Jump to content
Sign in to follow this  
Followers 0
5rm

FIN: Kätkölista Kkj-koordinaatistossa

Recommended Posts

Onkohan missään suomalaisten kätköjen listaa, missä olisi niiden koordinaatit karttojemme tuntemassa KKJ-yhtenäiskoordinaatistossa?

Myös kävisi esim. EXCELL-lista WGS84 muodossa josta pisteet voisi lukea automaattisesti muunto-ohjelmalle.

Share this post


Link to post
Viestikallion työkaluista löytyy ainakin valmis muunto-ohjelma. Syö koordinaatteja suoraan dd mm.mmm -muodossa. Leikkaamalla ja liimaamalla onnistuu, ellet sitten lue lähdekoodia itse ja parsi perlillä suoraan verkosta. Mikään kai ei estä tekemästä omille www-sivuille kätkölogia, jossa koordinaatit ovat KKJ-muodossa. Edited by solarflare

Share this post


Link to post

Keräsin luetteloon Suomen tämänhetkiset kätköt. Koordinaatit ovat WGS84 karttajärjestelmän mukaiset ja toisessa taulukossa Suomen karttojen KKJ:tä.

 

Tallensin luetteloita muutamissa muissakin tiedostomuodoissa: EasyGPS:n LOC, GPS Exchange file GPX, Waypoint+:n WPT ja tekstitiedosto TXT, jossa pilkut tietojen erottimina.

 

Luettelot löytyvät täältä.

Edited by PekkaR

Share this post


Link to post

Kiitos hyvistä tiedostoista!

Nuo tekstitiedostot oli helppo siirtää Oziexploreriin ja sieltä tallettaa Ozin *.wpt muotoon sekä uploadata GPS:ään. Ozissa WGS84->KKJ27 muunnos sujuu yhdellä napin painalluksella. Aika hyvin tuntuvat pisteet asettuvan karttapohjalla sinne mihin niiden olettaisikin viittaavan, vaikka yhtään kätköä en vielä ole ehtinyt hakea. Ozin CE-versio jossa GT-Suomi karttapohjat joihin nyt sain ladattua kätköpisteet + PDA+ Etrex on varustus jolla toivottavasti kesän mittaan jotakin löytyy.

Share this post


Link to post

Huomatkaa muuten, että PekkaR:n KKJ-koordinaateissa oleva taulukko esittää koordinaatit KKJ:n siinä kaistassa, jossa kätkö sijaitsee.

KKJ:han jakautuu viiteen kaistaan läntisin suomi on kaistassa 1 ja itäisin suomi kaistassa 5. Ensimmäisessä kaistassa itä koordinaatti alkaa 1:llä , 2.kaistassa itäkoordinaatti alkaa 2:lla jne.

 

5rm kommentoi Oziexploreria: "Ozissa WGS84->KKJ27 muunnos sujuu yhdellä napin painalluksella". En tunne itse Oziexploreria tarkemmin, mutta tuon kommentin perusteella näyttää siltä, että se osaa muuntaa WGS84 koordinaatit KKJ:n kaistaan, jolla keskimeridiaani on 27 astetta, mikä tarkoittaa 3. kaistaa. Mikäli Ozi ei osaa muuntaa muiden KKJ:n kaistojen koordinaatteja oikeisiin paikkoihin niin, ehkäpä PekkaR voisi tehdä sivulleen sellaisen excel taulun, jossa kaikki kätköjen koordinaatit on muunnettu kaistaan KKJ:n 3. KKJ:n kolmannesta kaistastahan käytetään nimistystä "yhtenäiskoordinaatisto", jota käytetään esittämään kohteita koko Suomen leveydeltä.

Maanmittauslaitkosen muunnosohjelmahan osaa tarvittaessa muuntaa kohteet yhteen ja samaan kaistaan.

Share this post


Link to post

Juu, mietin kumpi tapa on käyttökelpoisempi ja kun en osannut päättää käytiin sitten tuota pisteen omaa kaistaa. Muunnos tosiaan onnistuu myös kolmoskaistaan eli yhtenäiskoordinaatistoon eli YKJ.hin.

 

5rm:lle näköjään soveltuivat WGS84-muotoiset tekstitiedostot.

Share this post


Link to post

Noin yleisesti on Yhtenäiskoordinaatiston KKJ27 käyttö GPS:n ja varsinkin topograafikarttojen kanssa huomattavasti näppärämpää kuin LAT/LON kanssa puuhastelu. Geokätköilyssä ymmärtää WGS84:n käytön kansainvalisenä standardina.

Itse käytän pelkästään KKJ27 yhtenäiskoordinaatistoa, koska se on paljon havainnollisempi kuin WGS84, siinä luvut ovat suoraan metrejä ja pisteiden sijoittelu paperikartoillekin sujuu tavallisen mm-viivottimen avulla.

Oziexplorer osaa kyllä varmasti yli 100 erilaista koordinaatiomuutosta, mutta itselläni "User Grid" on määritelty KKJ27:ksi. Myös Etrexissä on suora tuki vain KKJ27:lle, joten sitä kannattaisi pelkästään käyttää.

Oziexploreria voisi kyllä suositella muillekin. Karttapisteitten ja koordinaattien käsittely on vaivatonta, samoin reittien ja trackien. Jo demoversiolla pärjää aluksi.

Karttapohjiksi käyväy kaikki bitmap pohjat (.jpg, .gif, .bmp) sekä paperikartoista skannatut. Karttapaikasta voi downloadata karttoja sekä käyttää GT-Suomi ja merikartta CD:itten aineistoa karttapohjina.

OH6VM:n sivuilla täältä gps linkkejä seuraten on esimerkkejä Oziexplorerin käytöstä ja kalibroinnista

Share this post


Link to post

Pekka...

Miten sait liitettyä lähes 500 waypointtia yhteen EasyGPS-taulukkoon?

Hyvä,käyttökelpoinen lista kun saa kerralla,yhdeltä listalta,ajettua kätköt

GPS:n muistiin...

Share this post


Link to post

Pitääpä postata lisää linkkejä kun itsekin olen näiden koordinaattimuutosten kanssa askarrellut.

 

Maanmittauslaitoksen EUREF89-ohjelman Windows -versioiden käyttöohjeessa

http://www.nls.fi/kartta/palvelut/euref89/euref89.pdf on esitetty varsin ymmärrettävässä muodossa KKJ(lat,long) -> YKJ(KKJ27) -muunnoksessa tarvittavat fuktiot. Tähän kun lisätään vielä muunnos WGS84 -> KKJ(lat,long) (yksinkertaisimmillaan suoraan kaaviosta http://www.nls.fi/kartta/muut/gpskaaviot.html), niin päästään mukavasti WGS84-koordinaateista YKJ:hin. Itse kätköilen 1:20000 puhelinluettelokartalla, joten kaaviosta katsottu tarkkuus riittää mainiosti.

 

Varsinainen hyöty tästä temppuilusta saavutetaan kun koodataan ko. funktiot johonkin kannettavaan laitteeseen (PDA) ja voidaan sijoittaa koordinaatteja kartalle käymättä välillä PC:n ääressä.

Share this post


Link to post
Miten sait liitettyä lähes 500 waypointtia yhteen EasyGPS-taulukkoon?

Mulla on vanha gepsi, Garmin 12XL. Olen siitä tyhjentänyt reittipisteet sen jälkeen kun siirsin ne uudempaan Vistaan.

 

Imuroin GC:n sivuilta kätköt 20:n nipuissa. Latasin 25 nippua gepsiin, ei mahdu enempää kuin 500 pistettä. Siirsin ne sitten takaisin EasyGPS:ään ja myös Waypoint+:aan. Waypointista ne voi tallentaa tekstitiedostona ja sen avata Exceliin.

 

Ilmeisesti liittäminen onnistuu tekstieditorillakin. LOC-tiedostot näyttävät avautuvan esim. EditPad Lite'en ja olevan vähän HTML:n näköistä koodia. Siis imuroidut tiedostot, EasyGPS:llä tallennetut eivät enää ole selväkielisiä.

 

Edit: tarkennuksia.

Edited by PekkaR

Share this post


Link to post

Manual handworks rules..eli näin itsekin olen waypointteja kasaillut.

Liekö kertatallennus onnistuisi Premium Member-jäsenenä..?

Share this post


Link to post

Kun katson kätkön sijaintia Mapquest kartasta, näyttäisi se sijoittuvan säännönmukaisesti muutama sata metriä liian länteen.

Esim oman kätköni GCJF9B se sijoittaa tien 15 länsipuolelle, vaikka se todellisuudessa on reilusti itäpuolella.

Onkohan tämä harha vain täällä Kymenlaaksossa, vai myös muualla Mapquest kartoissa?

Share this post


Link to post
Kun katson kätkön sijaintia Mapquest kartasta, näyttäisi se sijoittuvan säännönmukaisesti muutama sata metriä liian länteen.

Esim oman kätköni GCJF9B se sijoittaa tien 15 länsipuolelle, vaikka se todellisuudessa on reilusti itäpuolella.

Onkohan tämä harha vain täällä Kymenlaaksossa, vai myös muualla Mapquest kartoissa?

Niinpä näyttää vievän väärälle puolelle...Mistä lie moinen.

Itse käytän MapQuest'in karttoja vaan pikaiseen silmäykseen kätkön

karkeasta sijainnista.

Koordinaatit lataan GC:ltä EasyGPS:ään ja siitä kepsiin.

Tarvittaessa vielä lataan kepsistä kohteet MapSend-sovellukseen

jonka karttapohjan tulostan.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0

×
×
  • Create New...