Jump to content

Urbani caching


heroj_ulice

Recommended Posts

Ekipa iz Požege zamolila me za praktične upute/savjete vezane uz postavljanje cacheva po gradu. Vjerujem da će odgovor na ovom mjestu biti višestruko praktičan, a i ostatak ekipe s može uključiti sa svojim idejema i prijedlozima...

Uobičajene lokacije za urbane cacheve su klupice, oluci, znakovi, ograde, jumbo plakati, ruševni zid (iza cigle/kamena) te poneki grm ili drvo... Ako nema boljeg mjesta, a lokacija je sama po sebi zanimljiva sasvim u redu. Osobno, perferiram malo zanimljivije cacheve, posebno one oko kojih se potrebno potruditi/napraviti ih sami. Od takvih česte su kutijice za struju (vanjske razvodne kutije), lažni šarafi, lažne grane, češeri, kamenje (osobno, ovo lažno ne preferiram; dobavljivi su putem internet sa specijaliziranih geocaching trgovina ili se daju izraditi u kućnoj radinosti), nešto metalno (ispod prozora, rešetke, pokrov za zidić) te kutije koje su obično napravljene ili su nabavljene sa specifičnom svrhom (poštanski sandudčići, sandučići za struju, za novine, kućica za ptice ili jednostavno iskorištavanje prirodne lokacije - vidjeli smo recimo kutiju od nescaffea u rupi u zidu u kojoj je nekad bio dimnjak - izgleda kao čep dok se ne zagledaš...). Najbolji cachevi su oni koji si sami kreiraju mjesto ili na poseban način iskoriste postojeće, recimo sef u prodavaonici sefova ili prerada nečega što je već tamo da bi poslužilo kao spremnik :)

Za kutijice se najčešće koriste kutije za 35mm foto film jer su čvrste i vodonepropusne. Od ostalog što se da nabaviti su primjer kutijice od bombona (tik tak, tvrdi), a mi često zaletimo u ljekarnu po epruvete, spremnik za hm.. veliku nuzdu i sl... :) te trgovine kozmetikom jer se i tamo daju naći zanimljivi kontejenri :) moguće je i kupiti specijalizirane kontejnere recimo posebno male magnetske kontejnere. tuperware je standard za nesto vece kutije iz istih razloga kao i film boxevi...

Način postavljanja ovisi o lokaciji, najčešće su magnetski ako nema zgodno mjesto za zavući ga negdje, često i na čičak traku (moguće je kupiti samoljepivi čičak :))

Od opreme koju koristimo/imamo su tu naravno magneti :), gaffa tape, izolirka, žica, najlon za ribičiju...

 

Ovo je onako na prvu, siguran sam da sam zaboravio ponešto, dopunit ću kako se sjetim, a i ostatak je pozvan da udijeli pokoji savjet ;)

Link to comment

Majke ti, daj MOLIM TE objasni što je spremnik za veliku nuždu, i kako od njega napraviti cache????

Meni su osobno najbolji cachevi, iako se njih jako rijetko susretne, oni koji su napravljeni posebno za točno zadanu lokaciju. Npr, imamo neku ogradu sa specifičnim ukrasima, pa se napravi isti takav lažni šuplji ukras. Ili općenito, na lokaciji postoji NEŠTO, pa se cache izradi da izdaleka (a po mogućnosti i izbliza) izgleda kao sastavni dio tog NEČEGA.

Takvi se cachevi često dugotrajno izrađuju, ali kod mene izazivaju oduševljenje i naklon do poda, te poticaj da se i dalje bavim ovim hobijem, da mogu pronaći nova takva remek-djela.

Link to comment

to ti je mala kutijica (ima ih vise velicina, od manjih od filmboxa do vecih) s poklopcem na kojem je zlicica poradi uzimanja jelte uzorka :D cvrsto se zatvara (na saraf je), dosta je cvrsta, a zlicica se lako otkine da ne smeta :D

ako se sjecas kutijice u zagorkinom kisobranu to je bilo to :)

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...