Jump to content

Karttajärjestelmä ?


P.T.C

Recommended Posts

<_< Kertokaapa mikä on Suomessa käytössä oleva karttajärjestelmä.

 

Niin kuin edelläkävijä jo vastasikin, on suomessa maastokartoissa käytössä ns. KKJ, eli kartastokoordinaattijärjestelmä. Tässä järjestelmässä koordinaatit ilmoitetaan suorakulmaisessa koordinaatistossa etäisyytenä metreissä tietystä ennalta sovitusta nollapisteestä (noin yleistettynä). Eli näitä koordinaatteja ei voi käyttää suoraan ollenkaan geokätköilyssä tai sitten koordinaatit pitää muuttaa pituus/leveys -asteluvuista joko GPS-laitteen avulla tai erillisillä muunnosohjelmilla. Tosimies (tai -nainen) toki tekee muunnoksen ruutupaperilla käsin...

 

Todennäköisesti ongelmasi on aiheuttanut väärä karttadatum, eli matemaattinen malli maan muodosta. Geocaching.comissa ilmoitetut koordinaatit ovat WGS84 datumin mukaisia ja väärä datum GPSr:ssä aiheuttaa juuri suurusluokaltaan 100 metrin erheitä.

 

Tämä koko karttakoordinaattiasia on melko mielenkiintoinen hässäkkä, josta voi lukea lisää vaikka maanmittauslaitoksen sivuilta Itse olen joutunut töiden vuoksi tutustumaan aiheeseen ja jopa opettamaan sitä muille.

 

Muutenkin varsinkin aloittelevien geokätköilijöiden kannattaa selata nuo maanmittauslaitoksen sivustot läpi, sieltä löytyy kaikenlaista mielenkiintoista.

Link to comment

<_< On se hienoa, että täällä on alan miehiä. Ja missäpä ne muualla.

 

Se karttadatumhan se todennäköisesti taisi olla väärä. Kun on nääs

lainavehje ja kokemustakin kokonainen viikko tämän käytössä...

 

Kiitoksia herroille!

Link to comment
Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...