Jump to content

Fin: Da Vinci –koodi Ja Gps


PekkaR

Recommended Posts

Aloin lukea Dan Brownin kirjaa Da Vinci –koodi. Sehän on bestselleriksi noussut jännitysromaani, jota kriitikot ovat moittineet mm. asiavirheistä.

 

En nyt arvostele kirjaa, kun se on vielä kesken, mutta ainakin siinä on ymmärretty satelliittipaikannus täysin väärin. Viihde on viihdettä, mutta uskottavuutta vähentää kun jotain olemassaolevaa asiaa kuvataan virheellisesti. Kirjailija olisi voinut keksiä vaikka uuden järjestelmän: HPS - Human Positioning System.

 

Poliisi epäilee sankaria murhasta ja on siksi sujauttanut hänen taskuunsa "paikannusmerkin". Jäljitettävän henkilön sijainti näkyy sitten punaisena pisteenä kannettavan tietokoneen ruudulla kartan tai pohjapiirroksen päällä.

"Paikannusmerkki GPS:ää varten", sanoi Sophie. "Se ilmoittaa jatkuvasti sijaintinsa GPS-satelliitille, jonka antamia tietoja DCPJ (poliisiyksikkö) voi seurata. Käytämme tuollaisia kun haluamme tietää, missä joku tietty henkilö on. Se ilmoittaa sijainnin alle metrin tarkkuudella ja toimii kaikkialla maailmassa. Olette joutunut elektroniseen talutusnuoraan."

Nokkela Sophie harhauttaa sitten poliisia painamalla paikannusmerkin saippuaan ja heittämällä sen ikkunasta rekan lavalle.

Link to post

Kyllähän noita GPS-ahdistelijoita on ihan tosielämässäkin. Kirjailija vetää homman vähän scifimmäksi, kun tämä näppärä paikannusmerkki on ilmeisen pieni ja kertoo sijainnin (ilmeisesti?) rakennuksien sisältäkin, mutta poliisilla taitaa oikeastikin olla käytössään vähän järeämmät ja hienostuneemmat laitteet verrattuna meikäläisen eTrexiin ja vanhaan nokialaiseen.

Link to post

En usko että tuossa kirjassa on tuolta osin aivan hirveästi oiottu totuudesta. Kenen tahansa saatavilla on esim. Alltigo LT100 Location Tag. Tuo on kokoa 64 x 48 x20 mm, 50 gr. Lähettää paikkatiedot GSM-verkon yli, ja käyttää AAGPS sydeemiä, joka mahdollistaa kohtuullisen paikannuksen sisälläkin.

 

Kun tiedossa on että maailma on nykyään pullollaan pieniä single chip GSM/GPRS toteutuksia ja kaikki, ml. GPS modulit ovat pienenemään päin, niin en olisi lainkaan yllättänyt jos ammatti/armeija/poliisi käyttöön olisi jo nyt saatavilla sellaisen litteän tikkuaskin kokoisia paikannustageja. Jos kapineessa vielä on älyä paikata GPS:n heikkouksia esim. GSM (cellid) paikannuksella, niin saatetaan hyvänä päivänä päästä jo hyvinkin lähellä ton Da Vinci koodin markkinointilausetta, tosin metrin tarkkuutta en purematta niele. :(

 

EDIT: ks. myös: High Precision Indoor and Outdoor Positioning using LocataNet (isohko PDF)...summarum joskus tulevaisuudessa sama GPS chippi voi tukea sekä perinteistä GPS-paikannusta ja yhtä monista nyt kilpailevista indoor-paikannussydeemeistä.

 

- dad @ teameimi

Edited by TeamEimi
Link to post
Olipas siinä monta hyvää linkkiä, liittyykö ehkä työhön ?

 

...liittyy työhön riittävän etäisesti, että uskalsin suuni aukaista. En ole siis millään tavalla alan asiantuntija (jos ei se nyt päälle paistanut).

 

(Tuo onkin muuten näillä kaikenlaisilla julkisilla keskustelupalstoilla ongelma, että asiantuntijat eivät voi kirjoittaa mitään pelkäämättä että rikkoisivat samalla jollekin, joskus jossain allekirjoittamaansa salassapitosopimusta) :P

 

- dad @ teameimi

Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...