Jump to content

Miten Löydän Pisteen Suunnan Ja Etäisyyden Mukaan?


Mesu
Followers 0

Recommended Posts

Joitakin kätköjä etsittäessä on kuljettava tietty matka tiettyyn suuntaan. Minulla on Garmin Etrex, ja siinähän on tällainen suuntaa-toiminto, mutta ongelmana on, että etäisyys voidaan antaa vain sadan metrin tarkkuudella.

 

Jos minun on pitänyt kulkea vaikkapa 2 730 m suuntaan 90°, olen käyttänyt seuraavaa keinoa: Tallennan ensin yhden pisteen, joka on 2 700 m:n päässä annetussa suunnassa, ja sitten toisen pisteen, joka on 2 800 m:n päässä annetussa suunnassa. Sen jälkeen lasken päässä näiden pisteiden koordinaateista pisteen, joka on 30 m:n päässä ensimmäisestä ja 70 m:n päässä toisesta pisteestä. Lopputulos on riittävän tarkka.

 

Onko kellään jotain parempaa keinoa, miten tämän saa Garmin Etrexillä ratkaistuksi? Entä ovatko muut GPS-laitteet tässä asiassa jotenkin näppärämpiä?

Edited by Mesu
Link to comment
Ratkaisu tähän pulmaan on ohjelma, joka laskee lopulliset koordinaatit.

Ongelma vain meillä, joilla ei ole mobiilia nettiä metsässä mukana, on se että ohjelmaa käyttääkseen on palattava kotiin käyttämään sitä. Mesun jipolla voi yrittää löytää kätkön vielä samalla reissulla.

 

Tämä siis niissä tilanteissa, kun suunta ja etäisyys annetaan vasta maastossa, eikä jo valmiiksi kätkösivulla.

Link to comment

Jos gepsi näyttää etäisyyden reittipisteeseen metrin tai edes kymmenen tarkkuudella, voit käyttää sitä "nurinkurisesti".

 

Merkkaa lähtöpaikka reittipisteeksi. Kulje poispäin siten, että suunta pisteelle on tavoitesuunta +180° (tai –180°), esimerkkitapauksessa siis 270°. Kun etäisyys reittipisteeseen on 2.73 km ja piste on suunnassa 270°, olet määränpäässä.

Link to comment

Legendissä seuraavasti:

 

Avaa alkupiste näytölle, valikosta project waypoint. syötä suunta ja matka, nimeä piste, paina OK. Tuohon saa matkan 10 metrin ja suunnan asteen tarkkuudella.

 

Jos koitat käänteistä tapaa eli liikut siten, että suunnaksi tulee suunta +/-180 astetta, saat pitkillä matkoilla enemmän numeroita etäisyyteen (10 m tarkkuus), kun valitset waypoints->by name ja viet kohdistimen listassa haluamasi nimen kohdalle mutta et valitse sitä.

Link to comment

Tuon kyseisen ohjelman käyttö ei edellytä nettiyhteyttä. Sen voi kopioida ainakin kannettavaan koneeseen. Käsittääkseni myöskin kämmenkoneet hallitsevat Javascriptin. Tietysti kätköjen kuvauksissa olisi hyvä olla maininta tarvittavista välineistä, tai siitä, että lopullisten koordinaattien määrittäminen vaatii muutakin kuin päässälaskua.

Link to comment
Tuon kyseisen ohjelman käyttö ei edellytä nettiyhteyttä. Sen voi kopioida ainakin kannettavaan koneeseen. Käsittääkseni myöskin kämmenkoneet hallitsevat Javascriptin. Tietysti kätköjen kuvauksissa olisi hyvä olla maininta tarvittavista välineistä, tai siitä, että lopullisten koordinaattien määrittäminen vaatii muutakin kuin päässälaskua.

Ok, hyvä tietää. Tosin se ei edelleenkään meikäläistä auta, kun ainoat elektroniikat mukana ovat se tavallinen ja yksinkertainen nuoli ja etäisyys perusgepsi ja vanha Nokian kännykkä, jossa on softa yksinkertaisia laskutoimituksia varten. Olen samaa mieltä, että kuvauksessa tulisi mainita siitä, jos mukaan tarvitaan jotain hienostuneempaa laitteistoa.

Edited by Divine
Link to comment
Eiköhän kynä ja paperi riitä jos on riittävästi päätä? :( Eli "hienostunutta" laitteistoa tarvii vain matemaattisesti vajavaiset henkilöt kuten minä :(

Jos välimatka on lyhyt, niin kyllä tämä laskemallakin onnistuu – ehkä ei ihan kynällä ja paperilla mutta funktiolaskimella kuitenkin. Olen sitäkin käyttänyt joskus maastossa. GPS:stä voi lukea tasokoordinaatit (esim. UTM tai YKJ) ja laskea suunnan ja etäisyyden mukaan uuden pisteen trigonometrian peruskaavoilla. Tosin täytyy tehdä napakorjaus, koska projektion pohjoinen ei ole todellinen pohjoinen. Napakorjauksen eli mediaanikonvergenssin kaavaa on vähän vaikea muistaa maastossa ulkoa, mutta olen approksimoinut, että Maa olisi pallo, jolloin korjaus on (L0 - L) cos F, missä L0 on projektion keskimeridiaani (27° sekä UTM-projektiossa tällä alueella että YKJ-projektiossa aina), L on longitudi ja F on latitudi. Tämä toimii, jos etäisyys on pieni, mutta muuten projektiovirhe on liian suuri, että tällä tavalla voisi löytää kätkön.

 

Sitten jos sattuu olemaan PC ja/tai Internet-yhteys, asia onkin tietysti paljon helpompi. Kysymykselläni hain lähinnä helpointa tapaa ratkaista ongelma pelkällä GPS-laitteella maastossa saman tien. Siinä tapauksessa siis aikaisemmassa viestissäni kertomani ratkaisu on tietääkseni helpoin.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Followers 0
×
×
  • Create New...