Jump to content

Fin: Parempia Kätköpaikkoja Ja Kätköjä


Captain Morgan

Recommended Posts

Toivottavasti tämä pistää hieman ajattelemaan ja tulevaisuudessa näemme kätköissä enemmän laatua, niin itse kätkörasian, sen sisällön kuin etenkin paikkojen valinnan suhteen.

Olen samaa mieltä kuin useimmat kirjoittajat, että on kiva, kun kätköjä on monenlaisia. Välillä on aikaa rämpiä jossain suolla etsimässä, välillä mukava bongata joku kätkö melkein ohimennen jostakin helposta paikasta.

 

Kätkötavaroita en ole osannut pitää kovin tärkeinä, mutta yleensä olemme yrittäneet jättää jotakin pikkutavaraa lapsia tai lapsellisia ajatellen. Se kyllä harmittaa, että yllättävän usein kätköistä löytyy karkkeja, vaikka niistä on varoitettu. Samoin Suomen olosuhteissa ei ole järkevää jättää kätköön mitään vesipitoista (esim. shampoonäytteitä) tai ruostuvaa, koska ne menevät pilalle vuodenaikojen vaihtelussa. Välillä kätköistä löytyy suoranaista roskaakin; on tietysti mahdollista, että "roska" on alunperin ollut ihan käyttökelpoista, mutta kätköpurkissa pyöriessään mennyt rikki, ruostunut tai muuten nuhjaantunut kelvottomaksi. Minkä verran on luvallista siivota purkin sisältöä? Karkit olemme ottaneet pois, samoin murusiksi menneet esineet, mutta toisen romu voi olla toisen aarre...

 

Anneli

Link to comment
Kutsuin edellä Helsinkiä kätköviidakoksi, ja päätin vielä katsoa tarkemmin, kuinka tiheä tuo viidakko on. En asu ihan Helsingissä vaan Espoossa, ja 50 km:n säteellä kotoani on 475 kätköä. Koko maassa on 1 388 kätköä. Kun löysin ensimmäisen kätkön 24.7.2002, Suomessa oli vain 42 kätköä.

Käsittämätön määrä geokätköjä, olisikohan aiheellista suositella vaikkapa minimietäisyyden kasvattamista lähimpään geokätköön ?

 

Kätkin oman ensimmäisen kätköni 20.7.2002 ja löysin ensimmäisen 5.8. 2002.

 

Tshekissäkin kätköjen lukumäärä kasvaa huimaa vauhtia ja jonkun verran on myös tusinakätköjä. Viikonloppuna metsästin 10 kätkön sarjaa jossa 9 kätköä muodostivat nuolen kuvion kartalle. 10 Kätkö löytyi ekstrapoloimalla nuolen suuntaan maastoon.

Link to comment
olisikohan aiheellista suositella vaikkapa minimietäisyyden kasvattamista lähimpään geokätköön ?

Tuskin, jos suuremmissakin kaupungeissa on tilanteesta selvitty. Minusta 161 m on riittävä etäisyys estämään sen, että jokainen ei laita kätköä esim. samaan rakennukseen tai muistomerkkiin.

 

Jos vähimmäisetäisyys olisi suurempi, se voisi turhaan rajoittaa mahdollisuutta sijoittaa kätkön haluamaansa kohteeseen. Sitä paitsi syntyisi nykyistä useammin ongelmia siitä, että sijoitettu kätkö on kätkijän tietämättä liian lähellä toista (mysteeri)kätköä, jonka olemassaoloa (loppukoordinaatteja) kätkijä ei tiedä.

Link to comment

vähän aiheesta ohi liipaten olen huomannut että nykyään noin 1/3 uusista kätköistä on mysteerikätköjä :P . laskupääni eikä mielenkiintoni riitä ratkaisemaan mitään vaikeita/mahdottomia yhtälöitä. joitakin kätköjä ratkoessa tuntuu että olisi pitänyt mennä lukioon suorittaan pitkämatikka että ne voisi löytää. en halua arvostella ketään ettikööt ne matematiikka kätköja jotka osaa minä en henkilö kohtaisesti voi ettiä

 

ps. eikö tänne foorumiin vois kirjottaa myös suomeksi noita keskusteluja toi englannin taitoni kun on vähän huono :P

 

"muutettu sekaanuksen välttämiseksi"

Edited by Pekka H
Link to comment
eikö tänne foorumiin vois kirjottaa suomeksi noita juttuja kun toi englannin taitoni on vähän huonoo :P

Voi toki. Jos aloittaa uuden viestiketjun, on suotavaa laittaa otsikon alkuun teksti Fin: tms. jotta foorumia lukevat muunkieliset eivät turhaan avaa suomenkielistä säiettä.

 

Tämä osa foorumista on kuitenkin Nordic Countries Forum, eli pohjoismaalainen foorumi, joten on hyvä, että yleisistä asioista pystyy keskustelemaan myös jollakin yhteisellä kielellä, yleensä englannilla. Lisäksi foorumia käy kurkkimassa myös monet geokätköilijät ympäri maailmaa, joilla saattaa olla sanottavaa joihinkin aiheisiin, joten siinäkin mielessä englanti on usein hyvä valinta. Eikä sitä aina tarvitse niin täydellisestikään osata. Pääasia, että viesti välittyy, ja saapahan siinä sitten harjoitustakin.

 

Kotimaisissa aiheissa, tai jos ei kieltä osaa, on tietysti aivan ok käyttää suomea.

Link to comment

Pulmakätköjen osuus saattaa tosiaan olla nosussa, vaikka Pekka H:n tuntuma onkin ehkä vähän korkea. Pikaisella laskutoimituksella kuluneen kuukauden (8/5-8/6) aikana on hyväksytty uusia kätköjä:

 

Traditional kätköjä 46

23 tavallisen kokoista

16 pientä

6 microa ja

1 suuri

Multi kätköjä 11

Problem kätköjä 9

Tapahtuma kätköjä 2

Nettikameroita 1

 

Eli onneksi kuitenkin noita ihan perinteisiä on vielä tasan 2/3 uusista kätköistä, ja microja niistä vain kuusi.

Link to comment
...joitakin kätköjä ratkoessa tuntuu että olisi pitänyt mennä lukioon suorittaan pitkämatikka että ne voisi löytää. en halua arvostella ketään ettikööt ne matematiikka kätköja jotka osaa minä en henkilö kohtaisesti voi ettiä

Eipä niissä aina lukion pitkä matikkakaan tunnu riittävän, etenkin kun koulujen käynnistä on reilu parikymmentä vuotta... Tuntuu että jotkin mysteerit vaatisivat yliopistotaustaa tai ainakin erityisosaamista hyvin suppealta alueelta :P

Mutta ei valiteta, etsitään niitä kätköjä joihin kyvyt riittävät, saattaa se ilkeä mysteerikin joskus aueta vaikka yön pimeinä tunteina punkan pohjalla pyöriskellessä :P

Link to comment
laskupääni eikä mielenkiintoni riitä ratkaisemaan mitään vaikeita/mahdottomia yhtälöitä. joitakin  kätköjä ratkoessa tuntuu että olisi pitänyt mennä lukioon suorittaan pitkämatikka että ne voisi löytää.

Todettava lienee sekin että monien multikätköjen koordinaattien laskemisen ohjeet eivät ole ollenkaan yksiselitteisiä. Mielikuvitusta pitää käyttää ja tuumata vaihtoehtoja monessa kohdassa ja lopuksi vielä pyrkiä tarkistamaan onko lopputulos ollenkaan järkevä, kannattaako sinne siis lähteä etsimään.

Link to comment
vähän aiheesta ohi liipaten olen huomannut että nykyään noin puolet uusista kätköistä on mysteerikätköjä  .

 

Niin. Jossain viestiketjussa joku aika sitten oli kirjoittelua aiheesta. (Ettei vaan ollut jopa tämä säie?) Joka tapauksessa lopputulema oli se, että on hyvä että on olemassa monenmoisia kätköjä, koska on olemassa monenmoisia kätköilytarpeita.

 

Itse olen synnyttänyt viime aikoina pari mystery-kätköä lähinnä siksi, että niiden suunnittelu ja toteuttaminen on varsin hauskaa ja mielenkiintoista. (Toivottavasti vastaavasti myös tehtävien ratkominen ja kätkön haku.) Kätköilyssä on se(kin) hienoa, että sitä pystyy lähes rajatta harrastamaan oman mielenkiinnon pohjalta. Sitä kautta syntyy kaikille kaikkea.

 

Traditional on varmasti jatkossakin selkeästi yleisin kätkötyyppi.

Link to comment

tarkoitin noita matemaattisia mysteerikätköjä :P . pidän kyllä itsekkin mysteerikätköjen etsimisestä joskus on mennyt kyllä jo yön puolelle kun oon miettinyt jotain misteerikätkön ratkasua :P olisiinä selittelemistä opettajalle miks oon niin väsynyt kun en kehdannut sanoo oikeeta syytä olis pitänyt hulluna :P

Link to comment
Todettava lienee sekin että monien multikätköjen koordinaattien laskemisen ohjeet eivät ole ollenkaan yksiselitteisiä.

Tämä pitää kyllä valitettavasti paikkansa. Siksi olen yleensä vältellyt tällaisten kätköjen etsimistä ensimmäisenä. Tosin jos tunnen kätkön tekijää useamman kätkön verran, saatan myös tietää, kuka tekee selkeitä ja virheettömiä ohjeita ja kelle taas sattuu usein virheitä kuvauksissa.

 

Itse tein hiljattain aakkoskätkösarjaan 24. kätkön nimeltä Alphabet X. Kuvaus on aika pitkä ja tehtävä monimutkainen, joten tekstissä oli pari kolme kohtaa, joita saattoi tulkita myös väärin. Onneksi kaksi ensimmäistä löytäjää kommentoivat näitä seikkoja -- ainakin toinen heistä jo etsimisensä aikana -- joten pystyin pian täsmentämään epäselviä kohtia. Laitoin myös note-lokimerkinnän, jotta kuvauksen jo kertaalleen lukeneet ja mahdollisesti itselleen tulostaneet huomaisivat muutokset. Lokimerkinnässäni kerroin tarkasti, mitä olin kuvauksessa täsmentänyt.

 

Suosittelen tällaista menettelyä muillekin, jotta seuraavat etsijät eivät joutuisi pohtimaan samoja virheitä tai epätäsmällisyyksiä kuvauksessa. Olennaista on siis kertoa vielä note-lokissa, mikä on muuttunut. Moni etsijä saattaa pitää kätköä seurantalistallaan ja saa siksi sähköpostina huomautuksen itselleen. Muutenhan tuskin tulee mieleen käydä uudelleen lukemassa kuvausta siltä varalta, että se ehkä olisi muuttunut. Lisäksi lokissa kannattaa todella kertoa tarkasti, mitä on muutettu ja miten, jotta lukija ei joudu vertailemaan kuvausten tekstejä toisiinsa ja etsimään, onko muutoksia yksi vai useampia.

Link to comment
Muutenhan tuskin tulee mieleen käydä uudelleen lukemassa kuvausta siltä varalta, että se ehkä olisi muuttunut.

Joku saattaa vielä huomata tarkennukset jos jaksaa lisätä yhdenkin rivin huomautuksen 'Modification reports...' säikeeseen niitä varten jotka seuraavat näitä foorumeja.

Link to comment
tarkoitin noita matemaattisia mysteerikätköjä :laughing:

Ja mulla on just päinvastainen ongelma. Olen lukenut kyllä sen pitkän matikan, mutta yllätyin itsekin, kun tajusin, miten kauan siitä on. Matikkaan löytyy onneksi hyviä työkaluja ihan netistäkin, kunhan vaan saa jotenkin kaavat kehiteltyä. Itse olen pitänyt ongelmena ktköjä, joiden ratkaisumekanismi (ainakin minun mielestäni) perustuu ajatukseen "tässä on yksi numero - keksi toinen ja päättele niiden avulla lopullinen sijainti". :)

Taidampa hakeutua syksyllä kansalaisopiston meedio -kurssille :P

Link to comment
Joku saattaa vielä huomata tarkennukset jos jaksaa lisätä yhdenkin rivin huomautuksen 'Modification reports...'  säikeeseen niitä varten jotka seuraavat näitä foorumeja.

Tästä on keskusteltu ennenkin näillä sivuilla, ja keskustelussa on päädytty toteamukseen, että muutokset pitäisi merkitä ainakin kätkökuvaukseen. Modification reports voi toimia lisäapuna, mutta ei pitäisi olettaa, että kätkökuvauksen lukija käy tuolla sivulla.

Edited by Mesu
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...