+Spider Posted October 1, 2010 Posted October 1, 2010 (edited) Założyłem ten wątek bo coraz częściej spotykam się z pewnym słowem, które strasznie mnie drażni. Czy tylko mnie wkurza słowo "koordynaty"? W języku polskim mamy słowo "współrzędne" (geograficzne). Oczywiście jest również słowo koordynaty, ale nie oznacza ono to samo co współrzędne (geograficzne). Po drugie nie ma takiego czegoś jak "koordynaty geograficzne". Słowo "kordy" to już w ogóle przesada... Koordynata - każda z liczb określających położenie punktu na płaszczyźnie lub w przestrzeni względem określonego układu współrzędnych Współrzędne geograficzne - wielkości określające położenie punktu na powierzchni kuli ziemskiej Język polski jest bardzo bogaty w różnorakie słownictwo i na prawdę nie trzeba wszystkiego zapożyczać z języka angielskiego... Edited October 1, 2010 by SpiderPL Quote
+kedzik Posted October 1, 2010 Posted October 1, 2010 Spider, przyczyny sa chyba duzo prostsze, slowo "koordynaty" nie stwarza problemow ortograficznych, natomiast slowo "wspolrzedne" juz tak... ale oczywiscie jestem za jezykiem polskim - jest zdecydowanie piekniejszy!!!! Quote
toczygroszek Posted October 1, 2010 Posted October 1, 2010 W opisach zawsze używam słowa "współrzędne", jednak w mowie potocznej z innym geocacherem używam czasem żargonowego okreslania "kordy". I też mnie rażą "koordynaty", kóre zapewne wynikają z mechanicznego przekalkowania słowa "coordinates". ale szczerze powiedziawszy to najważniejsze, żeby były dokładne Quote
Recommended Posts