Jump to content

FIN: Onnettomuuspaikan koordinaattien ilmoittaminen


PekkaR
Followers 0

Recommended Posts

Oli tilaisuus keväällä käydä työporukan kanssa tutustumassa Hämeen hätäkeskukseen. Kysyin, miten suhtautuvat onnettomuuspaikan ilmoittamiseen koordinaateilla. Kyllä se kuulemma käy. On menossa kampanjakin, että kesämökin seinälle laitetaan osoitteen lisäksi paikan koordinaatit.

Link to comment
Oli tilaisuus keväällä käydä työporukan kanssa tutustumassa Hämeen hätäkeskukseen. Kysyin, miten suhtautuvat onnettomuuspaikan ilmoittamiseen koordinaateilla. Kyllä se kuulemma käy. On menossa kampanjakin, että kesämökin seinälle laitetaan osoitteen lisäksi paikan koordinaatit.

Tulivatko maininneeksi missä formaatissa ja ennen kaikkea missä järjestelmässä koordinaatit tulisi antaa. Vaihtoehtoja piisaa :blink:

Link to comment
Oli tilaisuus keväällä käydä työporukan kanssa tutustumassa Hämeen hätäkeskukseen. Kysyin, miten suhtautuvat onnettomuuspaikan ilmoittamiseen koordinaateilla. Kyllä se kuulemma käy.

Minäkin olen saanut samanlaista informaatiota. Käytetty datum on tietysti syytä olla tiedossa, ettei mennä ns. metsään. Tässä metsäkauristapauksessa en viitsinyt lähteä hakemaan autosta gepsiä ja käynnistämään sitä ja odottelemaan satelliittilukitusta, kun onnettomuuspaikka oli hyvin yksinkertaisesti kuvailtavissa sanallisesti.

 

Edit: Oho, nyt vasta huomasin tuon Mikkozzz:n viestin tällä sivulla. Siis kyllä ne koordinaatit voi kai antaa missä muodossa ja järjestelmässä tahansa, kunhan ne osaa soittaessaan kertoa.

Edited by Divine
Link to comment
Tulivatko maininneeksi missä formaatissa ja ennen kaikkea missä järjestelmässä koordinaatit tulisi antaa. Vaihtoehtoja piisaa  :blink:

Ei siitä ollut puhe. Ilmeisesti eivät halua sekoittaa Matti ja Maija Meikäläisten päätä karttajärjestelmillä ja tehdä asiasta liian vaikeata. Mökin sijainnin ilmoittamisessakin puhutaan vain karttakoordinaateista. Jos ei parempaa tietoa ole, olettavat varmaan koordinaatit KKJ:ksi.

Link to comment

Näin kirjoitti Korian Cacher "Vaaralliset kätköt?" säikeessä:

 

Kun ollaan valppaana niin mitään ei käy mutta jos kuitenkin sinä tai joku muu tarvitsee apua niin hätäkeskuksilla on hyvät työkalut sijaintisi määrittelyyn.

Kun ilmoitat koordinaatteja niin pyri käyttämään esitystapaa joka on karttajärjestelmässä WGS84 ja ilmoitettu asteina,minuutteina ja sekunteina.

Tai KKJ:n mukaisia tasokoordinaatteja.

 

(Kätköilijöillä kepsit on viritetty WGS84:lle mutta desimaaliminuutteina)

 

Tärkeintä on kuitenkin että molemmat,niin avun tarvitsija kuin hätäkeskus,Medi-Heli kuin vaikkapa poliisikin tietää,mitä sijainnin esitystapaa käyttää.

 

Em ohjeet olen saanut ollessani pelastustoimen puolelta yhteydessä Kaakkois-Suomen Hätäkeskukseen.

Link to comment
-- -- hätäkeskukseen. Kysyin, miten suhtautuvat onnettomuuspaikan ilmoittamiseen koordinaateilla. Kyllä se kuulemma käy. On menossa kampanjakin, että kesämökin seinälle laitetaan osoitteen lisäksi paikan koordinaatit.

Kyllä Hätäkeskuslaitos on ohjeistanut näin jo pitkään. Ohjeiden mukaan sisämaassa pitäisi ilmoittaa suorakulmaiset YKJ-koordinaatit ja merialueella maantieteelliset WGS84-koordinaatit.

Link to comment

Tarkastin asian Pohjanmaan hätäkeskuksesta:

WGS84 käy, mutta mieluimmin muodossa hddd mm'ss,s'' . Tällä lukemalla löytyi paikka suoraan kartalla. Muunnostaulukot toki sieltäkin löytyvät, mutta nopeampi on muuttaa gepsin sijaintimuoto ja ilmoittaa tuolla lukemalla paikka. KKJ käy myös, ongelma on vain se, että niitä on useampia (KKJ-1, KKJ-2, KKJ-3). Tärkeintä on kertoa tarkasti, mitä koordinaatistoa käyttää.

 

Edit: www.112.fi sivuille on tulossa karttapalvelu, josta voi tarkastaa oman 'mökkinsä' koordinaatit. Pitäisi olla toiminnassa "ennen mökkikauden alkua". Vielä en sieltä ainakaan ko. palvelua löytänyt. Tuossa kartassa ilmeisesti käytetään KKJ -koordinaatteja.

Edited by Maxxy
Link to comment
-- -- Pohjanmaan hätäkeskuksesta: -- -- mieluimmin muodossa hddd mm'ss,s'' -- --

Aika mielenkiintoista, jos hätäkeskus suosittaa eri esitysmuotoa kuin mikä on Hätäkeskuslaitoksen lomakkeessa (minuuttien desimaalit), mutta tottahan tietysti on, että jos vain koordinaatit luetaan ja ymmärretään oikein, pelastajat osaavat muuntaa koordinaatteja. Vaikeuksia syntyy ehkä silloin, kun paikan ilmoittaja on geojästi, joka lukee mökin seinästä numeroita eikä pysty kertomaan, mitä koordinaatteja hän lukee. Jos vielä merkinnän tekijä on ollut huonosti informoitu eikä ole merkinnyt mittayksiköitä (°, ', " tms.) oikein, niin sitten asia on vielä vaikeampi.

 

KKJ käy myös, ongelma on vain se, että niitä on useampia (KKJ-1, KKJ-2, KKJ-3).

 

Minäkin kysyin joskus aikaisemmin tätä asiaa Hätäkeskuslaitoksesta, ja silloin sain vastauksen, että maa-alueilla pitäisi käyttää yhteinäiskoordinaatistoa (YKJ eli KKJ:n kaista 3). Kaikilla maan pelastusviranomaisilla on kuulemma sen mukaiset kartat. Silloin ei tarvitse tehdä muunnoksia.

Link to comment
Oli tilaisuus keväällä käydä työporukan kanssa tutustumassa Hämeen hätäkeskukseen. Kysyin, miten suhtautuvat onnettomuuspaikan ilmoittamiseen koordinaateilla. Kyllä se kuulemma käy. On menossa kampanjakin, että kesämökin seinälle laitetaan osoitteen lisäksi paikan koordinaatit.

Ja jonkinlaisena sisäpiirin tietona voin kertoa, että tehtävänkäsittelyjärjestelmässä on valmiina kentät myös tapahtumapaikan koordinaateille. Normaalisti ne arvotaan paikan katuosoitteen perusteella ja ovat yleensä vain suurinpiirtein siellä päin.

 

Mutta jos ilmoittajalla on antaa tarkat koordinaatit, niin päivystäjä pystyy (käsittääkseni) syöttämään koordinaatit suoraan. Tosin koordinaattijärjestelmänä on KKJ eikä keskivertopäivystäjä varmaan osaa tehdä koordinaattimuunnosta lennossa jos ne annetaan lat/lon -muodossa.

 

Koordinaatit kannattaa ilmoittaa onnettomuuksissa, jotka tapahtuvat jossain keskellä korpisuoraa eikä tarkka paikka ole tiedossa tai sitten juuri noilla kesämökeillä, joiden osoitettta ei löydy mistään.

 

Mutta tämä taitaa olla jo vähän off-topic.

Link to comment

112:sen nettisivulla tarjotaan oikein valmista, tulostettavaa, mökille tai veneeseen tarkoitettua lomaketta johon koordinaatit voi kirjoittaa, siis valmiiksi. Mistään en kuitenkaan löytänyt tarkennusta siihen minkä järjestelmän mukaisia koordinaatteja pitäisi käyttää.

Niinpä päätin kysyä asiaa hälytyskeskukselta, nähtäväksi jää saanko vastausta.

Link to comment
112:sen nettisivulla tarjotaan oikein valmista, tulostettavaa, mökille tai veneeseen tarkoitettua lomaketta johon koordinaatit voi kirjoittaa, siis valmiiksi.

Ei semmoista lappua veneeseen kannata laittaa, ellei vene ole pysyvästi rannalla pukkien päällä :P

 

Toistan aiemman luulotteluni, että monelta jäisi lappu naulaamatta mökin seinään jos pitäisi tuntea kookoojiit ja weegeeässät. Pelastajia koordinaattitieto auttaa, vaikka se olisi satakunta metriä sivussa huvilan paikasta.

 

Tulin Divinen stoorin jälkeen kääntäneeksi säikeen sivuun varsinaisesta asiasta, sori. Tämä juttu olisi hyvä erottaa omaksi aiheekseen.

Link to comment
Tämä juttu olisi hyvä erottaa omaksi aiheekseen.

Olen samaa mieltä omasta säikeesta niinkuin parista muustakin asiasta kanssasi, PekkaR.

 

Tässä jutussa voisimme kaikki oppia olemaan ihan ilmaiseksi oikeasti hyödyllisiä mökkeileville ystävillemme lahjoittamalla esimerkiksi seuraavalla visiitillä heille mökilleen 'hätätaulun' paikkatietoineen jota avun soittaja voisi sitten ihan fyysillisesti pitää kädessään hädän hetkellä puhelua puhuessaan !!

 

Mitenkäs olisi säikeelle nimeksi 'Mökkilahja' ??

Joku taiteilija voisi muokata pohjan johonkin helposti löydettävälle sivulle haettavaksi !

Link to comment

Kun saatte selville oikean kordinaatti ja karttajärjestelmän niin kertokaa se ihmeessä täällä. Pääsen sitten syöttämään sen gepsiin vaihtoehtoiseksi järjestelmäksi. Selostus sitten selkeästi, tässä pirun vehkeessä on niin paljon valintoja etten tajua niistä mitään. :P

Link to comment
Kun saatte selville oikean kordinaatti ja karttajärjestelmän niin kertokaa se ihmeessä täällä. Pääsen sitten syöttämään sen gepsiin vaihtoehtoiseksi järjestelmäksi. Selostus sitten selkeästi, tässä pirun vehkeessä on niin paljon valintoja etten tajua niistä mitään.  :P

Odotellaan jos saan vastausta uteluuni, ja yritetään pontevammin tarvittaessa että saataisiin juttu puristettua hälytyskeskuksesta ulos. Veikkaan että asian sisäistämiseen sielläkin saatetaan tarvita jotain kuuman rautalangan tapaista tehostamista mutta olen joutunut tottumaan semmoiseen.

Mielestäni tässä on senverran ideaa että kannattaa hiukan ponnistella, puolin ja toisin.

EDIT: Kerron kyllä varmasti jos saan tietoa !!

Edited by jupilli
Link to comment
Aika mielenkiintoista, jos hätäkeskus suosittaa eri esitysmuotoa kuin mikä on Hätäkeskuslaitoksen...

 

Ettei tulisi väärinkäsitystä:

Hätäkeskus EI suosittanut mitään, enkä sellaista väittänytkään.

Tuo minun kysely oli sellainen, että annoin saman paikan koordinaatteja eri muodoissa ja kaveri pisti ne koneelle ja kertoi missä piste on koneen kartalla. WSG84 ja hddd mm'ss,s'' tuli suoraan oikeaan paikkaan (hddd mm.mmm ei siis näyttänyt kartalla oikeaa pistettä). ="WSG84 käy...". Tuo KKJ on varmasti se käytetyin muoto pelastusviranomaisilla. KKJ-3 ja WSG84 eroavat tällä seudulla noin 200-300 metriä toisistaan. Eli käytetään KKJ:tä hätäilmoituksissa, mutta tuo mainitsemani WSG84 käy myös. Tästä ei tunnu olevan yhtenäistä suositusta, joten yritän selvittää sitäkin vielä hiukan.

Noissa www.112.fi sivuilla tarjottavissa mökkitauluissa on paikka ilmeisesti juuri KKJ:lle. Sieltä voi ladata ja tulostaa valmiiksi tuo taulun ja täyttää 'lahjaksi'. Ideana tuossa on ilmeisesti se, että varsinkin vuokramökeistä tuollainen löytyisi. Niille kun on hätätapauksessa vaikeampi neuvoa tie. Toki se on hyvä olla kaikissa, varsinkin niissä paikoissa minne ei ole katuosoitetta.

 

edit: 'koneen kartalla'

Edited by Maxxy
Link to comment

Lieneekö oikeaa olemassakaan. On vain erilaisia käytössä olevia järjestelmiä, ja olisi hyvä, että hätäkeskuksissa otettaisiin vastaan ainakin kaikki Suomessa yleisesti käytössä olevat (ainakin WGS84~=EUREF-FIN maant. ast/min/min+sec (GPS), YKJ+KKJ taso + maant.). Uudet paperikartatkin ovat siirtymässä tästä vuodesta alkaen ensin mainittuun datumiin. Topokarttojen kanssa maantietellisiä yksiköitä käyttökelpoisempia ovat tietysti edelleen taso/metrikoordinaatit, mikä tulee siis listan jatkoksi.

 

Koska koordinaattijärjestelmät ja niiden välisiä muunnoksia tekevät ohjelmat ovat tuttuja monen alan harrastajille, niin luulisi, että ammattilaisten tekemät järjestelmät toisille ammattilaisille myös taipuisivat tähän.

 

Moni pitää varmaankin gepsunsa WGS84-datumissa, joka on eri ohjelmien 'lingua franca'. Silloin kaikki ohjelmat toimivat yhteen, ja niiden välinen tiedonsiirto toimii. Jos vaihtaa gepsun toiseen datumiin, niin kaikkien ohjelmien pitää tukea tätä ja niiden asetukset pitää vaihtaa. GPS ja monet ohjelmat toimivat sisäisesti WGS84:ssä, joten muunnokset ovat joka tapauksessa turhia ja saattavat heikentää tarkkuutta ainakin muutaman metrin.

 

Jos haluaa kurkata gepsusta YKJ-koordinaatteja, niin esim. omissa Garmineissa (GPS IIPlus ja GPSMAP76CS) se käy seikkailemalla asetusvalikoissa datumiksi Finland Hayford. Edellisessä täytyy käyttää User gridiä, jälkimmäisessä Finnish Gridin valinta tuo datumin automaattisesti mainituksi. Jos haluaa käyttää hard core -tekniikkaa, niin siihen löytyy ohjeet sivulta Suomalaiset koordinaatistot ja GPS ("Yhdenmuotoisuusmuunnoksen KKJ-WGS84(ETRF89) parametrejä" ja jäljempänä taulukko DA, DF:lle). Näissä Garmineissa User datumin käytöllä pääsi metrilleen samaan tulokseen yhdessä testipisteessä kuin gepsun sisäänrakennetulla 'Finnish Hayford'illa. Myös KKJ-koordinaattien näyttö onnistuu User gridin avulla, mutta silloin asetuksia pitää räplätä aina, kun siirtyy kaistalta toiselle (keskimeridiaani ja false easting) eli kun kävelee topokartan reunan yli (länsi-itäsuunnassa) ja päätyy toisen kaistan karttalehdelle. Ilmeisesti KKJ:tä suositaan sen takia, että se on reuna-alueilla hieman tarkempi kuin YKJ. Paperikarttojen kanssa (tai oikeastaan minkä tahansa kartan kanssa) metritarkkuuteen ei tarvitse eikä voi päästä. Karttahan ei ole ilmakuva, vaan sitä käyttökelpoisempi malli todellisuudesta, ja taiteellisia vapauksia joudutaan käyttämään aina jonkin verran.

 

En kuitenkaan ryhtyisi mielelläni ainakaan onnettomuuspaikalla tällaisiin sormiharjoituksiin. Vähemmän kiireisiä koordinaattimuunnoksia voi tehdä kätevästi esim. sivustolla Kansalaisen Karttapaikka (Maanmittauslaitos), ja samalla voi tarkistaa, että on kartalla (tämähän on ilahduttavasti ilmestynyt myös geocaching.com:n kätkökuvausten karttalinkkeihin). Ainoa pieni puute on tällä hetkellä se, ettei maantieteellisiä koordinaatteja voi syöttää kuin pelkkinä asteina, vaikka muunnostulos näytetään kaikilla variaatioilla. Astemuunnoksen voi toki tehdä jopa nelilaskimella, kun tietää, että aste on 60 minuuttia.

Link to comment

Eikös tuo 'muunnos' onnistu siten, että esim. onnettomuuspaikalla muutan tuon garminin datumin Finland Hayford tai WGS84:ssä esitysmuodon hddd mm'ss,s'' ja ilmoitan sitten paikan koordinaatit. Ei vaadi montaa napin painallusta. Pitäisi toimia.

Link to comment
Eikös tuo 'muunnos' onnistu siten, että esim. onnettomuuspaikalla muutan tuon garminin datumin Finland Hayford tai WGS84:ssä esitysmuodon hddd mm'ss,s'' ja ilmoitan sitten paikan koordinaatit. Ei vaadi montaa napin painallusta. Pitäisi toimia.

Jep, näinhän se menee. Edellinen tuottaa siis uudehkoissa Garmineissa YKJ-metrikoordinaatit ja jälkimmäinen maantieteelliset koordinaatit, jotka hätäkeskuksen ohjelma ilmeisesti oletti WGS84:ksi.

 

Itsellä meni tovi löytää uudelleen datum-valikko 76cs:n Units-kohdasta, kun muistelin sen sisältävän vain metri vs maili yms. yksikkövalintoja, mitä siellä enimmäkseen onkin, datum- ja paikkanäytön valinnan jatkoksi. Onnettomuuspaikalla olisi ehkä mennyt vielä pidempäänkin. :(

Link to comment
Vähemmän kiireisiä koordinaattimuunnoksia voi tehdä kätevästi esim. sivustolla Kansalaisen Karttapaikka (Maanmittauslaitos), ja samalla voi tarkistaa, että on kartalla (tämähän on ilahduttavasti ilmestynyt myös geocaching.com:n kätkökuvausten karttalinkkeihin). Ainoa pieni puute on tällä hetkellä se, ettei maantieteellisiä koordinaatteja voi syöttää kuin pelkkinä asteina, vaikka muunnostulos näytetään kaikilla variaatioilla. Astemuunnoksen voi toki tehdä jopa nelilaskimella, kun tietää, että aste on 60 minuuttia.

Toki Karttapaikka tunnistaa kolme tapaa esittää koordinaatit sekä muunnoksessa että haussa:

- dd,mm,ss.ss (asteet, minuutit, sekunnit.desimaalit)

- dd,mm.mmm (meille tutuin asteet, minuutit.desimaalit) sekä

- dd.ddddd (asteet.desimaalit)

 

Karttapaikka siis tunnistaa ilmeisesti pilkkujen määrästä, mitä formaattia sille tarjotaan. Pohjois- ja Itäkoordinaatti voivat jopa olla eri esitysmuodossa.

 

Ärsyttävintähän tuolla on joka kerta muistaa muuttaa dropdown-listasta se EUREF-moodi päälle.

Link to comment
Toki Karttapaikka tunnistaa kolme tapaa esittää koordinaatit sekä muunnoksessa että haussa:

- dd,mm,ss.ss (asteet, minuutit, sekunnit.desimaalit)

- dd,mm.mmm (meille tutuin asteet, minuutit.desimaalit) sekä

- dd.ddddd (asteet.desimaalit)

 

Karttapaikka siis tunnistaa ilmeisesti pilkkujen määrästä, mitä formaattia sille tarjotaan. Pohjois- ja Itäkoordinaatti voivat jopa olla eri esitysmuodossa.

Niinpä näkyy, kiitokset! Olen kyllä joskus lueskellut ohjetta, mutta nämä astemuunnokset eivät tarttuneet silmään. Olen kyllä useasti tarjonnut asteisiin desimaalipilkkua, jolloin KP on yleensä pudottanut minut kartalta. :(

Link to comment
-- -- maantieteelliset koordinaatit, jotka hätäkeskuksen ohjelma ilmeisesti oletti WGS84:ksi.

Näin se varmaankin olettaa. Silloin kun minä näitä asioita Hätäkeskuslaitoksesta kyselin, minulle sanottiin, että jos ilmoitetaan maantieteelliset koordinaatit (siis kulmamuoto), koordinaattien pitäisi olla WGS84-datumin mukaisia, ja jos taas ilmoitetaan suorakulmaiset koordinaatit (siis metrejä), koordinaattien pitäisi olla KKJ-datumin mukaisia ja nimenomaan YKJ-muodossa (kaista 3).

Link to comment

Heips,

sain Satakunnan hätäkeskuksen toimiala-asiantuntijalta mielestäni erittäin selvän vastauksen tuohon koordinaatti jutskaan

Tervehdys

 

Hätäkeskusten operatiivisessa toiminnassa olevissa tietojärjestelmissä voidaan

käyttää koordinaatteja ja näin paikantaa nopeasta tapahtumapaikka.  Suosittelen

teille käytettäväksi WGS84 järjestelmää ja muodossa asteet, minuutit ja

minuutin desimaalit.  Liitetiedostossa malli.  Toki pystymme myös paikantamaan

KKJ yhtenäiskoordinaatistolla eli metrisinä.  Hätäkeskuslaitos tuottaa näinä

päivinä netttiin karttakoordinaattipalvelun, jossa kansalaiset voivat paikantaa

esim. kiinteistönsä ja tämä tapahtuu WGS84:n mukaan eli kansainvälisesti.  KKJ

yhtenäiskoordinaatisto ja mainitsemasi YKJ tulevat jäämään taka-alalle ja

ilmeisesti poistumaan käytöstä jossakin vaiheessa.  Tuleeko käyttöön jollakin

aikavälillä EUREF-FIN ( ETRS-TM35FIN) tai EUREF-FIN maantieteelliset aika

näyttää, mutta tästäkin asiasta varmaan tiedotetaan kansalaisille. Tärkeää

kuitenkin GPS - käyttäjillä on, että heillä on oikeat asetukset.  Uskon, että

mainitsemallasi porukka näin on.

 

Kysymykseni esitin normaaliin 'palaute' laatikkoon josta se ohjattiin ym asiantuntijalle ja vastaus tuli parissa tunnissa.

 

EDIT: Typo !

Edited by jupilli
Link to comment
Heips,

sain Satakunnan hätäkeskuksen toimiala-asiantuntijalta mielestäni erittäin selvän vastauksen tuohon koordinaatti jutskaan

Tervehdys

 

-- -- Suosittelen teille käytettäväksi WGS84 järjestelmää ja muodossa asteet, minuutit ja

minuutin desimaalit.

Tämä vastaus on aivan järkeenkäypä. GPS alkaa olla jo yleinen, ja pelastustoimikin on siirtymässä WGS84-karttoihin. Pidän myös positiivisena Satakunnan hätäkeskuksen kantaa siihen, että käytetään minuuttien desimaaleja. Edellä tässä keskustelussahan Maxxy kertoi saaneensa Pohjanmaan hätäkeskuksesta neuvon käyttää sekunteja, mikä ilmeisesti on ilmailussa standardina.

 

Toki pystymme myös paikantamaan KKJ yhtenäiskoordinaatistolla eli metrisinä. -- KKJ yhtenäiskoordinaatisto ja mainitsemasi YKJ tulevat jäämään taka-alalle ja ilmeisesti poistumaan käytöstä jossakin vaiheessa.

 

Tämäkin on luonnollista. Milloinkahan Hätäkeskuslaitos muuttaa Internet-sivuillaan olevaa lomaketta, jossa maa-alueella olevan kohteen koordinaatit ovat KKJ:n yhtenäiskoordinaatteja (YKJ).

Link to comment

Pianhan tuon näkee, missä muodossa koordinaatit ilmoitetaan. Toivottavasti ne ovat sitten hätäkeskuksille käyttökelpoisessa muodossa.

 

Karttapalvelu ei tunnu vielä toimivan, mutta tuloillaan on:

 

Koordinaattipalvelu

 

Geokätköilijöille ja muille harrastajille ei taida olla koordinaattien määrittäminen kovin hankalaa, mutta tässähän onkin keskusteltu siitä, missä muodossa sijaintitietoa kannattaa tarjota :unsure:

 

EDIT: typo*2

EDIT3:

 

Vaikka karttaosoitus ei toimikaan vielä, niin jos menee siitä huolimatta viimeiselle sivulle, näkee jo, että sijaintitieto annetaan selkeästi muodossa WGS84 asteet+minutit.minuttidesimaalit. Eläköön! - sanoo geokätköilijä.

Edited by mikahe
Link to comment

Edelleen asia on käsitetty väärin!

Edellä tässä keskustelussahan Maxxy kertoi saaneensa Pohjanmaan hätäkeskuksesta neuvon käyttää sekunteja, mikä ilmeisesti on ilmailussa standardina.

Kerroin asian ehkä liian lyhyesti, sori. Me teimme hätäkeskuksen kanssa niin, että annoin sinne koordinaatteja ja kaveri kertoi minne ko piste heidän kartalla sijoittuu. Tällä meidän käyttämällä (asteet, minuutit, minuutin desimaalit) piste oli n. 300 metriä väärässä paikassa, syytä en tiedä. Kun vaihdoin tuohon toiseen (asteet, minuutit ja sekunnit osineen) piste näkyi kartalla juuri 'oikealla' paikalla.

Selvennyksenä: Hätäkeskus EI suosittanut eikä neuvonut mitään vaan päädyin ihan itse tuon em. kokeen tuloksena tuohon hddd mm.ss,s . Hätäkeskuksessa on kyllä muuntotaulukotkin ja jos tuo kätköilijöiden käyttämä hddd mm.mmm käy suoraan, aina parempi. Hurrataan sille :anibad:

Pääasia tietenkin on, että muistaa kertoa mistä koordinaatistosta ja esitysmuodosta on kysymys.

Parempi käyttää puoli minuuttia asian tarkastamiseen kuin ajeluttaa hälytysajoneuvoa tunti hukassa :P

t. ex-palomies

Link to comment

Pääasia tietenkin on, että muistaa kertoa mistä koordinaatistosta ja esitysmuodosta on kysymys.

Parempi käyttää puoli minuuttia asian tarkastamiseen kuin ajeluttaa hälytysajoneuvoa tunti hukassa  :anibad:

t. ex-palomies

Tästä lienee nimenomaan kysymys, pitää OSATA kertoa mistä koordinaatistosta on kysymys !! Ja tässä asiassa nimenomaan me voimme auttaa ystäviämme ja tuttujamme tekemällä heille ensin paikannuksen ja sitten muistilapun tai taulun avuksi jos se hätä joskus iskee. Useimpia ihmisiä koordinaatit tai koordinaatistot eivät kertakaikkiaan kiinnosta.

Toisekseen, käsitin että Hätäkeskuksilla on menossa 'ryhdistäytyminen' ja monenlaista kamppanjaa hälyttäjien opastamiseksi toimimaan meitä kaikkia hyödyttävällä tavalla. Kannatettava ajatus, säästyy rahoja ja jollain saattaa säästyä henkikin !!

Link to comment
Tuo karttapalvelukin avautui, mutta ainakin minun Firefox sekosi ja sammutti itsensä (epäilen suuresti Javaa). Käykää kokeilemassa, minkälaisen koordinaatin tuo kartta antaa, tästä karttapalveluun.

 

Näyttää antavan ihan kätköformaatissa. Eli WGS84 ja dd mm.mmm

:anibad:

Link to comment
Pitää OSATA kertoa mistä koordinaatistosta on kysymys !! Ja tässä asiassa nimenomaan me voimme auttaa ystäviämme ja tuttujamme  tekemällä heille ensin paikannuksen ja sitten muistilapun tai taulun avuksi jos se hätä joskus iskee.

Värkkäsin Hätäkeskuslaitoksen ohjeiden mukaisen A5-lapun, johon voi täyttää koordinaatti- ja osoitetiedot. Vassokuu, siitä vaan tulostamaan omalle ja ystävien kesähuviloille. Laminoituna tai kontaktimuovilla pinnoitettuna lappu säilyy paremmin. Tai ohjeenhan voi vaikka kehystää.

 

HÄTÄPUHELUN SOITTAMINEN

Link to comment

Tuo karttapalvelukin avautui, mutta ainakin minun Firefox sekosi ja sammutti itsensä (epäilen suuresti Javaa). Käykää kokeilemassa, minkälaisen koordinaatin tuo kartta antaa, tästä karttapalveluun.

Mulla kävi sama juttu, vähän aikaa se toimi ja sain selattua karttoja, mutta sitten se sekosi ja kaatua kupsahti koko FireFoxi !!

Pitänee tarkistaa olisiko Javasta uutta tasoa saatavilla ja ellei, sitten Hätäkeskukselle kysymystä siitä minkä tasoista Javaa pitäisi olla. On kyllä hiukan arveluttavaa jos vaikkapa nyt sitten Javan pitää olla viimeistä tasoa, monilla ei ole mahdollisuuksia tai edes harrastusta jatkuvaan päivittämisen kierteeseen !!

Link to comment
Pitää OSATA kertoa mistä koordinaatistosta on kysymys !! Ja tässä asiassa nimenomaan me voimme auttaa ystäviämme ja tuttujamme  tekemällä heille ensin paikannuksen ja sitten muistilapun tai taulun avuksi jos se hätä joskus iskee.

Värkkäsin Hätäkeskuslaitoksen ohjeiden mukaisen A5-lapun, johon voi täyttää koordinaatti- ja osoitetiedot. Vassokuu, siitä vaan tulostamaan omalle ja ystävien kesähuviloille. Laminoituna tai kontaktimuovilla pinnoitettuna lappu säilyy paremmin. Tai ohjeenhan voi vaikka kehystää.

 

HÄTÄPUHELUN SOITTAMINEN

Erinomaisen loistava PekkaR !!

Saanko ehdottaa kuitenkin: Miten olisi jos jättäisi nuo sulut pois sen karttajärjestelmän kohdalta ??!

Silloin jos joku puhelimessa tosipaikan kyseessä ollen kertoo noita tietoja, hän luulee kiirehtimisellä auttavansa asiaa ja jättää kaikki vähemmän tärkeät asiat myöhäisempään ja silloin jutussa on sekoamisen mahdollisuus. ??

Link to comment

Vaikuttaisi vähän siltä että vanhempi Java taso toimisi ihan OK ??

Tutkimukset jatkuvat !!

SE v1.4.2_06 näyttäisi toimivan ihan hyvin !!

 

EDIT:Lisäsin toimivan tason, ja huomasin että taidetaan jutella asiasta ihan väärän otsikon alla !! Tästä on luonto kaukana !! Sorry people !!

Edited by jupilli
Link to comment

Eräs ystäväni pisti toiselle foorumille oheisen viestin:

 

"Nyt voi jokainen hakea pelastupalvelukoordinaatit kesämökille, vakunaiseen asuntoon tms. http://www.112.fi/index.php?pageName=koordinaattipalvelu . Vaatii Java-scriptin. Jos ei ole koneessa, hae ilmaiseksi http://www.java.com"

 

Tuo ei tietenkään auta liikenteessä, mutta mökkiä varten kenties tutustumisen arvoinen...

 

atrivsolap jr

Link to comment

Firefoxillahan tuo ei toiminut, joten koitin myös Explorerilla. Yllätys oli suuri, sekin tilttasi! :o:D Hyvä Java!!!

Luulen, että tuon olisi voinut tehdä jollakin toimivallakin tavalla. Tuosta Javasta on muodostunut sellainen käsitys itselle, ettei se toimi missään oikein.

Parasta oli 'anna palautetta' napin painaminen - ensin explorerin error sivulle ja sitten tilttiin.. :D:D:D Eläköön Microsoft ja Java (tietää töitä monelle ohjelmoijalle).

P.S. On uusimmat versiot ja sp:t kaikista.

Link to comment

Saimme kutsun juhannukseksi eräälle mökille ja heti kävin tulostamassa plakaatin viemisiksi. Kun vielä saisi lapun vulkanoitua - siis muovikalvon sisään - niin olis edustavampi.

 

Minulla printteri tulosti sivun alkuun http://.... -osoitteen, joten tekstit menee hiukka pois sivulta. Onnistuitteko tulostamaan kunnolla?

 

PS: Käytin IE:tä ja hyvin pelitti muuten.

Edited by Skela
Link to comment

Kokeile katsoa 'sivun asetukset' kohdasta. Ainakin minulla siellä oli oletuksena kaikenlaista sivunumeroa ja nettiosoitetta. Ne kun poisti ja muutteli noita ylä- ja alamarginaaleja, niin saa kohtalaisen hyvin kohdalleen. (voi välillä tarkastaa 'tulostuksen esikatselu').

Link to comment

Pääsin sitten kokeilemaan tätä koordinaattien ilmoittamista hätäkeskukseen ihan tositilanteessa. Jalka lipsahti jyrkänteellä ja tuloksena oli monen metrin holtiton pyörintä alas kalliorinnettä. Kun kyyti pysähtyi oli oikea sääriluu napsahtanut poikki :laughing:

 

Puhelu hätänumeroon, jossa kovin tenttasivat lähintä katuosoitetta. Eihän minulla ulkopaikkakuntalaisena olisi ollut siitä aavistustakaan, mutta onneksi gepsissä oli ladattuna Suomen peruskartta. Pystyin siis ilmoittamaan lähimmän tien, jolle oli matkaa 200 metriä.

 

Tarjosin koordinaatteja ja ilmoitin selkeästi, että tulevat WGS84-datumissa. Sitten vain odottelin pelastustiimiä, joka hetken aikaa hapuiltuaan löysi minut. Isoin apu oli satunnaisesta ohikuljasta, joka kuuli huutoni ja opasti pelastusryhmäläisen paikalle. Porukan hääriessä ympärilläni kuulin heidän puheestaan, että koordinaatit olisivat olleet 300 metriä pielessä :)

 

Ilmeisesti koordinaattimuunnokset eivät siis hoidu niin hyvin kuin luulisi. Lähetin asiasta kiitoksieni kera palautetta palastuslaitokselle. Mitään vastausta ei kahteen viikkoon ole kuulunut...

Link to comment
Ilmeisesti koordinaattimuunnokset eivät siis hoidu niin hyvin kuin luulisi. Lähetin asiasta kiitoksieni kera palautetta palastuslaitokselle. Mitään vastausta ei kahteen viikkoon ole kuulunut...

Veikkaisin, että siinä hätäkeskuksen järjestelmässä nuo koordinaatit ovat olleet ihan oikein, mutta erhe on tapahtunut etsivässä päässä. Vika on todennäköisesti juuri siinä iänikuisessa datumissa, joka tuntuu olevan vaikea asia ihmisille ymmärtää.

 

Eräässäkin harjoituksessa nimittäin kävi niin, että mentiin noin 170 metriä sivuun ja syyksi ilmeni lopulta se, että laitteessa oli valittuna kyllä koordinaateiksi asteet ja minuutit, mutta datumina oli tuo KKJ:sta periytynyt Finland Hayford. Jossain laitteissa datumi ilmeisesti muuttuu automaattisesti kun koordinaatien esitysmuoto vaihtuu ja joissain sitten ei.

 

Nämä virheet saa pois ainostaan koulutuksella ja harjoittelulla, mutta valitettavan usein näitäkin asioita joudutaan harjoittelemaan vasta tositilanteessa kun rahat on vedetty niin tiukalle, että koulutuspäiviin ei ole varaa :rolleyes:

Link to comment
Pääsin sitten kokeilemaan tätä koordinaattien ilmoittamista hätäkeskukseen ihan tositilanteessa. Jalka lipsahti jyrkänteellä ja tuloksena oli monen metrin holtiton pyörintä alas kalliorinnettä. Kun kyyti pysähtyi oli oikea sääriluu napsahtanut poikki :rolleyes:

 

Nyt ilmeisesti joudut hakemaan seuraavien kuukausien aikana vain kätköjä, joissa on merkintä "wheelchair accessible" tai muuten vain T-luokitus alhainen. :P

 

Olitkos muuten hakemassa kätköjä ko. reissulla vai kenties ihan jotain kiipeilykätköä?

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Followers 0
×
×
  • Create New...