Jump to content

Fin: Valvontaa?


Mesu
Followers 0

Recommended Posts

Tässä samansuuntaisia mielipiteitä vielä aloittelijoiden foorumista.

Huolestuttavinta tässä on linkissäsi viitatussa kohdassa lause: "There is no 'Rule' for this yet" ja siinä erityisesti sana "yet". Mikähän kumma meitä geokätkijöitä (tai ainakin joitakuita meistä) oikein vaivaa, kun haluamme, että joka asia on tarkasti säädelty?

 

Kuulen aina silloin tällöin entisiltä geokätkijöiltä, että he lopettivat tämän harrastuksen, kun keksittiin jokin uusi sääntö, joka esti heitä tekemästä sellaisia kätköjä kuin he halusivat, tai kun heidän löytömerkintäänsä ei hyväksyttykään.

 

Miksi hauskasta harrastuksesta täytyy tehdä niin vakavaa? Miksi joku haluaa, että joku anonyymi valvoja määrää, miten me harrastamme geokätkentää? Ja miksi joku haluaa valvoa, miten muut, usein tuntemattomat, ihmiset tätä harrastavat?

 

Minusta sellaiset säännöt riittävät, jotka estävät kätköjen etsijöitä joutumasta vaaroihin tai vaikeuksiin. Ehkä valvonta on myös tarpeen esimerkiksi siinä suhteessa, ettei kenenkään anneta ilmoittaa järjestelmään kätköä, jota ei todellisuudessa vaikkapa ole edes tehty. Eli siis muita kätkijöitä ei saa tietenkään petkuttaa.

 

Lopuksi sanon vielä varmuuden vuoksi, että anonyymilla valvojalla en tarkoita omaa suomalaista valvojaamme, joka ei tätä nykyä edes ole anonyymi, vaan yleisemmin tuntemattomien ihmisten halua keksiä sääntöjä muille harrastajille.

 

Provosoiduitteko? No, ehkä se oli vähän tarkoituskin. :huh:

Edited by Mesu
Link to comment
Miksi hauskasta harrastuksesta täytyy tehdä niin vakavaa? Miksi joku haluaa, että joku anonyymi valvoja määrää, miten me harrastamme geokätkentää? Ja miksi joku haluaa valvoa, miten muut, usein tuntemattomat, ihmiset tätä harrastavat?

 

Minusta sellaiset säännöt riittävät, jotka estävät kätköjen etsijöitä joutumasta vaaroihin tai vaikeuksiin. Ehkä valvonta on myös tarpeen esimerkiksi siinä suhteessa, ettei kenenkään anneta ilmoittaa järjestelmään kätköä, jota ei todellisuudessa vaikkapa ole edes tehty. Eli siis muita kätkijöitä ei saa tietenkään petkuttaa.

Joku anonyymi valvoja? :huh: Missä sellaisia on? Ohjenuorat kätköjen sijoittamiseksi ovat pitkälti muotoutuneet yleisten käytäntöjen mukaan, ja niistä on keskusteltu paljon esim. täällä yleisessä foorumissa jossa niihin voi itse kukin koittaa myös vaikuttaa. Tarpeeksi kun lobbaa, niin kyllä niitä muutoksia saa aikaan. Tämä on loppujen lopuksi aika demokraattinen harrastus. Ja toki ohjeisiin vaikuttavat lainsäädännöt yms. asetukset. Hienosäätö on sitten tehty käsittääkseni kätköjen hyväksyjien toimesta, joilla lienee kaikkein paras tuntuma siihen minkälaisia kätköjä ihmiset yrittävät tehdä. (No siinä porukassa on tietysti anonyymejä, mutta en kutsuisi ketään hyväksyjää valvojaksi.) Ja uskokaa pois, jos näitä ohjeita ei olisi, niin tämä harrastus olisi saanut jo todella huonon maineen - niin uskomattomia kätköyrityksiä ihmismieli saa aikaan!

Link to comment
Mikähän kumma meitä geokätkijöitä (tai ainakin joitakuita meistä) oikein vaivaa, kun haluamme, että joka asia on tarkasti säädelty?

En nyt ota tuon em. säikeen lainaukseen kantaa, kun en tiedä miksi ko. henkilö niin sanoi. (Luulen henkilön tietäen, että kyseessä oli pottuilu tälle samalle asialle). Ehkä tämä ilmiö on sitä, että harrastus on saanut jo niin suuret mittasuhteet, että erilaisille (en sanoisi jokaisille) asioille on oltava jo jotkut yhteiset suositukset. Ns. herrasmiessopimukset toimivat hyvin aina siihen asti, kun porukkaa on vähän, ja (lähes) kaikki tuntevat toisensa, ja asioista keskustellaan vielä pienissä piireissä. Kun tietyn pisteen yli kasvetaan, alkaa joukosta (no pun intended :huh:) erottua jos jonkinnäköisiä individuaaleja, jotka koettelevat rajoja eri suuntiin. Jossain vaiheessa on homman vetäjän asetettava joitain rajoja toiminnalle, jos haluaa välttyä vaikeuksilta, joita voi syntyä harrastuksen kanssa tekemisiin joutuvilta tahoilta (kuten geokätköilyssä usein maanomistajilta tai viranomaisilta).

 

Myös tuo paljon peräänkuulutettu maalaisjärki on kertakaikkiaan riittämätön käsite turvaamaan jonkinlaista yhteneväisyyttä tuhansien ja taas tuhansien kätköilijöiden keskuudessa. Yhden maalaisjärki on toiselle totaalista järjettömyyttä.

 

Kuulen aina silloin tällöin entisiltä geokätkijöiltä, että he lopettivat tämän harrastuksen, kun keksittiin jokin uusi sääntö, joka esti heitä tekemästä sellaisia kätköjä kuin he halusivat, tai kun heidän löytömerkintäänsä ei hyväksyttykään.

Suurin osa noista sellaisista kätköistä kuin he haluavat liittyy tähän tämän saitin minimietäisyys toiseen kätköön -säännöstä, tai siitä, että kätkö on jollakin tapaa kielletyllä alueella (vaarallinen, yksityinen, julkisrauhan alainen). Kummatkin ovat hyvin perusteltuja suosituksia, ja lisäksi tuo minimietäisyyssääntö on hyvinkin joustava.

 

Tuo löytömerkintäjuttu tuo taas paradoksaalisesti ongelmia nimenomaan selkeiden sääntöjen puuttuessa. Usein englanninkielisellä puolella sanotaan it's his cache and his rules. Eli jos kätkön piilottaja määrää tiettyjä sääntöjä, joiden suorittamisen jälkeen löytäjä saa logata kätkön, (kuten vaikkapa tässä kätkössä) niin silloin tulee näitä väärinkäsityksiä ja erimielisyyksiä, mitä saa logata ja mitä ei. En todellakaan ole omasta mielestäni sääntöfriikki, mutta mielestäni geokätköilyn idea on löytää kätkö, ja jättää sen lokiin käynnistään merkintä. Siinä se. Pelkkä kätköpaikan löytäminen tai kätkön näkeminen ei ole sama asia, ja toisaalta ylimääräiset temppuilut ovat usein hauskaa ekstraa, mutta niiden pitäisi olla vapaaehtoisia. Miten vapaaehtoisuus vähentäisi kenenkään hauskuutta? Päinvastoin, jos jonkun kätkön löytäjän mielestä ei ole hauskaa esim. mennä kylmään suihkuun, niin hänelle on paljon hauskempaa saada silti logata löytämänsä kätkö nettiin.

 

Provosoiduitteko? No, ehkä se oli vähän tarkoituskin. :huh:

No en sentään. :( Johan näitä asioita ollaan käsitelty näissä foorumeissa iät ja ajat. Aina on joku, joka törmää sääntöön tai suositukseen, joka ei miellytä ja vaihtaa ovet paukkuen leiriä tai lopettaa kokonaan. Kumma kyllä, 'kilpaileva' Navicache ei ole koskaan oikein ottanut tulta alleen, vaikka säännöt siellä ovat huomattavasti väljemmät. Oma ennustukseni on, että Navicachen kasvaessa (jos niin koskaan käy) sinnekin alkaa kummasti ilmestyä 'suosituksia' sopivista kätköpaikoista jne.

 

Itselläni ei ole koskaan tullut gc.comin kanssa ongelmia esim. kätköjen piilotuksen kanssa, kun olen noudattanut suosituksia. Ei se ole sattunut. :huh: Joskus kätköarvioija on ehdottanut jonkin sanamuodon muutosta perustellusti. Joskus olen muuttanut sanamuotoa. Joskus toiste taas perustellut, miksi valitsemaani sanamuotoa haluan käyttää, ja tämä perustelu on mennyt läpi. Kaikki on ollut keskusteltavissa ihan rauhallisesti, eikä kukaan ole tuntenut tarvetta lopettaa koko touhua. En todellakaan ole yhtä mieltä kaikkien gc.com-suositusten kanssa. Esim. linkkuveitsen ei pitäisi olla kielletty kätköesine, joskaan ei niitä nyt leikkipuistossa oleviin kätköihin minkään maalaisjärjen mukaan pitäisi laittaa. Mutta näistä säännöistä voi aina keskustella esim. täällä foorumissa. Joihinkin on tyytyminen, mutta jotkut taas muuttuvat joskus.

 

Ei sitäkään kannata ottaa niin vakavasti, että hauska harrastus yritetään vakavasti pitää hauskana mahdollisimman monelle ja pitkään.

Link to comment

Hieman kaoottisena ihmisenä, astun usein monien varpaille välittämättä säännöistä. Oma maalaisjärkeni on huomattavan joustava kun on kyse itsestäni. Siksi muun muassa Stargher V on tällä hetkellä arkistoitu. Espoon kaupungilta ei ole vielä tullut lupaa kätkön laittamiseen kyseiseen paikkaan, eikä tosin vastauksia viesteihinikään...

 

Olen jo tehnyt sivut kätköille, joille sääntöjä ei olisi, mutta en julkaise niitä ennen kuin olen ensimmäisen rajoja (ja mahdollisesti lakejakin) rikkovan tehnyt. Kiitos Divine idesta :huh: . Viralliset organisaatiot eivät tietenkään voi ylläpitää kätköjä, jotka saattaisivat saattaa heidät edes vastuuseen.

 

Jos GWB:n luvatussa maassa kissojen kuivaaminen mikroaaltouunissa voi johtaa kanteeseen uunin valmistajaa vastaan, ei ole ihme että Geocaching.com ottaa vastuuasiat vakavasti...

Edited by Stargher
Link to comment
Ja olen aivan samaa mieltä Kapteenin kanssa siitä, että jos ei olisi sääntöjä niin tällä harrastuksella saattaisi olla tosi huono maine myös Suomessa.

On myös mukavampi lähteä hakemaan kätköjä kun tietää että ne ovat laillisesti / luvallisesti saavutettavissa, minun luonteeseen ei oikein sovi poikkeaminen "yleisesti hyväksyttävistä normeista". Pieni nolotus ei luonnollisestikaan ole pahasta, muutenhan tätä ei voisi harrastaa lainkaan :huh:

 

Kuten täälläkin on viitattu Navicacheen, joka on kohtuullisen "rajaton" kätköjen hyväksymisen suhteen (en ole tutustunut tarkemmin, joten voin olla väärässäkin) niin sekin saattaa olla omiaan pilaamaan myös gc:n maineen. Positiivinen / negatiivinen julkisuus mitä näistä kätköilyistä aiheutuu, kohdistuu aivan varmasti yleisesti geokätkijöihin: kun joku juttu on Ilta-*:n lööpissä, ei siinä erotella enää sitä missä webbisitessä kätkö oli julkaistu.

 

Suomessa on harrastajien määräkin vielä hyvin pieni (n. 400?). Vähäiselläkin negatiivisella julkisuudella voidaan harrastus vielä tappaa kokonaan... :huh:

Link to comment
Olen jo tehnyt sivut kätköille, joille sääntöjä ei olisi, mutta en julkaise niitä ennen kuin olen ensimmäisen rajoja (ja mahdollisesti lakejakin) rikkovan tehnyt. Kiitos Divine idesta :( .

Multa voisi tulla sinne myös yksi kätkö myös. Muistannet, että puhuin eräästä öljysäiliöstä? :huh: :huh:

 

Muille kerrottakoon, että idea oli yhdistää geokätköily ja urbaani tutkimusmatkailu, joista jälkimmäinen ei todellakaan ole kaikkia normeja (tai lakeja) noudattavaa. Julkisrauhaa rikotaan niin että paukkuu, mutta periaatteena on aina, ettei mitään rikota, sotketa tai varasteta. Tämä on siis ideatasolla juteltu juttu, eikä se liity mitenkään gc.comin toimintaan.

 

Mitä tulee moisen 'kätkö'listauksen ylläpitoon, niin esimerkiksi minä en missään nimessä haluaisi tässäkin säikeessä mainituista syistä sellaista pitää. Konsepti on kuitenkin mielenkiintoinen yhtä kaikki. :huh:

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Followers 0
×
×
  • Create New...