u810 Posted March 25, 2012 Share Posted March 25, 2012 (edited) Przez przypadek natrafiłem na ciekawą rzecz: W 2007 r. Komisja Nazw Miejscowości i Obiektów Fizjograficznych podjęła prace nad standaryzacją nazw jaskiń. Komisja opiniowała materiał źródłowy, przygotowany przez Główny Urząd Geodezji i Kartografii, według następującego porządku: opiniowanie nazw jaskiń z terenu Pomostu Krakowskiego – 74 obiekty, opiniowanie nazw jaskiń z terenu Wyżyny Olkuskiej – 730 obiektów, opiniowanie nazw jaskiń z terenu Regionu Świętokrzyskiego – 135 obiektów, opiniowanie nazw jaskiń z terenu Wyżyny Częstochowskiej – 613 obiektów, opiniowanie nazw jaskiń z terenu Wyżyny Wieluńskiej – 22 obiekty. opiniowanie nazw jaskiń z terenu Tatr Polskich – 707 obiektów, opiniowanie nazw jaskiń z terenu Pienin – 50 obiektów, opiniowanie nazw jaskiń z terenu Zewnętrznych Karpat Zachodnich i Wschodnich – 460 obiektów, opiniowanie nazw jaskiń z terenu Niecki Nidziańskiej – 84 obiekty, opiniowanie nazw jaskiń z terenu Niżu Polskiego – 17 obiektów, opiniowanie nazw jaskiń z terenu Garbu Tenczyńskiego – 83 obiekty, opiniowanie nazw jaskiń z terenu Pagórów Jaworznickich – 1 obiekt, opiniowanie nazw jaskiń z terenu Sudetów – 82 obiekty. Łącznie zestandaryzowano 3058 nazw jaskiń z dostarczonego materiału. Muszę przyznać że nawet na terenach, które znam doskonale są jaskinie, których nie znałem. Może więcej osób będzie zaskoczonych, odwiedzi te miejsca i zostawi coś z logbookiem w środku lub założy earthcache. http://knmiof.mac.gov.pl/portal/kn/72/2779/Nazwy_jaskin.html Współrzędne można przeliczyć na stawniejsze dla nas tu http://www.gpsvisualizer.com/calculators#coordinates Zastanawiam się nad 83-etapowym multakiem Jaskinie Garbu Tenczyńskiego Edited March 25, 2012 by u810 Quote Link to comment
+QVIXOTE Posted March 25, 2012 Share Posted March 25, 2012 No ładnie. A ja się tyle nałaziłem po lesie żeby znaleźć jedną niewielką jaskinię w mojej okolicy, o której wszyscy wiedzieli że jest, tylko nie wiadomo było gdzie. A jak już znalazłem - pojawia się ta lista... Ale fajnie, jest na niej kilka miejsc, które na pewno okeszuję. Przy okazji może zrobić publicznego bookmarka "Jaskinie" ? Quote Link to comment
+QVIXOTE Posted March 25, 2012 Share Posted March 25, 2012 No i po chwili zachwytu kubeł zimnej wody... Ta jaskinia, której tak długo szukałem według szanownej komisji znajduje się 290m od rzeczywistego położenia (po drodze jest 30 metrowe strasznie strome zbocze). W drugim przypadku jest jeszcze lepiej - 960m rozbieżności!!! Wygląda to tak, jakby ktoś wyznaczał współrzędne na podstawie kiepskiej mapy (w drugim przypadku pomylone jest wzgórze na którym są jaskinie). Ciekawe jak jest w innych rejonach, bo u mnie psu na budę te współrzędne... Quote Link to comment
+ochkarol Posted March 25, 2012 Share Posted March 25, 2012 QVIXOTE, wez i se kup porzadna komorke. Sie Twoje problemy ze wspolrzednymi skoncza! Quote Link to comment
+QVIXOTE Posted March 25, 2012 Share Posted March 25, 2012 QVIXOTE, wez i se kup porzadna komorke. Sie Twoje problemy ze wspolrzednymi skoncza! Komórka nie pomoże - te współrzędne ktoś wyznaczał piwnicą na węgiel, albo kopcem na ziemniaki ... Quote Link to comment
+ochkarol Posted March 25, 2012 Share Posted March 25, 2012 (edited) Ja tez widze, ze jedna z jaskin ktos pomylil z piwnica Bogu ducha gospodarza. Jako dodatkowa atrakcja: klonica bez leb! O ile mnie pamiec nie myli to akurat wspolrzedne jaskini, o ktorej mowie sa przestrzelone ponad 500 m, tak na oko. To moze powstrzymaj sie jedank z kupnem tej komorki. Edited March 25, 2012 by ochkarol Quote Link to comment
u810 Posted March 25, 2012 Author Share Posted March 25, 2012 Sprawdziłem kilka i rozbierzność jest rzędu 50-150 m z moimi pomiarami czyli dokładość standardowych map turystycznych 75k czy 50k. ( zawsze źródło informacji to JOPN - cokolwiek to znaczy) Pewnie kewstia tego kto zgłaszał i na podstawie czego wyznaczał współrzędne bo już Jaskinia Żarska jest walnięta 250 m ( źródło JP t.1). Sprawdziłem inne JP z mapą Ojcowa i są duże rozbierzności, też ponad 200 m Czyli JOPN - OK JP - nie nadaje się Quote Link to comment
toczygroszek Posted March 25, 2012 Share Posted March 25, 2012 Podejrzewam, że wszelkie dane na tej stronie pochodzą z wydawanych przez Polskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk o Ziemi od kilkunastu lat inwentarzy jaskiń Polski. Współrzędne, które się tam znajdują, były określane orientacyjnie na podstawie map. Polecam te inwentarze, są tam opisy dojście, plany i inne informacje. Tutaj informacja o inwentarzach: http://ptpnoz.free.ngo.pl/jask.html Skądinąd wiele pięknych jaskiń w Polsce swój stan zawdzięcza tylko temu, że lokalizacja otworu jest znana tylko wąskiej grupie ludzi. Quote Link to comment
toczygroszek Posted March 25, 2012 Share Posted March 25, 2012 Sprawdziłem kilka i rozbierzność jest rzędu 50-150 m z moimi pomiarami czyli dokładość standardowych map turystycznych 75k czy 50k. ( zawsze źródło informacji to JOPN - cokolwiek to znaczy) Pewnie kewstia tego kto zgłaszał i na podstawie czego wyznaczał współrzędne bo już Jaskinia Żarska jest walnięta 250 m ( źródło JP t.1). Sprawdziłem inne JP z mapą Ojcowa i są duże rozbierzności, też ponad 200 m Czyli JOPN - OK JP - nie nadaje się JOPN - Jaskinie Ojcowskiego Parku Narodowego - o ile pamiętam lata 90-te XX w JP = Jaskinie Polski - lata 50-te XX w Quote Link to comment
Recommended Posts