Jump to content

Fin: Hyllytyksen Kesto


PekkaR

Recommended Posts

Suomessa on kätköjä, jotka ovat jo aika kauan olleet hyllytettyinä, mm. tuo, jota Tahu pyysi tsekkaamaan.

 

Pitkä katko on ymmärrettävä kun sillä on selvä syy kuten esim. siltatyömaa Viidennumerolla tai Tampereen raatihuoneen ja HUT ME:n rakennustyöt. Kolmen kuukauden hyllytys kadonneen rasian vuoksi tuntuu liian pitkältä. Jos olosuhteet ovat muuttuneet epäsopiviksi tai jos kätköä ei ole tarkoituskaan palauttaa, se on syytä arkistoida.

 

GC:n ohjeissa sanotaan, että kätkö pitää huoltaa kohtuullisen ajan kuluessa - yleensä muutamassa viikossa. Muistaakseni joskus on ollut puhetta, että kätkön suosiokin vaikuttaa huollon kiireellisyyteen: jos kätköllä on käyty noin kerran viikossa, huoltokin pitäisi tehdä noin viikon aikana.

 

Arkistointi on tietenkin aina ikävää. Yksi mahdollisuus on, että kätkö syntyy Feeniks-linnun tavoin uudelleen: uusi piilo, uusi rasia, uusi kätkökuvaus, ehkä uusi piilottajakin. Mutta ei siinä taida olla järkeä.

Link to comment
Yksi mahdollisuus on, että kätkö syntyy Feeniks-linnun tavoin uudelleen: uusi piilo, uusi rasia, uusi kätkökuvaus, ehkä uusi piilottajakin. Mutta ei siinä taida olla järkeä.

 

Mutta onhan noita fenikskätköjä jo nähtykin - kyllä nissä on järkeä.

Minusta ei ole hyvä ajatus, että vanhan kätkön "identiteetti" annetaan uudelle kätkölle. Syitä on kaksi:

 

1. Historiaa selatessa olisi mielenkiintoista nähdä, millainen kätkö oli joskus ennen ja ketkä siellä kävivät. Jos kätkö on välillä muuttunut toiseksi, voi olla mahdotonta päätellä, kuka kätkön alun perin teki, missä se sijaitsi ja ketkä löytäjistä kävivät siellä vielä silloin, kun se oli alkuperäisessä muodossaan. Esimerkiksi minua harmittaa, että ainakaan yhdestä kätköstäni ei ole enää mitään jälkeä.

 

2. Jos kätkö muuttuu uudenlaiseksi ja mahdollisesti saa jopa uuden omistajan, myös aikaisemman kätkön löytäjille pitäisi tarjota mahdollisuus etsiä uutta kätköä. Tietysti voitaisiin sopia, että tällaisessa tapauksessa kätkön saa merkitä uudelleen löydetyksi (jos sillä nyt sitten on jotain merkitystä -- en suosittele), mutta pääongelma on, että suodatettaessa pois jo löydetyt kätköt, tällaista "uudelleensyntynyttä" kätköä ei huomaa.

Link to comment
1. Historiaa selatessa olisi mielenkiintoista nähdä, millainen kätkö oli joskus ennen ja ketkä siellä kävivät. Jos kätkö on välillä muuttunut toiseksi, voi olla mahdotonta päätellä, kuka kätkön alun perin teki, missä se sijaitsi ja ketkä löytäjistä kävivät siellä vielä silloin, kun se oli alkuperäisessä muodossaan. Esimerkiksi minua harmittaa, että ainakaan yhdestä kätköstäni ei ole enää mitään jälkeä.

Ainakin näissä parissa Forssan seudulla korjatussa kätkössä on pyritty historia säilyttämään. Kaikki vanhat loggaukset ovat tallella, toisen omistaja on edelleen kätkön alkuperäinen piilottaja, ja vaikka toisen omistajuus on siirretty uudelle vastuuhenkilölle, on alkuperäinen piilottaja edelleen näkyvissä heti kätkön nimen alla.

 

Olen kyllä sikäli samaa mieltä, että mielestäni ei ole juurikaan mitään ikävämpää kuin se, että kätköhistoria katoaa jonnekin. Tahattomasti tai tahallisesti muutetut tai poistetut loggaukset ovat valitettavia tosiasioita. Henk. koht haluan tallentaa oman kätköilyhistoriani aika tarkkaan, ja myöskin loggaan Not-foundini, enkä missään nimessä mene niitä jälkeenpäin muuttamaan tai poistamaan. Harmittaa toisinaan, kun huomaan, että omilla kätköilläni käyneet ovat jälkikäteen esim. poistaneet Not-foundinsa kätkön löydettyään; silloin minä menetän osan kätköni historiasta.

 

No, tuo oli jo vähän feeniks-aiheen vierestä, mutta pointtina on se, että kyllä kätkön voi uusia, jos sen tekee oikein. Jos taas joku vanha, pitkään arkistossa ollut kätkö halutaan 'tyhjentää' ja käyttää tyhjää kätkösivupohjaa aivan toisen kätkön tekemiseen, on se em. historiaperustein erittäin ei-toivottava ilmiö.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...