Jump to content

Fin: Perusohjeet


Korian Cacher

Recommended Posts

Voisiko joku laatia vaikkapa geocaching.fi sivustolle sellaiset pika/perus-ohjeet kätköilystä.

Siinä olisi selkeällä suomen kielellä perusasiat kätköstä,miten tehdään,millaisena yms...

- eri kätkötyypit

- travel bugit,niiden kirjaus ja toiminta

Samoin yleisimmät pikku mokat joita tulee välttää.

 

Miksi...Moni on minultakin aiheesta kysellyt ja sitten kun he ovat menneet GC.comin sivulle niin.....ei ole aivan selkeäkielinen.En tarkoita kieltä vaan sivuston yleisrakennetta.

Jos ohjeet ja muut olisivat suomeksi niin se voisi rohkaista uusia harrastajia helpommin mukaan.

Hyviä juttuja on paljon jo olemassa mutta ne on harrastajien omilla sivuilla hajallaan.

-KC-

Link to comment

Tällä hetkellä PekkaR:n sivuilla on varmaan eniten tällaista asiaa. Luonnollisesti Geocaching.fi:stä on linkki hänen sivustoonsa yleisesti sekä lisäksi joihinkin tiettyihin kirjoituksiin. Silti tämä ei tietenkään korvaa sitä mitä Korian Cacher tarkoitti, mikä olikin yksi motivaatio tuossa toisessa säikeessä käytävään keskusteluun. En nyt jatka sitä tässä, vaan tarvittaessa alkuperäisessä säikeessä. Joka tapauksessa hyvä kysymys, minultakin on kyselty näitä geokätköilyn käytännön perusasioita.

Edited by Matti
Link to comment

PekkaR:n sivuilla on aika paljon perustietoa, mutta oikeassa olet, että aika hajallaan tieto on pitkin suomalaisten käyttäjien omia sivuja. Toisaalta - en itse ole koskaan kokenut GC.comin omia sivuja mitenkään tavattoman hankaliksi, vaikka parantamisen varaa onkin aina ollut. Uutena käyttäjänä aikoinani olin hieman hukassa, mutta niin olen yleensä muidenkin uusien asioiden kanssa. Tekemällä ja tutustumalla oppii.

 

Edit: jaahas, väkersin sitten oman viestini kanssa niin kauan, että lähes samat asiat ehdittiinkin jo kirjata. :(

Edited by Divine
Link to comment

Jos joku yhteistyönä tehtävä dokumentti/sivusto laaditaan tai joku olemassaolevista esitellään yhteisenä, niin onko se käännös gc.comin jenkkiolosuhteisiin ja -lainsäädäntöön perustuvasta ohjeistosta vaiko Suomen olosuhteisiin sovitettu?

 

Kuka tahansa voi esittää omia näkemyksiään siitä, mikä on Suomessa lain ja yleisen tavan mukaista, mutta jos sivustosta halutaan yhteinen harrastuksen esittely, niin kenellä/millä työryhmällä on auktoriteettia laatia säännöstö tai edes ohjeisto? :(

 

Kukaan ei arvaa mistä puhun... :o

Link to comment
Kuka tahansa voi esittää omia näkemyksiään siitä, mikä on Suomessa lain ja yleisen tavan mukaista, mutta jos sivustosta halutaan yhteinen harrastuksen esittely, niin kenellä/millä työryhmällä on auktoriteettia laatia säännöstö tai edes ohjeisto? :o

 

Kukaan ei arvaa mistä puhun... :(

Ohjeistossa voidaan puhua esimerkiksi (tekijöiden mielestä) harrastajien yleisesti hyväksymistä näkemyksistä. Tällöin kirjalliseksi viitteeksi sopisivat ainakin asiaa koskevat keskustelut näissä foorumeissa. Tietysti Suomen laki ja gc.com:n säännöt (tässä järjestyksessä) ovat ensisijaisia ohjenuoria.

 

On toki mahdollista, että joku kuitenkin kyseenalaistaa nämä "yhteiset" säännöt, mutta se ei silti heikennä niiden hyödyllisyyttä varsinaisen kohderyhmän keskuudessa. Kohderyhmäksi lasken siis ihmiset, jotka nimenomaan kaipaavat tietoa harrastajien yleisesti hyväksymistä näkemyksistä.

 

Toki tässä yhdistys olisi se mielekäs työryhmä, jos sellainen olisi olemassa. Sitä varmaan ajoit takaa. :(

Link to comment

Ei varmaankaan ole aihetta laatia kansallisia ohjeita tms. vaan GC:n perusjutut kootusti käännettynä ja ymmärrettävinä.

Ohjeet tulisi olla perustasoisia ja selkeitä.Kokemus tuo sitten varmuutta jne.

Tältä foorumilta saa sitten hyviä neuvoja ongelmatilanteisiin.

Kovin jäykäksi toimintaa (ohjeita) ei kannata tehdä.

Ilo kätköilyyn tulee säilyä. :(

Link to comment

Eivät ne GC.com omat sivut meistä loppujen lopuksi kovin hajanaiset ole, jos niitä malttaa yhtään pitempään katsoa. Ne ovat kuitenkin tämän kansainvälisen harrastuksen pääsivut ja niiltä löytyy kyllä ohjeita lähes kaikkeen. Ja sieltähän niitä kätköjä selataan etsittäviksi. Myöskään GC.comin englannin kieli ei ole mitenkään erikoisen "koukeroista", joten luultavasti huonommankin kielitaidon omaavat ymmärtävät. Lisäksi sivuilla todellakin välittyy hyvin meidän mielestämme yksi tämän harrastuksen parhaista puolista: laaja kansainvälisyys. On hienoa ajatella, että tätä samaa hommaa voi harrastaa ympäri maapalloa samoilla periaatteilla. Joten emme juuri kaipaa laajalti suoritettavaa ns. suomalaisten kätköilyperiaatteiden tms. luomista. Useimmat kansainväliset kätköilyn ohjenuorat ovat meistä järkeviä ja sopivat maahan kuin maahan. Pieniä muutoksia voi tietysti tarvittaessa tehdä maan olosuhteista riippuen, mutta silti kannatamme kansainvälisiä sääntöjä emmekä koe niitä ns. "jenkkimääräilyksi".

Link to comment
Geocaching.com'in ohjeistuksia ei kannata tällä hetkellä edes harkita

käännettäväksi, sillä ne muotoutunevat tässä syksyn mittaan - ehkä

hyvinkin pian - uuteen ulkoasuun, toivottavasti hieman kansainvälisempään

muotoon. Pyrin itse vaikuttamaan että niistä katoaisi se paljon puhuttu

"amerikkalaisnäkökulma" asioihin.

Minäkin etsiskelin suomenkielisiä ohjeita ja törmäsin tähän keskustelusäikeeseen. Muutettiinko Geocaching.comin ohjeita kansainvälisempään muotoon? Tai kuuluuko tässä asiassa mitään uutta?

 

Tästä dokumentista olisi minusta hyvä olla olemassa jonkinlainen käännös:

Cache Listing Requirements/Guidelines ja mielellään Suomen oloihin sovellettuna.

Luulen, että moni aloitteleva kätköilijä ei malta lukea englanninkielisen ohjeen koko tekstiä, vaikka sitä edellytetäänkin: Prior to placing and submitting a cache you are expected to review the following guidelines.

 

PekkaR:n sivuilla hyvät ohjeet, jotka sisältävät kyllä suuren osan tuon ohjeistuksen asioista, mutta pitäisikö koota vielä listaa suosituksista, minne kätkön voi sijoittaa (tai negatiivisesti: minne kätköä ei saa sijoittaa). Groundspeakin foorumilla on useampiakin keskusteluja aiheesta, mutta löytävätkö ihmiset niitä tai tuleeko heille mieleen etsiä niitä? Frequently Asked Questions -säiekään ei ole kauhean avulias.

 

Geocaching.fin sivuilla luvataan artikkelia aiheesta Hyvät ja sopivat kätköpaikat. Toivottavasti se ilmestyy pian :lol:

 

Anneli

Link to comment
Geocaching.fin sivuilla luvataan artikkelia aiheesta Hyvät ja sopivat kätköpaikat. Toivottavasti se ilmestyy pian :lol:

Jep, sain taannoin Captain Morganilta paljon linkkejä, joissa listattiin suojelualueita yms. Lisäksi mielessäni on asiasta joitain yleisiä ajatuksia. Tältä pohjalta on ollut tarkoitus kirjoittaa juttua.

 

Toisaalta, yhdistystä ei vielä ole, eikä epävirallisemmallakaan yhteisöllä ole yhteisesti ylläpidettyä kotisivua, joten vaikka gc.fi nyt paikkaa jonkin verran tätä tyhjiötä, niin mikään virallinen kanava se ei siinä mielessä tietysti ole. Sitten kun yhdistys tai vastaava syntyy, niin sivut katoavat nykymuodossaan. Kävijöitä on viime aikoina ollut kuitenkin kivasti ja palaute hyvää, kiitos siitä.

 

Mitä tulee itse juttuun, niin olen ihan pian lähdössä koko loppukesäksi muualle, joten ei kovin hyvältä näytä sen suhteen... :D

Link to comment

Suojelualueet eivät liene se kohta, mistä kannattaa aloittaa. Enemmän tuntuvat kiistaa aiheuttavan paljon arkipäiväisemmät tapaukset; muistan ainakin tällaisista tapauksista olleen puhetta:

 

* Kätkö ratakiskoilla tai liian lähellä rataa

* Kätkö liian lähellä julkista rakennusta

* Kätkö rakennuksen teknisten tilojen sisäpuolella

* Kätkö kyltein yksityisalueeksi merkityllä paikalla

* Kätkö kirkon kivimuurissa

* Kätkö mahdollisesti jännitteisen 220V rasian sisällä

 

Osa näistä on tietenkin kiistanalaisia asioita; ihmiset ovat eri mieltä siitä, mikä on hyvän tavan ja maun mukaista, mikä on sallittua ja minkä pitäisi olla kiellettyä.

 

Huomioitavaa on, että kaikki nämä kätköt ovat Suomessa hyväksyttyjä ('tarkistettuja'?) Tarkistajalla ei varmaankaan ole muuta mahdollisuutta, kuin luottaa siihen, että käyttäjä rastittaessaan kätkölomakkeesta kohdan 'olen lukenut käyttöehdot ja sitoudun noudattamaan niitä' todellakin on toiminut näin. Toisaalta on kätkijöitä, jotka sanovat että saadakseen kontrollin läpi mielenkiintoisen kätkön olisivat valmiita suoranaisesti valehtelemaan tuossa kohdassa. Paljonko silloin ohjeet auttavat?

Link to comment
Huomioitavaa on, että kaikki nämä kätköt ovat Suomessa hyväksyttyjä ('tarkistettuja'?) Tarkistajalla ei varmaankaan ole muuta mahdollisuutta, kuin luottaa siihen, että käyttäjä rastittaessaan kätkölomakkeesta kohdan 'olen lukenut käyttöehdot ja sitoudun noudattamaan niitä' todellakin on toiminut näin. Toisaalta on kätkijöitä, jotka sanovat että saadakseen kontrollin läpi mielenkiintoisen kätkön olisivat valmiita suoranaisesti valehtelemaan tuossa kohdassa. Paljonko silloin ohjeet auttavat?

Tuo on totta. Mikä sitten auttaisi?

 

Anneli

Link to comment
Tarkistajalla ei varmaankaan ole muuta mahdollisuutta, kuin luottaa siihen, että käyttäjä rastittaessaan kätkölomakkeesta kohdan 'olen lukenut käyttöehdot ja sitoudun noudattamaan niitä' todellakin on toiminut näin.
Tuo on totta. Mikä sitten auttaisi?

 

Anneli

Hyväksyjä voisi vaatia kätkön hyväksymiseksi kuvaa sijoituspaikasta ja yleiskuvaa alueesta niin että kätköpaikka on siitä tunnistettavissa. Jos on epäiltävissä että hyvä tapa ja ehdot eivät täyty - ei hyväksyntää ennen kuin asia on korjattu.

 

Noin muuten, mielestäni olisi laadittava Suomen olosuhteisiin sovitettu ohje kätkön sijoittamisessa huomioitavista asioista. Aina on tietysti joku joka ei niitä koskaan käy lukemassa yhdeltäkään suomenkieliseltä sivulta, eikä osallistu keskusteluun, tai vaikka lukisi ja osallistuisikin, kuitenkin sitten toimii juuri niin kuin itseä eniten miellyttää. Mutta sille ei tietty mitään voi, hyöty tulisi vastuullisten kätköttäjien sitoutumisen kautta.

 

Harri

Link to comment
Eli kätkön tekeminen käytännössä estettäisiin niiltä jotka eivät (digi)kameraa omista?

Tarkempi sanallinen selityskin kätkön paikasta varmaan auttaisi. Vai mitä ehdottaisit?

 

Toisaalta, kuten VesaK jo sanoikin, kätkijät voivat valehdella saadakseen kätkönsä hyväksytyksi. Valokuvankin voi manipuloida. Jos terve järki tai vastuuntunne puuttuvat, niin siihen ei varmaan sitten auta mikään - ellei sitten sakinhivutus :D

 

Suurin osa kätköilijöistä kuitenkin on tai ainakin yrittää olla vastuullisia geokätköilijöitä, joten uskoisin, että ne suomenkieliset, Suomen oloihin sovelletut ohjeet otettaisiin tyytyväisinä vastaan. Kätköjen hyväksyjähän voisi lähettää ne uusille kätkönpiilottajille, niin ei sitten olisi kokonaan omasta aktiivisuudesta kiinni, osuvatko ohjeet kohdalle.

 

Anneli

Link to comment

Groundspeakin (vaiko reviewer-ryhmän?) valitsema reviewer ei 'hyväksy kätköjä'. Hän päättää, mitkä kätköt saadan listata geocaching.com -webisaitille. Suomessa on nimenomaan pyydetty käyttämään termiä 'reviewer' ( ~ tarkistaja), vaikka jenkkifoorumeiden puolella jopa ko. henkilöt itse käyttävät termiä 'approver' ( ~ hyväksyjä). Ota tuosta nyt sitten selvää...

 

Jos Suomeen laaditaan sovelletut säännöt, ei niitä mielestäni voi tehdä Groundspeak, Inc. Sääntöjen kehittämisen tulee lähteä suomalaisten harrastajien aloitteesta, niiden pitää olla suomalaisten harrastajien enemmistön tai suomalaisten kätköilijöiden yhdistyksen hyväksymät ja niiden ylläpito ja levitys tulee olla suomalaisten vastuulla. Toki jokainen kätköjä listaava tai muuten kätköilystä kertova saitti saa linkittää ko. ohjeistoon.

 

Utopiassani näkisin tilanteen, jossa Suomen Geokäkkijäyhdistys olisi tehnyt 'eettisen ohjeiston'. Ohjeistoa noudattavat kätköt saisivat liittää kuvaukseensa sinettimäisen logon. Merkki olisi copyraitattu ja sen käyttöoikeus olisi myönnetty vain oikeasti säännöstöä noudattaville kätköille ja kätköilijöille (vrt. www.habeas.com). Kätköilijät raportoisivat logon väärästä käytöstä ja kieltäytyisivät hakemasta väärinkäyttäjien kätköjä. Kunkin listaussaitin ylläpitäjän ja mahdollisten tarkistajien/hyväksyjien omaksi päätökseksi jäisi, minkä painon he tuolle sinetille myöntäisivät päättäessään mitä listaavat.

 

Kuka tahansa voisi tehdä ohjeiston vastaisia kätköjä. Eri asia on, missä ne listataan ja kuka niitä hakee.

Link to comment
Utopiassani näkisin tilanteen, jossa Suomen Geokäkkijäyhdistys olisi tehnyt 'eettisen ohjeiston'. Ohjeistoa noudattavat kätköt saisivat liittää kuvaukseensa sinettimäisen logon. Merkki olisi copyraitattu ja sen käyttöoikeus olisi myönnetty vain oikeasti säännöstöä noudattaville kätköille ja kätköilijöille (vrt. www.habeas.com). Kätköilijät raportoisivat logon väärästä käytöstä ja kieltäytyisivät hakemasta väärinkäyttäjien kätköjä. Kunkin listaussaitin ylläpitäjän ja mahdollisten tarkistajien/hyväksyjien omaksi päätökseksi jäisi, minkä painon he tuolle sinetille myöntäisivät päättäessään mitä listaavat.

 

Juuri tällaista ajattelin minäkin. Minulla on itsellä se periaate, että toisten nurkkiin en lähde koluamaan. Eikä 'meirän markille tartte tulla kenenkään omin lupinensa.'

Tarkoittaa, että yksityiset alueet jätän rauhaan.

Tuo yhdistys tulee ennemmin tai myöhemmin, se on varmaa. Samalla lailla on varmaa, että se saa vastustajikseen joitakin, jotka periaatteessa vastustavat kaikkea :D

Sitä odotellessa käytetään vaikka tuota Wikiä. :D

Link to comment
Utopiassani näkisin tilanteen, jossa Suomen Geokäkkijäyhdistys olisi tehnyt 'eettisen ohjeiston'. Ohjeistoa noudattavat kätköt saisivat liittää kuvaukseensa sinettimäisen logon. Merkki olisi copyraitattu ja sen käyttöoikeus olisi myönnetty vain oikeasti säännöstöä noudattaville kätköille ja kätköilijöille (vrt. www.habeas.com). Kätköilijät raportoisivat logon väärästä käytöstä ja kieltäytyisivät hakemasta väärinkäyttäjien kätköjä. Kunkin listaussaitin ylläpitäjän ja mahdollisten tarkistajien/hyväksyjien omaksi päätökseksi jäisi, minkä painon he tuolle sinetille myöntäisivät päättäessään mitä listaavat.

Hmm - tarvitaanko eettisen ohjeistuksen laatimiseksi ja noudattamiseksi yhdistys ja logo? Tuntuu hiukan monimutkaiselta. En sinänsä vastusta yhdistystä; siitä varmaan olisi hyötyä erilaisissa virallisten tahojen kanssa käytävissä keskusteluissa, joita varmasti seuraa, kun geokätköilijöiden määrä lisääntyy ja sen myötä ongelmien määrä (vilkaiskaapa kanadalaisten keskusteluja tulossa olevista rajoituksista, joita Parks Canada suunnittelee). Mietin vain, olisiko jotakin tehtävissä jo nyt. Hyviä periaatteita on jo Geocaching.comin ohjeissa ja näissä keskusteluissa on tullut esille lisää seikkoja, jotka eettisiin periaatteisiin on hyvä lisätä. Eikö suurin ongelma ole se, että ohjeita ei noudateta joko tahallaan tai tietämättömyydestä?

 

Anneli

Link to comment
Hmm - tarvitaanko eettisen ohjeistuksen laatimiseksi ja noudattamiseksi yhdistys ja  logo?

Tarvitaan. Karrikoitu esimerkki, en oikeasti ole tätä mieltä:

 

Minä teen webisivun, jota kutsun ohjeistukseksi. Kirjoitan että purkkien pitäisi olla maastokuvioituja, jotta ne eivät joutuisi niin helposti jästien käsiin. Samoin vaatisin, että joka kätköön pitää kirjoittaa salakirjoitettu vinkki, koska vaikeankin kätkön pitää olla löydettävissä.

 

Joku varmaan riitauttaa molemmat kohdat, sanoo että noissa ei ole mitään järkeä. Voi olla, mutta nämä olisivat minun ohjeeni, ei niihin kellään ole mitään sanomista ja sitä paitsi naapurin Tane on samaa mieltä.

 

Tulos on se, että kukaan (tai erittäin harva) ottaa tuota ohjeistoa vakavasti, minä ja Tane saadaan vain höyrähtäneen maine. Minä ja Tane luonnollisesti noudatamme omaa säännöstöämme, mutta se tuskin ketään ulkopuolista kiinnostaa.

 

Suomeksi: Ei sillä säännöstöllä ole mitään virkaa, jos enemmistö ei sitä noudata. Paras tapa saada enemmistö noudattamaan sitä on saada enemmistö jotenkin mukaan laatimistyöhön. Enemmistö esim. ei lue tätä foorumia, ei ainakaan osallistu täällä keskusteluun. Yhdistys ihan oikeasti voisi sanoa edustavansa enemmistöä, ainakin aktiiviharrastajien enemmistöä.

 

Edit: Logoa ei tietenkään tarvita. Kyseessä olikin utopia... <_<

Edited by VesaK
Link to comment
Eli kätkön tekeminen käytännössä estettäisiin niiltä jotka eivät (digi)kameraa omista?
Tarkempi sanallinen selityskin kätkön paikasta varmaan auttaisi. Vai mitä ehdottaisit?

Hmm... uskoisin että useimmilla on käytössään digikamera tarvittaessa. On puhuttu noitten kätköjen laadusta ja ainakaan minun mielestäni määrän ei tarvitse korvata laatua. Jos kuvavaatimus parantaisi kätköjen laatuja vaikka kätkettyjen lootien määrä vähenisi, niin kyllä vaan minulle kävisi. Ok - minulla on vielä suurin osa Suomenkin kätköjä löytämättä, enkä aio kaikkia etsiäkään, ehkäpä joku toinen haluaisi että niitä sikiäisi kuin sieniä sateella.

 

Toisaalta, kuten VesaK jo sanoikin, kätkijät voivat valehdella saadakseen kätkönsä hyväksytyksi.
Voivat, mutta kyllähän sellainen selviää heti kun eka kätkijä käy paikalla. En oikein usko että tuosta tulisi ongelmaa.

 

Harri

Link to comment
Minä teen webisivun, jota kutsun ohjeistukseksi. Kirjoitan että purkkien pitäisi olla maastokuvioituja, jotta ne eivät joutuisi niin helposti jästien käsiin. Samoin vaatisin, että joka kätköön pitää kirjoittaa salakirjoitettu vinkki, koska vaikeankin kätkön pitää olla löydettävissä.

Kyllä minä voisin tulla kimppaan sinun ja Tanen kanssa <_<

 

Suomeksi: Ei sillä säännöstöllä ole mitään virkaa, jos enemmistö ei sitä noudata. Paras tapa saada enemmistö noudattamaan sitä on saada enemmistö jotenkin mukaan laatimistyöhön. Enemmistö esim. ei lue tätä foorumia, ei ainakaan osallistu täällä keskusteluun. Yhdistys ihan oikeasti voisi sanoa edustavansa enemmistöä, ainakin aktiiviharrastajien enemmistöä.
Totta. Monella näppäimistöllä onkin jo todettu että kaikkia ei koskaan saada mukaan, mutta onko se sitten mikään syy olla kokoamatta yhteen niitä jotka ajattelevat muitakin kuin itseään?

 

Harri

Link to comment
Suomeksi: Ei sillä säännöstöllä ole mitään virkaa, jos enemmistö ei sitä noudata. Paras tapa saada enemmistö noudattamaan sitä on saada enemmistö jotenkin mukaan laatimistyöhön. Enemmistö esim. ei lue tätä foorumia, ei ainakaan osallistu täällä keskusteluun. Yhdistys ihan oikeasti voisi sanoa edustavansa enemmistöä, ainakin aktiiviharrastajien enemmistöä.

Miten kätköilijöiden enemmistö saadaan yhdistyksen jäseniksi?

 

Anneli

Link to comment

Miten kätköilijöiden enemmistö saadaan yhdistyksen jäseniksi?

 

Anneli

Eikös siihen ole helpot lääkkeet:

 

1. Riittävän hyvät jäsenedut kaikille

2. Olemattomat jäsenmaksut

3. Ei lisähommia kenellekään

 

Omat kokemukseni yhdistystoiminnasta vuosien takaa eivät täytä yhtään noista kohdista mutta toivon että joku osaa rakentaa säännöt niin että homma toimii !!

Link to comment
Suomeksi: Ei sillä säännöstöllä ole mitään virkaa, jos enemmistö ei sitä noudata. Paras tapa saada enemmistö noudattamaan sitä on saada enemmistö jotenkin mukaan laatimistyöhön. Enemmistö esim. ei lue tätä foorumia, ei ainakaan osallistu täällä keskusteluun. Yhdistys ihan oikeasti voisi sanoa edustavansa enemmistöä, ainakin aktiiviharrastajien enemmistöä.

Miten kätköilijöiden enemmistö saadaan yhdistyksen jäseniksi?

 

Anneli

Sanoiko joku että enemmistö saadaan yhdistyksen jäseniksi? Sanoin, että yhdistys voi esiintyä niin kuin sillä olisi enemmistön tuki. Juuri se on lajiyhdistysten funktio: Se edustaa lajin harrastajia omalla toimialueellaan, oli se sitten yhden kaupungin tai koko valtakunnan laajuinen.

 

Esimerkeillä saa niin paljon helpommin selitettyä: Suomen Suunnistusliitto on julkaisemassa sivuillaan suunnistuksen eettiset ohjeet. Ei tuokaan yhdistys väitä, että enemmistö maamme suunnistajista olisi sen jäseniä tai edes että enemmistö sen jäsenistä nuo ohjeet hyväksyisi. Kummasti vaan tuollaisilla "Suomen Mikälieliitto" -nimisillä yhdistyksillä on sekä harrastajien että ulkopuolisten keskuudessa auktoriteettiä, jopa niin paljon että tuollaiset 'eettiset ohjeet' otetaan tosissaan.

 

Varmasti on suunnistajia, jotka toimivat noiden ohjeiden vastaisesti. Samoin tulee olemaan kätköilijöitä, jotka eivät noudata kätköily-yhdistyksen suosituksia. On myös ihmisiä, jotka eivät noudata Suomen lakia, vaikka lainsäätäjät on valittu enemmistön mielipiteen mukaan. Aina tulee kaikkialla olemaan ihmisiä, jotka eivät taivu enemmistön päätöksiin. Totuus on kuitenkin se, että jos yhdistys on Suomessa riittävän tunnettu ja sillä on kohtalaisesti jäseniä, niin kätköilijöiden enemmistö hyväksyy sen tekemät ohjeet ohjenuorakseen.

Link to comment
Sanoiko joku että enemmistö saadaan yhdistyksen jäseniksi? Sanoin, että yhdistys voi esiintyä niin kuin sillä olisi enemmistön tuki. Juuri se on lajiyhdistysten funktio: Se edustaa lajin harrastajia omalla toimialueellaan, oli se sitten yhden kaupungin tai koko valtakunnan laajuinen.

Sorry, enpä oivaltanut eroa 'enemmistön' ja 'niin kuin enemmistön' välillä :P

 

Olen kyllä taipumassa sille kannalle, että yhdistys olisi tarpeellinen. Geokätköilijöiden tapauksessa yhdistyksen painoarvo kyllä riippuisi aika paljon jäsenmäärästä, luulen ma. Ja valtakunnallisesta edustavuudesta. Toivon, että jos yhdistys perustetaan, siitä ei tule helsinkiläisten kerhoa, joka kokoontuu Helsingissä.

 

Anneli

Link to comment
Olen kyllä taipumassa sille kannalle, että yhdistys olisi tarpeellinen.

Minusta tuntuu samoin. Se, mitä yhdistys jäsenelleen 'antaa', riippuu tietysti täysin jäsenistä itsestään. Jos jäsenistä on aktiivinen (niinkuin tämä 'yhteisö' tuntuu olevan), niin se varmasti saadaan toimivaksi.

 

Toivon, että jos yhdistys perustetaan, siitä ei tule helsinkiläisten kerhoa, joka kokoontuu Helsingissä.

Samaa toivon minäkin B)

Ns. 'Helsinkikeskeisyys' on monissa asioissa valitettavasti jopa pilannut hyviä asioita. Tässä asiassa tämä tietysti on ylireagoimista, mutta 'jäljet pelottavat...' :P

 

Yksi tulevaisuuden näkymä on tietysti "Geokökköilijöiden Liitto", johon voisi kuulua jäsenenä henkilö, tiimi, kerho ja yhdistys. Tampereella toimisi oma alueyhdistys, samoin Helsingissä ja Turussa. Meillä voisi olla esim. Pohjanmaan yhdistys tms. Voi vaikuttaa monimutkaiselta, mutta näin ainakin aluetasolle saataisiin paremmin 'päätäntävaltaa'. Aika näyttää... :P

 

Jäsenmaksu tarvittaisiin vain kulujen kattamiseksi = rekisterimaksut ym. pakolliset kulut.

 

Minä olen valmis kantamaan korteni kekoon asian hyväksi.

 

Edit: Sori, tälle aiheelle olisi oma topic... B)

Edited by Maxxy
Link to comment

Tässä ja myöhemmin myös yhdistyssäikeessä on keskusteltu tarpeesta kehittää Suomalaisen geokätköilyn ohjeet ja suositukset eli siis soveltaa kansainväliset ohjeistot täkäläisiin oloihin.

 

Otteita toisen säikeen keskustelusta:

hidehairy:

Yhdistys voisi toiminnallaan vaikuttaa etenkin kätköjen sijoitteluun ja laatuun ja tähän liittyvään opastukseen ja jopa jonkinlaiseen seurantaan, myös "järjestäytymättömien" ja ulkomaalaisten osalta. --- Yhdistys voisi toiminnallaan vaikuttaa siihen että näidenkin toiminta noudattelisi yhdistyksen (yhteisön) hyväksi katsomia normeja. Harrastuksen laajettua yhdistys voisi koettaa kiinnittää erityistä huomiota kätköpaikkojen maaston ja luonnon kestämiseen (polku syntyy muutamasta kymmenestäkin etsintäkeikasta ja sammaleet poljetaan kiviltä ja kallioilta kun on huono satelliittisää).

 

VesaK:

Ihan suomalaisissa aktiiveissakin on sellaisia harrastajia, joiden käsitykset sopivista kätköistä menevät ristiin. Keskustelua kyllä käydään, mutta ilman mitään auktoriteettia asia ei etene mihinkään. Auktoriteetti tässä tapauksessa ei saa olla Groundspeakin guidelinet.

 

Anneli (& Ilkka):

Minun piti jo aikaisemmin kysyä, mitkä kohdat Geocaching.comin ohjeissa ovat sellaisia, jotka eivät ole sopivia suomalaisille?

 

VesaK:

Suomessa säädökset esimerkiksi yksityisomistuksessa olevista maista ovat erilaiset kuin Jenkkilässä. Jokamiehenoikeuksien soveltaminen pitäisi jonkun tahon (mielummin yhdistyksen kuin yksityisen) selvittää; maininta siitä, ovatko ne sovellettavissa vaiko eivät perusteineen kuuluu ilman muuta suomalaiseen kätköilyetikettiin.

 

Meillä on kansallispuistoja, luonnonsuojelualueita, Natura-alueita, historiallisia kohteita jne. Näistä on julkaistu listoja, mutta ei mitään selitystä siitä, miten kuhunkin listaan tulisi suhtautua. Tokihan jokainen voi ko. alueiden käyttöön liittyvät säännökset surffata webistä ne itsekin jos jaksaa ja tulkita niitä miten haluaa. Parempi kai kuitenkin olisi, että tämäkin selvitettäisiin oikein.

 

Jos jotain pitää ottaa pohjaksi, niin lähtisin mielummin Geocachers' Creedistä liikkeelle kuin gccomin guidelinestä.

 

Anneli (& Ilkka):

Olisi tosiaan hauskempi etsiä kätköjä, jos tietäisi jo etukäteen, etteivät ne ole sopimattomaan paikkaan piilotettuja. Tuo Geocachers' Creed vaikutti hyvältä. Emmeköhän me suomalaisetkin geokätköilijät pystyisi sopimaan eettisesti kestävän geokätköilyn periaatteista samalla menetelmällä. Siihen ei välttämättä yhdistystä tarvittaisi. Jos periaatteet saataisiin aikaan, niin sekin olisi edistystä, että edes osa porukasta noudattaisi niitä.

Keskustelussa mainittu Geocachers' Creed -sitoumus on luotu avoimessa keskustelussa näillä foorumeilla (valmistelu, ensimmäisen version kommentointi, toisen version valmistelu).

 

Eiköhän suomalaisten ohjeiden ja suositusten valmistelu onnistu samalla tavalla. Ensin on varmaan hyvä suomentaa nuo kansainväliset ohjeistot.

Link to comment
Voisiko joku laatia vaikkapa geocaching.fi sivustolle sellaiset pika/perus-ohjeet kätköilystä.

Siinä olisi selkeällä suomen kielellä perusasiat kätköstä,miten tehdään,millaisena yms...

- eri kätkötyypit

- travel bugit,niiden kirjaus ja toiminta

Samoin yleisimmät pikku mokat joita tulee välttää.

 

Miksi...Moni on minultakin aiheesta kysellyt ja sitten kun he ovat menneet GC.comin sivulle niin.....ei ole aivan selkeäkielinen.En tarkoita kieltä vaan sivuston yleisrakennetta.

Jos ohjeet ja muut olisivat suomeksi niin se voisi rohkaista uusia harrastajia helpommin mukaan.

Hyviä juttuja on paljon jo olemassa mutta ne on harrastajien omilla sivuilla hajallaan.

-KC-

Kun Korian Cacher aikanaan avasi tämän säikeen, mielestäni avauksessa oli koko jutun avainkysymykset esillä. Ehdottaisin että paneudutaan noihin kysymyksiin ja jos kerran osoitekin (Geocaching.fi) tiedotteille on jo olemassa, miksi ihmeessä emme jo ole tekemässä noita hommia.

Tai minulle sopii ihan mikä nettiosoite hyvänsä kunhan siihen saavat kaikki harrastajat sivuillaan linkit asettaa.

 

Kätköilybrosaria uusille harrastajille ollaan jo tekemässä.

Mielestäni tarvitaan kiireimmin se kirje / esite maanomistajille jolla selitetään umpi ummikolle mistä on kysymys ja mitä haluamme maanomistajalta.

Onkos semmoista tyrkyllä ??

Link to comment
...miksi ihmeessä emme jo ole tekemässä noita hommia.

Ilmeisesti siksi, että itsekukin mieluummin odottaa muiden hoitavan homman kuin tarttuu itse työhön.

 

Kätköilybrosaria uusille harrastajille ollaan jo tekemässä.

On jo tehtykin ensimmäinen versio.

 

Mielestäni tarvitaan kiireimmin se kirje / esite maanomistajille jolla selitetään umpi ummikolle mistä on kysymys ja mitä haluamme maanomistajalta.

Onkos semmoista tyrkyllä ??

Varmaan selventää kun maanomistajalle antaa geokätkötiedotteen ja em. esitteen, kertoo harrastuksesta (mm. roskienkeräyskampanjasta) ja vaikka näyttää kätkörasian sisältöineen.

Link to comment
Tällaiset tiedot olisi hyvä tallettaa / keskittää yhteen paikkaan. Tähän soveltuva paikka, jossa kaikki saavat muokata ja luoda uusia sivuja, on jo olemassa, eli Liimeksen muutama päivä sitten pystyyn pistämä Geocachin.fi Wiki. Tervetuloa tutustumaan ja rakentamaan sitä parempaa internettiä ;).

Tiedoksi kyseisen wikin nykyinen osoite: http://www.geocaching.fi/wiki/. Todellakin sana on siellä kaikille vapaa. ;)

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...