Jump to content

Hoogte berekenen


de pilootjes

Recommended Posts

Dat kan niet zonder extra gegevens. Ik weet niet over welke caches je het hebt, dus ik doe maar een gooi.

Als de heuvel niet te groot en voldoende dichtbij is, kun je er gewoon op gaan en de GPS hoogte vergelijken met de hoogte aan de voet van de heuvel. (Sommige GPS apparaatjes hebben een ingebouwde barometer, waarmee dit zelfs tamelijk nauwkeurig kan.)

 

In andere gevallen kun je soms extra gegevens van een kaart halen, door de afstand van je huidige positie tot de top van de heuvel op te meten.

Als je op de heuvel voorwerpen ziet waarvan je de grootte kunt schatten (zoals huizen of bomen), dan kun je aan de hand daarvan ook wel de hoogte van de heuvel schatten. Een huis met boven de begane grond nog twee verdiepingen is een meter of 8 hoog. Is de heuevel ongeveer 3x zo groot als dat huis, dan is de heuvel ongeveer 25 meter.

Misschien dat er bij de caches die je bedoelt nog wel andere methodes zijn.

Link to comment

Het gaat in één van beide gevallen om een kale heuvel van ruim tweehonderdvijftig meter hoog (later thuis opgezocht op google) in een woestijnlandschap zonder referentieobjecten in de buurt. Het eindpunt van de earthcache is op enkele honderden meters afstand van die heuvel en vanaf dat eindpunt moet je zonder verdere gegevens de hoogte van de heuvel bepalen en opsturen naar de cachelegger om te mogen loggen.

Edited by de pilootjes
Link to comment

Dan blijven er weinig mogelijkheden over.

 

Je kunt de heuvel oplopen en de GPS hoogte aan de voet en op de top met elkaar vergelijken.

 

Als je de afstand tot de heuveltop kent, is er een snellere, maar minder nauwkeurige methode. Gebruik een voorwerp (of een medecacher) van bekende lengte. Leg je hoofd op de grond, op zo'n afstand dat de top van de heuvel samenvalt met de bovenkant van het voorwerp. De verhoudingen van de afstanden is dan gelijk aan de verhoudingen van de hoogtes. Bijvoorbeeld:

Op 5 meter afstand valt de bovenkant van je medecacher van 1,80 meter samen met de heuveltop op 500 meter afstand. De afstand tot de heuvel is dan 100x zo groot als de afstand tot je medecacher, dus de heuvel moet dan ongeveer 100x hoger zijn: 180 meter.

Link to comment

Ik heb gezien dat het waarschijnlijk om deze earthcache gaat waar wordt gevraagd om een schatting van de hoogte door te geven. De nauwkeurigheid is dan niet zo belangrijk, meestal wil de legger vaststellen dat je er geweest bent en zolang je geen grote onzin geeft, is het vaak goed. Ook staat in de cachelisting hoe hoog de hoogste top in de keten is. Dat geeft een aardige indicatie voor de hoogte van de betreffende heuvel is.

Link to comment

Nee, het gaat om. FF09 - An ancient plain in Sal, Cape Verde Islands en daar wordt echt gevraagd om de hoogte te berekenen, Als je de foto's bij de logjes bekijkt kun je zien dat je er niet "even" heenloopt en de heuvel ook niet zo gemakkelijk op kunt.

Bij die wordt inderdaad om een berekening gevraagd. Als je de afstand weet, dan zou je wel een soort berekening kunnen maken. Stel je voor dat de afstand een kilometer is en je steekt je arm uit (zeg 50cm) en de berg is dan de helft van je GPS (zeg 4 cm, zoals op deze foto), dan is de berg dus 1000/0,5 * 4 cm = 8000 cm hoog. Maar de afstand weet je niet. Die kun je ook nog wel schatten: meet de richting naar de top van de berg (zeg 180 graden). Loop nu naar een waypoint dat 90 graden haaks op deze richt ligt en op een behoorlijk afstand (de richting moet minstens 5 graden, maar liefst meer afwijken van de oorspronkelijke hoek). Meet daar opnieuw de hoek. De afstand kun je nu schatten met de sinusregel (sinus(verschil van de richting)=400/afstand). Deze methode is zeker niet erg nauwkeurig, maar geeft wel een redelijke schatting.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...