Jump to content

Fin: Ensimmäistä Kätköä Tekemässä (kysymyksiä)


seikku

Recommended Posts

Hei!

 

Olen tekemässä ensimmäistä kätköä ja kysymyksiä heräsi kun eilen sitä koitin piilotella.

 

1) Sopiiko suolakurkku- yms kierrekannelliset lasipurkit kätkörasioiksi? Eli pääseekö kosteus niihin läpi helposti?

 

2) Jos keväällä huomaan kätkön olevan hankalassa paikassa (kun tiedän alueella olevan pieniä puroja ja kosteita kohtia, mutta talvella lumessa niitä ei tietenkään pysty arvailemaan, että onko sellainen juuri kätkön kohdalla) tai haluan muusta syystä siirtää sitä hieman, ehkä noin 30-50 metriä, niin teenkö kokonaan uuden kätkön uusine vihjeineen ja koordinaatteineen (ja ilmoitan vanhan olevan poistettu kokonaan käytöstä), vai onko parempi vaihtaa alkuperäisen kätkön tietoja ja ilmoittaa kuvauksessa, että paikkaa on hieman muutettu?

 

Eilisen lumessa tarpomisen perusteella tuntuu, että kätkeminen on huomattavasti vaikeampaa kuin etsiminen. Olen kuitenkin kätköilemisen alusta lähtien halunnut tehdä tuolle alueelle (Haagan metsikössä) kätkön, koska paikka on kesäisin yksi minun ja lapseni suosikkeja eväsretkeilyä varten.

 

Tällä viikolla koitamme saada kätkön tehtyä. Siellä on nyt jo purkki, mutta fiksailemme vielä hiukan sitä ja ilmoitamme koordinaatit ja vihjeet sitten kun olemme varmoja, että kätkö on hyvä.

 

Olisi vielä kiva kuulla tarinoita teidän muiden ensimmäisistä kätköistä ja niiden tekemisen taustoista.

 

-Laura-

Link to comment

Tervetuloa vaan kartuttamaan Suomen kätkötilastoja! :)

 

Näkemäni lasipurkit ovat toimineet ihan hyvin ja kosteus pysyy ulkona kaiketi muovirasiaa paremminkin.

Tosin kannattaa pestä suolakurkkupurkit huolellisesti: eräs oma kätköni, jonka pesin vain käsitiskinä haisee tavaroineen aivan suolakurkulle... :) (Hajut tarttuvat kannen tiivisteeseen.) Olisi pistänyt pistää koneeseen tai liottaa paremmin!

 

Tuollainen pieni kätkön siirtäminen menee hyvin vanhan muokkauksena. Muutoksesta kannattanee sitten mainita täällä foorumissa modification reports -osastoon.

Link to comment

Lasipurkit käyvät kätkörasioiksi, mutta pari ongelmaa on:

1) särkyvät helposti, jos putoavat (varsinkin kivisessä maastossa)

2) kansi voi juuttua niin tiukkaan kiinni, ettei sitä saa auki ilman työkaluja (nimim. kokemusta on)

 

Haagan metsät sopivat kätköpaikaksi erittäin hyvin :)

Link to comment

Tässä lyhyesti miten teet hyvän kätkörasian:

 

1. Osta Vapaavalinnasta Curverin uusinta tiiviömallia oleva boksi. Vapaavalinnasta siksi että ne ovat siellä noin 50% halvempia kuin esim. K-Marketeissa. Ne ovat täysin vesitiiviitä aina 2 metrin syvyyteen saakka (kiitos TeamPL:lle, joka testasi rasian uima-altassa.). Rasioita on montaa eri kokoa, melkein mikrokätkökoosta lähes suureen saakka.

 

2. Pistä kätkökama isoon Minigrip-pussiin ja kätköseloste sekä lokikirja kynineen ja teroittimineen toiseen pienempään Minigrip-pussiin. Ja jos mahdollista, laita kumpaankin pussiin vielä varmuuden vuoksi Silicageeliä.

 

3. ÄLÄ koskaan kääri kätkörasiaa muovipussiin - ne keräävät vain kosteutta sisälleen ja pitävät rasian koko ajan märkänä, pahimmillaan limaisena ja jopa homeisena.

 

terveisin, Olli

Link to comment

Kyselyikä jatkuu...

 

Kätkö on ollut paikoillaan jo jonkin aikaa ja nyt se on hyllytetty :D koska liian lähellä saattaa olla multikätköjä. Olen noin 99% varma ettei ole, mutta en ole varma siitä, mikä on "liian lähellä". Löysin vain sen tiedon, että pitää olla 150 jalkaa (alle 100m?) junaraiteilta, mutta en sitä, kuinka lähellä toisia kätköjä kätkö saa olla. Tämä asia vaivaa minua siksikin, että suunnittelen multikätköä suhteellisen lähelle tuota ensimmäistä kätköä. Ainakin multikätkön lähtöpaikka olisi lähellä, mutta kätköjen etäisyydeksi tullee karkeasti arvioiden noin kilometri.

 

Helsingissä Pitäjänmäellä kahden multikätkön aloituspaikat ovat noin 200 metrin päässä toisistaan ja se ilmeisesti on ihan OK?

Link to comment
Kyselyikä jatkuu...

 

Kätkö on ollut paikoillaan  jo jonkin aikaa ja nyt se on hyllytetty :D  koska liian lähellä saattaa olla multikätköjä. Olen noin 99% varma ettei ole, mutta en ole varma siitä, mikä on "liian lähellä".

Tänä aamuna (perjantai 27.2) noin klo 9 kätkö oli ainakin sen aikaa hyväksyttynä, että ehdin saada sen koordinaatit ylös. Kävin paikan päällä ja purkki löytyi pienen lumenluonnin jälkeen. Kun sitten yritin kuitata löytöä verkkosivulle, se ei enää onnistunut :D

 

Lähettyvillä on tosiaan erään monikätkön loppupiste. Valitettavasti minulla ei ole sen tarkkoja loppukoordinaatteja. En milloinkaan onnistunut laskemaan oikeaa leveyspiiriä ja kätkö löytyi aikoinaan pituuspiiriä seuraamalla.

 

Syötin GPSrääni kuitenkin "huonoimman vaihtoehdon" eli sen että kätköt olisivat samalla leveydellä. Tällöin välimatkaa oli .... äääh tästä meinaa tulla spoileri .... no sen verran että minusta kätkö pitäisi hyväksyä. Kätköilykokemusta se ei pilaa, koska tuo monikätkö on hyvin poikkeuksellinen ja luonteeltaan ihan eri kuin nyt hyllytetty kätkö.

Link to comment

Mikkozzz, kätkö oli hyväksyttynä käsittääkseni vain muutaman minuutin, joten olet onnistunut aika hyvällä hetkellä sen huomaamaan :D. Kiitos kun katsoit ne koordinaatit. Toivottavasti kätkö hyväksytään lopulta :D.

 

Itse en ollut varma missä kohtaa kätköalueemme edes kartalla on, koska olemme menneet sinne aina tosi mutkaista metsäreittiä Haagan liikenneympyrästä asti. Hiihdimme kätkiessämme purkkia pari kilometriä metsässä lapseni kanssa sinne huomataksemme, että autolla olisi päässyt noin 100 metrin päähän kätköstä :D. Joten ainakin kätkeminen oli aikamoinen elämys!

Link to comment
Mitenkäs kätkön tunnus syntyy ??? Sehän pitäisi löytyä myös kätkötidotteesta.

Se generoituu sillä hetkellä, kun lähetät laatimasi kätkösivun hyväksyttäväksi. Voit käydä katsomassa sen vielä hyväksymättömältäkin sivulta, mutta siinä tapauksessa sinun pitää lisätä kätkötunnus tiedotteeseen jälkikäteen. Itse en ole moiseen vaivautunut, vaan olen vienyt valmiin kätkön (jossa on kätkötiedote ilman tunnusta) piiloonsa, ja vasta sitten laatinut sille kätkösivun. Mielestäni kätkötunnus kätkötiedotteessa ei ole ensiarvoisen tärkeä tai olennainen asia. Saattaa toki helpottaa kätkön löytymistä netistä.

Link to comment
Hyväksyjillä on peukalosääntö, että kätköjen väli pitää olla 0,1 mailia eli 161 metriä. Se pitää olla monikätköjen varsinaisten rasioiden välillä.

Mistä kummasta kätkijä voi tietää, onko jokin kätkörasia liian lähellä suunniteltua kätköä? Asia nousi esille Haaga Woodsin kohdalla, mutta onneksi kätkö oli tarpeeksi kaukana aikaisemmista kätköistä. Kätköä suunnittelevahan voi vain verrata monikätköjen ensimmäisiä pisteitä, mutta jos ei ole käynyt kätköllä, ei voi tietää, missä itse rasia on.

Link to comment
Mistä kummasta kätkijä voi tietää, onko jokin kätkörasia liian lähellä suunniteltua kätköä?

 

<nips>

 

Kätköä suunnittelevahan voi vain verrata monikätköjen ensimmäisiä pisteitä, mutta jos ei ole käynyt kätköllä, ei voi tietää, missä itse rasia on.

Siinähän se vastaus tuli! :lol:

Link to comment

Jätin tekemäni kätkön tarkastettavaksi torstaina 16.4. eikä tähän hetkeen mennessä ole kuulunut sen enempää hyväksyntää kuin lisätietopyyntöäkään. En toki tahdo hoputtaa vapaaehtoisia tarkastajia, mutta rupesi ihmetyttämään kun pari myöhemmin tehtyä kätköä on jo hyväksytty.

Tässä langassa mainittu Hapenottokerhon kätkön hyväksyntä viivästyi ilmeisesti siksi että lähistöllä olleen monikätkön loppukoordinaatit eivät olleet tarkastajien tiedossa. Olisiko avuksi, jos aina kätkökuvausta kirjoittaessaan lähettäisi tarkastajille viestin lähimmän moni/mystery kätkön loppukoordinaateista?

Link to comment
Jätin tekemäni kätkön tarkastettavaksi torstaina 16.4. eikä tähän hetkeen mennessä ole kuulunut sen enempää hyväksyntää kuin lisätietopyyntöäkään. En toki tahdo hoputtaa vapaaehtoisia tarkastajia, mutta rupesi ihmetyttämään kun pari myöhemmin tehtyä kätköä on jo hyväksytty.

Oletko laittanut (sen hyväksymättömän) kätkösi syystä tai toisesta disabled-tilaan? Jos näin on, eivät kätköt tiettävästi näy hyväksymisjonossa. 'Enabloi' kätkösi, niin kätkön arvioijien pitäisi nähdä se taas. (Tämä siis vain siinä tapauksessa, että kätkösi on disabled-tilassa. Muuta arvausta ei meikäläiseltä tilanteellesi löydy.)

 

Olisiko avuksi, jos aina kätkökuvausta kirjoittaessaan lähettäisi tarkastajille viestin lähimmän moni/mystery kätkön loppukoordinaateista?

Nykyäänhän monikätköjen kaikkien rasioiden koordinaatit pitää ilmoittaa jo kätkön hyväksymisvaiheessa, joten ainakin uudempien kätköjen ollessa kyseessä ei välttämättä moiseen tarvitse ryhtyä. Toisaalta, eipä siitä haittaakaan ole, ja parhaassa tapauksessa, jos kyseessä on vanha monikätkö, asian käsittely saattaa nopeutua mukavasti.

Link to comment

Oletko laittanut (sen hyväksymättömän) kätkösi syystä tai toisesta disabled-tilaan? Jos näin on, eivät kätköt tiettävästi näy hyväksymisjonossa. 'Enabloi' kätkösi, niin kätkön arvioijien pitäisi nähdä se taas.

Minulle approveri mainitsi toissapäivänä:

'Until then I will put this cache temporarily on hold.'

muutettuaan ensin perinteisen kätköni tyypin Multiksi ilmeisesti perustuen siihen että halutessani hakijoiden tosiaan tutustuvan alueeseen edes jonkinverran, laitoin koordinaatit laskutehtävien taakse niin että alkutekijöitä joutuu haeskelemaan. Tarkoittaakohan tuo 'temporary hold' samaa kuin 'disabled' ??

Toki approveri kaipasi myös todellisia kätkön koordinaatteja jotka tyhmyyksissäni olin unohtanut toimittaa, toimitin toki heti pyynnön saatuani.

Kätköni on edelleen 'This cache has not been approved yet.' tilassa eikä lisäkysymyksiäkään ole kuulunut.

Link to comment
Minulle approveri mainitsi toissapäivänä:

'Until then I will put this cache temporarily on hold.'

muutettuaan ensin perinteisen kätköni tyypin Multiksi ilmeisesti perustuen siihen että halutessani hakijoiden tosiaan tutustuvan alueeseen edes jonkinverran, laitoin koordinaatit laskutehtävien taakse niin että alkutekijöitä joutuu haeskelemaan. Tarkoittaakohan tuo 'temporary hold' samaa kuin 'disabled' ??

Temporary hold on käsittääkseni kätköarvioijien käyttämä status kätköille, joita ei syystä tai toisesta (kuten esimerkissäsi) voi hyväksyä vielä. Jotain pitää muuttaa, poistaa tai lisätä.

 

Disabled on eri juttu. Sen voi kuka tahansa tehdä omille kätköilleen, jos siihen on aihetta. Esim. on pöllitty, ja disabloin (eli hyllytin) sen itse, kunnes pääsen paikan päälle piilottamaan uuden. Kuten huomaat, on kätkö kaikille näkyvissä, mutta siinä on teksti

Cache Issues:

 

    * This cache is temporarily unavailable. Read the logs below to read the status for this cache.

Eli kaikki pääsevät kyllä näkemään kätkön, mutta siinä on selkeästi sanottu, ettei se ole toiminnassa tällä hetkellä. Hyllytyksen voi tietysti tehdä kätkön arvioijat ja ketkä tahansa admin.oikeudet omaavat.

 

Kuitenkin, jos kätkön hyllyttää omin päin ennen kuin se on hyväksytty, katoaa se käsittääkseni hyväksyttävien kätköjen jonosta, jolloin kätköarvioija ei sitä näe, eikä niin ollen välttämättä muista sitä erikseen etsiä voidakseen sen hyväksyä. Tämä on vain käsitykseni asiasta. En itse ole arvioija, joten käsitykseni perustuvat heiltä joskus kuulemaani ja lukemaani.

 

Eli tämä Mikon kätkö saattaa olla holdissa, jolloin arvioija syystä tai toisesta ei voi/halua sitä vielä hyväksyä. Tai se voi vaihtoehtoisesti olla Mikon itse laittamassa disabled-tilassa, jolloin se ei näy arvioijan hyväksymistä odottavien kätköjen jonossa.

Edited by Divine
Link to comment
Jätin tekemäni kätkön tarkastettavaksi torstaina 16.4. eikä tähän hetkeen mennessä ole kuulunut sen enempää hyväksyntää kuin lisätietopyyntöäkään.........

17.4. hyväksyttäväksi jättämäni Kuusa hyväksyttiin tänään aamulla, johon aikaan sisältyy yksi lisäkierros kun olin jättänyt loppukoordinaatit alunperin pois ja approoveri joutui ne minulta kysymään.

Link to comment

Ilmestyihän se kätkö sinne listoille. Ja uskomattoman nopeasti ensinmäinen geokätköilijä löysi sel sieltä.. :D

 

Tein tänään kaksi uutta kätköä ja mieleen tuli kysymys..

 

Jos kätkön yhteyteen siirtää kuvan, käytetäänkö tätä automaattisesti taustakuvana tai joudunkö tekemään jonkun asetuksen muutoksen johonkin ?

 

Entä miten saan Geokätköni yhteyteen kartan näkyviin ?

 

Kysyn lisää, kun tulee jotain uutta mieleen.. ;)

Link to comment
Jos kätkön yhteyteen siirtää kuvan, käytetäänkö tätä automaattisesti taustakuvana tai joudunkö tekemään jonkun asetuksen muutoksen johonkin ?

 

Entä miten saan Geokätköni yhteyteen kartan näkyviin ?

Taustakuvan saa, kun kätkösivua editoidessa/tehdessä käyttää short description -kohdassa HTML-tageja tyyliin

jossa lainausmerkkien sisään tulee haluamasi kuvan osoite. Ko. kuvan pitää olla siis webissä, eli sillä pitää olla jokin osoite; omalla kovalevyllä olevaan kuvaa ei auta viitata. Pitää myöskin muistaa ruksia editointisivulta kohta The descriptions below are in HTML.

 

Se kartta tulee kätkösivulle näkyviin itsestään jonkin ajan kuluttua kätkön hyväksymisestä. Ei auta kuin odottaa. :D

Link to comment
[

Taustakuvan saa, kun kätkösivua editoidessa/tehdessä käyttää short description -kohdassa HTML-tageja tyyliin

 

 

Sääli, ettei noita tänne siirtämiään kuvia voi käyttää samalla myös taustakuvana.

 

Jos tuohon kenttään laittaa HTML:ää, niin voiko siihen kirjottaa myös tavallista tekstiä?

 

Ei oikein ole sopivaa palvelinta noille kuville.

 

Noh.. Tuleepahan edes kartta sinne.. :D

Link to comment
Sääli, ettei noita tänne siirtämiään kuvia voi käyttää samalla myös taustakuvana.

Mutta kyllähän niitä voi... :D Siis siirrät vaikka kätkösivullesi kuvan ja klikkaat sitä kuvalinkkiä, niin siitä saat sen kuvan www-osoitteen. Ja html-muodossa on toki teksti yhtä sallittua kuin muutenkin, ja kaupan päälle voi tehdä omia korostuksia. Edit: Kappalejaottelua varten joutuu ehkä opettelemaan pari juttua html:stä.

Edited by Matti
Link to comment
Ehkä kätkön vaikeusaste 5/4,5 aiheuttaa ongelmia hyväksyjällekin  :D

Ja nyt hyväksyttynä aiheuttaa päänvaivaa hapenottokerholle ;). Aika suuri osa mysteeristä on jo ratkaistu, mutta tällä vauhdilla saattaa joku ehtiä kätkölle ensin. Hauskoja vihjeitä. Hyvä Mikkozzz!

Link to comment

Nopeasti muutamia tarvittavia HMTL-editori vinkkejä saatavilla linkistä:

http://users.evitech.fi/~k0201195/html-kieli__html.html

 

Seuraavassa yhteenvetoa tässä jakeessa käydystä keskustelusta kuvan saamiseksi kätkösivulle:

 

*****

 

Jos kätkön yhteyteen siirtää kuvan, käytetäänkö tätä automaattisesti taustakuvana tai joudunkö tekemään jonkun asetuksen muutoksen johonkin ? by Mylzi.

 

****

"Taustakuvan saa, kun kätkösivua editoidessa/tehdessä käyttää short description -kohdassa HTML-tageja tyyliin, jossa lainausmerkkien sisään tulee haluamasi kuvan osoite. Ko. kuvan pitää olla siis webissä, eli sillä pitää olla jokin osoite; omalla kovalevyllä olevaan kuvaa ei auta viitata. Pitää myöskin muistaa ruksia editointisivulta kohta The descriptions below are in HTML.

" by Divine.

 

<body background="http://www.webbiosoite.fi/jokukuva.gif">

 

Esimerkiksi kun kuva on jo omalla kätkösivullasi:

 

http://img.Groundspeak.com/cache/9671ba65-...381dfb0c38f.jpg

 

****

 

"Mutta kyllähän niitä voi... Siis siirrät vaikka kätkösivullesi kuvan ja klikkaat sitä kuvalinkkiä, niin siitä saat sen kuvan www-osoitteen. Ja html-muodossa on toki teksti yhtä sallittua kuin muutenkin, ja kaupan päälle voi tehdä omia korostuksia. Edit: Kappalejaottelua varten joutuu ehkä opettelemaan pari juttua html:stä." by Matti. :P

 

Esimerkiksi yllä olevan linkin kautta saa ohjeen seuraavasta:

 

Original content:

 

* A pencil

* Stash note with logbook

* Sram key chain

* Maltese 25c

* Singapura 1$

* UK 10 new pence

* Australian 50c

 

Luettelo kirjoitetaan HTML-kielellä seuraavasti:

 

<P> Original content:</P>

<UL>

<LI> A pencil

<LI> Stash note with logbook

<LI> Sram key chain

<LI> Maltese 25c

<LI> Singapura 1$

<LI> UK 10 new pence

<LI> Australian 50c

</UL>

 

jne......

 

Käytin edellä olevia ohjeita juuri äsken editoidessani ensimmäistä kätköäni, Church of Kytäjä: http://www.geocaching.com/seek/cache_detai...53-acb434d6f25e

Edited by mtlbiker
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...