Jump to content

FIN: Kohtaamisia Luonnon Kanssa?


Kuukkelit

Recommended Posts

Tänään kun tuo city-karhu taasen tallusteli täällä Kauniaisten ja Espoon metsiköissä tuli mieleen josko geokätköilijät olisivat joutuneet kosketuksiin enemmänkin luonnonelävien kanssa.

Itse en ole tavannut peuraa isompaa. Tämä sattui geoleidien toisella Hyvinkään reissulla. Tuolla Espoon keskusmetsässä, tai virallisesti keskuspuistossa, on ollut vain näitä matelijahavaintoja, kyy ja vaskitsa tavanomaisten oravien ja lintujen lisäksi.

Kyykeskusteluhan täällä jo täällä käytiin vilkaasti joten josko nyt olisi karhun aika :grin: Miten menetellä jos kontio olisikin samalla kätköllä? Vaikkapa nyt tuolla NMS21 Kauniainen tai NZZZ2 mitkä ovat kaiketi lähinnä karhuhavaintoa.

 

- Anja

Edited by Hannu&Anja
Link to comment

Olen kerran, toki jo vuosia sitten, sienestämisreissulla onnistunut törmäämään karhun kanssa ja ainakin silloin molemmille löytyi oma suuntansa ihan miettimättä, ja liekö sattumalta, mutta lähdimme ihan eri suuntiin. Mihinkään pelkäämiseen ei liene juurikaan syytä. Karhu yleensä pitää huolen siitä ettei ihminen pääse liika liki.

Täällä Keski-Suomessa ei ole mitenkään vaikeaan löytää karhujen jätöksiä tai asumispaikkoja kunhan vaivautuu tutkimaan karttaa ja ajattelemaan asiaa semmoisen eläjän kannalta joka haluaa pysytellä omisa oloissaan. Näinkään kaukana Kehä III:sesta ei kuitenkaan yleisemmin vältellä sitä metsään menoa ainakaan karhujen takia, laiskuus ja velttous toki vaivaavat meitäkin. Paikallislehdissä kerrotaan elukoista useasti mutta hysterian ajat on onneksi eletty.

Tietysti noiden harhailijoiden kanssa pitää noudattaa varovaisuutta, onhan ihmisissäkin melkoinen joukko epäsosiaalisesti käyttäytyviä, miksei sitten muissakin luonnon luomissa.

Link to comment
Kyykeskusteluhan täällä jo täällä käytiin vilkaasti joten josko nyt olisi karhun aika  :D  Miten menetellä jos kontio olisikin samalla kätköllä?

Ei laiteta kätköihin hunajaa B)

 

Jos sää suinkin sallii, on tarkoituksena huomenissa kävellä suoraa reittiä HH-6:lta Saarilammelle

Karhua varten on varustuksena kamera. Saa nyt sitten nähdä pystynkö sitä käyttämään, jos nalle oikeasti taapertaa vastaan B):D:huh:

Link to comment

Isokokoisia eläimiä ei ole eteeni kovin montaa sattunut, mitä nyt muutama hirvi sekä valkohäntäpeura (joista osa on ollut ihmeen kesyjä - yksikin nuori yksilö lähestyi minua rohkeasti n. 10 metrin päähän, kunnes juna pelästytti sen). Pienistä eläimistä olen saanut kunnian tavata kärpän (utelias otus kuin mikä!), supikoiran, minkin sekä koko joukon "tavallisia" metsäneläimiä hiiristä kettuihin. Merellä kiikariin sattui kerran harmaahylje.

Isoja eläimiä pahempia pelästyttäjiä ovat mielestäni kanalinnut, joiden pakoetäisyys on pieni. Useammin kuin kerran olen metsässä kulkiessani saanut sätkyn jaloistani lentoon lehahtavan pyyn, riekon tai fasaanin takia :huh::D

 

Tänään muuten tapasin varsin erikoisen geojästin, joka oli ominut itselleen ajattelemani kätköpiilon: B):D

 

austria%20334.jpg

Link to comment

Edellisessä Tiede-lehdessä retosteltiin karhu-asiaa otsikolla Näin pärjäät karhun naapurina ja uusimmassa numerossa vielä tutkimusmestari Seppo Ronkainen kehottaa tarkkailemaan hyökkäävän karhun pään ja ennenkaikkea sen korvien asentoa. Samat viitteet kuin koirillakin, pystyssä tarkoittaa uhittelua, luimussa tarkoittaa tosi toimia.

Nimimerkillä 'kokemusta on', tiedän että ainakin minulta jäivät sekä pään että korvien asento tarkkailematta otson kohdattuani, kuten edellisistä päivityksistä voitte lukea !!

Kuitenkaan en myönnä vähääkään pelkääväni tai vältteleväni kotimaisessa metsässä vaeltamista tai yöpymistä !! Etelässä tai pohjoisessa !

Link to comment

Luontoa tulee kunnioittaa omalla käytöksellään. Ja jos haluaa oikeasti nähdä jotain isompia otuksia silloin lienee parasta edetä maastossa hissukseen enempiä oksia katkomatta ja kovaan ääneen kailottamatta. Jos taasen toivoo ettei noita yllättäviä kohtaamisia synny niin reipasta askellusta ja kaverin kanssa jutustelua, tai sitten vaikka itsekseen lauleskelua :D , niin eiköhän kontiot kierrä kaukaa.

Itse en välitä kovasti noista käärmeksistä joten askellukseni on kun norsulauman töminää :D . Varmasti siinä matoset saa kyytiä. Isompien otusten kanssa kasvoten joutuminen onkin sitten enemmän sattumaa.

Karhu-uutisista viis. Huomenissa olisi tarkoitus suunnistaa Nuuksion metsiin eikä suinkaan karhujahtiin vaan kätköjahtiin. Toivottavasti kätköt ovat ilman syötävää hunajaa - sehän on jo kiellettyä - vaan sisätlävät muita aarteita. Toisaalta aarteista viis - itse kätkön löytäminen ja luonnossa kulkeminenhan se on pääasia.

Pikkutytöstä lähtien on kyllä tullut metsissä kuljeksittua mutta ikinä en ole pelännyt, kunnioittanut kuitenkin, sen otuksia vaikka niitä siellä varmasti on piisannut. Hannun suvun mökillekin on mielenkiintoista mennä kun mökkitien varrella näkee kuinka karhu on raapinut puuhun omat kynnenjälkensä B):huh:B) .

- Anja

Link to comment

Hemmetti että ottaa päähän tämänpäiväinen kohtaaminen luonnon kanssa. Pirunkallion luolakätköa hakiessa onnistuin pimeässä liiskaamaan jalkani alle yhden viattoman otuksen, kauniin sisiliskon... ja kun oli vielä lapset mukana, joista toiselle nämä "Sissi Sisiliskot" kuuluu joukkoon "kaikkein kivoimmat eläimet"... B)

Link to comment

Kohta on muuten edessä aika olloin hirvieläimet synnyttävät vasansa. Niitä on syytä kunnioittaa, eli on parempi liikkua metsässä kuuluvasti, sillä joutuminen vahingossa vasan ja emon väliin on varsin epämiellyttävä kokemus. Itselleni on käynyt näin kerran, ja silloin tilanteen pelasti nopea kiipeäminen viereisen tukkipinon päälle. Iso hirvilehmä oli aika hurjan pedon näköinen, kun se seisoi jalat harallaan pinon vieressä, tuijotti minua ja sen sieraimista nousi höyryä...

 

Meillä tuntemattomampi vaara, ainakin toistaiseksi, on kiimainen metsäkaurispukki. Metsäkauriskannat ovat kuitenkin vahvassa nousussa ja saapa nähdä milloin iltapäivälehtien lööpeissä on otsikkona "Metsäkauris tappoi sienestäjän". Kiimainen pukki voi nimittäin hyökätä ihmisen kimppuun, ja ongelmalliseksi sen tekee se että pukilla on terävät piikkimäiset sarvet, jotka eläimen puskiessa sojottavat suoraan eteenpäin ihmisen vatsan korkeudella. En tosin tiedä kuinka paljon näitä tapahtuu etelämpänä, mutta olen kumminkin pari kertaa törmännyt asiaa koskeviin artikkeleihin.

Link to comment
Kohta on muuten edessä aika olloin hirvieläimet synnyttävät vasansa. Niitä on syytä kunnioittaa, eli on parempi liikkua metsässä kuuluvasti, sillä joutuminen vahingossa vasan ja emon väliin on varsin epämiellyttävä kokemus.

 

Tämä on tarpeellinen varoitus jopa kaupunkilaisillekin, koska esimerkiksi Helsingin Viikissä on tällä viikolla tavattu hirvilehmä vasoineen. Myös metsäkauris liikkuu samalla alueella.

 

Kohtaamisista luonnon kanssa voisin mainita sen, että sain tässä yksi päivä kalan lähes suoraan päähäni keskellä Munkkiniemeä :)

En olisi ihan heti uskonut kalojen osaavan lentää... tai että niitä edes sataisi taivaalta alas... :) Mutta tämä otus karkasikin lokkien nokasta :)

Link to comment

Totesin eilen King's Seat kätköllä että hyttysiä on niin paljon että lienee syytä yrittää toimia niiden huomaamatta, muuten ne saattavat parvena ottaa ja varastaa ainakin normaalin kätköpurkin microsta puhumattakaan !!

Toinen kohtaaminen tapahtui noin kello 18 tienoilla ajellessani autolla pikkutietä alle 30km/t kyytiä takaisin Hiidenvuoren kätköltä, jolloin aikuinen, ja melko kookas Mäyrä oli juosta autoni alle. Oli pentele niin nopea että vaikka kamera oli penkillä vieressäni, en silti saanut kuvaa napattua. Harvakseen nähtyjä elukoita, päiväsaikaan. Varmaan jonkun häiritsemä.

Link to comment

Sarjassamme mysteereitä matkan varrelta....

 

Croft of Kivilammi kätköltämme Tanssija laittoi not found loggauksen. Epäilimme vahvasti, mutta päätimme kuitenkin käydä tarkistamassa kätkön kunnon lähiaikoina.

 

Sunnuntaina 4.7. ajelimme tekemään uuden kätkön Härkätien varteen päätimme myös tarkastaa Kivilammin tilan. Paikassa johon kätkön olimme piilottaneet oli nyt eläimen kallo. Olisiko joku eläin joutunut syödyksi ja sama syöjä vienyt meidän kätkörasiamme. :( Tai sitten ko. eläin on syönyt kätkörasian ja saanut pahoja mahapuruja...

 

Valitettavaa oli, että KalleNalle ehti ennen meitä samana sunnuntaina kätköä etsimään. Ei löytänyt vaikka paikan isäntäkin oli auttanut etsinnöissä. Siis tästä voimme todeta ettei ainakaan Kivilammin torpan hoitaja ole poistanut ko. kätköä.....

 

Kuva on hieman huono, kätkö paikka oli rakennuksen kivijalassa laudan takana.

 

3f6bc46a-2066-4bc2-8173-6d6be194412f.jpg

Link to comment

Hesarissa kirjoitettiin tänään, että poronhoitoalueella karhukello voi houkutella karhuja. Mesikämmenet saattavat luulla kilinää poron kelloksi.

 

Tutkijoiden mukaan varmin keino pitää karhu loitolla on juttelu, myös yksin kulkiessa. "Ei se höpöttäminen ole kiellettyä" neuvoo erikoistutkija Mauri Nieminen Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta (RKTL).

 

Rajavartijat rykivät ja katkovat risuja yksin liikkuessaan. Äänten kannattaisi olla ihmisen luonnollisesti aiheuttamia, jotta karhu ei ajattele, että se on hirvi, joka ryskää.

Link to comment

Kuvaa ei ole, emmekä edes tuolloin kätköilleet kyseisessä kaupungissa, mutta Itävallan maagisessa Hallstattissa minulle ja vaimolleni tapahtui outo öinen kohtaaminen luonnon kanssa.

 

Olimme puolenyön maissa palaamassa majapaikkaamme, joka sijaitsi omakotialueella laaksossa hieman jyrkällä vuorenrinteellä sijaitsevan keskustan ulkopuolella. Yö oli lämmin, sumuinen ja sysimusta. Viereisiltä niityiltä nuosi usvaa, ja ilma tuoksui kesäisen sateenjälkeiseltä niitetyltä heinältä, mullalta ja niittykukilta. Kotitiemme varrella vaahtosi äänekkäästi vuolas vuoripuro tulosuuntaamme, kohti syvää ja kylmää Hallstätter See -järveä. Katulamput loivat kelmeän oranssin utuisen valokeilan märkään asfalttiin tasaisin välimatkoin, eikä sumu päästänyt niitä valaisemaan lampputolppien välejä kuin nimeksi.

 

Olimme jo lähes majapaikkamme luona, kun parin lyhtypylvään päässä olevaan valokeilaan ilmestyi kaksi vilkasta varjoa. 'Koiria', tuumasimme pysähdyttyämme tuijottamaan tienpientareita innokkaasti nuuhkivia silhuetteja. 'Ei, kyllä tuon toisen täytyy olla kettu', arvelimme, 'mutta mikä ihme tuo toinen on?' ihmettelin. Ihan kuin sillä ei olisi korvia lainkaan, ja kuonokin oli erikoisen muotoinen. 'Voisiko olla mäyrä', heitin lonkalta tietäen, että villieläintuntemukseni on heikonlaista. Puhumattakaan tällaisessa tilanteessa, jossa vikkelästi toistensa ympärillä hyörivästä parivaljakosta ei siinä valaistuksessa ja siltä etäisyydeltä saanut kovinkaan hyvin selvää. Olin jo kaivamassa kameraa esiin (vaikka tiesin kuvausolosuhteiden olevan aika toivottomat, mutta kelpaahan digikameralla kokeilumielessä epäonnistuneitakin otoksia räpsiä - joskus joku aina onnistuu), kun takaamme tuleva auto karkotti jo pelkällä äänellään otukset pensasaidan läpi teille tietymättömille. Auto tuli ja meni, mutta nelijalkaisia kumppanuksia ei näkynyt enää missään.

 

Jatkoimme kotimatkaa, ja majapaikalle hetkisen kuluttua saavuttuamme perässämme pihaan kolisteli polkupyörällään myös talon isäntä, joka oli tulossa paikallisesta oluttuvasta jalkapallofinaalia katsomasta. Kuultuamme, että Kreikka on uusi Euroopan mestari kysyimme isännältä näkemistämme kahdesta omituisesta otuksesta. Kettu ja mäyrähän ne! Pyörivät kuulemma usein naapurustossa keskenään kuin pikkupojat omenavarkaissa. Enpä ole ennen moisesta lajien välisestä ystävyydestä kuullut, lieneekö tavallistakin?

Edited by Divine
Link to comment

Kaikenlaista sitä sattuukin kätköillessä...

 

Kaksi nyrkinkokoista sammakkoa hyppäsi kasvoilleni tänään Slåttmossen-kätköllä . En normaalisti pelkää tai mitenkään inhoa sammakoita, mutta kun ne sattuvat hyppäämään pimeästä kivenkolosta suoraan kohti... huh, taisi sydän jättää muutaman lyönnin väliin :lol:

 

Kuvassa toinen kyseisistä sammakoista.

edc9fdcf-61ef-4d89-84e5-1668b41838da.jpg

Link to comment

Noita hyttysiä ja mäkäräisiä lienee vähän joka paikassa kesäaikaan. Ehkä pahempi riesa on tuo hirvikärpänen, joita tuntuu näin syksyllä olevan joka kätköllä. Itse luin muutamasta tapaamisesta käärmeen kanssa ja parilla kätköllä on sellainen tullut vastaan. :D Ei oikein tee mieli 'kopeloida' kivenkoloa tietämättä mitä siellä on. Siksi käytän keppiä, jolla tutkin epämääräisen tuntuiset kolot. Oli viimeisinkin käärme niin kohmeessa, ettei liikkunut mihinkään (nostin kepillä lämpimämpään paikkaan). Täytyykin lisätä tuohon georepun varustukseen kyypakkaus. :blink:

Tuo hirvijahdin alkaminen pitää myös muistaa huomioida ja vaihtaa 'hirvennahkatakki' ja maastolippis hiukan näkyvämpään vaatetukseen :)

Link to comment

Törmättiin tänään Kajin kanssa oikein mukavaan läjään käärmeitä Halsvuoren rinteessä. Samassa läjässä oli kymmenkunta kyytä lämmittelemässä Äitiepäivän auringonpaisteessa juurikaan välittämättä meistä vaikka tömisteltiin melkoisesti.

 

768193df-8885-4d67-8373-85dc4f32e669.jpg

 

Törmättyämme läjään heti menomatkalla, oli siinä sitten melko mukava ruveta kaivelemaan kivenkoloja purkkia etsiessä !!

Link to comment

Kyyt ovat mitä ilmeisemmin joukolla lähteneet nauttimaan keväästä kätköjen liepeille. Tänään Jalomäen umpipihalla innoissani tutkin kivenkoloja kun huomasin kymmenen sentin päästä jalasta kohtuullisen kookkaan kyyn. Kyy pelästyi yhtä paljon kuin minäkin ja luikerteli kivien väliin piiloon. Sen jälkeen etsintä oli huomattavasti varovaisempaa...

Link to comment

Kokolailla täydellisen kätköilypäivän lopetti eilen vähän surullisempi tapaus. Metsäkauriilla (?) oli kohtaaminen ihmisen kanssa 3-tiellä Hämeenkyrössä. Ajoin kotiin palatessani pienehkön letkan viimeisenä ja näin hyvin, kun vasemmalta puolelta ampaisi hirvieläin tielle juuri kun kaksi rekkaa oli kohdakkain. Toivoin näkeväni eläimen pinkovan oikeata piennarta kohti metsää, mutta pianhan se sätki kyljellään vasemmalla kaistalla.

 

Kaikki silminnäkijät, törmännyt rekka mukaan lukien, ajoivat tyynesti pois paikalta ja jättivät kituvan eläimen teutaroimaan turpa veressä asfaltille. Ohjasin autoni pientareelle ja astuin ulos, mutta mitä tällainen kaupunkilaispoika osaa isohkolle kituvalle nisäkkäälle tehdä? Helvetti, tätä ennen olen ainoastaan kissan kuolemaa eläinlääkärin lopettamana todistanut, ja sekin oli jo melkein liikaa (no, ehkä siksi että kyseessä oli oma rakas katti). Mutta että pitäisikö linkkarin kanssa käydä kaikilla raajoillaan huitovan eläimen kimppuun? Seuraavana päivänä saisi töissä selitellä mustelmiaan että 'sain peuralta turpaan'.

 

En muutakaan keksinyt, joten soitin hätäkeskukseen kysyäkseni neuvoa. No, puhelun aikana elikko sai taistelunsa päätökseen ja heitti henkensä, joten tappohommiin ei tarvinnut ruveta. Ilmoitin raadon sijainnin hätäkeskukselle (en sentään koordinaateilla :blink:), jotta osaavat hakea sen pois mätänemästä, ja raahasin sen pois ajoradalta liikennettä vaarantamasta.

 

2de0a810-3c31-4071-b131-7ab516e29d6b.jpg

 

Pisti vain miettimään, miten vieraantunut sitä voikaan olla luonnosta ja (eläinten) kuolemasta. En tien varrella elikkoa tuijottaessani edes tunnistanut varmaksi lajia. Ja vaikka lihaa särvin lähes päivittäin, en ole juuri koskaan ollut metsästyksen tai teurastuksen kanssa ollut missään tekemisissä. Ala siinä sitten listiä yhtäkkiä kohdalle osunutta sarvipäätä. ;)

Edited by Divine
Link to comment
Ja vaikka lihaa särvin lähes päivittäin, en ole juuri koskaan ollut metsästyksen tai teurastuksen kanssa ollut missään tekemisissä. Ala siinä sitten listiä yhtäkkiä kohdalle osunutta sarvipäätä.

Pirullinen tilanne, mutta viisaasti toimittu. Yleensä autossa ei pyörän avainta tukevampaa asetta ole mukana ja sillä ei juuri kettua isomma eläimen tuskia lopeteta. Etenkin hirven mutta myös peuran kanssa on syytä pysytellä turvallisella etäisyydellä - niiden koivissa on uskomaton voima.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...