Jump to content
Sign in to follow this  
Followers 0
perttuh

Fin: Gps Tulkitsi Signaalin Virheellisesti

Recommended Posts

Viime viikonloppuna Garmin GPSmap 60C näytti sisätiloissa sijainniksi Ruotsin, 120 km Tukholmasta lounaaseen, vaikka todellisuudessa paikka oli Varsinais-Suomessa, n. 20 km:n päässä Turusta. Erikoista oli myös se, että laite tulkitsi olevansa liikkeessä. Seurasin melko kauan, miten koordinaatit vaihtuivat nopeasti ja nopeus näytti yli 300 km/h koko ajan hieman laskien. Lopuksi huomasin, että maksiminopeudeksi oli tallentunut 469 km/h. Tästä erikoisesta tapahtumasta jäi myös n. 60 km pitkä lounaan/koillisen suuntainen jälkiloki laitteen pohjakarttaan Ruotsin alueelle. Onko muille sattunut vastaavaa?

 

Yritin ottaa GPS:n näytöstä kuvia, mutta en onnistunut saamaan niistä teräviä.

Share this post


Link to post

Kas kun tuli puheeksi... :D

garminfly.jpg

Olin juuri piilottamassa kätköä ja sattui olemaan kamera toisessa kädessä :D

Mulla sentään meni hiukan kovempaa :lol:

No niin, oikeastihan siellä oli joku häirintä päällä ja se aiheutti 'pienen' epätarkkuuden näyttöön.

Kerran aikaisemminkin on minulla käynyt näin. Silloin se vain oli lyhyempi ja nopeudeksi jäi 'vain' 396 km/h.

Uskoisin, että vika on ollut tuolla USA:n päässä... :D

Share this post


Link to post

Kyllä minullekin on pari kertaa sattunut Perttuh'n ja Maxxyn kuvaamia ilmiöitä. Päinvastoin kuin Maxxy en usko niiden liittyvän häirintään. Kysymys lienee siitä, että heijastukset esineistä ja ilmakehän kerroksista muuttavat eri satelliiteista saapuvien signaalien aika- ja vaihe-eroa, ja vastaanotin päättelee sen takia paikkansa väärin. Tätä tukee myös se, että Perttuh sanoi näin tapahtuneen nimenomaan sisätiloissa, missä heijastuksia esiintyy paljon.

 

Väärän paikanmäärityksen jälkeen vastaanotin saa tietysti pian oikean paikan selville, mutta ilmeisesti ohjelmistossa on jokin varmistus, joka ei salli pitkää "hyppyä" oikeaan paikkaan vaan juuri enempien virheiden välttämiseksi muuttaa määritettyä paikkaa hitaammin vähän kerrallaan kohti uusinta havaintoa.

 

Samantyyppinen ilmiöhän esiintyy, jos kävelee GPS kädessään vaikkapa sillan alle ja tekee sitten jyrkän mutkan. Yleensä GPS jatkaa paikan näyttämistä arvaamalla ja kertoo matkan jatkuvan suoraan, koska laite ei voi huomata kääntymistä sillan peittäessä näkyvyyden. Laite kyllä huomaa, että satelliitit katosivat, mutta koska se olettaa häiriön tilapäiseksi, se jatkaa paikan näyttämistä arvaamalla.

Share this post


Link to post

Ehkä olit liian lähellä turkua niin laite luuli sinun olevan Ruotsissa... :rolleyes: Eihän Turulla ja Ruotsilla ole kovin paljon eroa

Share this post


Link to post
Tätä tukee myös se, että Perttuh sanoi näin tapahtuneen nimenomaan sisätiloissa, missä heijastuksia esiintyy paljon.

Minä oli kyllä aivan kirkkaan taivaan alla ko tapahtuman aikana, satelliitteja oli 'kiinni' kymmenen kpl ja tarkkuus +/- 5 metriä. Ja tuo vauhtikin oli aivan suihkukoneluokkaa :P

Saattaahan se olla heijastumakin, olisi vain 'dramaattisempi' tulkinta tuo häirintä :P , eikä tarttisi myöntää, etä oma laite ei olekaan täydellinen :P:(

Tuo huippunopeus (ja nuolen lento) kesti kyllä useamman minuutin paikan vaihdosta riippumatta. Täytyykin katsoa, jäikö siitä jälki. Nopeus ei kuitenkaan jäänyt muistiin, niinkuin normaalisti.

Joskus kätköä etsiessä tuntuu siltä, että kätkössä on sisäinen 'häirintälaite', joka muuttaa lukemia aina kun joku lähestyy löytöetäisyydelle kätköstä. :rolleyes::blink:

 

Edit: Ajattelin kyllä minäkin mainita, että kannattaisi enemmän olla huolissaan tuosta Turun läheisyydessä olosta, mutta kun pelkäsin Turkulaisten suuttuvan niin en maininnut asiasta mitään. Eikös ollutkin korrektia! :huh:

Edited by Maxxy

Share this post


Link to post

Muutama vuosi sitten tein pikavisiitin Keski-Eurooppaan ajaessani Ylöjärveltä Tampereelle. Gepsi oli auton ikkunalla ja perille päästyäni ihmettelin, kun matkaa oli kertynyt jumalattomasti. Tarkempi tutkiminen paljasti, että olin yht'äkkiä pompannut Itämerelle, siitä Saksan tai Puolan seutuville, loikka takaisin Itämerelle melko lähelle edellistä pistettä ja sitten takaisin Ylöjärven ja Tampereen välimaastoon. Eli ei se matkailu niin kallista ole, kun ottaa tuommoisen äkkilähdön,

Share this post


Link to post

Laitteessani oli tapahtumahetkellä ohjelmistoversio 3.30. Päivitin sen juuri onnistuneesti tuohon uusimpaan, kiitos "muistutuksesta"! Samoin kiitokset kaikille tähän astisista kommenteista.

Share this post


Link to post

Minulla oli versio 3.50 tapahtumahetkellä. Päivitin eilen tuohon 3.70 kun sain siitä ilmoituksen Garminilta.

Eihän nuo suuret heitot ole pahoja, mutta nuo pienet :unsure:

Ainakin tuo minun 60C on sellainen, etää kätköpaikkaa tehdessä pitää antaa sen olla paikallaan ainakin pari minuuttia ennenkuin se pysähtyy.

Sen näkee siitäkin, että kun painat mark ja waypoint sivu aukeaa, niin se näyttää usein esim. "6 metriä nykyisestä sijainnista". Vaikka olet koko ajan paikallasi :lol:

Sitten kun antaa sen olla pari minuuttia paikallaan, se saattaa näyttää jopa 0 metriä. Useimmiten kuitenkin 1-9 metriä. Tarkkuus saattaa silti näyttää +/- 5 metriä (mikä ei tietenkään pidä paikkaansa! :wacko: )

Notta ei nämä nyt niin kauhean tarkkoja ole, ehkä tuo +/- 10 - 20 metriä on oikeaa luokkaa.

 

Edit: kirjoitusvirheitä

Edited by Maxxy

Share this post


Link to post
Sen näkee siitäkin, että kun painat mark ja waypoint sivu aukeaa, niin se näyttää usein esim. "6 metriä nykyisestä sijainnista". Vaikka olet koko ajan paikallasi :lol:

Uu siis.. Markin jälkeen toki kelataan nuolinäppäimillä valinta Keskimääräinen sijainti, ja enterin jälkeen pysytään kiltisti se pari-neljä minuuttia paikallaan, kunnes gepsi on saanut arvioitua itselleen alle neljän metrin tarkkuuden, eikö vain? :unsure:

Share this post


Link to post

No niin, koskaan ei ole liian vanha ... :blink:

Täytyy myöntää, että en ole tuota edes kokeillut. Tuo käyttämäni tapa on periaattessa sama toisinpäin, eli annetaan gepsin ensin rauhoittua ja otetaan piste vasta sitten ylös. Kummassakin tapauksessa on sama ongelma; sun pitää seisoskella tulevan kätköpaikan kohdalla kohtalaisen pitkään, varsinkin kun teet useampia mittauksia. (joissain paikoissa vain herättää ihmetystä). Täytynee testata tuokin ominaisuus... :D

No, kunhan tuo geo-tunnus tulee tunnetummaksi sen taakse on ehkä helpompi 'piiloutua'. :D *"näkyy olevan niitä kätköilijähörhöjä, ei niistä kannata välittää - ei niillä oo tuo lääkitys kohdallaan..."* :ph34r::P:P

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0

×
×
  • Create New...