+raffik-amarok Posted December 22, 2011 Share Posted December 22, 2011 Mi to wsio rawno, ale miało być wg schematu. Nie są to w większości okolice które mnie ujmują i powalają na kolana. Nie moje klimaty. Wiem że największy problem będzie z pogodzeniem tematu, bo opis nie może być za długi. Sądzę że Ci co się znają i ich to fascynują docenią właściwy opis. Ale jak zapadnie decyzja żeby opisy były od serca to oki. Quote Link to comment
toczygroszek Posted December 22, 2011 Share Posted December 22, 2011 mozna zrobic tak, ze nazwa bedzie "poetycka" a za nia w nawiasie fachowa. To tylko moja sugestia, nie bede sie o to wklocal, autor ma prawo nazwac kesza jak chce. Quote Link to comment
+raffik-amarok Posted December 22, 2011 Share Posted December 22, 2011 wiem że biorę udział w ogólnym projekcie i podporządkuję ogółowi Quote Link to comment
X2_Team Posted December 22, 2011 Author Share Posted December 22, 2011 Od samego początku założenie było takie że nazwy keszy są dowolne wg uznania autora, aczkolwiek fajnie by było gdyby w nazwie zawarte było "Twierdza Kraków #i tutaj numer kolejnego punktu wg naszej listy", tak żeby podczas wyszukiwania były dostępne wszystkie. Quote Link to comment
+Spider Posted December 22, 2011 Share Posted December 22, 2011 Fajnie by było gdyby nazwy skrytek nie były pisane WIELKIMI LITERAMI bo obniża to czytelność. Oprócz tego dobrze by było dodać wszystkie te skrytki do bookmarka. Quote Link to comment
+raffik-amarok Posted December 22, 2011 Share Posted December 22, 2011 No to co? Jakiś szablon stwórzmy i niech obowiązuje może. Quote Link to comment
toczygroszek Posted December 22, 2011 Share Posted December 22, 2011 Oprócz tego dobrze by było dodać wszystkie te skrytki do bookmarka. Robie to juz od ponad roku http://www.geocaching.com/bookmarks/view.aspx?guid=6d6970fc-5300-4d92-b39f-82a9c70a376d Quote Link to comment
+raffik-amarok Posted December 23, 2011 Share Posted December 23, 2011 X2_Team - dzisiaj powinny przyjść magnesy dla Ciebie,dam znać jak odbiorę od kuriera Quote Link to comment
u810 Posted December 23, 2011 Share Posted December 23, 2011 (edited) Twierdza Kraków może dodawać na końcu ? Jeśli powstanie kilkadziesiąt keszy to posiadacze garminów wpadną w czarną rozpacz. Garmin ( Oregon i inne pewnie też) na liscie keszy pokazuje chyba 16 znaków czyli wszystkie z serii będą wyglądać tak samo a sporo ludzi jeszcze tych zabytków używa. Edited December 23, 2011 by u810 Quote Link to comment
+raffik-amarok Posted December 23, 2011 Share Posted December 23, 2011 sporo ludzi jeszcze tych zabytków używa. ja mam Montanę 650T i nie jest zabytkiem ale wyświetla za mało znaków X2_Team - magnesy są już u mnie Quote Link to comment
+raffik-amarok Posted December 27, 2011 Share Posted December 27, 2011 1.Fort 45 Zielonki --- GC39G6N 2.Bateria B-47-1 --- ciężko dać osobnego kesza, poza tym bardzo blisko skrzyneczki którą założyłem i teren mocno czesany wykrywkami do powojennego złomu 3.Fort 47 Łysa Góra ---- GC39B97 4.Ostróg forteczny przy Forcie 47 --- GC39B8K 5.Fort 47a Węgrzce --- GC39B7V 6.Fort 47 1/2 Sudół --- GC397TN 7.Szaniec piechoty IS-V-1 8.Szaniec piechoty IS-V-2 --- poszło do opisu Schron amunicyjny "Marszowiec" 9.Szaniec piechoty IS-V-5 --- GC39B79 10.Szaniec IS-V-6 --- kilka pagórków, bardzo dużo śmieci i szkłą, krzaki i siedziba bezdomnych i okolicznych meneli od wiosny do ciepłej jesieni ---- poszło do Mostu 11.Fort 45a Bibice --- GC39G74 12.Bateria 45a (B-45-4) --- GC34X5B 13.Bateria 45b (B-45-1) --- GC39G6W 14.Bateria polowa FB-V-6 --- nie istnieje, teraz ogródki działkowe a już za chwilę bloki --- poszło do Mostu 15.Bateria B-47-2 --- GC39G5V 16.Fort 48 Batowice --- GC399GC 17.Fort 48a Mistrzejowice ---- GC399GN 18.Schron amunicyjny Łysa Góra --- GC34YAE 19.Schron amunicyjny "Marszowiec" --- GC39G6E 20.Most na ul.Reduty z Bateria polowa FB-V-6 jest w Multi GC39DRA 21.Prochownia w Witkowicach --- GC39Q5C Ostał się tylko szaniec piechoty IS-V-1 ale nie ma opcji żebym do niego dotarł. Próba dojazdu z dwóch różnych stron zakończyła się zakopaniem auta po progi a dojście mnie zmogło po 20m brodzenia w błocie. Mówiąc inaczej wokół szańca jest zaorane pole i musi zamarznąć żeby dało się dojść. Quote Link to comment
u810 Posted December 30, 2011 Share Posted December 30, 2011 (edited) Byłem dziś zrobić zwiad w Lesie Wolskim, znaleźć miejsca ukrycia i rezerwuję sobie - bateria polowa FB-37 "Sowiniec" - brak śladów poza możliwą drogą dostarczającą amunicję ale jakiś mikrus tam posadzę - Wartownia prochowni - teraz to budynek ZOO za ogrodzeniem ale będzie tam start "misji" - Schron amunicyjny baterii FB 36 "Kazamata" - jest tam cache na OC.pl ale założyciele już nie są aktywni na dodatek kesz jest zakopany więc raczej nie będzie się mylił z moim - Bateria FB 36 "Ostra Góra" - Fort piechoty IS-III-1 Gumańczy dół - jest tam cache z OC.pl i OC.com napiszę do założyciela czy zarejestruje też na GC, jeśli nie to mam miejsce takie że nie będą się kesze myliły - Bateria polowa FB-35 - Fort 38 Skała ( Obserwatrorium) - teren cały ogrodzony, obszedłem sobie na około, znalazłem miejsce, będzie jako finał Edited December 30, 2011 by u810 Quote Link to comment
toczygroszek Posted December 30, 2011 Share Posted December 30, 2011 Ostatnio sobie pomyslalem, ze moze cos zaloze w polnocnej czesci krakowa w tym temacie. Quote Link to comment
X2_Team Posted December 30, 2011 Author Share Posted December 30, 2011 Bardzo serdecznie wszystkim dziękuję za zaangażowanie. Obiecuję jutro z samego rana tak na zakończenie roku uzupełnić listę. Quote Link to comment
u810 Posted January 6, 2012 Share Posted January 6, 2012 Poszło w teren, teraz w moderacji: http://coord.info/GC3ABWA Wartownia Prochowni http://coord.info/GC3ABY5 Schron amunicyjny baterii FB 36 http://coord.info/GC3ABZ7 Bateria FB 36 "Ostra Góra" http://coord.info/GC3ABZZ Bateria polowa FB-35 http://coord.info/GC3AC0X Fort 38 "Smierdzaca Skala" Quote Link to comment
toczygroszek Posted January 6, 2012 Share Posted January 6, 2012 bardzo wam sprawnie idzie temat, juz jest ponad 30 keszy, gratuluje. Quote Link to comment
+TomPL Posted February 3, 2012 Share Posted February 3, 2012 Hej! Toczygroszek mówił mi o akcji okeszowania twierdzy sporo temu, ale nie miałem czasu - dlatego dopiero teraz mógłbym się tym zająć. W zasięgu mam: - Fort Borek, - Fort 50 Prokocim, - schron amunicyjny koło fortu 50 Prokocim, - Prochownię na Woli Duchackiej, - szaniec piechoty na Woli Duchackiej, - wieżę (nie wiem dokładnie co to za obiekt i do czego służył) w pobliżu parku Jerzmanowskich na Prokocimiu. Mógłbym jeszcze odwiedzić Fort Rajsko i schron amunicyjny po drodze do N50 E20. Fort Borek, prochownia na Woli Duchackiej i Fort Rajsko właściwie już są, trzeba tylko zrobić serwis, trochę przeedytować opisy i reaktywować. Fort 50 Prokocim ma już skrytkę, szaniec piechoty na Woli Duchackiej też, trzeba zmienić opisy. Pozdrawiam Quote Link to comment
+ejohexteam Posted February 7, 2012 Share Posted February 7, 2012 Schron amunicyjny Mogiła - W tym tygodniu postaram się tam założyć skrytkę oględziny już były. Quote Link to comment
toczygroszek Posted February 10, 2012 Share Posted February 10, 2012 Byłem dziś przy fortach Kosocice i Barycz (Kosocice Wschód), wcześniej oglądałem też schron amunicyjny Kosocice - wszędzie są dobre warunki do założenia, postaram się zatem niebawem coś tam umieścić Quote Link to comment
bogobig Posted February 10, 2012 Share Posted February 10, 2012 Zobowiązuję się do Lunety Warszawskiej lecz póki co, uszy w uszance marzną. Quote Link to comment
toczygroszek Posted February 18, 2012 Share Posted February 18, 2012 Właśnie dorzuciłem do projektu swoje 3 grosze, czekana publikację. Kolejny, wieloetapowy, dla bardziej wymagających, wkrótce Quote Link to comment
toczygroszek Posted February 18, 2012 Share Posted February 18, 2012 Tako i jest: http://coord.info/GC3CJ4H Mam pytanie, szczególnie do inicjatorów projektu - czy ktoś ogarnia gdzie, ile, w jakim obszarze, co zostało okeszowane? Przydałoby się jakieś zestawienie (najlepiej w formie mapy), wówczas łatwiej byłoby zapełniać ewentualne luki. Ja systematycznie dodaję skrytki do bookmarka (w tej chwili jest tam ok. 40 obiektów), ale nie ogarniam co jest z jakiego obszaru. Quote Link to comment
+TomPL Posted February 19, 2012 Share Posted February 19, 2012 Tako i jest: http://coord.info/GC3CJ4H Dodam, że bardzo dobra Fort nieźle utrzymany, szkoda że nie można zwiedzać. Po drodze jest jeszcze schron amunicyjny (na przeciwko kościoła, przy skrzyżowaniu), ale popada w kompletną ruinę. Quote Link to comment
toczygroszek Posted February 19, 2012 Share Posted February 19, 2012 Cieszę się, że się podobało. W przygotowaniu kolejna, znacznie bardziej pasjonująca. A przy schronie też coś planowałem założyć, ale to już raczej poczekam do wiosny. Quote Link to comment
toczygroszek Posted February 20, 2012 Share Posted February 20, 2012 Zgodnie z obietnicą coś dla bardziej wymagających: http://coord.info/GC3CJ4Y Quote Link to comment
+TomPL Posted February 20, 2012 Share Posted February 20, 2012 Zgodnie z obietnicą coś dla bardziej wymagających: http://coord.info/GC3CJ4Y Byliśmy we dwóch, po zmroku. Dostaliśmy nokaut w pierwszej rundzie Następnym razem to już chyba spróbujemy za dnia. Quote Link to comment
toczygroszek Posted February 20, 2012 Share Posted February 20, 2012 Zgodnie z obietnicą coś dla bardziej wymagających: http://coord.info/GC3CJ4Y Byliśmy we dwóch, po zmroku. Dostaliśmy nokaut w pierwszej rundzie Następnym razem to już chyba spróbujemy za dnia. Mam nadzieję, że ten nokaut to nie od miejscowej pani, która oskarżyła mnie o próbę kradzieży cmentarnego ogrodzenia Przyznaję, pierwszy etap jest najtrudniejszy. Powodzenia! Quote Link to comment
+raffik-amarok Posted February 22, 2012 Share Posted February 22, 2012 okeszowałem wsio co było w moim regionie Ostał się tylko szaniec piechoty IS-V-1 ale nie ma sensu dawać tam kesza bo to pole orne i jak będzie ciepło to trza deptać uprawę żeby dotrzeć Quote Link to comment
X2_Team Posted April 3, 2012 Author Share Posted April 3, 2012 Ok, bardzo wszystkich serdecznie przepraszam że umilkłem. Niestety planowana zmiana zawodu wymusiła na mnie kursy, szkolenia, praktyki i praktycznie od początku roku nie miałem nawet chwili czasu żeby spokojnie usiąść przy kompie. Obiecuję że do końca tego tygodnia uporządkuję Wasze wpisy i będą dostępne chwilowo tak jak i poprzednio tutaj: https://docs.google.com/document/d/12l87ErYCBS9CxvuWfnpbojDtgYGdmksymAQBGf4bxkw/edit?pli=1 mapa obiektów dostępna jest tutaj: http://maps.google.com/maps/ms?msid=206707889049369912847.0004b3e8426696c29ded5&msa=0 Niestety nie jestem na tyle biegły żeby to jakoś sensownie ze sobą pożenić w sensie jakieś aplikacji z założonymi cachami i bez. Jak ktoś ma pomyśl jak to zrobić to oczywiście zapraszam. Jeszcze dziś zgłoszę ten projekt do adminów w celu umieszczenia na stronie gc.pl Quote Link to comment
X2_Team Posted April 3, 2012 Author Share Posted April 3, 2012 okeszowałem wsio co było w moim regionie Ostał się tylko szaniec piechoty IS-V-1 ale nie ma sensu dawać tam kesza bo to pole orne i jak będzie ciepło to trza deptać uprawę żeby dotrzeć A gdyby zrobić tam np. wirtualną skrzynkę z koniecznością zrobienia zdjęcia z tym polem w tle? Quote Link to comment
X2_Team Posted April 3, 2012 Author Share Posted April 3, 2012 - Fort 38 Skała ( Obserwatrorium) - teren cały ogrodzony, obszedłem sobie na około, znalazłem miejsce, będzie jako finał Proponuję w opisie podać że fort można z grubsza obejrzeć w trakcie Nocy Naukowców organizowanej corocznie Quote Link to comment
X2_Team Posted April 3, 2012 Author Share Posted April 3, 2012 - Prochownię na Woli Duchackiej, - szaniec piechoty na Woli Duchackiej, - wieżę (nie wiem dokładnie co to za obiekt i do czego służył) w pobliżu parku Jerzmanowskich na Prokocimiu. schron amunicyjny po drodze do N50 E20. Tom określ proszę na podstawie podanych linków do mapy i naszej listy obiektów o które konkretnie obiekty Ci chodzi, żeby nie było pomyłki i nieporozumień. Dziękuję. Quote Link to comment
+TomPL Posted April 3, 2012 Share Posted April 3, 2012 (edited) OK. Mapa i dokument są super, sporo mi rozjaśniły. No więc po kolei, według mapy: 1. Fort 50 Prokocim - gotowy, skrytka GC20TAH (letterbox) 2. Relikty baterii sprzężonej Fortu głównego artyleryjskiego 50 "Prokocim" - słyszałem o tym terenie, ale wcześniej nie wiedziałem gdzie się znajduje. Mogę założyć skrytkę. Proszę o rezerwację. 3. Schron amunicyjny "Prokocim" - coś tam jest, ale na pewno do przerobienia. Mogę adoptować i zmienić. 4. Szaniec piechoty na Woli Duchackiej to właściwie Szaniec FS-22 / NS-25 - jest tam skrytka GC28DN5. Można przerobić opis, by bardziej pasował do Twierdzy Kraków (potrzebna opinia). 5. Prochownia na Woli Duchackiej - nie ma jej na mapie, nie potrafię określić gdzie dokładnie była. Na początku myślałem, że jest związana z lokalizacją skrytki GC1YVK8 (o prochowni jest w opisie), ale to nie to miejsce. Poszukam informacji na temat lokalizacji, ale na razie to tak jakby jej nie było, nic nie założę. 6. Schron amunicyjny po drodze do N50 E20 to Schron amunicyjny "Kosocice". Zrezygnowałem z założenia skrytki na rzecz Toczygroszka. 7. Wieża w pobliżu parku Jerzmanowskich - pomyłka Ta wieża nie miała nic wspólnego z Twierdzą Kraków. To wieża ciśnień, nazywana też wieżą wodną. Zmyliła mnie tabliczka szlaku Twierdzy. Tak naprawdę wskazuje Pałac Jerzmanowskich, który pełnił funkcje rezydencji generała sztabu południowego Twierdzy Kraków. 8. Fort 52 Borek - gotowe, skrytka GC20ZYX A, na Woli Duchackiej (nad Lidlem) na mapie oznaczona jest kawerna. Spotkałem się z informacją, że powstała w okolicach II WŚ i nie ma związku z Twierdzą Kraków. Postaram się poszukać dokładniejszych danych. Edited April 3, 2012 by TomPL Quote Link to comment
toczygroszek Posted April 3, 2012 Share Posted April 3, 2012 6. Schron amunicyjny po drodze do N50 E20 to Schron amunicyjny "Kosocice". Zrezygnowałem z założenia skrytki na rzecz Toczygroszka. W najbliższym czasie nie będę tam raczej nic zakładał, więc jak ktoś ma ochotę, to droga wolna, nie chcę blokować niepotrzebnie czyjegoś zapału Quote Link to comment
X2_Team Posted April 3, 2012 Author Share Posted April 3, 2012 5. Prochownia na Woli Duchackiej - nie ma jej na mapie, nie potrafię określić gdzie dokładnie była. Na początku myślałem, że jest związana z lokalizacją skrytki GC1YVK8 (o prochowni jest w opisie), ale to nie to miejsce. Poszukam informacji na temat lokalizacji, ale na razie to tak jakby jej nie było, nic nie założę. W określaniu położenia obiektów, i tego jak to dawniej mogło wyglądać bardzo przydatna jest wikimapia: http://wikimapia.org/#lat=50.0191373&lon=19.995026&z=18&l=28&m=b 7. Wieża w pobliżu parku Jerzmanowskich - pomyłka Ta wieża nie miała nic wspólnego z Twierdzą Kraków. To wieża ciśnień, nazywana też wieżą wodną. Zmyliła mnie tabliczka szlaku Twierdzy. Tak naprawdę wskazuje Pałac Jerzmanowskich, który pełnił funkcje rezydencji generała sztabu południowego Twierdzy Kraków. O widzisz o pałacu nic nie wiedziałem, ale możnaby to również wykorzystać. Skoro robimy całą TK to wykorzystajmy wszystkie źródła. Jeśli ktoś jeszcze wie o jakichś obiektach których nie ma na mapie to piszcie. Quote Link to comment
+Murazor Posted April 3, 2012 Share Posted April 3, 2012 Założyłem kesza w byłych Koszarach Arcyksięcia Rudolfa (Kronprinz Rudolf Kaserne), które też należały do Twierdzy. Na razie skrzynka jest zarejestrowana tylko w sąsiednim serwisie, ale pewnie podepnę ja i tutaj. Quote Link to comment
X2_Team Posted April 4, 2012 Author Share Posted April 4, 2012 Założyłem kesza w byłych Koszarach Arcyksięcia Rudolfa (Kronprinz Rudolf Kaserne), które też należały do Twierdzy. Na razie skrzynka jest zarejestrowana tylko w sąsiednim serwisie, ale pewnie podepnę ja i tutaj. Możesz podać lokalizację tych Koszar? Quote Link to comment
+raffik-amarok Posted April 4, 2012 Share Posted April 4, 2012 http://pl.wikipedia.org/wiki/Politechnika_Krakowska_im._Tadeusza_Ko%C5%9Bciuszki budynek przy Warszawskiej Quote Link to comment
+Murazor Posted April 4, 2012 Share Posted April 4, 2012 (edited) Obecnie kampus Politechniki. Trochę informacji tu: http://www.gk.strefa.pl/obiektyck.html Edit: kesza wrzuciłem na GC, wpis czeka na zatwierdzenie (GC3G57Q), a sama skrzynka na STF-a. Edited April 4, 2012 by Murazor Quote Link to comment
bogobig Posted April 4, 2012 Share Posted April 4, 2012 Luneta Warszawska przygotowana na GC (Certyfikat FTF_GC, nowy logbook i gadgety) i nawet pilnowałem odległości do finałów na Cm. Rakowickima ale poniewczasie okazało się że zonk... 120 m do kesza Zakrętka. Zapomniałem by również tego sprawdzić. Quote Link to comment
u810 Posted April 25, 2012 Share Posted April 25, 2012 (edited) W jaki sposób dołączyć TK do projektów na geocaching.pl ? Jako że wczoraj rozbiłem samochód majówka zapowiada się krakowsko-rowerowo a więc pewnie założę 2-3 kesze związane z twierdzą w każdym razie jak odzyskam od mechaników 4 gotowe kesze z bagażnika przeznaczone w Beskid Wyspowy to pójdą gdzieś na Kraków. Mapka przygotowana przez X2 Team przypięta na gc.pl pomogła by w całości. Edited April 25, 2012 by u810 Quote Link to comment
X2_Team Posted April 25, 2012 Author Share Posted April 25, 2012 Już dostałem od Spidera wszystkie informacje o tym jak dodać projekt na główną stronę , jednak kompletny chwilowy brak czasu związany z egzaminami nawet nie pozwala mi myśleć o zabraniu się za to. Ale jeszcze tydzień i wezmę się za to. Chyba że Ci się chce to wyślę Ci na pm jak się za to zabrać. Quote Link to comment
u810 Posted April 25, 2012 Share Posted April 25, 2012 Jutro będę miał nadmiar czasu, mogę się zająć. Podeślij. Quote Link to comment
+swapgirly Posted April 25, 2012 Share Posted April 25, 2012 A propos Krakowa wybieram się z końcem maja i mam nadzieję znaleźć dużo keszy:) Które szczególnie polecacie? Quote Link to comment
u810 Posted April 26, 2012 Share Posted April 26, 2012 Obiekty Twierdzy Kraków oczywiście Quote Link to comment
toczygroszek Posted May 1, 2012 Share Posted May 1, 2012 Ja nieskromnie szczególnie polecam tą: http://coord.info/GC3CJ4Y Znajdź i zawstydź Krakusów Quote Link to comment
X2_Team Posted May 1, 2012 Author Share Posted May 1, 2012 Ta skrzynka to koszmar Już błędne ogniki były łatwiejsze Pewnie zmienię zdanie jak ją znajdę Quote Link to comment
+swapgirly Posted May 2, 2012 Share Posted May 2, 2012 Ja nieskromnie szczególnie polecam tą: http://coord.info/GC3CJ4Y Znajdź i zawstydź Krakusów No kurcze poszłabym, ale jakby tak trochę daleko od rynku;) Na razie rozwiązuje mysteries ale niektóre mnie dobijają Quote Link to comment
+Spider Posted May 3, 2012 Share Posted May 3, 2012 Dodałem projekt Twierdza Kraków Quote Link to comment
u810 Posted May 3, 2012 Share Posted May 3, 2012 Dodałem projekt Twierdza Kraków Świetnie, dzięki. Jak teraz robić update ? Od momentu gdy wysłałem arkusz powstało 5 nowych keszy i te jak domyślam się po przeczytaniu wątku "Galicyjskie Cmentarze" trzeba dodać ręcznie. Rozumiem że jeśli dodam nowy listng przez stronę projektu to kesz pojawi się też na stronie projektu ? Quote Link to comment
Recommended Posts