the vicinity and decided to hide a cache near some, or perhaps all of them. I made a bookmark list in www.geocaching.com for all the caches which are located near the points of the Struve Arc in Finland. As the Struve Arc reaches from the Black Sea all the way to Hammerfest in Norway it was suggested that I include all the caches near station points of the Struve Arc into the bookmark list regardless of country. Not a bad idea! So, all our brethren who live in the ten countries where the Struve Geodetic Arc is located nowadays, please help me with the bookmark list and let me know of all the caches which are located near the Struve triangulation points. I do not mean only the ones that are marked as part of the UN world heritage list, but also the more modest ones are more than welcome. If you happen to know the exact location of the actual Struve point, please let me know that as well (in the WGS84 datum).
 8. Nonni, kävin sitten kätköttämässä tuon Vahteristonmäen, joka siis oli Nastolan kunnan korkein kohta. Samalla perustin F.G.W.Struve Fan Clubin, eli kirjanmerkkilistan, johon olen kerännyt kätköjä, jotka ovat lähellä Struven ketjun pisteitä Suomessa. Jos joku tietää tai tekee tähän "sarjaan" kuuluvia purkkeja, niin tietoa minulle, jotta voin lisäillä niitä tuolle listalle. Edit: Jees, Suurnesun alla olevan ehdotuksen pohjalta päätin laajentaa kirjanmerkkilistaa koskemaan koko ketjua. Laitoin erillisen threadin ulkomaankielellä, jotta Baltian maiden ja Norjankiin kätköilijät hullantuisivat aiheesta.
 9. Keväällä selvittelin Päijät-Hämeen alueella sijaitsevien Struven pisteiden paikkoja. Tarkkoja koordinaatteja itse pisteisiin minulla ei ole, mutta löysin kaikki mäet, joilla pisteet sijaitsevat. Useimmilla niistä on myös maanmittauslaitoksen karttaan merkitty kolmiomittauspiste. Parissa kohdassa piti turvautua ammattiauttajaan koska käytettävissä oleva aineisto oli epätarkkaa. Maanmittauslaitoksen yli-insinööri Pekka Tätilä ystävällisesti auttoi parin nyppylän löytämisessä ja kertoi suoraan niiden koordinaatit, joten häneltä todennäköisesti saisi kaikkien muidenkin naatit jos vain kehtaisi kysyä. Edit: niin tosiaan, jos joku haluaa niin voin kaivella muistiinpanoistani ne löytämäni mäet. Niitä oli noin kymmenkunta akselilla Orimattila, Nastola, Hollola, Asikkala ja Sysmä.
 10. Nastolan kunnan korkeimmaksi kohdaksi on Santun sivulla listattu 152 metrinen Ukonvuori, mutta olisin kyllä sitä mieltä, että Vahteristonmäki 177,9 metrillään vie kirkkaasti voiton. Nyppylän koordinaatit ovat N61º 04.798' E025º 51.468'. Mäellä sijaitsee myös Struven piste. Voi hitsin pimpula, kyllä sinne(kin) varmaan kohta pitää viedä purkki. Edit: Huomasin, että Orimattilan Huhmarmäen kohdalla karttapaikan linkki vie jonnekin ihan muualle kuin Huhmarmäelle.
 11. Miksi turhaan tehdä kätkö, johon ulkopuolisilla ei olisi pääsyä. Onhan esimerkiksi Fundamental & Venliksen Resting Place for Icons joka on ihan perinteinen purkki, mutta kuvauksessa kerrotaan, että sinne voi "virtuaalisesti" tiputtaa kolikoita pois häiritsemästä inventaariosta. Toinen vaihtoehto on toimia kuten taaru, joka näyttää säilyttävän kolikoita eräässä omassa arkistoidussa kätkössään.
 12. Huhmarmäki on siinäkin mielessä kiinnostava paikka, että sillä sijaitsee yksi Struven ketjun pisteistä. Tosin itse Struven pisteestä ei liene muuta jäljellä, kuin kallioon porattu kolo, jota voi olla vaikea löytää.. Sain taannoin sellaisen hulluuskohtauksen, että selvitin kaikkien Päijät-Hämeen alueella olevien Struven pisteiden sijainnit ja aloin suunnittelemaan kätkösarjaa... Jaa'a, varataanko vierekkäiset pedit hoitolasta
 13. No jaa, nykyään kun kuntia liitetään yhteen kiihtyvällä vauhdilla, niin pysyvyydestä on vaikea mennä enää takuuseen kun tänään yhden kunnan korkein kohta voikin huomenna olla jossakin toisessa kunnassa Mutta olin taannoin yhteydessä Asikkalan tekniseen toimeen ja sieltä sain koulutetun arvauksen, että Asikkalan kunnan korkein kohta olisi paikka nimeltä Niinimäki koordinaateissa N61º 14.265' E025º 13.563' lähellä Padasjoen ja Lammin rajaa. Korkeutta nyppylällä on 192,1 metriä (N60). Kätköä ei kovin lähellä ole, mutta ajattelin jossain vaiheessa (lähivuosina???) käydä kävelemässä noilla seuduilla ja katsomassa olisiko paikka purkin arvoinen.
 14. Toki - huumoriahan tuo heittoni oli, kuten ne pari hymiötä siellä lopussa yrittivät vaivihkaa viestittää. Ainakin jonkinlainen jälkilogia tallentava laite olisi ihan paikallaan, samalla lailla kuin huippuporukoilla on niskassa se "jäljityspanta". Meikäläisen tasoiselle suunnistajalle lähinnä mielenkiintoista olisi jälkikäteen katsoa, että missä ihmeen hevon kuusessa sitä oikein tuli harhailtua.
 15. Jaahas, Jukola lähestyy taas. Itse kuulin eilen, että minäkin olen kuulemma sitten lähdössä mukaan Asikkalan Raikkaan kakkosjoukkueeseen. Saas nähdä, mitä siitäkin tulee. Kilpailualueella näkyy olevan ainakin kaksi kätköäkin - jos ei meinaa rasteja löytyä, niin pitää sitten ottaa varmuudeksi gepsi mukaan ja hakea edes ne
 16. Ja kaikkien fleimisodankäyntien oppien mukaisesti jätit tietysti oleellisen osan kirjoituksestani lainaamatta Toisille tässä touhussa on tärkeää mahdollisimman monen purkin kerääminen tilastoihinsa, jotkut hakevat verenmaku suussa FTF:iä ja toiset vaan kaikessa rauhassa poimivat purkin sieltä, toisen täältä ja kolmannen kussa sattuvat kulkemaan. Eikä kukaan ole varsinaisesti väärässä - eikä ainakaan oikeassa. Tärkeintä on, että itse nauttii touhuistaan. Vaikka itse en paljon neuvoja kysele ("Ei tarvi auttaa!") niin jos joku minulle soittaa tai muuten kyselee neuvoja omista tai löytämistäni kätköistä, niin en näe mitään syytä olla apua tarjoamatta. Ja vappumielellä vielä tähän loppuun pykälä kaksi eduskunnalle ehdotetusta laista nimeltä Geokätköilylaki: Tätä kaikki noudattakaamme
 17. Itse olen kerran tai pari kyllä kysellyt pikkuvinkkejä joidenkin mysteerien ratkaisuun, mutta purkkien sijaintiin en, enkä kysy! Mutta jos joku haluaa "huijata pasianssissa", niin minun puolestani tehköön niin. Their loss, kuten Lontoossa sanottaisiin. Hienojen paikkojen näkeminen ja kokeminen on kuitenkin se geokätköilyn suola. Rasian löytyminen on sitten varmaan se pippuri eikä sitäkään sovi väheksyä. Mutta ei tästä, eikä mistään muustakaan kannata vetää herneitä nenään. Hengitystiet ja mieli avoimena on paljon miellyttävämpää kohdata maailma. Jotkut vaan hakevat geokätköilystä, kuten elämästäkin, erilaisia asioita kuin toiset, ja se meille kaikille suotakoon.
 18. Tuo linkki näkyy vievän eräälle omalle kätköllesi, mutta Stargher IV lienee kätkö, josta on kyse. Se tuli haettua joskus kätköilyuran alkuaikoina ja oli kieltämättä hieno kokemus. Sen erikoisempia kiipeilyvarusteita en käyttänyt kuin käteensopivaa köyttä, jonka sidoin tukevaan puuhun. Alasmeno on helppoa, mutta takaisin ylös palaaminen vaatii hieman ruista ranteessa... Ei muuta kuin kauppaan ostamaan sellainen 25 metrin kieppi kiipeilykäyttöön sopivaa köyttä ja sitten laskeutumaan. Köydelle on varmaan käyttöä jatkossakin kätköilyn merkeissä.
 19. sparris

  Logging Dnfs

  As recycling is of utmost importance today, I decided to utilize this old thread instead of starting a new one. The subject is close enough to my purpose. I was perusing through the recent log entries today, and there were at least three cases where cachers had logged a cache as found, although they were not able to actually get the container in their hands. This was mainly because they were frozen in place, but at least one said that they were able to see the cache but the climb was too difficult for them. What's the general consensus about the issue? I feel very strongly that, unless one is able to actually physically get the container in one's hand, it cannot be logged as found. As a rule (with exceptions, if under some extraordinary circumstances) everything else should be logged as DNF or a note. This applies especially to high T-rating caches, where overcoming the difficulties of the terrain is a part of the challenge. I won't lose any sleep over the matter, I will still follow my own principles and log only caches that I can attain. But I would like to know what the majority of cachers think about this.
 20. Ilman ennakkovarausta rohkenin purkittaa Asikkalan kunnan nollapisteen Vääksyssä. Tai purkki odottaa vielä autossa jästipitoisuuden vähentymistä kohdealueella, mutta tarkoitus on käydä tuuppamassa se paikoilleen yön pimeinä tunteina. Sitten jäämme vain odottamaan hyväksymistä... Edit: Nonni, nyt se on paikoillaan. Eiku hakemaan...
 21. Ei huono idea tämäkään, pannaan muutama rahayksikkö jonon jatkoksi...
 22. Korkkasinpa tänään omalta osaltani tämän kätkösarjan löytämällä pari näitä "nollakätköjä". Siksipä haluaisin julkituoda mielipiteeni niille, jotka ovat suunnittelemassa sarjaan jatkoa, että kannattaa miettiä onko vilkasliikenteisen tien laidassa paras mahdollinen paikka kätkölle. Idea ei varmaan kärsi, vaikka kätkön laittaisi vähän syrjemmällekin. Tämä ajatus juolahti mieleeni kun seisoskelin aamuseitsemältä kätköpurkki kädessä tien vieressä, jota pitkin huristeli rekkoja ja pienempääkin kalustoa nostaen tieltä vettä ja kuraa niskaani. Puhumattakaan siitä, että itsesuojeluvaisto ei tykännyt pahimmillaan vajaan metrin päästä kulkevista kymmenien tonnien metallihirviöistä. Sivuunkaan ei päässyt väistämään kun edessä oli kaide. Ideassa ei sinänsä ole juurikaan moittimista, olenpa jopa itsekin harkinnut tekeväni 0 km: Asikkala -kätkön, mutta purkin sijoituspaikkaa kannattaa miettiä myöskin etsijän kannalta. Ugh!
 23. sparris

  Logging Dnfs

  Not only to the cacher him/herself. As a cacheowner, at least I am always delighted to hear of any activity around my own caches (which has recently been far too seldom) and this includes DNF log entries. And as Tervas said, even writing a note would serve this purpose if one does not get the chance to actually search for the cache, for whatever reason. Feedback is always welcome and it may even lead to improvements in the cache or the description. And the DNF entries also provide some information to cachers who are planning to search these caches. For example, if I read that somebody has been disturbed by muggles, or couldn't search the cache because of inadequate equipment, it will help me prepare better when I come for the cache. It is better to log than not to log! And as an aside, I wish that people would be more verbose in all their log entries. I think texts like "Found it. TNLN" are rather boring. Unless, of course, the cache has also been boring and deservers nothing more. After all, making a cache requires some effort and it would only be polite to the cacheowner to write something more in the logs.
 24. sparris

  Logging Dnfs

  Well, not quite so. In my opinion, a DNF is an indication that some attempt has been made to find the cache, but for one reason or another it has not been found. The text in the DNF log entry should describe the reason for the failure. One of the most recurring reasons (at least for me) is the sudden appearance of swarms of muggles, or too tight a schedule for a proper search. In these cases the DNF does not imply that the cache is not there - it just means that it was not found this time. Of course, if the DNF log entry says that the cache has been searched for two hours in all possible and impossible places and still not found, the owner might want to go and check the well-being of the cache. It all boils down to the actual reason for not finding the cache - this should be explained in the log entry. With this I agree. If one never even gets near the the cache location, it can not be a DNF. The only exceptions are perhaps incorrectly solved mystery caches where the you can instantly see that it can not be right (because the coordinates are in the middle of a lake, or something else impossible)
 25. Juu, luokittelu on pop. Prosentit riippuvat vähän siitä, käyttääkö perusteena sitä, minkälaisia kätköjä mielisi etsiä vaiko löydettyjen kätköjen jakaumaa. Mutta lähdetäänpä siitä, mitä haluaisin: Rohkelikko 50 % - olen ikäni tykännyt rymytä ja könytä mitä merkillisimmissä paikoissa. Välillä sitä itsekin ihmettelee, että miksi pitää aina pyrkiä jokaisen kukkulan korkeimmalle kohdalle ja jokaisen rotkon syvimpään syöveriin. Valitettavasti tämän kategorian kätköjä ei lähistöllä oikein ole. Puuskupuh 30 % - historia, kulttuuri ja nähtävyydet kiinnostavat muutenkin - puhumattakaan pienen patikkamatkan päässä olevista hienoista luontokohteista. Korpinkynsi 15 % - pieni aivojumppa on aina kivaa ja pitää pienet harmaat solut sopivasti vetreinä, vaikka iän tuomaa hidastumista onkin jo havaittavissa ja kaikki mysteerit eivät enää aukene. Luihuinen 5 % - oikeasti urbaanimikrot eivät hirveästi kiinnosta, mutta tulee niitä aina ohimennessään keräiltyä. Koska minäkään en viitsi pelkän kätköilyn vuoksi mahdottomasti ylimääräistä dieseliä polttaa, niin käytännössä tuo Luihuisen osuus on huomattavasti suurempi ja Rohkelikkotyyppisiä kätköjä ei lähistöltä löydy, joten niiden todellinen määrä on vähäinen. Ylläoleva lajittelu on siksi täysin hatusta vedetty, mutta niin oli kai tarkoituskin
×
×
 • Create New...