Jump to content

mistel

+Premium Members
 • Posts

  22
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by mistel

 1. Arvailuja ja ehdotuksia en kyllä tehty, mutta voipi olla että alkuperäinen on vetäytynyt ja nyt on kopioijat liikenteessä. Varmaa on että kaveria kuumotetaan kunnolla jos sattuu kärähtämään "väärälle" kätköilijälle Noilla on ihan rahallista arvoa ja toi on varkautta eikä mitään kiusantekoa.
 2. Eli pidetään ne kolikot edelleenkin pois Tukholman läheisyydestä. Tuon itse pari kolikkoa turvaan turkuun. Se keväinen voro ei ole lopettanut tai on ainakin muuttanut lappusensa kuvaksi Isosta Vuoresta. Yksi teoria näyttää olevan kopioijat, joilla on hieman erillainen toimintatapa. Yhtäkaikki niitä häipyy edelleen kadoksiin. Tilannetta seurataan suljetuilla foorumeilla matalalla profiililla. Nyysijä ei ole mikään aloittelija ja seuraa myös täta palstaa ja saa ehkä kiksinsä julkisuudesta, joten siksi kryptaan ihan suomeksi Opetelkoot tätä
 3. mistel

  FIN: Taskulamppu

  Eihän noita Ionovia tai muita "taktisia" swat-leluja kehtaa edes esiin ottaa jos joku vetäisee miittissä tällaisen esiin: http://www.wickedlasers.com/lasers/The_Torch-74-0.html Sillä voi sulattaa lumet, purkin ja höyrystää muut kätkölle pyrkijät FTF kisassa. Lyömätön etu: Näytä valoa koloon ja purkki on siellä mistä nousee palaneen muovin haju! Lamppu tosin polttaa paristot kahden minuutin käytön jäkeen, elle ole polttanut käyttäjäänsä sitä ennen
 4. Eli maanantaipäivä Tukholmassa? Yritän järjestää toksi vapaata. Arkipäivä on passeli purkkeiluun ja useampi silmä näkee reilusti enemmän. Tosin Tukholmassa ei ketään katso perään, vaikka tekisit mitä kadulla... Olisiko muita tulossa tällä kertaa?
 5. Velkomna vaan, liityn seuraan täällä Tukholmanpäässä.
 6. mistel

  Fin:kartta

  MapSource tulee lähes kaiken virallisten garmin krääsän mukana. Itselläni on kolme virallista lisenssiä, (sarjanumeroita ei tarvita) Tuntuu että itse Mapsource ei ole se päätulojen lähde, sitä garmin haluaa jakaa kaikille esim. just track managerin muodossa. MapSourcea kannataa päivittää usein ja vanhatkin versiot päivittyvät uusimpaan, kunhan vain jokin versio on asennettuna. Pelkällä MapSourcella voi juuri lisätä pointteja ja latailla reittejä. Garminiin löytyy googgelilla sivuja joissa on itse tehtyjä karttoja. ja työkaluja esim. reittien muuttamiseksi kartta-dataksi. Garmin ei tietysti tätä harrastustoimintaa auta, vaan Garminin formaatti on purettu asianharrastajien toimesta. Tähän siten loppuu "ilmainen" huvi. MapSourcessa on update-wizard joka tutkii mitä karttoja siihen on asennettu ja onkos niille syötetty oikea avain. Jos siihen on asennettu (rekisterihaara windowsissa) reggaamaton tuote, niin alkaa valitus. Tunnettuahan on, että osa garminin kartoista on sidottu gepsiin; ensin regataan tuote mapsourcelle ja sitten jos sarjanumero vastaa vielä gepsin numeroa, niin sen voi siirtää gepsiin. Numero generoidaan tuotteen mukana tulevan koodin ja itse gepsin ID:n avulla sopivaksi avaimeksi. Tämä algoritmi on pysynyt toistaiseksi salassa eikä julkisesti tunnettua kräkkigeneraattoria ole olemassa. Mikäli numero on vain waretettu aukeaa kartta vain mapsourcessa, mutta gepsi ei ota sitä vastaan. Mikäli tällainen kartta on waretettu ja siihen ei ole edes avainta näkyy kartasta kirveellä veistetty versio, eli yksityiskohtia puuttuu ja paljon. Wanha metroguide sarja menee kuitenkin gepsiin ilman gepsilukitusta, kunhan vain on itse mapsourceen sopiva avain. Voitte sitten itse kuvitella miten näitä karttoja voi hankkia ja miksi vain näitä karttoja on liikkeellä. Uudemmat CitySelect kartat ja esim. uusi Ruotsin Friluftskartan Pro on sidottu gepsiin. Eli mapsourcee asti ne voi saada, mutta gepsiin ei sitten millään, ilman aitoa gepsikohtaista koodia. Suomalainen vapaa-ajan kartta taitaa mennä sisään ilman gepsilukitusta, mutta tuntuu tasoltaan olevan sitä luokkaa, että siinä ei menetä kuin rahaa jos sellaisen gepsiinsä laittaa. vanhassa ruotsalainen Friluftskartan on samanlaista roskaa, mutta uusi Pro sarja on loistava, vaikka virheitä ja puutteita siinäkin on riittämiin.
 7. Näin minäkin ja kun tuo osoite vielä kertakäyttötyyppiä, jonka voi vaihtaa kun joku spämmäri käy liian tunkeilevaksi. Lopullisen niitin keksin, kun otin käyttöön wanhan kikan ja laitoin "spam" sanan osaksi tuota roskaosoitetta. tyhmempikin spämmäreiden filtteri tajuaa, että tuollaiseen osoitteeseen ei spämmiä kannata lähettää. esmes: spam-geopostiloota@operaattori.com tai spam-this-geomail@pulju.com "virallinen" osoitteeni on sitten tietty etunimi sukunimi, mutta enpäs käytäkkään pistettä vaan erästä toista välimerkkiä. email generaattorit kun käyttävät tuota pistettä. Tätä osoitetta ei sitten käytetä missään PxxxU- saitteissa. ja spämmi on pysynyt poissa.
 8. Ihan pakko aukoa nyt päätä: Ensin oli kauhia poru kun haluttiin järjestää kätkömiitti tukholmaan, jossa sentään näkisi kätköilijöitä joihin ei joka päivä härmän metsissä juokse. Nyt sitten ei ole mitään ongelmaa pistää pystyyn eventti ihan vaan jonkun TB loggaamiseksi.
 9. Tuona lauantaina heitän porukat Arlandaan 9 aikoihin ja sitten cachaan som faan.. ja valmiina jatkamaan vaikka sunnuntainakin. Jos joku on täällä yön yli. (..ja jos yhtä hulluja löytyy, niin otsalamppukin löytyy yöksi ) Ja sunnuntaina jatkan joka tapauksessa. Upplands-Väsby eli ~10-30km tukholmasta pohjoiseen on niin täynnä kätköjä, että pitää varoa mihin astuu. Ja paikkahan on historiallisesti mielenkiintoinen aivan toisella tavalla kuin mikään paikka suomessa. Mielelläni haen kyytiin porukkaa laivalta, jos ei mitään organisoidumpaa eventtiä saada aikaiseksi. Jos nyt joku tulee autolla, niin siinähän olisi jo parikin autollista. Pointti tässä on se, että keskustasta nyt cachaa päiväturisti koska vain, sitä voi jokainen tehdä yksinäänkin), mutta harvemmin sitä pääsee keskustan ulkopuolelle. Tämä vain yksi idea! Lähdössä olevat voivat kertoa omista vaihtoehdoistaan.
 10. Hyvä päivä, hengailen mukana, tulee siitä eventtiä tai ei. Roudaan taas mummon tänne pääsiäiseksi ja tilasin lippuja netistä. viikinki, eläkeläisalennus 860 sekeliä sama matka ilmaisella viikinkiklubialennuksella 340 eikä suhteet egeinäkään tuosta muutu. Että repikää tuosta. Viikinki kait elää eläkeläisten rahoilla, mutta tuo ns. "eläkeläis"-alennus on täyttä tuubaa, hinnassa on 50% ilmaa!
 11. Kiitos! Tämä hyvin piiloitettu menu näyttää hoitavan asian tyydyttävästi. Ainakaan ei enää tarvitse tietää kaikkien kauppaloiden nimiä kun ei olla kotipitäjässä.
 12. Lienenkö tyhmä vai mikä tässä panttaa... vai onko tämä x sarjan lastentauteja? vai toimiiko paremmin vanhassa 60:ssä? Jos lataan garminiin yhden reitittävän kartan eli metro guiden ja sitten topo kartan samalle alueelle, niin miten saan garminin vaihtamaan automaattisesti toiseen karttapohjaan kun zoomaan tarpeeksi lähelle? RTFM:ää ole kokeillut, mutta ei auta. Homma tuntuu toimivan vain jos merkkaan ylemmän prioriteetin kartan pois käytöstä, mutta mistä _minä_ tiedän minkä nimisellä kartalla olen? GPS nyt pitäisi tietää millä karttapohjalla se on. Osaahan se valita oikean karttapohjankin nuolen alle. Karttapohjat kun on nimetty aina jonkun kaupungin mukaan ja topot pelkällä koodilla ja käyttäjäkö sitten arvaa että nyt olen tämän nimisellä kartalla, joten klikkaan sen pois että saan topon näkyviin. Muistia kun gepsissä on kohta puoli megaa ja näin karttojakin monta kymmentä pois ja päälle klikattavaksi. "Määritä kartta" kun tekee kaikkea muuta kuin kertoo kartan määritykset, se avaa valikon jossa aktivoidaan käytettävät kartat näkyviin pitäisiköhän katsoa mitä ne oikein meinaavat englanniksi. Autolla ajettaessa olisi kiva pitää reitittävää peruskarttaa ja sitten kätköllä zoomata topolle, mutta ei tunnu toimivan. Lieko (l)user error vai mikä?
 13. Arvasin, että tämä menee ohi. Puhun omenoista eikä mansikoista. Samalla tapaa tämä kysymys käsitetään väärin muillakin foorumeilla ja kielillä. Case A on se, että onko oikein että kätkijä ei edes yritä kertoa koordinaatteja kätköön, joka on piiloitettu katveeseen ja antaa koordinaatit kätkön viereen. (tällaisia kätköjä on oikeasti hyvin vähän). Mutta koska kätköilijät ovat tunnetusti niin herkkähipiäisistä purukkaa että vetäisisivät palkokasvin siemeniä sieraimiinsa en voi viitata mihinkään yksittäiseen kätköön. (eika kaikki ole edes suomessa) Ja B tapaus on sitten metsäkätkön koordinaatien tarkkuudesta. Se on sitten ihan sama, koska niin kauan kuin kätkijä yleensäkin merkkaa purkin parhaan taitonsa mukaan tarkkuus yleensä riittävä. Luolaan voi ihan mainiosti piiloittaa purkin, jos sitten kertoo miten sen löytää. Koordinaatit voivat sitten olla parkkipaikalle. A tapauksesta hyvä luolakätkö eroaa siten, että kätkijä ei kuittaa sitä sanomalla että purkki on luolassa, vaan yrittää opastaa etsijän perille. Waymarking on pelin nimi jossa kauniita paikkoja esittellään gepsin avulla. Ei tarvitse kärytellä päreitä huonojen koordinaattien, kadonneitten purkkien tai jästien takia. Loggaus verkkoon on vähän kilroy was here tyyppistä. Ei mua kiinnosta kuka on käynyt missäkin. Eikä kukaan ole kiinnostunut missä metsässä minä olen käynyt viime viikonloppuna. Toisella tapaa esitettynä. Saa laittaa aika monta waymarkkia turkuun ja silti en niitä loggaisi, koska olen tarpeeksi monta vuosikymmentä siellä muutenkin liikkunut, mutta jemmaa purkki sinne, niin käyn kyllä kuittaamassa, vaikka olisinkin paikan ohi mennyt satoja kertoja. Paikalla käymisellä on funktio. Kätköilyssa taas tavoite on löytää purkki ja tehdä loggaus. Jos ei näin olisi, niin miksi sitten yleensä ollaan niin kiinnostuneita FTF:stä, DNF:stä tai edes löytöjen lokeista. Jotta purkin voisi löytää pitää kätkijän täyttää se toinen sääntö kätköilyssä purkin piiloittamisen jälkeen, eli ilmoittaa koordinaatit. Aivan eri asia on taas se, että miten purkki tulisi piiloittaa. Minä jakelen respektiä eniten piilottajille, jotka ymmärtävät jutun haasteen: piiloita purkki, niin että toinen kärkijä löytää, mutta jästi ei sitä löydä. Purkin saa vaikka naamioida, etsijä tietää etsivänsä naamiointia. Citykätköissä tämä on taidetta. Aivan liian usein kätkö laitetaan juuri siihen missä spurgut/piltit istuvat keppanalla. Hekin kun arvostavat hiljaisia näköalapaikkoja. Etsijä kyllä arvostaa näkymiä, vaikka purkki olisi hieman sivummallakin. Ei ole mitään haastetta piiloittaa purkki niin, ettei sitä kukaan löydä. Silloinhan kätkö, joka vetää eniten DNF kuitteja olisi niitä parhaimpia kätköjä. Jos joku nyt vahtaa erityisesti DNF logeja ja lähtee liikkeelle vasta kun sellaisia kätköllä on niin oikaiskoon. Sellaisia kätkijöitä on kyllä riittämiin, jotka venyttelevät sääntöjä ja pitävät kunnia-asiana saada purkki sellaiseen paikkaan, ettei sitä löydetä. Esimerkkeinä paikat, joissa pitää ylittää suoja-aitoja tai kiivetä julkisten rakennusten seinillä. Nopein tapa lopettaa keskustelu on sanoa että tästä on puhuttu aikaisemminkin. Pitäisikö teinilehden lääkäripalstalla vastata tuhanteen kysymykseen karvojen kasvusta: Asiaa on käsitelty Suosikin numerossa 1972/1 . Irtonumeroita voi ostaa asiakaspalvelustamme Tulipas pitkä.. nyt turpa rullalle ja lumihankeen kätköilemään. Talvikätköily on oikeasti helppoa.
 14. Tästähän on kirjoitettu ennenkin, mutta whinetetään nyt vielä kerran. Jotkut kätköt on tehty niin, että koordinaatit vievät kivikasan vierelle ja sitten kätkössä lukee, "paikalta näet kivikasan/luolan purkki on siellä jossakin. Happy hunting!" Eli purkki on luolassa tms. paikassa johon ei voi saada tarkkoja koordinaatteja, purkin löytääkseen on luettava/ymmärrettävä tekijän ajatuksenjoksua. Hommassa ei olisi mitään ongelmaa, mikäli nämä merkittäisiin mysteerikätköiksi. Mysteeriä kun on etsiä kätköä luetun ymmärtämisen perusteella. Ei mysteeri tarkoita pelkästää matemaattisen yhtälön tai sudokun ratkaisemista. Myös vinkkien lukeminen maastosta on mysteerin tunnusmerkki. Perinteinen purkkihan pitäisi löytää niin, että gepsin nollatessa seisot sen päällä. Eikä maapallolla ole ainuttakaan neliösenttiä, johon ei saisi tarkkija koordinaatteja Z-akselia tarpeeksi kasvattamalla. Purkin pitää olla otaksutun virhemarginaalin sisällä. Se, että kätkijä saa tarkat koordinaatit lähtöpisteeseen, mutta ei sitten purkille tekee siitä mysteerin. GPS:n tarkkuus taitaa vieläkin olla järjestelmän omistajan mukaan +-15 metriä ja tarkemmat väitelmät sitten marketdroidien mainostuubaa. Jos tämä ei ole mahdollista, ainakaan koordinaattien puolesta, niin kätkö merkittäköön mysteeriksi, ei se ole häpeä. Silloin etsiä tietää, että kuuppaakin saa vaivata. Ja kätkijäkin säästyy kauniilta ajatuksilta joita ystävälliset etsijät ajattelevat sekoillessaan koordinaatit hukassa kätköllä jonka pitäisi olla tekijän mukaan drive-in. Se, että eilen testasin 60CSx:ää lumimyrskyssä 15 metristen kuusien keskellä kapealla polulla ja sain jatkuvasti vahvan lukituksen 7 satelliittiin ja heikon kolmeen ja "vain" 4m tarkkuuden, aukealla sitten heti 2m, on tekninen de facto modernilla laitteella -06, mutta sitä ei pitäisi vaatia löytäjältä. Parisataa purkkia eTrex Venturella kaivaneena tiedän, että patchantenni ja metsä eivät kuulu yhteen, eikä moni kännykkä-/kello- tms pilligps yllä edes Venturen suoritukseen.
 15. Tosikätköilijä vaikka ui saarelle ja polkee sitten 30 kilsaa takaisin kotiin FTF:n perässä. GCP3JA
 16. Jos porukat tulee Suomesta niin ei varmaan pelkoa että moni lähtee yksin haahuilemaan. Mutta jotain sosiaalista eventtiä kannattaisi keksiä. pelkkä kävely aamusta iltaan pisin tukholmaa voi käydä raskaaksi, ainakin jos joku ottaa lapsia mukaan. Itse tulisin täältä ruattin puolelta mukaan, jos en muuta niin tulkkaamaan jos joku nyt tarvitsee apua ja on nuo keskustan purkit vielä hakematta, vaikka asunkin tukholman läänissä. Täällä alkaa jo olevan trendinä, että alle 50 hengen ei eventtiä saa enää pidettyä, eli kun sana kiertää, niin täällä on reipas kansankokous teitä vastassa, ellette sitten päätä että eventin virallinen kieli on suomi Nordic eventtiä tunnutaan valmistelevan, mutta se menee todennäköisesti göteporin suunnalle loppukesästä. Tukholmaan pääsee sieltä nopeasti ja paljon vähemmällä vaivalla, joten kannatan tätä ideaa. Ehdotuksia vaan mitä kukin haluaisi matkallaan tehdä. Spesiaalieventti tukholman suurimpaan luolaan klövbergsgrottaan? Vähän extreme, mutta taatusti kokemus. Vaatteet kyllä pas* siis tuhriintuu, joten ei ehkä oikein turistikätkö ja se sopii vain laihoille ja notkeille, muiden jäädessä varmistamaan ulkopuolelle. Jotain vastaavaa ehkä, jos ei ihan 12 tuntia 50 purkkia eventtiä haluta.
 17. Hieman epätarkkuutta tuossa artikkelissa. Alkuperäinen sivu ei toki ole enää online, mutta internetistähän mikään ei katoa koskaan. Muutenkin vänkää Arkistoa tonkimalla löytää myös geohistoriaa: GPS Stash Hunt (Geocache) Homepage: http://web.archive.org/web/*/http://www.tr...yngwie/gps.html (Ihailkaa layouttia ilman kelloja ja pillejä, tällaista selkeyttä ei enää näe)
 18. Kuukkelin nyyssipuolelle kun kirjoittaa "Great american stash game", niin löytää 3. toukokuuta 2000 viestiketsun jossa tuosta pelistä puhutaan. Onneksi tuo suuri amerikkalaisuus lähti nimestä äkkiä. Geokätköily kannattaa rajata satelliittien avulla tapahtuvaan etsintään, sillä sulkakynällähän noita rasteja on piirrelty arvoituksineen karttoihin iät ja ajat. Nykyään se rasti saadaan kartalle satelliittien avulla.
 19. Nyt jos alkaa Iso Luuta lakaisemaan Lc, virtuaalit, benchmarkit ja muut laatikottomat samaan kasaan, niin eikös olisi aika alkaa siivomaan noita TB:n merkintöjä. Katsokaa Icon SP:n profiilia, jossa on kaikki mahdollinen tauhka joita voi sivuilleen kerätä. Missä kulkisi järkevä raja uusissa kolikkomerkeissä. Vai pitäisikö odottaa kyllästymispistettä, jolloin - kaupalliset puljut (Jeep) (2 erillaista merkintää ja lisää tulee) - alan aktiiviharrastajat (Moun10bike), ei ylärajaa - tapahtumat (geowoodstock), ei ylärajaa - valtiot (USA- German, GB, Michican, jne..) 150+ valtiota ja 50 osavaltiota odottavat omaa prikkaansa. Olo on kohta kuin kymmenentähden sudenpentukenraalilla. (Barksin(?) parodia sudenpennuista, jotka saavat aina sangollisen mitaleja urotöiden jälkeen) Hyviä puolia tauhkajahdissa on ainakin se, että siihen ainakin tarvitaan lodju, mutta merkintöjä voisi hieman järkeistää. Muutama sivu saman näköisiä kolikkomerkkejä tuntuu tylsältä?
 20. Tämä muinaismuistoaihe käy nyt kuumana näköjään Suomessakin. Yksi ongelma on, että aloitteleva kätköilijä ei löydä selkeää ohjetta kuinka kätkö tulisi piiloittaa. Aloittelija ei eksy muille kuin GC:n omille sivuille ja kuka nyt malttaisi surffata, sekavilla GC:n sivuilla kun on uusi GPS ja kätköt odottamassa.. sääntöjä voidaan lukea myöhemminkin. Kätköjä sitten piiloitetaan ja etsitään repimällä kirkonmuurista surutta kiviä. Ainahan meitä on aina moneksi. Muutama vuosi sitten eräskin hemmo käänsi pirunpeltoa Turussa kaivinkoneella, koska oli kuullut tarinan, että niissä on aarteita piilossa. Ehdotan, että kätkön piilottaminen itse muinaismuistoon tulisi olla kiellettyä. ts. niitä ei enää hyväksyttäisi tai katsottaisiin vähintääkin kieroon. Hyviä esimerkkejä muinaismuiston lähettyville oikein piilotetuista riittää. Viikonloppuna kävin jo 2002 piilotetulla Vårdbergetillä. GC5935. Paikka on ainutlaatuinen ja myös suosittu kiipeilypaikka, jossa yöpyjiä ja makkarangrillaajia riittää. Vaikka itse kokon alustassa on irtokiviä, joihin olisi kiusaus tunkea purkki on se piilotettu lähes taivasalle reilun matkan päähän itse harvinaisesta merkistä. Kukaan ei silti ole löytänyt/ryöstänyt purkkia, vaikka se ei erityisen piilossa olekkaan. Paikka on myös juuri sellainen kuin kätkön pitäisikin olla: Purkin löytää, jos sitä osaa etsiä. Kivimuurikätköissä purkki pitäisi löytää, jos osaa katsoa oikeasta kulmasta. Ja vielä saada otettua niin, ettei kantavia kiviä joudu siirtämään. Kokeneempien kätköilijöiden piilot ovatkin juuri tuollaisia, joten ongelma on saada valistusta aloittelijoiden tietoisuuteen. Vinkkien sitten pitäisi olla kuvaavampia kuin "kiven kolossa metrin korkeudella" mikä tekee lähes optimaalisella +-7 metrin tarkkuudella jo 14 metriä aitaa.
×
×
 • Create New...