Jump to content

Fin: Vanhat Kivimuurit


TeamEimi

Recommended Posts

Minulla on henkilökohtainen ongelma, johon toivon teitä viisaampia ja kokeneempia neuvoja.

 

Joka kerta, kun koordinaatit näyttävät vanhaan kivimuuriin päin, minua alkaa ahdistaa. Minusta on kiusallista irrotella kiviä irti muurista, joka on seissyt paikalla mahdollisesti satoja vuosia, johon on kasvanut kauniita sammaleita, joka näyttää siltä, että sen pitäisi antaa olla rauhassa. Välillä kätkö todella on muurissa, välillä jossain niin lähellä, että väkisinkin muutama kivi tulee siirrellyksi ennen kuin oikea suunta löytyy (vai onko tämä vain sitä aloittelijan typeryyttä?). Melko usein kätköt myös oikeasti ovat muureissa. Jos kymmenet kätköilijät hiplaavat muurin kiviä tai laastinosia, siitä varmasti jää pikku hiljaa jäljet.

 

Tunnistaako kukaan sitä ahdistavaa tunnetta, joka tulee siitä, että kätköä etsiessään tulee tehneeksi jotain sellaista, josta tietää, että se ei ole välttämättä 100 % ok? Muita tilanteita esim. "tää on yksityistie, mutta saahan niillä ajaa", "tähän ei saa pysäköidä, mutta pysähdytään vaan hetkeksi", "ei se kätkö _voi_ olla tuossa "muinaismuistossa", mutta kurkataan nyt silti", "onkohan tää jonkun piha?", "oikastaan tästä, vaikka virallinen polku menee tuolta", "mennään tuon aidan yli, kun on kerran tänne asti tultu", "h***o, nyt se sammal kuitenkin irtos" jne (kaikki nuo esimerkit ei sitten kuvaa meidän retkiämme, mutta jotkin valitettavsti kyllä).

 

Palaan muureihin: olisiko naurettava ajatus, että jos kätkö on esim. vanhan muurin lähellä, muttei muurissa, siitä voisi laittaa maininnan kätkökuvaukseen? Joissakin kätköissä olen sellaista nähnytkin (tulee mieleen ainakin Koroisten risti, vaikka siinä ei olekaan kyse muurista). Vai olenko vain sentimentaalinen, hölmö aloittelija?

 

Johanna aka Mum@TeamEimi

Link to comment
Palaan muureihin: olisiko naurettava ajatus, että jos kätkö on esim. vanhan muurin lähellä, muttei muurissa, siitä voisi laittaa maininnan kätkökuvaukseen? Joissakin kätköissä olen sellaista nähnytkin (tulee mieleen ainakin Koroisten risti, vaikka siinä ei olekaan kyse muurista). Vai olenko vain sentimentaalinen, hölmö aloittelija?

En tiedä olenko viisaampi tai kokeneempi, mutta ajatus on mielestäni oikein hyvä. Sama juttu on ihan maastossakin olevien kätköjen kohdalla. Olisi paikallaan ainakin herkässä ympäristössä mainita, onko kätkö löydettävissä mitään siirtämättä vai ei - vältyttäisiin turhalta ympäristöä rumentavalta kivien tms kääntelyltä. Monestihan mitään ei tarvikkaan siirtää nähdäkseeen rasian, mutta jos sitä ei ole mainittu, sitä ei voi myöskään tietää. Itse olen siirtänyt kaksi omaa kätköäni kestävämpään paikkaan juuri ympäristön kulumisvaaran vuoksi

Link to comment

Minulla on aivan samankaltaisia kokemuksia kuin TeamEimillä. Etenkin sammaleiden tahaton potkiminen on harmittanut, kuten myös se, että joskus kätköpaikalle vasta muutaman aikaisemman löytäjän jälkeen tultua on jo kaukaa nähnyt sammalesta kuoritut siirtolohkareet ja kalliot nollakoordinaattien liepeillä. Kieltämättä muutaman sadan vuoden ikäisen kivikasankin uudelleenjärjestely sen takia, että siellä on kenties muovirasia sisällä, tuntuu kiusalliselta.

 

Vastuu tässä on ensisijaisesti piilottajalla. Pitäisi ajatella sen heikoimman lenkin mukaan. Sen, joka ei välitä sammalista tai uteliaista jästeistä (jotka saattavat mennä kätköilijän jälkeen katsomaan että mitä se sieltä oikein haki). Vaikka kätkösivullakin kuinka varoittelisi sammalien ja/tai paikan ns. alkuperäiskunnon puolesta, niin aina löytyy niitä, jotka eivät joko välitä ollenkaan, tai eivät tule ajatelleeksi, että tässä ollaan nyt muuttamassa ikivanhaa arkkitehtuuria. Itsekin olen taatusti piilottanut muutamaan herkkään paikkaan kätkön tai pari, ja olenkin tulevissa kätköissäni ajatellut tuota puolta alkuaikoja ehkä enemmän.

 

Toisaalta, luonto korjaa suurimman osan normaalista kulumisesta itsekseen. Suunnistustapahtumien järjestäjät ovat tämän huomanneet, kun lähtöpaikka on tapahtuman jälkeen ollut pulveria, mutta vuoden päästä täysin ennallaan. Toki sammaleiden ja jäkälien ennalleen kasvaminen kestää kauemmin, eikä vuosisatoja vanha kivimuurikaan itsekseen korjaudu. Siksi piilottamista pitää todellakin miettiä, ennen kuin suin päin ryntää rauniokätköä piilottamaan.

 

Mielestäni gc.com -ohjeita aika turhaan paheksutaan 'jenkkiohjeina'. Varsin pitkälle ohjenuorat ovat yleispäteviä, mm. surullisenkuuluisa National Park -kätkökieltokin on pitkälti huolimattomien kätköilijöiden aiheuttamaa. Maalaisjärjellä kun on taipumusta vaihdella käyttäjän mukaan.

Link to comment
- yksityisteihin: niin niillä ajamisesta ei tarvitset tuntea syyllisyyttä ellei sitä ole virallisella liikennemerkillä kielletty. Suomen haja-asutusalueiden sivutiet kun ovat liki 100%:sti yksityisteitä.

Tuohon vielä valtion ympäristöhallinnon linkkiä, jos tuntuu epävarmalta ajaa sitä käsinmaalattua PÄSY KIELLTTY -kylttiä päin. :blink:

Link to comment

Samanlaisia ajatuksia on tullut minunkin mieleeni vaikken vielä olekaan joutunut hajottamaan yhtään keskiaikaista linnanmuuria tai hautausmaan aitaa maan tasalle. Omat ajatukseni ovat lähinnä kehittynet siitä näkymästä jonka olen muutamien herkempään maastoon piilotettujen kätköjen ympäristöissä voinut havaita. Hiukkasenkin herkemmässä maastossa on helppo seurata piilottajan jalanjälkiä jos pääsee ensimmäisenä paikalle !! Esimerkiksi kallioiseesa maastossa jäkälikkö paljastaa yksittäiset kulkijan jäljet lähes yhtä hyvin kuin illalla satanut lumi !!

 

Eihän siinä sinällään mitään pahaa ole mutta miltähän tilanne näyttääkään sitten parinkymmenen kätköilijän jälkeen ??

 

Joudun toisaalta tunnustamaan että jopa luonnonsuojelualueelle piilottamani kätkö todennäköisesti vaatii ainakin yhden kiven siirtämistä ennenkuin purkin saa käteensä. Kiven olen kyllä itse näköesteeksi asettanut, mutta mistäs sen etsijä sitten voisi tietää.

 

Haluaisin mieluusti lukea ja toki myös osallistua aiheesta käytävään laajempaankin keskusteluun.

 

HOP HOP !! Lisää mielipiteitä ja uusia näkökulmia !!

Link to comment

Kivimuurit minuakin huolestuttavat. Varsinkin jos kätkö on vaikea tai tutkittavana on esim huonon satelliittiaseman vuoksi toistakymmentä metriä kivimuuria. "Onkohan tuo kivi irtonainen... no lähtihän se irti... ei ollut siellä, laitetaan se takas... kai se suunnilleen noin siinä oli". Mitenköhän kivelle käy kun sadevesi jäätyy seuraavana syksynä uusiin rakoihin ja talvella tulee metri lunta painoksi? Näihin kätköihin voisi laittaa jonkin muun vinkin kuin 'kivien välissä'. Erivärinen kivi voisi olla hyvä merkki, esim. 'metri oikealle kulmikkaasta punaisesta graniittilohkareesta', jos muu aita on pyöreitä harmaita kiviä. Ne vihjeet on ihan tosi tarkoitettu auttamaan juuri tuollaisissa tilanteissa. Jos kätkö löytyy ilman vinkin käyttöä, suurempi tyydytyshän se löytäjälle on.

 

Kerran olin hautausmaakätköllä, jossa aidan ulkopuoli oli hirveää ryteikköä, eikä ainakaan aidan sisäpuolelta ollut havaittavissa tietä tai polkua ulkopuolella. Terrain-luokitus oli helppo, mutta silti kätkö oli kiviaidan ulkopuolella. Oliko ihan oikeasti tarkoitus kiivetä hautausmaan kiviaidan yli? Se kylläkin oli hyvin matala siinä kohtaa...

 

Kulkureittejä voisi myös merkitä, jos maastossa on taloja tai muita kiellettyjä alueita. Jos kätkö on traditionaalinen, johon on lähimmältä parkkipaikalta kilometrin vaellus, miksi et ilmoittaisi parkkipaikan koordinaatteja ja suositeltua reittiä?

 

Varmasti olisi ihan tarpeen luoda Suomen olosuhteisiin laaditut (ei käännöksestä sovitetut) ohjeet ja suositukset sekä kätkijöille että etsijöille. Nuo nykyiset gc.comin ohjeet ovat vaikealukuiset, niistä tulee ihan mieleen vakuutussopimuksen ehto-osa: Paljon pitkiä kappaleita miniatyyrifontilla. Missäköhän vaiheessa se sääntöjen uudistustyö on, josta on ollut puhetta?

Link to comment

Kivimuuri saa meidätkin näkemään painajaisia mutta lähinnä muista syistä kuin täällä on nyt esitetty. :lol: Toisaalta nyt, kun asiaa ajattelee niin asiassa on todellakin toinen puoli. Itse olemme kyllä lähteneet siitä, että emme yleensä siirtele yhtään kiveä ennen kuin rasia on osunut jostain kolosesta silmään. Tosin jos kuvauksessa on selkeästi mainita että niin pitää tehdä niin sitten ei kai auta muukaan. Omia kätköjä tehdessämmekin olemme lähteneet siitä (vaikka kätkö onkin muurissa tai aidassa), että kätkön pystyy näkemään sen kiven takaan joka on näkösuojana. Toivon mukaan muut etsijät ovat asettaneet kiven takaisin samalla tavalla ettei ylimääräisi kiviä tarvitse siirrellä. Niin tässä lopuksi tuli se pointti joka tietenkin voi romuttaa muuten sen hyvän idean ettei turhia kiviä tarvitse siirrellä. Voisihan sitä toki ajatella, että kätkön piillottaisi jonnekin muualle mutta aina se ei ole mahdollista ja toisaalta kätkö voisi silloin menettää osan siitä "klooriasta" mikä sillä muuten olisi.

 

Tuo sammaleen kuluminen on muuten pistänyt meitäkin silmään muutamalla kätköpaikalla. Ei ole paljon tarvinnut arvailla mistä kohtaa kannattaa lähteä kurkkimaan mutta voiko asialle tehdä muuta kuin jättää kätköt tekemättä tuollaiseen paikkaan? Onha Suomessa toki lääniä ja tilaa - niin tämähän tietenkin vaikuttaa noihin muuri kätköihinkin...

 

Eli mitä jää käteen? Ongelma ymmärretty mutta selkeää ratkaisua ei ole mielessä.

Link to comment

Tuo sammalen ja maaston kuluminen on kaksipiippuinen juttu.

 

Jos kätköpaikalle syntyy polku - niin onko se kumminkaan paha asia? Maamme metsissä on on erilaisia polkuja ainakin satoja tuhansia kilometerejä ja niitä syntyy ja katoaa koko ajan. Luonnossa eläimet, varsinkin hirvet, luovat uusia polkuja. Eli jos kätköilijöiden jalat luovat jollekin paikalle uuden polun, ei se mielestäni niin paha juttu ole. Parempi että kaikki käyttävät sitten samaa polkua, kuin että jokainen tallaa maastoon uusia omia polkujaan.

 

Eri asia sitten on se jos piilotetaan johonkin sammaleiseen kivikkoon hankala kätkö, jonka takia pitää kurkistaa kymmeniin sammalen peittämiin kivenkoloihin. Sellainen paikka on jo muutaman kätköilijän käynnin jälkeen aika hurjan näköinen. ( Tosin yksi ainoa mäyrä voi yön aikana tehdä vastaavaa ellei pahempaakin jälkeä etsiessään sammalen alta syötävää. ) Mutta toki suosittelen tällaisissa paikoissa joko kätkön siirtämistä tai vihjeen helpottamista niin ettei koko maastoa tarvitsisi myllätä ympäri.

Link to comment

Se, että eläimetkin aiheuttavat tuhoa luonnossa tai jättävät sinne jälkiä, ei mielestäni ole hyvä peruste ihmisten olla välittämättä omista jäljistään siellä. Koska meillä on mahdollisuus tehdä valintoja ja tarkkailla kulkuamme sekä aiheuttamiamme jälkiä, on myös vastuumme suurempi.

 

Poluista olen sitä mieltä, että nimenomaan on parempi, jos kätkö on sijoitettu niin, että kätköilijät tulevat milloin mistäkin suunnasta, jolloin polkua ei synny. (Poislukien tietysti valmiiden polkujen käyttö.) Ei yksi normaalin varovaisesti kulkeva ihminen kovin pitkään näkyviä jälkiä metsään jätä, mutta muutama kymmenen samaa reittiä säännöllisesti käyttävä jo jättää.

 

Tämän sanottuani totean kuitenkin, ettei se polun syntyminen kuitenkaan niin paha juttu ole. Parempi on mitä vähemmän tämä harrastuksemme luontoa kuluttaa, mutta hienoahan tässä on se, että ihmiset saadaan ylipäätään liikkumaan luonnossa.

Link to comment

...ajatusvirtaa...

 

Yksi puoli tätä "muuriongelmaa" on historiallisten kohteiden tärveliminen - toinen taas ihan omaisuudelle aiheutuva vahinko. Vaikkakin esimerkiksi jokin hienoa rakennusta ympäröivä kivimuuri tuntuisi kuinka yhteiseltä omaisuudelta, niin käsittääkseni monissa tapauksissa joku tietty taho sen omistaa ja huolehtii myös omaisuutensa ylläpidosta. Esimerkiksi seurakunnathan ovat ihan kirjanpitovelvollisia toimijoita - vaikka kirjanpidon tasesarakkeesta ei välttämättä löydykään arvoa jokaiselle muurin muodostavalle kivenlohkareelle :huh:

 

En pitäisi yhtään mahdottomana tapauksena esim. sellaista, että eräänä päivänä aikansa touhua seurannut vahtimestari nappaa geokäkkijän niskasta kiinni ja laittaa rahalliseen vastuuseen tekemisistään.

 

...oletetaan että keskimääräinen kätkön hakija siirtää käynnillään kuutta kiveä. Kätköllä käydään keskimäärin kahden viikon välein. Kätkö pysyy paikalla 4 vuotta. Näiden neljän vuoden aikana kiviä tulee siirrellyksi 624 kertaa......sitten taas toisaalta, onhan tämä geokätkeilykin (kai) luonnollinen osa ihmiskunnan historiaa. Ehkä joskus vuonna 2250 jonkin kohteen historiikissa lukee:

Romanovin muurin rakensivat XXXX vuonna XXXX, se selvisi lähes vahingoittumattomana kolmesta viikinkien hyökkäyksestä vuosina 805, 830, 860 sekä ristiretkestä 1293. Vuosien 2002-2007 aikainen 'geokätköinnostus kuitenkin rapautti kivimuuria olennaisesti. Tässä virtuaaliprojisiossa vuodelta 2002 näet muurin vielä lähes alkuperäisessä loistossaan.

 

...vaikka vastuu loppujen lopuksi onkin niin kätkön tekijällä, reviewerillä kuin etsijälläkin - niin voisiko olla yksinkertaisesti vain niin, että kätköä ei saisi sijoittaa tällaisiin "LEGO" tyyppisiin rakennelmiin - kuten kivimuureihin, ainakaan ilman yksiselitteisiä ohjeita jotka estävät rakennelman vaiheittaisen rapistumisen.

 

Jussi aka dad @ TeamEimi (first post :lol: )

Edited by TeamEimi
Link to comment
Ehkä joskus vuonna 2250 jonkin kohteen historiikissa lukee:

Romanovin muurin rakensivat XXXX vuonna XXXX, se selvisi lähes vahingoittumattomana kolmesta viikinkien hyökkäyksestä vuosina 805, 830, 860 sekä ristiretkestä 1293. Vuosien 2002-2007 aikainen 'geokätköinnostus kuitenkin rapautti kivimuuria olennaisesti. Tässä virtuaaliprojisiossa vuodelta 2002 näet muurin vielä lähes alkuperäisessä loistossaan.

:lol::huh::o Kiitos viikon parhaista nauruista! (Ok on vielä maanantai, mutta silti... :o)

 

...vaikka vastuu loppujen lopuksi onkin niin kätkön tekijällä, reviewerillä kuin etsijälläkin - niin voisiko olla yksinkertaisesti vain niin, että kätköä ei saisi sijoittaa tällaisiin "LEGO" tyyppisiin rakennelmiin - kuten kivimuureihin, ainakaan ilman yksiselitteisiä ohjeita jotka estävät rakennelman vaiheittaisen rapistumisen.

Mitään suoranaista kieltoa en kannata ollenkaan, mutta tuollaisten ohjeiden edistäminen on kyllä kannatettavaa. Ainahan kätkökuvauksessakin voi muistuttaa etsijöitä oikeaoppisesta etsintämetodista.

Link to comment

Tämä muinaismuistoaihe käy nyt kuumana näköjään Suomessakin.

 

Yksi ongelma on, että aloitteleva kätköilijä ei löydä selkeää ohjetta kuinka kätkö tulisi piiloittaa. Aloittelija ei eksy muille kuin GC:n omille sivuille ja kuka nyt malttaisi surffata, sekavilla GC:n sivuilla kun on uusi GPS ja kätköt odottamassa.. sääntöjä voidaan lukea myöhemminkin. Kätköjä sitten piiloitetaan ja etsitään repimällä kirkonmuurista surutta kiviä. Ainahan meitä on aina moneksi. Muutama vuosi sitten eräskin hemmo käänsi pirunpeltoa Turussa kaivinkoneella, koska oli kuullut tarinan, että niissä on aarteita piilossa.

 

Ehdotan, että kätkön piilottaminen itse muinaismuistoon tulisi olla kiellettyä. ts. niitä ei enää hyväksyttäisi tai katsottaisiin vähintääkin kieroon. Hyviä esimerkkejä muinaismuiston lähettyville oikein piilotetuista riittää. Viikonloppuna kävin jo 2002 piilotetulla Vårdbergetillä. GC5935. Paikka on ainutlaatuinen ja myös suosittu kiipeilypaikka, jossa yöpyjiä ja makkarangrillaajia riittää. Vaikka itse kokon alustassa on irtokiviä, joihin olisi kiusaus tunkea purkki on se piilotettu lähes taivasalle reilun matkan päähän itse harvinaisesta merkistä. Kukaan ei silti ole löytänyt/ryöstänyt purkkia, vaikka se ei erityisen piilossa olekkaan. Paikka on myös juuri sellainen kuin kätkön pitäisikin olla: Purkin löytää, jos sitä osaa etsiä.

 

Kivimuurikätköissä purkki pitäisi löytää, jos osaa katsoa oikeasta kulmasta. Ja vielä saada otettua niin, ettei kantavia kiviä joudu siirtämään. Kokeneempien kätköilijöiden piilot ovatkin juuri tuollaisia, joten ongelma on saada valistusta aloittelijoiden tietoisuuteen.

 

Vinkkien sitten pitäisi olla kuvaavampia kuin "kiven kolossa metrin korkeudella" mikä tekee lähes optimaalisella +-7 metrin tarkkuudella jo 14 metriä aitaa.

Link to comment

Täytyy oma mielipide tähän sanoa että kivimuurien kohdalla olisi syytä kyllä miettiä mihin päin sen kätkön laittaa ettei koko muuri ole palapelimuuri myöhemmässä ajanvaihteessa.

 

Tässä taannoin eräässä kätkössä koordinaatit osoittivat kivimuuriin ja siinä sitten tuli käänneltyä kivenpalasia mutta tuli laitettua myös takaisin,hankalaa se osaksi oli mutta halu löytää kätkö oli suurempi silloin kuin mitä miettiminen että "minkäslaiseksi se alue jäikään minun käyntini jälkeen..." ja kumminkaan sitten ei ollut siellä itse kivimuurissa vaan sen vieressa toisenlaisen kivenpalasen alla.Siinä alkoi sitten miettiä että kuinka paljon sitä itse "tuhoa" sai aikaiseksi.

 

Onhan se totta että muurit ovat olleet paljon vähemmän rauhassa kun kätkönetsijät ovat saapuneet alueelle mutta se on juuri kaksipiippuinen asia eli ne kätköt jotka muureihin sijoitetaan,voisi sijoittaa paikkaan josta kätkön etsiminen ei saisi aikaan lukuisten kivien kääntelya,extravihje olisi hyvä olla tarkennuksena vaikka kyseisen kätkön kohdalla.

 

Toinen tapaus tuli länsi-suomessa olellessani viikonlopun ja tietty kätköjä etsiessä :P niin oli kätkö joka osoitti kivitolpalle joka on lohkareista tehty ja siinä sitten irroitteli muutamaa palasta jotka aikas helposti lähti siitä irti eikä saanut sitten kunnolla sitä palasta minkä irroitin niin takaisin.En tiedä minkälainen se kivitolppa on ollut alun alkujaan mutta eträs joka oli kätköllä aikaisemmin käynyt niin soittelin hänelle ja tiedustelin olenko penkomassa oikeaa paikkaa.

Hän varmisti asiasta ja sitten ihmettelin kun ei kätköä ollut kyseisessä tolpassa.

Otin alempaa pari kiveä irti ja vilkaisin niin oli purkki tipatanut tolpan pohjalle.

Sieltä siirsin sen sitten takaisin omaan paikkaansa.

 

Mutta kätkö oli alunperin sellaisessa paikassa tässä kivitolpassa että sen sai varovasti otettua pois kätköstä mutta sen takaisinlaitto täytyy olla varovaista.

Ei siinä mitää mutta jos lohkareen laittoi siihen eteen näköesteeksi niin se tipahti takaisin tolpan pohjalle lohkareen tökkäsemisen johdosta.

 

Joten olisi hyvä että kätköt sijoitettaisiin paikkaan mistä ne eivät sitten herkästi tipahda jonnekkin ulottumattomiin ja sitten tulee myöhemmin ilmotuksia logeina ettei kätköä löydy.

Kätkön tekijän olisi hyvä ottaa ennakolta varmistus että kätkö ei tipahtaisi tai muuten katoaisi kätköalueen syvyyksiin ja muut jäävät löytämisen ilolta ilman :D

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...