Jump to content
Sign in to follow this  
Followers 0
P.T.C

Karttajärjestelmä ?

Recommended Posts

<_< Kertokaapa mikä on Suomessa käytössä oleva karttajärjestelmä.

 

Löysin kyllä kaksi kätköä, mutta ihmettelin kun GPS näytti aina 70 metriä

pieleen.

 

Kiitoksia arvon kätköilijöille.

Share this post


Link to post

Suomen kartoissa on käytössä KKJ eli Finland Hayford. Kätköilyn karttajärjestelmä taas on WGS84. Näiden ero on kyllä suurempi, paikasta riippuen 180-200 metriä.

Share this post


Link to post
<_< Kertokaapa mikä on Suomessa käytössä oleva karttajärjestelmä.

 

Niin kuin edelläkävijä jo vastasikin, on suomessa maastokartoissa käytössä ns. KKJ, eli kartastokoordinaattijärjestelmä. Tässä järjestelmässä koordinaatit ilmoitetaan suorakulmaisessa koordinaatistossa etäisyytenä metreissä tietystä ennalta sovitusta nollapisteestä (noin yleistettynä). Eli näitä koordinaatteja ei voi käyttää suoraan ollenkaan geokätköilyssä tai sitten koordinaatit pitää muuttaa pituus/leveys -asteluvuista joko GPS-laitteen avulla tai erillisillä muunnosohjelmilla. Tosimies (tai -nainen) toki tekee muunnoksen ruutupaperilla käsin...

 

Todennäköisesti ongelmasi on aiheuttanut väärä karttadatum, eli matemaattinen malli maan muodosta. Geocaching.comissa ilmoitetut koordinaatit ovat WGS84 datumin mukaisia ja väärä datum GPSr:ssä aiheuttaa juuri suurusluokaltaan 100 metrin erheitä.

 

Tämä koko karttakoordinaattiasia on melko mielenkiintoinen hässäkkä, josta voi lukea lisää vaikka maanmittauslaitoksen sivuilta Itse olen joutunut töiden vuoksi tutustumaan aiheeseen ja jopa opettamaan sitä muille.

 

Muutenkin varsinkin aloittelevien geokätköilijöiden kannattaa selata nuo maanmittauslaitoksen sivustot läpi, sieltä löytyy kaikenlaista mielenkiintoista.

Share this post


Link to post

<_< On se hienoa, että täällä on alan miehiä. Ja missäpä ne muualla.

 

Se karttadatumhan se todennäköisesti taisi olla väärä. Kun on nääs

lainavehje ja kokemustakin kokonainen viikko tämän käytössä...

 

Kiitoksia herroille!

Share this post


Link to post
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  
Followers 0

×
×
  • Create New...