Jump to content

Fin:punkit


apassi

Recommended Posts

Tänään kätköillessä, melkoisessa pusikossa, löydettäni kätkön palasin pyörällä.

Siinä kopisteltua enempiä risuja päältäni huomasin että punkki kipittää käsivartta pitkin :D . Kannattaa varustautua hyvin näitä otuksia vastaan. Nehän levittää Lymen-tautia ja borreoloosia. Riittävä vaatetus ja ne sit kotona pesukoneeseen.

Kannattaa olla tarkkona myös silloin kun (kätköt usein on kivenkolossa ym) työnnät kätesi johonkin koloon, ettei siellä ole käärme, särkyny pullo ym.

Link to comment

Sikäli kun ei pääse kroonistumaan, Lymen tautia eli borrelioosia vastaan on sentään saatavilla antibiootti. Kumlingen tauti on sitten se ikävämpi vaihtoehto. Kuolleisuus 1-2 %, eikä hoitoa ole olemassa.

 

fsmek_finnland.jpg

 

Yllä Kumlingen taudin levikkikartta Suomesta. Onnea Helsinki, Lahti ja Vaasa! :D Samalta saksalaiselta saitilta löytyy myös hyvä yhteenveto punkkitautien keskeisistä eroista ja kivoja mainoskuvia, jos motivaatio ottaa TBE-rokote on edelleen pohjalukemissa. :D

 

Sama kartta Baltiasta ja Ruotsista:

 

fsmek_baltikum.jpgfsmek_schweden.jpg

Link to comment

Tietääkös kukaan millä ihmeen tavalla nuo tauteja levittävät punkit sitten itse leviävät ? Kartan perusteella voisi epäillä niiden liftavan jonkun kyydissä, minkähän ??

Ei sillä että leviämistä voisi estää mutta voisi ainakin tehdä oman osansa jarrumiehenä. Ja ainainen tiedonjano vaivaa muutenkin.

Link to comment

Jos punkki (tai paarma) puree, ei kannata heti hermostua, että nyt on saanut Lymen taudin. Hoito on tujuhko antibioottikuuri 15-30 päivän ajan, eikä se ole aiheellinen pelkän puremahistorian takia.

Hoitoa kaipaavat primaarivaiheessa ne, joilla on yli 5 cm läpimittainen erythema migrans -ihottuma punkinpiston kohdalla vielä viikon kuluttua puremasta. Pelkkä muutamassa päivässä katoava paikallisreaktio ei borrelioosia tarkoita.

Toisaalta, asiaa mutkistaa se, että aivan kaikki borrelioosin saaneet eivät erythema migransia saa...

Laboratoriodiagnostiikka vasta-aineista on mahdollinen n. 3 viikon kuluttua puremasta.

Link to comment
Tietääkös kukaan millä ihmeen tavalla nuo tauteja levittävät punkit sitten itse leviävät ? Kartan perusteella voisi epäillä niiden liftavan jonkun kyydissä, minkähän ??

Punkkejahan on Suomessa koko maassa ihan pohjoista Lappia lukuunottamatta. Eläimet vaeltelevat paikasta toiseen punkkeja nahassaan (ja borreliaa veressään) ja ihmiset tietysti myös. Ilmaston lisäksi esiintyminen vaihtelee esim. kasvillisuuden mukaan (karulla ja kuivalla kallioalueella vähemmän kuin kosteassa ja rehevässä pusikossa) ja kuivana kesänä vähemmän kuin tällaisena märkänä... Borrelioosin kantajuus vaihtelee alueelta toiselle, mutta sekaantunee sekin jonkin verran väistämättä.

Eiköhän se paras punkinvastainen toimi ole kunnon syyni illalla. Samalla voi vaikka elävöittää parisuhdetta... :(

Link to comment
Kannattaa olla tarkkona myös silloin kun (kätköt usein on kivenkolossa ym) työnnät kätesi johonkin koloon, ettei siellä ole käärme, särkyny pullo ym.

Hmmm, jos mietitään kuinka moneen koloon geohenkilöt vuodessa maassamme kätensä tunkevat, niin täytyy sanoa että on todella huono onni jos käärme nappaa kiinni. Taitaa todennäköisyys loukkaantua liikenteessä olla suurempi.

 

Mutta etenkin urbaanikätköjen lähellä on syytä olla varovainen - sen verran paljon koloissa näkee rikkoutunutta lasia, ja joskus myös huumejästien jälkeensä jättämiä "aarteita"...

Link to comment
Hmmm, jos mietitään kuinka moneen koloon geohenkilöt vuodessa maassamme kätensä tunkevat, niin täytyy sanoa että on todella huono onni jos käärme nappaa kiinni. Taitaa todennäköisyys loukkaantua liikenteessä olla suurempi.

 

Hmm... tänä kesänä on ollut ainakin jo kaksi 'läheltä piti' tilannetta. Itselläni yksi, Jyrkillä ja Sarilla toinen. Ei kannata vähätellä vaaraa :(

Link to comment
Eläimet vaeltelevat paikasta toiseen punkkeja nahassaan (ja borreliaa veressään) ja ihmiset tietysti myös......

.... Eiköhän se paras punkinvastainen toimi ole kunnon syyni illalla. Samalla voi vaikka elävöittää parisuhdetta...

Eläimethän vaeltavat, ja ovat vaeltaneet tuhansia vuosia, mutta mielenkiintoni herätti se että kotimaiset taudin esiintymät keskittyvät asumisen keskuksiin. Vai johtuvatko nuo irralliset tautiläntit enemmän ihmistiheydestä kuin punkki-, elukka tai tautitiheydestä ?

 

Parisuhteesta sitten; ainakaan meillä ei punkkisulkeisista oikein saa mitenkään syntymään mitään parempia kiksejä, ehkä joku osaa hoitaa pikkuötököitä kauhistelevan siippansa paremmin. Ajatus on kuitenkin oivallinen, kieltämättä !!

Link to comment

Mulla oli kuukausi sitten punkki käsivarressa hauiksen paikkeilla eikä siitä saatu kyllä irtoamaan romantiikkaa. Reaktio taisi olla "Yäk" kun näytinsitä :( Piti käydä terkkarissa poistattamassa se mutta olikin tipahtanut itsekseen ennenkuin sinne asti ehdin... mitään oireita siittä ei kuitenkaan tullut ainakaan näkyville, vain pieni punainen piste joka katosi parissa päivässä.

Link to comment

Borrelioosihan ei ole välttämättä kovin vanha tauti -voisi selittää sen, että tuhansia vuosia tapahtuneet vaeltelut eivät ole sitä enempää vielä sekoittaneet. Aiheuttaja, spirokeetta, on löydetty 80-luvulla ja kirjallisuuden perusteella taudinkuva tunnetaan n. 100 vuoden takaa.

 

Tärkeimpiä punkkien isäntäeläimiä ovat metsämyyrät ja muut pienet viipeltäjät, jotka eivät kaiketi vaeltele kovin pitkiä matkoja. Sekin voisi selittää paikallisia tihentymiä. Esim. että vierekkäisillä saarilla borreliakantajuus punkeissa voi olla täysin eri luokkaa. Hmm... ehkä toiseen saareen on uinut infektoitunut hirvi...?

Lisäksi luin, että koska sukukypsät naaraspuutiaiset imivät verta vain yhdestä eläimestä, ne eivät voi siirtää tautia suoraan sairaista eläimistä terveisiin. Taudinaiheuttajat siirtyvät tautia kantavissa naaraspunkeissa niiden jälkeläisiin ja vasta niistä toisiin eläimiin. Siirtymistie vaikuttaa siis melko hitaalta ja voisi myös selittää esiintyvyyden jakautumista. Tosin tarttuminen nymfivaiheessakin oletetaan mahdolliseksi.

 

Varsin mielenkiintoinen tauti. Ja hupaisaa tuo entisajan lääketieteellinen tutkimus. Ihoproffa Sonck Turusta demonstroi borrelioosin infektiivisen luonteen onnistumalla tartuttamaan veriteitse taudin sairaasta ihmisestä itseensä. Sonckin pöpö kuulemma parani itsekseen, kun taas taudin lähde sai vakavia neurologisia komplikaatioita. Melkoista tyhmänrohkeutta yhden julkaisun tähden! :(

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...