Jump to content

Cito-päivä 16.4.2005 Suomessa


Recommended Posts

Moi!

 

Ks. ensin http://www.cacheintrashout.org/

 

Ehdotukseni on että Suomessa järjestettäisiin tuona päivänä useita CITO-tapahtumia ja niitä mainostettaisiin eri medioille - näin saataisiin helposti paljon positiivista julkisuutta.

 

Tässä ehdotuksia CITO-paikoiksi:

 

Helsinki: Train Spottingin mäki, joka on kuin kaatopaikka

 

Hämeenlinna: Hattelmalanharju, kätkön alkupisteen rinne täynnä jätettä

 

Tampere: Hikivuori ? Onko tarpeeksi roinaa ?

 

Muita paikkoja? Halukkaita CITO-tapahtuminen järjestäjiä?

 

t: Olli

Link to post

Osallistunen itse Prahassa vastaavaan toimintaan. Kannattaisi ehkä ottaa yhteys johonkin luonnonsuojeluyhdistykseen tai vaikkapa kunnalliseen puutarhuriin tms. joka voisi antaa ammattimaisen mielipiteen siivousta kaipaavasta alueesta. Julkisuusarvokin voisi kasvaa ?

Link to post

Pääkaupunkiseudulla on parina vuonna saanut rakennusvirastoilta mm. roskapihtejä ja jätesäkkejä siivoustalkoita (viime vuoden mainos) varten. He huolehtivat myös roskien pois kuljetuksesta. Ehkäpä he osaisivat myös neuvoa, missä siivousta tarvitaan kaikkein kipeimmin.

 

Tarkoitetaanko muuten tuolla train spotting mäellä Pasilan juna-aseman kalliota? Vai jotakin muuta? :o

Jos kyseessä on Pasila, sijainti on kyllä minusta sellainen, että sen siivous taitaa olla yhtä tyhjän kanssa... ei kai sinne kukaan muu eksy kuin roskaajat ja kätköilijät? :huh::o

Link to post
Jos kyseessä on Pasila, sijainti on kyllä minusta sellainen, että sen siivous taitaa olla yhtä tyhjän kanssa... ei kai sinne kukaan muu eksy kuin roskaajat ja kätköilijät?  :laughing:  :huh:

Olen samaa mieltä. Vaikka roskien kerääminen pois kuleksimasta on arvo sinänsä, ei tuon nimenomaisen paikan siivoaminen tuota iloa kenellekään muulle kuin tekijöilleen. Kalliolle meneminen ei ole kiellettyä, mutta ei siihen varnaisesti innostetakaan. Kannattaisikohan maanomistajankin (VR?) kantaa asiaan kysellä, ennen kuin tapahtumanluonteista pistää siellä pystyyn.

 

Luulisin että jollakin rakennusviraston hallinnoiman alueen siivoamisella voisi saavuttaa suuremman hyöty- ja julkisuusarvon.

Link to post

Olen samaa mieltä kuin gemmatic ja Mikkozzz. Eiköhän etsitä joku 'hyödyllisempi' kohde ja vaihdeta paikkaa. Minun mieleeni tuli Krepost Sveaborg II, jos jonkun olemassa olevan kätkön ympäristöä siivottaisiin.

Link to post

Samaa mieltä mekin olemme Joukon, Mikkozzz:n ja gemmaticin kanssa. Tarvitseeko sen siivousalueen edes olla jonkin kätkön välittömässä läheisyydessä? Siivotaan joku yleisesti roskainen paikka ja piilotetaan paikalle 'offspring-kätkö' siivoustapahtuman muistoksi.

Link to post
Tarvitseeko sen siivousalueen edes olla jonkin kätkön välittömässä läheisyydessä?

Samaa olen miettinyt minäkin. (Ja tarvitseeko aina niitä muistokätköjäkään piilottaa?) Periaatteessa kaupungin/kunnan pitäisi siivota puistot ja vastaavat itse, mutta moni vähän syrjäisempi (esim. metsä)alue on vääjäämättä kunnallisen huollon ulottumattomissa. Joku tällainen pahasti roskaantumaan päässyt alue voisi hyvinkin olla geokätköilijäin CITO-iskun kohde.

 

Roskia kannattaa tietysti kerätä ihan normaaleilla kätköilyreissuillaankin, ja myös mainita siitä loggauksessaan. Se voi rohkaista muitakin samaan toimintaan, ja lisäksi on hyvä saada dokumentoiduksi se, mitä hyvää tämä harrastus voi saada aikaan.

Link to post
Periaatteessa kaupungin/kunnan pitäisi siivota puistot ja vastaavat itse, mutta moni vähän syrjäisempi (esim. metsä)alue on vääjäämättä kunnallisen huollon ulottumattomissa.

Työskentelin neljä viikkoa Vantaan kaupungin puisto-osastolla opintojeni takia. Sinä aikana kävi hyvin selväksi, että kunnan resurssit hoitaa kaikkia alueitaan yhtä tehokkaasti ovat hyvin rajalliset. Itse asiassa alueet on luokiteltu eri kiireellisyysluokkiin sen mukaan, kuinka keskeisellä paikalla ne sijaitsevat. Joku syrjäinen puisto voi tosiaan roskaantua ihan rauhassa... se käydään siivoamassa, jos aikaa jää muilta töiltä. Täytyy vain ihmetellä kaupunkien puistotyöntekijöiden motivaatiota jaksaa työnsä parissa... itseäni alkoi jo muutaman päivän jälkeen nyppiä saman tienvarren siivoaminen roskista aamusta toiseen... tuntui jotensakin turhauttavalta :huh:

 

Pointtini oli siis, että olisi oikeasti hyvä idea tiedustella kunnilta sellaisia paikkoja, jotka kaipaavat siivousta. Melko suurella varmuudella voin sanoa, että kaikki mahdollinen apu on tervetullutta :huh:

Link to post

Itse olen eri mieltä kaikkien muiden kanssa. Mielestäni Trainspotting-mäki on mitä parahin CITO-kohde. Perusteiluna ainakin seuraavat seikat:

  • Paikalla on tunnetusti roskia. Vasikkasaaren CITO oli citoksi lähinnä huono vitsi kun roskia tuli vain muutamia pussin pohjille. Siivotaan nyt kunnolla jos kerran siivotaan.
  • Väite ettei paikkaa kannata siivota, koska se sotketaan heti uudestaan on lähinnä naurettava. Tuolla kriteerillä ei kannattaisi siivota mitään eikä koskaan. Sitä paitsi ihmisillä on keskimäärin taipumus roskata vähemmän roskavapaita paikkoja ja hyvällä tuurilla mäki olisi vielä vuodenkin kuluttua paremmassa kunnossa kuin tällä hetkellä.
  • Mäki on mielestäni ihan mukava ja kaunis paikka ja näköalakin on hyvä. Se ettei kaupunki alueeseen koske, tulisi pikemminkin olla ko. paikan valinnalle plussaa kuin miinusta.
  • Alue on selkeästi rajattu ja sopivan kokoinen. Alueen ehtii siivota muutaman kymmenen ihmisen voimin kivasti yhdessä päivässä. Suuremmissa alueissa on se vika, että aina pitää valita mihin saakka siivotaan.

Sanottakoon lopuksi, että kyllä pääkaupunkiseudullekin lisää CITO-tapahtumia mahtuu. Turha tätä hyväksyttyä on enää lähteä mihinkään "siirtelemään". Laittakaa kilpailevia citoja pystyyn. :huh:

Link to post

Ja vaikka hieman eri aikaan, että samana päivänä olisi teoreettinen mahdollisuus bongata kaksikin CITO:a. Esimerkiksi kello kolmelta iltapäivältä kaikkein parkkiintuneinkin junamäkisiivooja on jo kokolailla päässyt työn makuun. :D

Link to post

Uusi Lahti 2.3.

 

Siisti satavuotias odottaa ehdotuksiasi

 

Kaupunginpuutarhuri Hannu Neuvonen ja apulaiskaupunginpuutarhuri Kirsi Kujala toivovat asukkailta ehdotuksia sellaisista pienistä hankkeista, joilla voidaan parantaa satavuotiaan kaupunkimme ympäristöä mahdollisimman monella alueella jo tänä vuonna. Puuttuuko käyttämältäsi oikopolulta silta ojan yli tai piiskaako risukko silmille pyöräillessä? Tai onko harrasteryhmäsi halukas tekemään jotakin yhdessä viihtyisän ympäristön hyväksi? Kerro havainnoistasi tai parannusehdotuksistasi 14.3. mennessä.

 

Kaupungin vihertoimi on varannut 50 000 euroa tämän tapaisiin pientöihin.

Ehdotuksia voivat esittää niin yksityiset ihmiset, harrasteryhmät, päiväkodit, koululuokat, yritykset kuin huoltoyhtiötkin.

 

Aloitteet kootaan ja käsitellään yhdessä asukaskummien kanssa huhtikuun aikana. Toukokuussa ryhdytään töihin. Osan töistä voivat tehdä kummit ja asukkaat kaupungin materiaali- ja kuljetustuella, osa töistä teetetään ammattilaisilla.

 

Yhteystiedoilla varustettuihin aloitteisiin pyritään vastaamaan. Yhteystiedot voivat olla tarpeen myös aloitteessa tarkoitetun alueen löytämisessä.

 

------

Parhaat ehdotukset ja toteutukset huomioidaan syksyllä Lahden satavuotisjuhlassa.

------

 

Eihän tämä varsinaiseen CITO-päivään liity, mutta ehkä tätä voisi kokeilla.

Tuskinpa kieltäisivät muidenkin kuin Lahden asukkien osallistumisen askarteluihin. Ehkä voisi tehdä muutakin kuin kerätä roskia...vaikka istuttaa tulppaaneita tai jotain :blink:

Link to post
Eikö muita järjestäjiä löydy kuin Solarflare? Vai odotteleeko kaikki "pisteitä" osallistumisesta CITO-tapahtumaan?

 

Voisin mahdollisesti järjestää CITO-tapahtuman toukokuun puolella, mikäli pääkaupunkiseudun puisto-osastot tarvitsevat tänäkin keväänä talkooapua (jotta käyttöön saataisiin roskapihdit ja säkit sekä roskat vietäisiin kaupungin toimesta pois), ja mikäli tapahtumalle riittää tarpeeksi kiinnostusta.

 

:ph34r:

Link to post
Uusi Lahti 2.3.

 

Puuttuuko käyttämältäsi oikopolulta silta ojan yli tai piiskaako risukko silmille pyöräillessä? Tai onko harrasteryhmäsi halukas tekemään jotakin yhdessä viihtyisän ympäristön hyväksi? Kerro havainnoistasi tai parannusehdotuksistasi 14.3. mennessä.

 

Jeee! Lahti rulettaa! :ninja:

Viime kesänä päätin, että käyn läpi kaikki entisen kotikaupunkini luontokohteet. Kohde nro 2 oli Kujalan luontopolku, joka oli alkupisteestään niin umpeen kasvanut, ettei eteenpäin päässyt.

Reilunkorkuisessa pusikko-heinikossa törrötti puolilaho luontopolkuviitta ja siihen tutkimusmatka tyssäsi. Toisesta päästä polkua pystyi seurailemaan jonkin matkaa, mutta kaikki luontopolkurastit olivat tiessään.

Polku on käsittääkseni aika lyhyt, n. 1km. Tämän kunnostamisessa taitaisi kuitenkin olla työsarkaa *hiukan* liikaa CITO-päivän puitteisiin... :ph34r:

Link to post
Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...