Jump to content

Plaatsen van een Earthcache


GeoawareGBL

Recommended Posts

Hallo (potentiële) Earthcache Owners!

 

Het spreekt voor zich dat een Earthcache aan alle richtlijnen dient te voldoen, voordat je deze voor review aanbiedt. Helaas blijkt dit in de praktijk niet altijd helemaal goed te gaan. Daarom hier een overzicht van de belangrijkste zaken waar je op dient te letten en wat aanvullende informatie.

 

Zal ik hier een Earthcache plaatsen?

 

Voordat je een Earthcache wil plaatsen, zijn er drie vragen die je jezelf moet stellen:

 

  1. Is er een aardwetenschappelijk/geologisch verhaal te vertellen op deze locatie?
  2. Kan de bezoeker hier een aardwetenschappelijke les leren?
  3. Is de locatie/de les uniek?

Beantwoord je deze drie vragen met 'ja!', dan is dit een prima locatie voor een Earthcache!

 

Meest voorkomende problemen

 

  • Altijd alle antwoorden op de vragen in een reviewer note plaatsen voordat je je Earthcache ter beoordeling aanbiedt.
     
  • Vragen om het maken van foto's mag, maar dit moet altijd optioneel zijn.
     
  • Zorg ervoor dat jouw Earthcache werkelijk uniek is ten opzichte van andere Earthcaches. Check daarom alle Earthcaches in de omgeving; hou als regel circa 1 uur reistijd aan.
     
  • Plagiaat: Het zonder meer kopiëren van internet pagina's of tekst 1-op-1 uit literatuur overnemen wordt niet geaccepteerd. Je dient de tekst voor jouw Earthcache in je eigen woorden te schrijven.
     
  • Het aanwezig zijn van een informatiebord betekend niet automatisch dat de locatie of het onderwerp geschikt is voor een Earthcache. Zorg er voor dat je Earthcache in je eigen woorden het aardwetenschappelijke/geologische verhaal van de locatie vertellen en dat je vragen niet direct naar het informatiebord verwijzen, maar een combinatie dienen te zijn tussen je beschrijving en observatie op de locatie; het infobord kan hierbij wel als hulpmiddel gebruikt worden. (Indien op een locatie geen info-bord staat, kan je hier uiteraard wel een Earthcache plaatsen.)

 

'Verkeerde' onderwerpen voor Earthcaches

 

Het komt regelmatig voor dat een Earthcache zich niet richt op aardwetenschappen en/of geologie en daarom niet als Earthcache geaccepteerd kan worden. Veel voorkomende 'verkeerde' onderwerpen zijn: Archeologie, Atmosferische observaties, Biologie, Ecologie, Gebouwen*, Algemene Geodesie, Historie*, Oceanografie*, Plant- en Dierkunde en Techniek*.

(*tenzij deze een geologisch thema hebben.)

 

Naast deze lijst zijn er een aantal geologische onderwerpen die dusdanig vaak als basis voor Earthcaches gebruikt, dat deze niet meer geaccepteerd worden, tenzij je een daadwerkelijk unieke aardwetenschappelijke les in je listing kan verwerken: Blaasgaten, Bronnen, Grotten, Waterlopen, Watervallen, Zwerfstenen en specifiek voor Nederland: Grondwatermeters.

 

Vakantie Earthcaches

 

We zien we ook vaak Earthcaches 'in het buitenland' van Belgische of Nederlandse cachers. Een paar tips:

 

  • Bereidt je voor je op vakantie gaat voor door de richtlijnen en andere gerelateerde bronnen van informatie goed door te nemen. Maak eventueel een hard-copy van de richtlijnen en stop deze in je koffer. Dit helpt je op locatie de juiste informatie te verzamelen voor een goede Earthcache.
     
  • Probeer vooraf geologische literatuur te vinden over de locatie waar je naar toe gaat. Dit helpt je zelf de geologie beter te begrijpen en biedt je houvast om je Earthcache te ontwikkelen.
     
  • Houdt er rekening mee dat de Earthcache listing (ook) in de locale taal moet worden geschreven; deze vertaling mag gedaan worden nadat je Nederlandse/Engelse/etc. Tekst goedgekeurd is.
     
  • Houdt er verder rekening mee dat je mogelijk toestemming voor het plaatsen van een Earthcache nodig hebt; probeer ter plekke deze toestemming te verkijgen van de locale beheerder van de site of zorg er ten minste voor dat je contact gegevens heb.

 

Wijzigingen na publicatie

 

Het wijzigen van je Earthcache listing na publicatie is toegestaan, mits het gaat om kleine wijzigingen (zoals het verbeteren van typo's, herschrijven van zinnen, etc.) en binnen de guidelines blijft.

Substantiële wijzigingen (zoals het toevoegen van nieuwe vragen, of compleet herschrijven van hele paragrafen) dienen altijd vooraf met een reviewer besproken te worden.

 

Wijzigingen waardoor de Earthcache niet meer aan de richtlijnen voldoet kan de onmiddellijke archivering van de Earthcache tot gevolg hebben.

 

Nuttige links

 

Earthcache website

 

De Earthcache richtlijnen

 

Earthcache Knowlegde Books bij Groundspeak en op de Earthcache website.

 

Earthcache FAQ

 

Heb je vragen met betrekking tot Earthcaches, dan kan je deze altijd aan mij stellen via mijn profiel.

 

Cheers,

 

GeoawareGBL / Global Earthcache Reviewer, ook voor de BeNeLux

Link to comment
Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...