Jump to content

Fin: KOLME Lomakätköä Lapissa Etsii Ylläpitäjää


Captain Morgan
Followers 0

Recommended Posts

Heips, eikös näitten lomakätköjen kuvauksiin voisi lisätä vaikka ISOLLA PUNAISELLA huomautus tai ehkä paremminkin muistutus kätkön luonteesta niin että varmasti jokainen vierailija muistaisi ottaa tarvikkeet mukaan huoltotoimia varten ?? Hoitamisesta otettaisiin ikäänkuin kimppavastuu !! Eikös tämmöistä kätkön tyypittämistä voisi harkita ihan virallisemminkin ??

Jos sitten käy niin ikävästi että jostain kätköstä ei löydy enää jälkeäkään, sitten se vasta arkistoitaisiin. Ongelmahan näyttää vaivaavan muissakin pohjoismaissa.

 

Vaikka olenkin melko pitkälle samaa mieltä siitä että näitä lomakätköjä ei oikeastaan pitäisi tehdä ollenkaan huoltamisen hankaluudesta johtuen, olen toisaalta sitäkin mieltä että ainakin ihan pohjoisimmassa Suomessa ne olisivat kuitenkin melkoisen mielenkiintoisia tavoitteita siellä muuten retkeileville kätköilijöille. Oikeastaan niitä pitäisi saada sinne lisää !!

 

Olen myös ymmärtävinäni kaikkien haluttomuuden ottaa tuommoisia erämaihin jätettyjä kätköjä vastuulleen, sen verran olen minäkin rinkkaselässä kulkenut ja oppinut sen että erämaissa muutaman kilometrin kävelyllä ei useinkaan pitkälle selviä !!

Taajaanasutuilla alueilla olevat kätköt sensijaan pitäisi saada kuntoon parin kuukauden aikana tai sitten arkistoida niin että mielenkiintoisiin paikkoihin saataisiin uusi toimiva tilalle.

Link to comment

Sehän se GC.comin aika tiukka ohje onkin, että lomakätköjä ei vain saa tehdä, ellei niille saa sitä huoltajaa tai ellei itse käy vähintään muutaman kerran vuodessa alueella. Syytkin ovat hyvät, kätkö voi olla sellaisella paikalla, mihin sitä ei alun perinkään olisi saanut jättää, ja jos kätkö kärsii jotenkin, on se pystyttävä korjaamaan/vaihtamaan/siirtämään/jne. Ja omistajan pitäisi aina olla kykenevä kohtuullisen lyhyellä varoitusajalla noutamaan kätkönsä pois, jos vaikkapa maanomistaja niin toivoo.

 

Kannatan toki yhteisvastuuta, ja repustani löytyykin yleensä pakastuspusseja, teroittimia, kätkötiedotteita, kyniä, vihkoja ja pari tyhjää rasiaa, jotta ensiapua voin tarvittaessa kätköille antaa, mutta päävastuun pitää kyllä olla sillä, joka rasian on näreen alle piilottanut.

 

Nämä uudet pohjoismaiset lomakätköt lienevät ihan tietämättömyydestä (ja ehkä ajattelemattomuudesta) syntyneitä, ja olisihan se kiva, että joku niistä vastuun kantaisi, mutta kaikista suotavinta olisi, että kätkön piilottamisen ohjeisiin tutustuttaisiin jo ennen kuin lähdetään luontoon.

 

Apropos, kätkö nimeltä Light in the Night on myös tällainen lomakätkö, josta itse olen lupautunut pitämään huolta. Säännöllinen liikkumiseni tuohon suuntaan alkaa olla hyvin rajoittunutta, joten jos esim. joku Lahden suunnalta olisi kiinnostunut ottamaan hoteisiinsa ko. kätkön 'hyvinvoinnin', niin mielelläni luovuttaisin vastuun eteenpäin. Voin lähettää kuvia kätkön tarkasta alkuperäisestä piilopaikasta sähköpostitse.

Edited by Divine
Link to comment

Ja noihin syihin mitä Divine jo listasi, täytyy lisätä se ettei kätkö saa koskaan muuttua roskaksi, mikä on aina vaarana tapahtua, jos kätköä ei pystytä huoltamaan. Itselläni on jo aika lailla kokemusta sekä omien kätköjeni kautta että tämän vapaaehtoishomman kautta siitä että kätköt voivat hävitä, rikkoutua tai tuhoutua ihan melkein missä tahansa. Vaikka kaupunkilaisjästit eivät välttämättä löydä korvessa olevaa rasiaa, niin myyrät, hiiret, oravat, supikoirat, ketut, karhut, linnut ym. eläimet ovat myös todella tehokkaita kätkötuholaisia.

 

Itsekin kannatan yhteisvastuuta, ja olen monia kätköjä korjaillut; lisännyt kyniä, teroittimia, silica geeliä jne. Mutta jokatapauksessa jokainen meistä on ensisijaisesti itse vastuussa kätköistään.

Link to comment

Yeps, Divine, olet taas kovin oikeassa, mutta silti....

 

Olisi mielestäni ihan hienoa että tuonne pohjoisen erämaihin saataisiin joitakin kätköjä joita sitten pidettäisiin enemmänkin yhteisvoimin kunnossa ja ellei se onnistu, sitten kätköt arkistoitaisiin. Tässä ehdotuksessani jää tietysti pakosta paikallisille hyväksyjille vastuu määrästä ja varmaan myös sijoituksesta, mutta niinhän taitaa asia olla cg:n sääntöjen perusteella muutenkin.

 

Toinen vaihtoehto on käsittääkseni se ettei poihjoisen Suomen asumattomille seuduille saada kätköjä ollenkaan koska kenelläkään ei kertakaikkiaan riitä paukut lupautua normaalin hoitamisen velvoitteisiin. Se on mielestäni tappio harrastuksellemme, monta upeaa paikkaa jää ilman kätköä !!

Link to comment
Toinen vaihtoehto on käsittääkseni se ettei poihjoisen Suomen asumattomille seuduille saada kätköjä ollenkaan koska kenelläkään ei kertakaikkiaan riitä paukut lupautua normaalin hoitamisen velvoitteisiin. Se on mielestäni tappio harrastuksellemme, monta upeaa paikkaa jää ilman kätköä !!

Jep, vaikea tilanne tuo on. Ja itsekään kun en ole kovinkaan pohjoisessa käynyt (muuten kuin armeijassa, jonka jälkeen vannoin, etten enää tulekaan :blink: - nyt on jo mieli vähän muuttunut), niin olisi tietysti kiva etsiä samalla kätköjä sitten kun saa aikaiseksi tulla. Mutta jos on mahdollista, että joidenkin vuosien kuluttua Lapista löytyy muutamien kilometrin välein hajonneita, hylättyjä tai muulla tavalla väärässä paikassa olevia muovirasioita siksi, että 1) lomakätköt sallitaan ja 2) yhteisvastuu ei toimikaan, niin mieluummin odottaisin kätköttymistä sitten vaikka kauemmin.

 

Kuten sanoit, ymmärrät itsekin haluttomuuden ottaa erämaihin jätettyjä kätköjä vastuulleen, joten lienee selvää, että niiden kanssa voi siten tulla ongelmiakin. Lomakätkö muuttuu limakätköksi, eikä kukaan ehdi yhdeksään kuukauteen mennä tsekkaamaan tilannetta. B)

Link to comment
Mutta jos on mahdollista, että joidenkin vuosien kuluttua Lapista löytyy muutamien kilometrin välein hajonneita, hylättyjä tai muulla tavalla väärässä paikassa olevia muovirasioita siksi, että 1) lomakätköt sallitaan ja 2) yhteisvastuu ei toimikaan, niin mieluummin odottaisin kätköttymistä sitten vaikka kauemmin.

Ihan oikeassa olet,

ja tähän odottaisinkin mielenkiinnolla hyväksyjän kommenttia ! Onko mahdollista rajoittaa ja hyväksyä vain sopiva määrä näitä 'lomakätköjä' ?? Olen varmasti samaa mieltä siitä etteivät nuo limoittuneet roskalaatikot mitenkään edes lähene kätköilyn tavoitteita.

 

Enkä missän nimessä olisi ehdottamassa mitään semmoista että kaikki ns 'lomakätköt' pitäisikään oikopäätä hyväksyä, mutta uskallan epäillä että ainoa tapa pitää yllä yhtäkään kätköä tuolla erämaissa on jonkunlainen yhteishoidon periaate.

Link to comment
Itse en aio olla millään lailla aktiivinen edistämään yhteisesti huollettujen lomakätköjen hyväksymistä. Nykyiset ohjeet eivät niitä salli, enkä henkilökohtaisestikaan niistä pidä. Jos muutoksia siihen halutaan, on asiasta aloitetettava keskustelu/lobbaus laajemmalla tasolla kuin pelkkä tämä pohjoismainen/baltian foorumi.

OK !!

 

Muutosta toki haluaisin mutten suinkaan tahdo aloittaa mitään 'yhdenmiehen sotaa' ellei ajatukselle löydy yhtään kannattajaa. Kätköillään minun puolestani jatkossakin vain autoteitten liepeillä.

Link to comment

Ilmeisesti näissä uusissakin tapauksissa on kyse siitä, että vahinko on jo tapahtunut, eli se purkki on jo piilotettu sinne korpeen, ja piilottajat ovat poistuneet muutaman tuhannen kilometrin päähän. Eli jonkun siitä olisi huolehdittava, mutta toisaalta pitäisi pitää huoli siitä, ettei lomakätköjen piilottaminen tulisi ihan tavaksi esim. Lapin kävijöille.

Edited by Divine
Link to comment
Ilmeisesti näissä uusissakin tapauksissa on kyse siitä, että vahinko on jo tapahtunut, eli se purkki on jo piilotettu sinne korpeen, ja piilottajat ovat poistuneet muutaman tuhannen kilometrin päähän. Eli jonkun siitä olisi huolehdittava, mutta toisaalta pitäisi pitää huoli siitä, ettei lomakätköjen piilottaminen tulisi ihan tavaksi esim. Lapin kävijöille.

Olet varmaan ihan oikeassa siinä että noiden keskustelun aloittaneiden kätköjen kohdalla vahinko on jo tapahtunut, mutta jos vilkaiset niiden logeja, homma lienee toiminut tähän asti melkein esittämälläni 'vierailijoiden yhteisvastuulla' eli kaikilla kävijöillä on ollut sopiva ensiapu mukanaan. Kotimaista Maalaisjärkeä !!??

 

Ja edelleen korostaisin sitä että mielestäni näiden 'lomakätköjen' asettamista ei pidä mitenkään rohkaista, mutta sitä kuitenkin voitaisiin harrastaa HARKITUSTI. Ja ellei asiasta keskustella, niitä syntyy edelleen lisää ja ne limaiset purkit jäävät sitten kuitenkin hyväksymättöminä sinne korpeen levittämään kätkijöiden hyvää mainetta maailman tuuliin erikielisinä tiedotteina. Eikä kukaan osaa edes niitä hakea kun ei niitä löydy sieltä gc.com:sta.

Niinkö ??

Link to comment
Ja ellei asiasta keskustella, niitä syntyy edelleen lisää ja ne limaiset purkit jäävät sitten kuitenkin hyväksymättöminä sinne korpeen levittämään kätkijöiden hyvää mainetta maailman tuuliin erikielisinä tiedotteina. Eikä kukaan osaa edes niitä hakea kun ei niitä löydy sieltä gc.com:sta.

Tämähän se keskeinen ongelma lomakätköissä on. Se purkki kun on siellä näreessä jo. Ja hyvää vauhtia muuttumassa georoskaksi. Tylyin ja ehkä opettavaisin ratkaisu gc.comin taholta olisi kylmästi haetuttaa purnukka pois piilostaan (viikonloppuajeluita kätköarvioijille...B):blink:), vaikka eihän se gc.comin (tai varsinkaan paikallisen vapaaehtoishyväksyjän) syytä ole, että joku ei lue piilotamisohjeita.

 

Luonnollisesti se maalaisjärjellisin ja 'kaikille paras' vaihtoehto on löytää kätkölle joku vastuuhenkilö. Yhteisvastuun kätköistä pitäisi olla tietysti kaikille kätköilijöille selviö, ja sitä itsekin kannatan ja toteutan, mutta se ei silti takaa kätköstä huolehtimista.

 

Oletetaan, että joku seitsemän kilometrin poluttoman patikkataipaleen takaa löytyvä kätkö saakin yhtenä kesänä kolme perättäistä Did not find -kuittausta. Käytännössä tämä aiheuttaa sen, että kukaan niillä kulmilla seikkaileva kätköilijä ei viitsi sen takia paikalle vaivautua. Lähistöllä (eli vaikkapa 20-50 km etäisyydellä) asuvat kätkön jo aikoinaan löytäneet 'paikalliset' kätköilijät, joilla heilläkin on periaatteessa se yhteisvastuu, eivät ehdi/jaksa mennä tsekkaamaan kätköä (tämä ymmärrän oivallisesti - itsellä on mennyt jo toista kuukautta, enkä ole vieläkään mennyt korjaamaan reilun 20 km päässä olevaa märkää kätköäni). Jos sillä olisi nimetty vastuuhenkilö, niin kätkön tarkistusreissua ainakin sopii odottaa kyseiseltä henkilöltä. Yhteisvastuulla olevaa kätköä ei voi oikein ketään velvoittaa tarkistamaan, vaikka loppujen lopuksi saattaa olla kyse vain siitä, että kätkö on painautunut liian syvälle turpeeseen. Jos tällainen kätkö 'oikean omistajuuden' puutteessa arkistoidaan, jää sinne turpeeseen täysin tarpeeton georoska, jonka syntyminen olisi voitu välttää sillä, että kätköllä on oikea omistaja.

Link to comment

Meitä on pyydetty keskustelun aloittaneiden kätköjen huoltajiksi sekä kätköjen tekijän että Tahu Nuvan taholta. Olemme joutuneet kieltäytymään - ei niinkään haluttomuuden kuin sen takia, että että meillä ei ole todellakaan ole realistisia mahdollisuuksia lähteä kätköjä huoltamaan, jos jotain tarvitsisi oikeasti tehdä. Jos olemme oikein karttaa tulkinneet tulee kätköille lähimmältä tieltä patikointimatkaa vähintään 20 km suuntaansa (tämä siis linnuntietä kartalta mitattuna), joten huoltoreissua ei taitaisi sitten pystyä tekemään päivässä eikä parissakaan. Siinä ei sitten paljoa asiaa siis helpota vaikka asummekin n. 150 km päässä kätköiltä sen tuhannen kilometrin sijaan. Vaikka motivaatiota löytyisikin lähteä patikoimaan tuo matka korjaamaan rasia ei aikaa aina löydy. Tuskin tuollaisia kätköjä pystyy kukaan aktiivisesti huoltamaan, joten ongelman ydin onkin nyt kätköjen sijainti "liian" korvessa. Luultavasti lomakätköille löytyy aina huoltaja, jos se sijaitsee sellaisessa paikassa, jossa paikallinen kätköilijä pystyy helposti poikkeamaan. Itse ainakin olemme valmiita ottamaan huoltovastuuta sellaisista kätköistä jos joku innostuu niitä tänne pohjoiseen tekemään.

 

Siis jos nuo ko. kätköt joskus hyväksyttäisiinkin tuskin meillä löytyisi mahdollisuutta käydä niitä edes etsimässä. Muutamia erämaakätköjähän Lapista jo löytyy, mutta nekin ovat vielä hakematta ajan puutteen vuoksi vaikka "lähistöllä" asummekin.

 

Herää siis ajatus mihin näitä erämaakätköjä tarvitaan? Onhan tietysti mukavaa jos vaellusreissulla voi samalla hakea muutaman kätkön, mutta tuskin koskaan tälläiset kymmenien kilometrien patikoinnin vaativat kätköt tulevat kovin suosittuja olemaan. Täältä Lapista kun löytyy tosi hienoja kätkön arvoisia paikkoja teitten läheisyydestäkin vielä aivan riittävästi. Henkiläautollakin ajettavia metsäautoteitä löytyy runsaasti ja niitä hyväksi käyttäen on mahdollista saada kätköjä aivan asumattomillekin seuduille. Tosiasia kun kuitenkin on että kätkön hakemisaikaa kohtuullistaa huomattavasti jos autolla pääsee kohtuullisen lähelle. Mutta jos joku pystyy näitä vaelluskätköjä tekemään ja vielä ne huoltamaankin niin tervetullut lisä ne kyllä Lapin kätköilylle ovat.

Link to comment

Minulle on jäänyt epäselväksi, ovatko nämä hyväksyttyjä kätköjä vai muovirasioita, jotka ovat ehdolla geokätköiksi.

 

Jos ovat hyväksymättömiä ja pysyvät sellaisina, niitä voi sanoa roskiksi. Lootat ovat Lapin kairassa jossain kolossa. Kukaan ei niitä pois hae. Joku vaeltaja voi vahingossa löytää, mutta se on erittäin epätodennäköistä.

 

Jos ne hyväksytään tai on jo hyväksytty geokätköiksi, on jonkinlainen mahdollisuus, että joku kätköilijä ne etsii.

 

Miltä tuntuisi, jos kätkökuvaukseen laitetaan toivomus, että seuraava löytäjä ottaa rasian mukaansa. Hän voi piilottaa sen kotiseudulleen ja kätkö aloittaa uuden elämän siellä.

Link to comment

Miltä tuntuisi, jos kätkökuvaukseen laitetaan toivomus, että seuraava löytäjä ottaa rasian mukaansa. Hän voi piilottaa sen kotiseudulleen ja kätkö aloittaa uuden elämän siellä.

Olisin sitten mielestäni toiseksi parhaana vaihtoehtona samaa mieltä PekkaR:n kanssa !! Roskat erämaissa joissa isolla lukee Geokätköilyn logoja ja mainoksia eivät tosiaan ole oikeaa mainosta harrastukselle, ja ennenkaikkea kaikenlainen roskaaminenhan on lainvastaista.

Link to comment
Kätköt ovat hyväksymättömiä, suomalaisen aloittelevan kätköilijän tekemiä.

Onkos sitten jäljellä enää tuo roskaamisongelma ??

 

Olisikos purkkien poishoitamiseksi, jos siihen nyt sitten joudutaan, paras vaihtoehto saattaa kätköt harastajien näkyville, eli kätköjen hyväksyminen selvillä kommenteilla siitä että ensimmäisen löytäjän tulee kerätä ne pois !!????

Näin Ruska-aikaan joku saattaa vaikka liikkua alueilla !!

 

Alunperäisen asettajan ajatus on minun mielestäni OIKEA mutta harkinta on jäänyt kesken. Kätköjä pitää tehdä sinne mistä niitä selvästi puuttuu mutta huoltamisesta on otettava vastuu !!

Link to comment

Jos haluat askin sieltä pois, perusta paikalle CITO-kätkö. Pyydä laittamaan note kun eka lähtee tuolle suunnalle ja kun joku loggaa keränneensä askin pois, niin arkistoi se CITO. Jos hakija jostain syystä ei saa askia tuotua (ei löydä, ei menekään paikalle) niin CITO pysyy aktiivisena siihen asti, kunnes joku onnistuu.

 

Kätkön asettamissääntöjä oltiin muistaakseni uusimassa; kannattaisikohan samalla lisätä se ohjenuora, että parikymmentä löytöä pitäisi olla ennenkuin itse lähtee kätkemään mitään tai että aktiivista kätköilykokemusta pitää olla esim. 3kk. Kenties suosituksena voisi olla myös se, että ensimmäistä kätköään tekevällä olisi kokeneempi kätköilijä mukana?

Link to comment
Jos haluat askin sieltä pois, perusta paikalle CITO-kätkö. Pyydä laittamaan note kun eka lähtee tuolle suunnalle ja kun joku loggaa keränneensä askin pois, niin arkistoi se CITO. Jos hakija jostain syystä ei saa askia tuotua (ei löydä, ei menekään paikalle) niin CITO pysyy aktiivisena siihen asti, kunnes joku onnistuu.

 

Kätkön asettamissääntöjä oltiin muistaakseni uusimassa; kannattaisikohan samalla lisätä se ohjenuora, että parikymmentä löytöä pitäisi olla ennenkuin itse lähtee kätkemään mitään tai että aktiivista kätköilykokemusta pitää olla esim. 3kk. Kenties suosituksena voisi olla myös se, että ensimmäistä kätköään tekevällä olisi kokeneempi kätköilijä mukana?

Ohjenuora tietysti on ihan hyvä juttu, mutta mieleeni tulee josko erikseen kysymällä kyseinen kätköttäjä haluaisi toimia apuna ja vaikka osaisi antaa meille vinkkiä siitä miten asia oikein pitäisi tuoreille kätköilijöille tiedottaa niin ettei uusia vahinkoja pääsisi tapahtumaan. Tilanne saattaisi olla ns tuoreena muistissa. Voisikohan Tahu kysellä ?? :rolleyes:

 

Taustalla mielestäni on se seikka että ainakin tänne Keski-Suomeen tarvittaisiin kipeästi kymmenkunta uutta aktiivista kätköilijää niin että homma saataisiin kunnolla liikkeelle. Jos nuijapäille syntyy 'osaamisen' paineita tai pelkoja saattaa liikkeelle lähtö edelleen viivästyä ja semmoista en toki haluaisi.

Link to comment
Miltä tuntuisi, jos kätkökuvaukseen laitetaan toivomus, että seuraava löytäjä ottaa rasian mukaansa. Hän voi piilottaa sen kotiseudulleen ja kätkö aloittaa uuden elämän siellä.

Tämä on minunkin mielestäni hyvä ajatus. Vaan miten käy alkuperäiselle kätkösivulle? Kuittaako ensimmäinen löytäjä sen löydetyksi, jonka jälkeen sivu arkistoidaan, ja kätkölle tehdään sitten uusi sivu jos/kun löytäjä sen uudelleen jonnekin muualle piilottaa?

 

Meille tavallisille kätköilijöillehän tuo on kai yhdentekevää, mutta olen ollut kuulevinani rivien välistä, että arkistoidut kätkösivut ovat ikään kuin häiritsevää roskaa kätköarvioijan kartalla.

Link to comment
kannattaisikohan samalla lisätä se ohjenuora, että parikymmentä löytöä pitäisi olla ennenkuin itse lähtee kätkemään mitään tai että aktiivista kätköilykokemusta pitää olla esim. 3kk. Kenties suosituksena voisi olla myös se, että ensimmäistä kätköään tekevällä olisi kokeneempi kätköilijä mukana?

IMO, tuo kyllä saa kätkön piilottamisen kuulostamaan ylenpalttisen vaativalta. Eiköhän valtaosa aloittelijoiden kätköistä ole ihan asiallisia, joten mielestäni jokainen voi hyvin lähteä piilottelemaan siinä vaiheessa kuin hyvältä tuntuu. Ja niitä mahdollisia kömmähdyksiäkin voi sitten korjailla myöhemmän palautteen avulla.

Itse piilotin ekan omani neljän löydetyn purkin jälkeen (mielestäni ihan hyvällä menestyksellä) -3kk:n odottelu olisi käynyt pinnan päälle raskaasti, eikä maisemissa edes ollut ketään potentiaalista tutorehdokasta.

Edited by Kettu
Link to comment

Taitaa turha odottelu lähinnä karkottaa potentiaalisia harrastajia ja jakaa meitä kahteen kastiin. Mukaantulon kynnyksen on oltava niin matalalla kuin suinkin. Suosituksena (mutta ei edellytyksenä) voisi olla muutaman kätkön etsiminen ennen oman piilottamista.

 

Kömmähdyksiä sattuu ja niistä voi oppia. Ensimmäisen kätköni laskukaavoissa on oikomisen mahdollistava erhe. Toinen kätköni on aika tylsällä paikalla. Kummatkin olen kuitenkin jättänyt sellaisiksi kuin ne alunperin olivat. Muistuttavat minua siitä mitä EI pidä tehdä :lol:

Link to comment

Tilanne on kuitenkin 'hieman' muuttunut viime aikoina... Minäkin aloitin vasta keväällä ja kätköjen määrä on tuplaantunut tuona aikana. Harrastajien määräkin lienee muuttunut samaan suuntaan, vaikka siitä ei tilastoa lienekään. Eventtejä järjestetään useammin ja ihmisiä tapaa helpommin. Kohta varmaan työväenopiston kursseillakin opetetaan geokätköilyä (no sittenhän on se tutori :lol: )

 

Kätköjen määrän lisääntyessä kasvaa toki myös hyväksyjän työ. Ensimmäiset kätköt lienevät ne kaikkein eniten työtä aiheuttavat; tuskin ihmiset samoja virheitä useampaan kertaan tekevät. Juuri alussa sitä apua kai tarvitsisi eniten.

 

Nyt mennään kuitenkin aika kauas kahdesta lomakätköstä Lapissa, joten jos juttua vielä riittää, niin avatkaa uusi threadi.

Link to comment

Eipä tuo kätköjen tekemisen taito näytä mitenkään riippuvan kokemuksen määrästä. Monilla kokeneillakin kätköjen tekijöillä on omat heikkoutensa. Muutamilla pyrkii tulemaan aina jokin virhe kätkön kuvaukseen, ja joillakuilla taas koordinaatit ovat säännöllisesti epätarkat. Sitten on taas muutamia, jotka laittavat kätköt sellaisiin paikkoihin, joista luonto (useimmiten vesi) poistaa ne melko pian.

 

Vaikka Mikkozzz tuossa jo kertoikin omasta kömmähdyksestään, niin täytyy Mikkoa kehua sen verran, että hänen kätkönsä ovat yleensä todella tarkasti tehtyjä. Sekä ohjeet että koordinaatit ovat oikein.

 

Kätköjen tekemiseen liittyy myös runsaasti mielipide-eroja. Itse pidän sekä helpoista että vaikeista kätköistä, mutta vaikeilta kätköiltä odotan jotain muuta haastavuutta kuin sitä, että ohjeet ovat harhaanjohtavat, koordinaatit ovat epätarkat tai että rasia laitetaan paikkaan, jossa on miljoona kivenkoloa ja kantoa, ja sitten on vain etsittävä, minkä kiven tai kannon alla rasia on. Taas näin syksyn tullessa totean, että mukavia ovat kätköt, jotka on helppo etsiä pimeässä.

 

Kätköt ovat monipuolistuneet valtavasti parissa vuodessa. Tiedän, että moni pitää pari vuotta sitten tekemiäni kätköjä helppoina ja tylsinä. Pienten lasten isänä pidän sellaisistakin kätköistä, joita on helppo etsiä lasten kanssa, mutta valitettavasti tällaisia on nykyään vähän tai ennalta ei tiedä, että ne ovat lapsillekin sopivia. Toisaalta on välillä kiva etsiä sellaisiakin kätköjä, jotka edellyttävät perusteellista ennakkovalmistautumista, ja kätköt ovat vieneet minut erilaisten rakennelmien huipulle, kumiveneeseen, kaivoskuiluun, viemäriin jne. Tosin sama temppu ei oikein saa innostumaan enää toista kertaa.

 

Toivomukseni on, että kätkön laatu olisi helppo lukea kuvauksesta ja vaikeusluokituksesta. Ei nimittäin ole ollenkaan kivaa lähteä lapsen kanssa etsimään kätköä ja huomata sitten, että aika eri riitäkään perille pääsemiseen tai rasian löytämiseen tai että tie ei olekaan kuljettavissa lastenrattaiden kanssa vaikka maasto on luokiteltu ykköseksi. Tähän kuvausten ja vaikeusluokituksen täsmällisyyteen toivoisin kiinnitettävän huomiota.

 

Mutta mitä tulee aloittelijoiden tekemiin kätköihin, niin kannustan kyllä aloittelijoita tekemään rohkeasti omia kätköjä. Tuskin ne sen huonompia ovat kuin kokeneempienkaan tekijöiden.

Link to comment

Vaikka lipsutaan alkuperäisestä aiheesta,olen samoilla linjoilla Mesun kanssa.Itse liikun tyttären kanssa kätköillä aina kun mahdollista ja lapsen löytämä kätkö on paras kätkö.Sen ei tarvitse olla mikään helppo.Itse voi ohjata lasta oikeaan suuntaan...tai sitten toisinpäin :(

Hyvät ja huonot kätköt...niitä tulee kaikille.Olen itse viritellyt kätköjäni tulleen kokemuksen ja palautteen mukaan.

 

Huomio Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan kätköilijät....

Uusia kätköjä odotellaan...Monia mielenkiintoisia paikkoja on vielä kätköttämättä..... :lol:

Link to comment

Mitäpä mieltä seuraavasta?

Vein kätkön Posion Korouomalle mutta en ole sitä vielä rekisteröinyt. Itse asun 700 kilometrin päässä, mutta käyn siellä päin muutaman kerran vuodessa joten kätkön huoltaminen onnistuu muutaman kuukauden välein?

Haenko kätkön pois vai rekisteröinkö?

Link to comment
Mitäpä mieltä seuraavasta?

Vein kätkön Posion Korouomalle mutta en ole sitä vielä rekisteröinyt. Itse asun 700 kilometrin päässä, mutta käyn siellä päin muutaman kerran vuodessa joten kätkön huoltaminen onnistuu muutaman kuukauden välein?

Haenko kätkön pois vai rekisteröinkö?

No, periaatehan on se, että kätkö pitää pystyä huoltamaan yhtä usein kuin sitä löydetään. Eli jos arvioit että Posiolla olevaa kätköä etsitään muutaman kuukauden välein, niin silloin muutaman kuukauden viive huollossakin on ok.

Ja tällä hetkellähän tilanne on varmaan juuri noin. Mutta jos/kun tuolla päin Suomea kätköilijöiden määrä lisääntyy, niin silloin huoltarvekin kasvaa.

 

Toki aina on parempi jos sinulla on apuna joku sillä suunnalla asuva henkilö, joka voi tarvittaessa huoltaa kätköä. Kätköilijöiden määrän kasvaessa on tietysti helpompi löytää paikallinen apauhuoltaja.

 

Joten, sanoisin että siitä vaan, mutta harkitse itse.

Link to comment
Mitäpä mieltä seuraavasta?

Vein kätkön Posion Korouomalle mutta en ole sitä vielä rekisteröinyt. Itse asun 700 kilometrin päässä, mutta käyn siellä päin muutaman kerran vuodessa joten kätkön huoltaminen onnistuu muutaman kuukauden välein?

Haenko kätkön pois vai rekisteröinkö?

Missäpäin Korouomaa kätkö sijaitsee? Entä tarvitseeko kätkölle patikoida pitkästi?

 

Olosuhteista riippuen voitaisiin kenties avustaa kätkön huoltamisessa.

Link to comment

Tosissaan upeaa kätköily-yhteistyötä !! (menikököhän nyt taas kieliopit oikein tuossa väli-viiva yhdys-sanassa ??)

Sinne pohjoiseen olisi niin KOVASTI hienoa saada lisää kätköjä !!

PS: Lupaan etten tulevana kesänä kysele hoitajaa Inarijärven saareen piilottamalleni kätkölle !!

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Followers 0
×
×
  • Create New...