Jump to content

Fin: Murha Ei Vanhene Koskaan...


PekkaR
Followers 0

Recommended Posts

Hieno idea!

Seuraan tilannetta mielenkiinnolla. Ajoin tänään fillarilla paikan ohi, mutta paikallinen nuorisojoukko esti tarkemman tutkimuksen. Oliko Stargherilla aikomus testata ideaa kätkijöillä, mikäli oli, ei huono vaihtoehto. Olisi mielenkiintoista ratkaista "case" porukalla. Taidamme tarvita toisen foorumin sen tehdäksemme.

Päätän raporttini tähän, takaisin Pasila..., äh korjaan, Malmille.

Link to comment

Nimenomaan kätkijöille koko jutun suunnittelinkin. Uusi foorumi on Tutkijan Mysteerit sivusto, jolle laitan kaikki Tutkijalle tulleet sähköpostit. Postit voi kirjoittaa suoraan kaikille, kuten keskustelupalstalla oltaisiin. Viivettä vain saattaa olla hieman, mutta Tahu Nuva ilmaisi selkeästi, ettei Geocaching.com kaipaa tällaista viihdettä...

Edited by Stargher
Link to comment
Tahu Nuva ilmaisi selkeästi, ettei Geocaching.com kaipaa tällaista viihdettä...

Mielestäni tässä mysteerissä ei enää ole niitä tekijöitä, joita paheksuin edellisessä viestissäni. Stargher on tunnettu kätköilijä ja aiemmat kätkösi ovat ihan hauskoja, joten tämänkin voi odottaa sitä olevan. Nyt et myöskään enää vääristele totuutta väittämällä olevasi poliisi tai muuta vastaavaa, joten lähtökohdat ovat muuttuneet.

 

En tiedä onko Tahulla enää mitään sitä vastaan, että mysteeriäsi ratkottaisiin foorumilla, mutta itse näkisin, että oikea paikka kertaluontoiselle kätkölle gc.comissa olisi eventin järjestäminen. Rakentamassasi mysteerissä on varmasti riittävästi vetovoimaa, että harrastajia tulisi tapahtumaan kauempaakin. Eventin hyväksymiselle tuskin olisi esteitä, varskinkin jos järjestäjä on Stargher eikä lumenimikerkki Tutkija.

Link to comment
Hmm, loggaamiseen riittää käynti paikan päällä (joka varmaan siirtyy pelin kuluessa), kunnes mysteeri on kollektiivisesti ratkottu? <_<

Loggaamiseen riittää osallistuminen mysteeriin juonta kuljettavasti. Eli pienen osa-alueen ratkaiseminen tai hyvän oivalluksen esittäminen, joka auttaa jotakuta muuta selvittämään taas hieman lisää mysteeristä...

Link to comment
Eihän murhatutkimus voi edistyä, sillä kuten PekkaR selvitti, kahvila, jossa koodi lienee on kiinni viikonloppuisin...

 

Auttaisiko jos koputtaisi voimakkaasti oveen ja huutaisi vanhalla komisario Palmun äänellä:"Avatkaa, täällä on poliisi!" :P

Tai eihän se käynytkään päinsä jos ei ole oikeasti poliisi... :)

hmm... yksityisetsivänä esiintyminenkin lienee väärin, koska se on luvanvaraista toimintaa.... <_<

Taitaa olla parasta esiintyä vain omana itsenään ja odotella että kahvila aukeaa. Harmi kun pitää olla arkisin töissä. :P

Link to comment

Mitäs sitten se Niinan viittaus Tarvaspään kompassiruusuun tarkoittaa ??

A G-K:n suunnittelema kompassiruusuhan kehottaa palaamaan omille jäljille takaisin, vai mitäs se lause 'ITERARE CVRSVS COGOR RELICTOS' (muistaakseni)oikein tarkoittaa ??

Miten niin takaisin omille jäljille jos ei ole vielä edes päässyt yhtään eteenpäin ??

Erityisesti haluaisin ymmärtää mitä sana (vai paremminkin lyhenne ?) CVRSVS (?) tarkoittaa ?? Ihan mielenkiinnostakin !!

Link to comment
Erityisesti haluaisin ymmärtää mitä sana (vai paremminkin lyhenne ?) CVRSVS (?) tarkoittaa ?? Ihan mielenkiinnostakin !!

Latina-suomi sanakirja on nyt tuolla jossain, mutta cursus saattaisi olla esimerkiksi kirous. Tai sitten ei.

 

Edit: Se onkin juoksu tai laivamatka.

Edited by solarflare
Link to comment
olettaen että cvrsvs == cursus, ovatko sama?

Eiköhän. Kirjaimet J, U ja W eivät alkuvaiheessa kuuluneet latinan aakkostoon. U on muunnelma V:stä. (Viite.)

 

Aikaisemmin postaamassani Google-linkissä sana Cogor on kirjoitettu parissa kohdassa versaalialkukirjaimella. Onko kyseessä siis erisnimi, ja jos, niin mihin se viittaa? Jotenkin kyllä tuntuu, että tämän pohdiskelu ei välttämättä vie kovasti eteenpäin. <_<

 

Edit: Pah, latebraO_ohan on jo mysteerisivulla selittänyt tämänkin asian.

 

"Olen palaava jäljilleni".

lattiai.jpg

 

Edit 2: Tarvaspäässäkin on varmaan jonkun käytävä. Niinahan "vouhkasi -- kunnes lupasin mennä katsomaan sitä joku päivä". Ehkä se Malmin kahvilajuttu pitäisi selvittää kuitenkin ensin, jotta voisi edes arvailla mitä Tarvaspäässä pitää etsiä. Joko laukut on tsekattu?

Edited by Divine
Link to comment

GC:n säännöt eivät tuollaista mysteeriä tunne, eivät siten kielläkään. Treffikätköjen tavoite on kerätä harrastajia koolle, senhän mysteeri kyllä tekee. Koska ongelma on suunnattu nimenomaan geokätköilijöille, olisi mukava jos se myös näkyisi GC:n sivuilla.

 

Jos päivämäärättömyys on ongelma, voihan treffeille sopia ajan vaikka joulukuun alkupuolelle. Porukka kokoontuu silloin tutkimaan murhaa, ellei se jo ole ratkennut.

Link to comment

Ei ole kivaa, kun tämä säie menee nyt tähän kätkötyypin pohdiskeluun, kun olisi ollut kätevää selvitellä vain tätä murhaa tässä. Anyway, mysteerikätkö ei sinänsä ole mielestäni sopiva kätkötyyppi, koska kyseessä on kertaluontoinen 'tapahtuma'. Treffikätkö on parempi tässä tapauksessa, vaikka jokseenkin epäsovinnainen tämä sellaiseksikin on (mistä tämä pureksiminenkin johtunee).

 

Mielestäni treffikätkö on oikein tapa saada tämä murhamysteeri GC.comin jäsenille ulottuvaksi tapahtumaksi. Onhan aikaisemminkin treffikätköinä ollut ties mitä muuttotapahtumia (nothing personal :lol:) ja kaljallakäyntejä. Epäröinti johtunee erityisesti siitä, että jos tällaiset virtuaaliset osallistumiset treffikätköihin hyväksytään 'found it'-loggausten arvoisiksi, niin mihin vedetään raja? Miten ja kuka määrittelee sen, onko osallistunut tarpeeksi mysteerin selvittämiseen? Osallistunko treffikätköön, jos muut kokoontuvat Peräseinäjoen työväentalolle, ja minä olen hengessä mukana puhumalla osallistujien kanssa puhelimessa Thaimaasta käsin? Entä jos saavun treffikätköpaikaksi sovittuun ravintolaan niin myöhässä, että kaikki ovat jo lähteneet kotiin? Voiko irkkisessio olla treffikätkö?

 

Olen jo pitkään kannattanut sitä, ettei näitä treffi'kätköjä' ja CITO-tapahtumia itse asiassa edes laskettaisi 'löydetyiksi' kätköiksi, vaan ne olisivat omana osionaan esim. 'muuna kätköilytoimintana'. On toinen juttu etsiä piilotettuja rasioita, kuin käydä pizzalla parin harrastuskaverin kanssa. :(

Link to comment
Miten ja kuka määrittelee sen, onko osallistunut tarpeeksi mysteerin selvittämiseen? Osallistunko treffikätköön, jos muut kokoontuvat Peräseinäjoen työväentalolle, ja minä olen hengessä mukana puhumalla osallistujien kanssa puhelimessa Thaimaasta käsin?

Just. Analysoidaan nyt vielä lisää, kun itse kerta tuon eventtiajatuksen toin esiin. Edelleenkin mielestäni paras foorumi tämän mysteerin ratkaisemiseen olisi eventti, mutta kuten eventille kuuluu, tietyssä paikassa tiettyyn aikaan. Stargher voi tietysti olla tästä eri mieltä, jos mysteeri on todella sellainen, että sitä ei yksinkertaisesti voi yhdeltä istumalta ratkaista. Karsastan kuitenkin ajatusta "jatkuvasta" eventistä, olkoon vaikka sitten kestoltaan kolme päivää jos niin tarvitaan.

 

Mieleeni tuli joskus kauan sitten TV:ssä pyörinyt mainos (tai lyhytelokuva tjsp), jossa joukko ihmisiä löytää maasta makaavan miehen ja kukin sitten oman ammattinsa perusteella tekee jotakin hyödyllistä miehen kohtalon selvittämiseksi ja jossa joku koirankouluttaja lopulta karjaisee miehen hereille. En tiedä mitä kaikkea jännää Stargher on mysteriinsä ujuttanut, mutta itse peräänkuuluttaisin juuri useita eri tyyppisiä juonenkäänteitä, joiden selvittämiseen tarvitaan erilaisilta ihmisiltä erilaisia ominaisuuksia.

 

Toivon, että Stargher saa mysteerinsä muokattua sellaiseksi, että yhden tapahtuman järjestäminen sen ympärille on mahdollista ja järkevää. Parhaassa tapauksessa joukko kätköilijöitä kokoontuu yhdessä ratkomaan mysteeriä ja sen ratkettua kukin voi tuntea osallistuneensa toimintaan.

Link to comment
Mieleeni tuli joskus kauan sitten TV:ssä pyörinyt mainos (tai lyhytelokuva tjsp), jossa joukko ihmisiä löytää maasta makaavan miehen ja kukin sitten oman ammattinsa perusteella tekee jotakin hyödyllistä miehen kohtalon selvittämiseksi ja jossa joku koirankouluttaja lopulta karjaisee miehen hereille.

Sketsi Tabussa. Se oli hyvä juttu. :lol:

 

Mies: Minä olen autoasentaja (tjsp).

Muut: Ettekä ole.

Mies: Olen, olen!

jne

;)

Link to comment
Ei ole kivaa, kun tämä säie menee nyt tähän kätkötyypin pohdiskeluun, kun olisi ollut kätevää selvitellä vain tätä murhaa tässä.

Eihän se kivaa ole, mutta Stargherin mysteeri on niin uraauurtava, että periaatteista on hyvä keskustella. Sitä paitsi, sopiiko täällä selvitellä murhaa kun keskustelu jo kerran suljettiin ja lempattiin ulos foorumista?

 

Treffikätkö tämä minustakin voisi olla. Mysteerin laatija, nyt siis Stargher, on viimekädessä se, joka päättää onko ratkaisupanos riittävä kuittaamiseen. Ainakin ne vihjeet, jotka ovat päässeet ongelman verkkosivulle, ovat varmaan loggauksen väärtejä.

 

Murhamysteerin luonteeseen sopii minusta hyvin, että ratkaisu etenee vähitellen pala palalta ja useat kätköilijät loksauttavat uusia paloja paikalleen. Osa voi tehdä sen nuuskimalla kentällä, toiset taas tekemällä taustatyötä kotona. Siten kai rikoksia "oikeastikin" selvitetään. Yksityisetsivä, joka ei paljasta tietojaan muille, sopii huonosti kollektiivisen ratkaisemisen ideaan.

 

Olisihan tapaaminenkin jännä. Esikunta on jossain kiinteässä tukikohdassa ja sieltä lähetetään partioita tutkimuskäynneille Malmin Muisto –kahvilaan, Tarvaspäähän ja muihin paikkoihin sitä mukaa kun uusia johtolankoja löytyy. Esikunta julkaisee uudet tiedot verkkosivulla ja muualla Suomessa olevat harrastajat voivat tehdä avustavaa selvitystyötä.

Link to comment
Event alkaa heti kun se hyväksytään. Se on käynnissä koko ajan itse asiassa...

Tässä tuli nyt pikku ongelma. Eventillä pitää olla selkeästi aika ja paikka, se ei voi olla epämääräisesti jatkuva. Ehdotankin nyt julkisesti että halukkaat tässä säikeessä ehdottavat jonkun päivän jolloin kerääntyvät jonnekkin ratkomaan ja etsimään tähän ratkaisua. Vaikka aamusta iltaan. Ja jos ei ratkea kerralla niin sitten vaikka uusi jatko-eventti kuukauden päähän. Miettikääpä siis ajankohtaa.

Link to comment
Ehdotankin nyt julkisesti että halukkaat tässä säikeessä ehdottavat jonkun päivän jolloin kerääntyvät jonnekkin ratkomaan ja etsimään tähän ratkaisua. Vaikka aamusta iltaan.

Stargherin puheista sai sellaisen kuvan, että Kahvila Malmin muistossa on vierailtava, ja kuten PekkaR totesi on kahvila avoinna ma-to 9-17 ja pe 9-15. Lisäksi voi olla, että meidän on vielä "palattava jälillemme" samaan kahvilaan myöhemmin mysteeriä ratkoessa. Nämä ehdot rajoittaisivat ikävästi normaalin virastoajan ulkopuoliset eventtiajat pois. Itse olisin kuitenkin valmis investoimaan vaikkapa puolikkaan työpäivän eventtiin, esim. siten että se alkaisi maanantaina 8.11 klo 12.00. Jos tuohon mennessä joku ehtisi jo löytää koodin, helpottaisi se luultavasti loppumysteerin ratkomista.

Link to comment

Keräämienne vihjeiden seurauksena Tutkija kävi kahvila Malmin muistossa ja löysi ikkunassa olleista kasseista seuraavan koodin:

 

lremjäaeyyäniadeääsmhltpnisärlpsenhuadänräaakmal

 

Tässä kuva paperista joka löytyi kassista:

 

4e08a4dc-32d3-4148-88f9-f3ae7d9d7c39.jpg

 

Nyt olen aivan hukassa! Apuanne tarvitaan yhä!

Link to comment
Minäkin yritin eri tapoja, mutten saanut tuota auki  ;). En varmaankaan yrittänyt tarpeeksi..

Itsekään en ole yrittänyt tarpeeksi, mutta tässä pieni analyysi siitä mitä ehkä kannattaa yrittää ja mitä ei:

  • Koodin merkkijakauma muistuttaa selvästi suomenkielisen tekstin kirjainjakaumaa. Näin ollen onkin järkevää keskittyä tutkimaan mieluummin kirjainten järjestystä muuttavia, kuin kirjainten korvausta suosivia salaustapoja.
  • Useisiin (vaikkakin lähinnä korvaustyyppisiin) salaustapoihin voidaan yhdistää "avain", joka voi olla esim. sana tai merkkijono. Tarvaspään kompassiruusun sanoja voisi ainakin yrittää jos mielenkiintoa riittää.
  • Alkuperäisissä kuvissa tyyppi oli piirtänyt kännykän ja oletettavasti se liittyy ratkaisuun joko tässä tai jossakin myöhemmässä vaiheessa. Kannattaa miettiä jos sitä voisi jotenkin hyödyntää ratkaisussa.
  • Netistä löytyy reilusti lisätietoa esim. hakusanaparilla "codes ciphers".

Link to comment

lremjäaeyyäniadeääsmhltpnisärlpsenhuadänräaakmal

 

Näkeekö kukaan tekstissä mitään seuraavista "avaimista" missään muodossa. Mitä muita aiheeseen selvästi liittyviä sanoja keksitte? (erityisesti ää:n päälle voisi olla tuottavaa kehitellä jotain. D:t ovat myös mielenkiintoisia.)

 

malmi(n)

niina

 

(kahvila, tarvaspää, muisto, kompassi, ruusu: v ja o-kirjaimia ei ollenkaan, uut ei riitä.)

 

Mikäli kyseessä on transpositio, niin v&&o puuttuminen on huomionarvoinen asia. Lisäksi, transposition tapauksessa tuossa koodissa ei voi olla kirjoitetut koordinaatit ainakaan kokonaisena (ei riittävästi uu-ta - kuusi) ...toisaalta, avain ja koodausmenetelmä saattaa olla jokin aivan muu aikaisemmin selvitetystä johdettavissa oleva. Hauska pähkinä jokatapauksessa.

 

EDIT #42 - entäpä jos avain on tuo kompassi ja ratkaisu edellyttäisi merkkien asettelua tarvaspään kompassiruusun "kehälle". Merkkejä näyttäisi olevan jotakuinkin sopiva määrä. Tai ehkäpä kompassia pitäisi soveltaa muuten...ja liittyykö se mihinkään mitenkään että tuo paperilappu on nimenomaan tuollainen siivu, jonka voisi näppärästi taittaa vaikka ympyräksi....ja voisiko tämä "palauttaa jäljille" (jälleen kompassiruusuun liittyen) mitenkään olla avain.

 

[* viitteet: transposition cipher, classical cryptography, Kryptos compass, Compass Cipher]

 

Alla vielä kirjainten tilastollinen keskimääräinen esiintyminen. Liitän nämä siksi, että erityisesti "ä" on tuossa koodissa epänormaalin yleinen - jos oletetaan sen olevan "valmiita" suomalaisia merkkejä. Sinne voisi siis sisältyä joku tuntemamme ää-pitoinen sana joka voisi auttaa ratkaisussa tai sitten ratkaisuun ei riitä pelkkä transpositio vaan merkkejä tulee korvata jollain muulla.

 

a 11.62%  i 10.71%   t  9.88%   n  8.67%   e  8.21%    s  7.86%
l  5.76%  o  5.31%   k  5.27%   u  5.00%   ä  4.81%    m  3.51%  
v  2.45%  r  2.16%   j  1.93%   h  1.82%   y  1.81%    p  1.66%  
d  0.84%  ö  0.47%   g  0.11%   b  0.05%   f  0.05%    c  0.03%   
w  0.01%  å  0.00%   q  0.00%

 

- dad @ teameimi

Edited by TeamEimi
Link to comment

Tuo kirjainjono naputeltuna puhelimeen on :

 

573652239926423322764587647275773648232672225625

 

sitä kannattaa ehkä 'pätkiä' (tai sitten ei :ph34r: )

 

Jalanjäljet kompassikuvassa ("olen palaava jäljilleni"): jos tähti on pohjoinen, jäljet ovat n. 190° kohdalla, eikös? :rolleyes:

 

Ja liittyykö kello mitenkään kompassiruutuun? :laughing:

 

Ja pitäisiköhän minun mennä nukkumaan (huomautus jostain takavasemmalta :rolleyes: )

 

edit: (mää vielä tämän laitan :ph34r: )

 

Olisi varmaan syytä käydä seisomassa noissa jalanjäljissä ja katsoa mitä näkyy! (kuva olis kiva yllätys).

Edited by Maxxy
Link to comment
Tuo kirjainjono naputeltuna puhelimeen on :

573652239926423322764587647275773648232672225625

Niinhän se on juu. Kokeilkaa joku miettiä noiden numeroiden korvaamista jollakin sitä vastaavalla kirjaimella, eli alkuperäisten kirjainten mahdollista vaihtamista samasta napista tulevaan toiseen kirjaimeen. Kansankielellä tämä tarkoittaa alkuperäisen koodin kirjoittamista ennakoivaa tekstinsyöttöä käyttäen. Kokeilin itse ainakin alusta loppuun ja lopusta alkuun, mutta huonolla menestyksellä. Eri sanakirjoja voisi kannattaa myös kokeilla.

 

Tätä systeemiä vastaan puhuu lievästi se, että alkuperäisessä koodissa ei ole lainkaan kovin harvinaisia merkkejä, mutta tämäkin voi tietenkin olla hämäystä.

Edited by Liimes
Link to comment

Tajusinpa juuri, että on aivan selvää että ratkaisu on nimenomaan tuossa kompassiruusussa. Luin tuon päiväkirjan sivun uudelleen. Ei liene sattumaa mitä ilmaisua Tutkija käytti tuon koodin postatessaan.

 

Päiväkirjassa:

"..kunnes lupasin mennä katsomaan sitä joku päivä. Se kuulemma 'palauttaa jäljille' jos on joskus hukassa"

 

Tutkijan ilmaisu

 

"...nyt olen aivan hukassa".

 

- lienee turvallista unohtaa muut teoriat ja panostaa tuohon kompassiin (Tutkija lienee onnistunut hyvin asettumaan päiväkirjan kirjoittajan rooliin :lol:. Jonkun voisi todellakin olla syytä mennä seisomaan ruusun jalanjälkiin ja katsoa ympärilleen, löytyisikö avain koodiin jostain sieltä läheltä.

 

EDIT: katsokaapa sitä kompassiruusua, threadissa divinen postaama kuva ylempana, lieneeköhän se sattumaa, että isompia "nuolia" (jos ei lasketa tähteä) on 15 kpl - 15 numeroa kun tarvitaan koordinaattien ilmoittamiseen. Nyt seuraavaksi koitan sijoittaa tekstin tuohon päälle (alkamaan tähdestä, ensimmäinen merkitsevä numero/kirjain ensimmäinen ison nuolen kohdalla, jne) - ja katson mitä siitä seuraa

 

EDIT 2: tovi myöhemmin.......vesiperä...

 

EDIT 3: antaa olla taas pari päivää (askartelin tuohon tueksi vielä kiekon, johon koodi rintattuna, sekä tarvaspään kompassiruusun avaimeksi, jonka päälle kiekon voi asettaa nuppineulalla ja pyörittää. Vanhakin nuortuu. )

 

Ratkaisu lienee ehkä sittenkin jokin muu hyyvin paljon yksinkertaisempi. Älkää antako tämän sekoilun sotkea itseänne. :D

 

- dad @ teameimi.

Edited by TeamEimi
Link to comment

Yksi rikka soppaan lisää, vaihtoehto ö) entä jos koodista pitää poistaa jonkin tunnetun lauseen merkit. Ainakaan olla oleva ei osunut...mutta kun pääsee lähietäisyydelle, niin haulikkokin tappaa - niin sanoakseni :))

 

poistetaan koodista  poistettavan merkkijonon merkit esiintymisjärjestyksessä...

lremjäaeyyäniadeääsmhltpnisärlpsenhuadänräaakmal

Minä palaan jalanjäljilleni

minä:
lrejaeyyäadeääsmhltpnisärlpsenhuadänräaakmal

palaan:
rejeyyädeääsmhltisärlpsenhudänräaakmal

jalan:
reeyyädeääsmhtisärlpsehudänräkmal

 

- dad @ teameimi

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Followers 0
×
×
  • Create New...