Jump to content

Fin: Kätkön Koko Näkyy Luetteloissa


PekkaR

Recommended Posts

Kätkökoot:

 

micro.gif = Mikro (Micro)

small.gif = Pieni (Small) - tulossa

regular.gif = Vakio (Regular)

large.gif = Suuri (Large)

other.gif = Muu (Other)

virtual.gif = Lume (Virtual)

not_chosen.gif = Ei valittu (Not Chosen)

 

Vakio- ja mikrokätkön väliin on siis tulossa uusi koko, joka on saamassa nimekseen small eli pieni. Kätkön koosta on ollut luonnollisesti keskustelua, ja itse olen lobannut sen puolesta, että otettaisiin tilavuusmitat käyttöön kokomäärittelyissä. Ne kun ovat vähemmän ongelmallisia kuin nämä Rubbermaid containerit ja Altoid tinit.

Link to comment

Mietin vähän niitä rasioiden kokoluokkia. Päämajasta tulee varmaan ohjeet aikanaan, mutta kai sitä passaa vähän fundeerata täälläkin.

 

Tilavuusmitat tuntuvat selkeämmiltä kuin joidenkin tuotteiden mukaan määritellyt koot. Tilavuusrajat on syytä määritellä sekä metrisinä että jenkkimittoina.

 

Luonnos geokätköjen kokodirektiiviksi

 

Mikro (Micro) < 2,5 dl / < 1 cup / < 8 fluid ounces (US)

Pieni (Small) 2,5 dl - 1 litra / 1 - 4 cups / 8 - 16 fluid ounces (US)

Vakio (Regular) 1 - 4 litraa / 4 cups - 1 gallon liquid (US)

Suuri (Large) > 4 litraa / > 1 gallon liquid (US)

Link to comment
Näköjään kätköluetteloihin on tullut uusi laatikkosymboli, joka kertoo kätkörasian koon.

Kun hiiren kursorin vie kohdalle, näkyy lootan koko myös tekstinä.

Hover-teksti (teksti, kun kursorin vie kohdalle) toimii tässä vaiheessa ainoastaan Explorerissa, koska tuo ominaisuus hyödyntää IE:ssä olevaa virhettä. :rolleyes:

Myös oikein toimivien selainten käyttäjille tuo tulee, kunhan joku gc.comissa ehtii tuon korjata.

Link to comment

Uutta on tullut myös omalle kätkösivulle...Alasivu joka näyttää lähimmät kätköt kotipaikasta....suuntanuolet ja etäisyys-kuvakkeet.

Jollain on hurmos päällä GC:llä....

Tekisi vielä uusien kätköjen raportointisivulle alasvetovalikot ,joilta voisi suoraan napsia kuvakkeita kuvaamaan kätkön piirteitä...talvikätkö...yms...

Edited by Korian Cacher
Link to comment
tuo ominaisuus hyödyntää IE:ssä olevaa virhettä.  :wacko:

Myös oikein toimivien selainten käyttäjille tuo tulee, kunhan joku gc.comissa ehtii tuon korjata.

Tuosta voinemme tulkita, että VesaK:lla on ns. oikein toimiva selain.

 

"...and the [G]ates of [Microsoft] shall not prevail against it." (Matt. 16:18.)

 

"Behold, if the Lord would make [W]indows in heaven, might this thing be?" (2. Kun. 7:2.)

Edited by Mesu
Link to comment

No niin, kokoluokka small on nyt valittavissa kätkön kooksi, mikä merkitsee sitä, että Suomessakin lojuu varmasti kymmeniä, ellei satoja väärin kokoluokiteltuja kätkölaatikoita. Nyt voisi jokainen kätköjä piilottanut pitää pienet talkoot, ja tarkistaa omien kätköjensä kokoluokituksen, ja editoida sitä tarpeen mukaan. Smallin määritelmä ei ole ehdotuksista huolimatta saanut tilavuusmittoja, mutta sillä tarkoitetaan mikrokätköä (esim. filmirullapurkkia) isompaa rasiaa, johon mahtuu lokikirjan lisäksi pieniä vaihtoesineitä. Mielestäni PekkaR:n luonnos kokomääritelmäksi paria postausta ylempänä on hyvä ohjenuora, jos epäröi oman kätkönsä kokoa.

 

Omien kätköjen koon tarkistaminen ja korjaaminen ei vie kauan, ja se on syytä tehdä jo senkin takia, että moni esim. karsii mikrokätköt jo heti kättelyssä etsittävien listalta, joten hieman isompirasiaisen kätkön kokoluokan muuttaminen pieneksi tuo kätkölle ehkä muutaman potentiaalisen etsijän lisää.

 

-------------------------------------------------

 

The cache size small is available now, which means there are thousands of cache boxes worldwide mislabeled. Everyone should take couple of minutes to check their own caches and edit the size if needed. That'll make things simpler for the searchers. :(

Edited by Divine
Link to comment

Irkkikeskusteluissa tuli esille muutama näkökohta kokoluokitukseen. Sinänsä mitään tarkkoja tilavuusrajoja on älytöntä vetää, mutta tässä muutamia mielipiteitä:

 

Mikron ylärajan vetäminen aina 2½ desilitraan asti on liian keinotekoista. Parempi ero mikron ja smallin välillä voisi olla esimerkiksi TB-lätkän mahtuminen purkkiin. Tässäkin on tietysti koko joukko rajatapauksia. Tietysti filmipurkki ja sitä pienemmät ovat aina mikroja, mutta jo esim. vauvanruokapurkki, johon pienet TB:t mahtuvat, voisi hyvinkin olla small.

 

Smallin ja regularin rajan vetäminen litraan ei myöskään tuntuisi palvelevan kotimaista kätkökantaa. Arvioin että löytämistäni purkeista noin 75 % olisi tämän jaottelun mukaan smalleja tai mikroja. Tyypillisimmät purkit tuntuvat Suomessa (pääkaupunkiseudulla) olevan puolen litran kokoluokkaa, joten jos keinotekoinen tilavuusraja halutaan vetää, olisi puoli litraa parempi raja.

 

Largeja on joka tapauksessa maassamme niin vähän, että sen kokorajoilla ei ole juurikaan merkitystä. Tätä luokitusta voisi kyllä käyttää reippaammin. Neljä litraa voisi olla hyvä ihan hyvä raja, vaikka Ameriikassa kaikki onkin suurempaa ja nelilitraiset ovat auttamatta regulaareja.

Link to comment

Kuten vaikeus- ja maastotähditys, on kätkön kokokin vain suuntaa-antava attribuutti, joka tulee näkyviin kätkösivulle. Mikä toiselle on vaikeaa tai suurta, voi toiselle olla helppoa tai keskikokoista. Kuten Harjus sanoi, ei se niin millintarkkaa ole. Siitä huolimatta on hyvä, jos tilavuusrajat on kerran määritelty tarkasti johonkin. Silloin on olemassa yksiselitteinen lista, josta asian voi halutessaan tarkistaa. Jos määritelmä antaa kätkörasian kooksi small, ja itse on sitä mieltä, että se on ennemminkin regular, voi asiasta mainita aina kirjallisessa muodossa kätkökuvauksessa. Erilaiset tähditykset ja jaottelut kun yleensä ovat varsin riittämättömiä antamaan kovin tarkkaa kuvaa todellisuudesta.

 

Vaikka pääkaupunkiseudun kätköistä 99% olisi puolen litran rasioita, ovat ne mielestäni pieniä. Kyseessä on puolet maitopurkista. Tai iso pussillinen karkkia. 10x10x5 cm. Aika pieni. Olen käyttänyt 1,2 litran Curver/Rubbermaid -rasiaa kätköboksina, eikä sekään vielä isolta tunnu, mutta helpostihan tuo regulaariksi menee.

 

Tuo mikron ja pienen eron määritteleminen TB-lätkällä on tietysti ihan pätevän tuntuinen kikka. Minunkin mielestäni joku kahden desilitran rasia (vrt. esim kermapurkki) tuntuu pikemminkin pieneltä kuin mikrolta. Mutta kyllä kai tuonkin voi vielä määritellä tilavuusmitalla tarkemmin. Ei niitä ole mihinkään vielä lukkoon lyöty, jos koskaan edes lyödään.

 

Rajatapauksia on aina. Ei niistä kannata tehdä ongelmaa. Aina voi halutessaan tarkentaa määritelmiä kätkökuvauksessa. Niin on tehty tähänkin asti. Se, että valtaosa jonkun tietyn alueen kätköistä 'muuttuisikin' tämän muutoksen myötä regulaareista pieniksi, ei muuta itse niitä kätköjä miksikään. Ne ovat aivan samanlaisia kuin tähänkin asti.

Link to comment
Luonnos geokätköjen kokodirektiiviksi

 

Mikro (Micro) < 2,5 dl / < 1 cup / < 8 fluid ounces (US)

Pieni (Small) 2,5 dl - 1 litra / 1 - 4 cups / 8 - 16 fluid ounces (US)

Vakio (Regular) 1 - 4 litraa / 4 cups - 1 gallon liquid (US)

Suuri (Large) > 4 litraa / > 1 gallon liquid (US)

Jos nyt vähän selostan, miten noihin rajoihin ehdotuksessa päädyin. Pyrkimyksenä oli löytää selkeät, tilavuudeltaan aika lähellä toisiaan olevat rajat sekä litramitoissa että jenkkiyksiköissä. En muista mistä aloitin, ehkä keskeltä vakiokoosta. Osittain vaikutti sitten sekin, että 4 tuntui mukavalta raja-arvojen kertoimelta: 0,25 / 1 / 4 litraa. Näkökulma oli kieltämättä painottunut tähän kehäkolmosen takaiseen käytäntöön. Jenkkilässä haitari on vielä isompi kun vasta viiden gallonan saavi on suuri kätkö.

Link to comment
Luonnos geokätköjen kokodirektiiviksi

 

Mikro (Micro) < 2,5 dl / < 1 cup / < 8 fluid ounces (US)

Pieni (Small) 2,5 dl - 1 litra / 1 - 4 cups / 8 - 16 fluid ounces (US)

Vakio (Regular) 1 - 4 litraa / 4 cups - 1 gallon liquid (US)

Suuri (Large) > 4 litraa / > 1 gallon liquid (US)

 

Mielestäni PekkaR:n ehdotus kokoluokituksille yläpuolella on varsin hyvä.

Itse huomasin, että muutama kätköni painottui tuohon Small-kokoon päin.

Oli hyvä että small-kokokin tuli,koska juuri olen miettinyt että miten määrittää kätkön koko , joka ei ole filmipurkin kokoinen mutta ei myöskää kauhean suuri että olisi regular.

Hyvä että tähänkin on tullut ratkaisu.

:(

Link to comment

Liimeksen kanssa melko samoilla linjoilla. Jos lähes kaikki menevät kokoluokkaan small, niin luokituksesta ei ole niin paljon hyötyä kuin voisi olla. Uuden kokoluokituksen käyttöönotto on toki hyvä asia, sillä itse suosimme juuri tuollaisia n. 2 dl purkkeja niiden helpon piilotettavuuden takia. Toki ymmärrän PekkaR:n logiikan.

 

Kirsi

Edited by Jeo & Kirsi
Link to comment

En tietenkään voi mennä puhumaan valtaosasta Suomen kätköjä, mutta pikaisella vilkaisulla omista 21 kätköstäni 19% on mikroja, 14% pieniä ja loput 67% vakioita. En nyt ole aivan satavarma, ovatko kaikki vakiokätköni yli litraisia, mutta litra on kyllä niin vähäinen määrä, että hyvin todennäköisesti ovat.

 

Joskus näkee kätkörasiana esim. tätä Orthexin rasiaa. Kyseessä on juuri tällainen rajatapaus: tilavuutta löytyy hulppeat 0,9 l. Mielestäni tuon rasian voi oman makunsa ja harkintansa mukaan aivan hyvin määritellä vakioksi, vaikka pienihän sekin on. Ei se niin millintarkkaa ole.

147.jpg

 

Toinen yleinen rasia on Curver/Rubbermaidin pieni tiiviö, jonka (ilmeisesti ulko)mitat ovat 150*100*65 mm (vajaa litra), eli sisätilat ovat pienemmät. Tämän luokittelisin muitta mutkitta pieneksi.

07370L.gif

 

Kuitenkin moni kätkörasia on kevyesti tätä suurempi. Ei siihen litraan (-> vakiokätköön) kovin isoa purnukkaa tarvita.

Link to comment

Saattaa olla fiksua GC:n hemmoilta jättää kätkötyyppien eksaktit tilavuusrajat ilmoittamatta kun käytännöt vaihtelevat eri maissa ja jopa eri seuduilla.

 

Piilottamistani kätköistä on em. kokoluokituksella mikroja n. 24%, pieniä n. 12% ja vakioita n. 64%. Huonomuistisuus vaivaa, ehkä pieniä on jokunen enemmänkin ja vakioita vastaavasti vähemmän. Jakautuma on siis aika lailla sama kuin Divinella.

 

Bugin lätkä mahtuu noin puolen desilitran rasiaan. Filmipurkin tilavuus on n. 35 ml.

 

Kokoluokitus on kuitenkin vain kokoluokitus, ei kätköjen laadun mittari. Mieltymyksiä on monia - joku tykkää isoista, joku mikroista. Uusi kokoluokka helpottaa mieleisten kätköjen valitsemista.

Link to comment

Tässä postauksessa CoyoteRed selittää aika järkeenkäyvästi, miksi pelkillä tilavuusmitoilla ei kuitenkaan välttämättä päästä parhaaseen lopputulokseen. Tilavuus olisi järkevämpi määritellä tutuilla esineillä tyyliin (vapaa suomennos):

 

Mikro (Micro) - kätköön mahtuu lokiliuska ja enimmillään muutama marmorikuula

Pieni (Small) - kätköön mahtuu pieni lokikirja ja enimmillään muutama golfpallo

Vakio (Regular) - kätköön mahtuu iso lokikirja ja enimmillään muutama tennispallo

Suuri (Large) - kätköön mahtuu jalkapallo tai jotain vielä isompaa

 

Ei tuokaan aivan yksiselitteinen ole (vrt. muutama ja pieni/iso lokikirja), mutta ehkä hyvinkin kuvaavampi kuin pelkkien tilavuusmittojen käyttäminen.

Link to comment
kätköön mahtuu jalkapallo tai jotain vielä isompaa

 

Amerikkalainen vai eurooppalainen? :P

 

Tässä on suuri riski väärinkäsityksiin. Amerikkalainen sianrakko mahtuu puikulaisen muotonsa puolesta kapeampaan astiaan kuin oikeasti pallomainen varsinaisen jalkapallon peliväline. :P

Link to comment
kätköön mahtuu jalkapallo tai jotain vielä isompaa

Amerikkalainen vai eurooppalainen? :P

 

Tässä on suuri riski väärinkäsityksiin. Amerikkalainen sianrakko mahtuu puikulaisen muotonsa puolesta kapeampaan astiaan kuin oikeasti pallomainen varsinaisen jalkapallon peliväline. :D

Eurooppalainen. En tarkentanut erikseen, kun siellä linkin takanahan se lukee. :P

Link to comment
kätköön mahtuu jalkapallo tai jotain vielä isompaa

Amerikkalainen vai eurooppalainen? :P

 

Tässä on suuri riski väärinkäsityksiin. Amerikkalainen sianrakko mahtuu puikulaisen muotonsa puolesta kapeampaan astiaan kuin oikeasti pallomainen varsinaisen jalkapallon peliväline. :D

Eurooppalainen. En tarkentanut erikseen, kun siellä linkin takanahan se lukee. :P

Darn, saivartelu osui omaan alaraajaan. Luin kyllä alkuperäisen viestin, mutta en muistanut että siellä luki "soccer ball". :D

 

Koripallosta puhuminen olisi varmasti jättänyt koko saivartelumahdollisuuden syntymättä, mutta tuo pitkien mustien miesten peliväline taitaa olla hieman jalitsoa isompi, eller hur?

 

Jos nyt mennään pallopeleistä takaisin kielipeleihin, niin yleismaailmallisesti varmaankin olisi parasta puhua jalkapallosta, football, koska sehän se on se peli joka on kautta maailman tunnettu ja pelivälinen koko hahmottuu sylilapsellekin missä päin maailmaa tahansa toisin kuin Soccer, joka on kai vain amerikkalaisten käyttämä nimitys tästä nurmikenttien shakista erotukseksi heidän sekavan näköisestä nurmipainistaan. Ja nyt lopetan ennen kuin off-topic-indeksi kasvaa kestämättömäksi

Link to comment
Koripallosta puhuminen olisi varmasti jättänyt koko saivartelumahdollisuuden syntymättä, mutta tuo pitkien mustien miesten peliväline taitaa olla hieman jalitsoa isompi, eller hur?

Koripallo olisi tosiaan saivartelun ehkäisijänä ehkä parempi 'tilavuusmitta' (ainakin täyteen pumpattuna :D). Vähän samoista syistä 'suomensin' soft ballin tennispalloksi, kun mielestäni jälkimmäinen on edellistä yleismaailmallisempi, varsin helposti tunnistettava esine. Ja tennis on varmaan kaikilla kielillä tennis. :P

 

Sillä että, että koripallo on futista vähän isompi, tai pehmopallo erikokoinen tennispalloon verrattuna jne. ei pitäisi olla suurempaa merkitystä geokätkörasiain kokoluokituksissa. Jos lootaan mahtuu juuri ja juuri jalkapallo, muttei ihan korista, niin siitä vain luokittelemaan se suureksi/largeksi. Tuskin kukaan löytäjä siitä tulee reklamoimaan. :D (Tuskin kukaan piilottajakaan tulee mittaamaan rasioitaan ensin jalka- ja sitten koripallolla... :P )

Link to comment

Niin, aivan, tosiaan, kysehän oli kätkörasioiden kokoluokituksista. Jep.

 

Sivuaiheilen vielä sen verran, että kerron millainen kätköilijäpoliisi mieleeni piirtyi:

 

Metsään pälyillen hiippailee hapahko ilme naamallaan epämääräisen ikäinen, ei nuori mutta ei vanhakaan, sanoisinpa jopa keski-ikäisenä syntynyt mieshenkilö laadukkaassa ulkoiluasussa iso reppu selässään. Hän etsii ja löytääkin kätkön, samalla tehden muistiinpanoja reitistä voidakseen tarvittaessa tai vaikkei tarvitsikaan esittää korjauksia kätkön terrain-luokitukseen, koska ainahan voi olla puolikkaan tähden verran eri mieltä piilottajan kanssa. Otettuaan kätkörasian esiin hän kaivaa repustaan, joka on hankittu kaupungin maineikkaimmasta ulkoilutarvikeliikkeestä, kunhan on ensin luettu kaikkien pohjoismaisten erälehtien repputestit kuuden viime vuoden ajalta, virallisten, kansainvälisten sääntöjen mukaiset muutamat golfpallot, tennispallot ja sääntöjen määräämään ilmanpaineeseen pumpatun jalkapallon. "Muutaman" määritelmä on totta kai tarkistettu kielitoimistosta. Sitten hän kokeilee mahtuuko regulariksi kätkökuvauksessa mainittuun rasiaan tosiaan muutama tennispallo vai pitääkö siirtyä golfpalloihin. Jos ei sovi, hänen huulillaan vilahtaa hymyntapainen, tästähän pääsee kirjoittamaan kitkerän huomautuksen lokiin!

 

Huomautus lukijalle:Tässä haettiin ironiaa ja sarkasmia, vaikeita lajeja molemmat, mutta harjoittelematta ei voi kehittyä, eikä tekstin henkilökuvausta ollut osoitettu kehenkään, elävään tai kuolleeseen kätköilijään.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...