Jump to content

FIN: Dokumenttielokuva Geokätkennästä


Jyrki&Sari

Recommended Posts

Ulla Rantakari otti meihin yhteyttä dokumenttielokuvan tiimoilta. Koska meillä ei ole mahdollisuutta osallistua kuvauksiin, niin sovimme Ullan kanssa, että laitamme hänen viestinsä tänne foorumiin, jos joku innostuisi lähtemään mukaan:

 

(in English: We were contacted by Ulla Rantakari who would like to make a documentary film on geocaching. As we do not have a chance to join the filming, we agreed on posting the mail here. If someone got interested, you may e-mail Ulla)

 

* * *

 

Hei!

 

Selailin geokätkennästä kertovia nettisivuja ja löysin sieltä teidät. Ensimmäisen kerran törmäsin geokätkemiseen, kun luin siitä jutun NYTistä. Aihe alkoi kiinnostaa niin paljon, että haluaisin tehdä siitä nyt dokumentin.

 

Opiskelen Helsingin ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän osastolla elokuvatuotantoa ja parhaillaan on menossa dokumenttielokuvan kurssi, jonka aikana voisin toteuttaa dokumentin.

Kiinnostaisiko teitä lähteä mukaan tekemään geokätkentädokumenttia? Kuvaukset osuisivat maaliskuuhun.

 

Aiheista päätetään tämän viikon kuluessa, joten jos innostutte ajatuksesta, niin ottakaa mahdollisimman pian yhteyttä minuun.

 

Terveisin Ulla Rantakari

 

* * *

 

Sähköpostia Ullalle voi lähettää yliopiston osoitteeseen, etunimi.sukunimi@uta.fi

 

Toivottavasti joku innostuu!

 

t. Sari & Jyrki

Edited by Jyrki&Sari
Link to comment
:D Yhteyttä on otettu...

Minkä kätköistäsi aiot esitellä dokumentointiryhmälle? Stargher IV, Stargher V, Alone in the Dark... :lol::D:D

En ole uskaltautunut vielä yli kolmen tähden kätköille, ja sillä yhdelläkin tuli aika rankasti hiki.. Tuleeko siitä viiden tähden trilleri-, action- vai kauhudokumentti? :D

Link to comment
Kuitenkin joku sellainen joka ei heti spoilaa kätköä eikä paljasta sen sijaintia koko TV-kansalle....

Periaatteessa samaa mieltä, mutta totaalinen spoilerittomuus on aika vaikea toteuttaa. Parasta kuvamateriaalia on, kun etsijä todella löytää kätkön ja ottaa sen esille avatakseen sen. Siinä mielessä olisi hyvä valita kuitenkin vähän syrjäisempi kätkö, siis joku sellainen, jossa ei nyt ihan jatkuvalla syötöllä mene ohikulkijoita.

 

Hmmm...Iso-Huopalahti on aika keskellä pääkaupunkiseutua, mutta ei ihan vilkaasti liikennöidyllä paikalla. Toisaalta kameroiden roudaaminen pelipaikalle saattaa kuitenkin tuottaa tuskaa. Pääseekös niille Vermon takana oleville kevyen liikenteen väylille autolla, ja onko ne ajokunnossa? Stargherhan ei taida edes asua kaukana...jaa mutta sehän onkin jo häneltä tietysti kuitattu. Hommasta tulee mielestäni autenttisempi, jos etsijä hakee kätköä oikeasti ensimmäistä kertaa, eikä vain näyttele etsivänsä. (Vaikka harvoinhan dokumenttielokuvissa kaikki aivan totta on. :unsure: )

 

Niin, tuossahan puhutaan vain ammattikorkeakoulun dokumenttielokuvan kurssityöstä. Ei se välttämättä koskaan tai ihan heti ole TV-kansan nähtävilläkään.

Edited by Divine
Link to comment

Moiks,

olisikos kaukaa haettu ajatus tehdä uusi kätkö ihan tätä varten ja alunperin suunnitella ja määrittää se arkivoitavaksi sitten jos ohjelma joskus välitetään suurelle kansalle ?? Autenttista !!! Saattaisi jäädä löytämättäkin !!

Movie Cache (??) voisi olla etsittävissä ainakin kunnes ohjelma tai filmi on nähty !!

Link to comment

Äsh, onhan kätköjä (no, ainakin yksi) nähty ennenkin valtakunnallisella tv-kanavalla ja isoissa sanomalehdissä, eivätkä nuo kätköt mitään jästi- tai edes mainittavaa geokätköilijäryntäystä saaneet osakseen. Jos dokkaria varten tehdään uusi kätkö, pitäisi sen minun mielestäni jäädä pysyväksi huviksi niin vanhemmille kuin uudemmillekin kätköilijöille. Olisihan se myöskin kummallista, että jos ko. dokumentin perusteella jotkut innostuvat geokätköilystä vain havaitakseen, että dokkarissa piilotettua kätköä ei ole enää olemassa. :unsure:

Link to comment

Dokumentti ei välttämättä tule valtakunnallisilta kanavilta, mutta sitä saatetaan näyttää esim. alan tapahtumissa (Doc Point) tai ehkä ykkösen kotikatsomossa tai siihen suuntaan. Mielestäni harrastuksemme pitäisi kuitenkin kestää mahdollinen televisiojulkisuus. Ulla muuten esitti kysymyksen, että haluavatko jotkut meistä pitää geokätkemisen salassa? Pihdata salaisuutta jästeiltä?

Link to comment
Mielestäni harrastuksemme pitäisi kuitenkin kestää mahdollinen televisiojulkisuus.
Samaa mieltä. Kuitenkin, jos jokin kätkö on vaarassa tulla esim. valtakunnallisen tv-lähetyksen kautta spoilatuksi, lienee syytä varmistaa kätkön omistajalta, onko tämä ok. Itse kysyin sitä Harjukselta, kun menimme MTV3:n uutistoimittajan kanssa etsimään Murhasaaren kätköä Nokialla. Harjus oli vain tyytyväinen, kun kätkönsä pääsi telkkariin. :unsure:
Ulla muuten esitti kysymyksen, että haluavatko jotkut meistä pitää geokätkemisen salassa? Pihdata salaisuutta jästeiltä?
Hyvä kysymys. Joissain erittäin tiheissä kätkökeskittymissä esim. Englannissa tai USAssa liika julkisuus on aiheuttanut kaikenlaisia ikävämpiä lieveilmiöitä, kuten kätkövarkauksia, saturaation aiheuttamaa kätköjen tason laskua jne. Jotkut ihmiset etenkin tällaisilla alueilla ovat sitä mieltä, ettei harrastuksestamme pidä huudella liian kovaa, ettei tällaista pääse niin helposti tapahtumaan.

 

Toinen näkökulma tähän salassapitokysymykseen on se tietty salaisuuden verho ja kielletyn hedelmän maku, johon viitattiin jo toisessakin säikeessä. Se, että ympäristöömme on piilotettu kätköjä, joista vain asiaan vihkiytyneet ovat tietoisia, on kiehtova ajatus. Tämä tietysti on vaarassa lieventyä, jos asiasta toitotetaan joka tuutista harva se päivä.

 

Suomi on joka tapauksessa vielä kovin harvaan kätkötetty maa, eikä meitä harrastajia täällä vielä paljon ole, etten kyllä itse näe kovin painavia syitä pihdata salaisuutta geojästeiltä. Mukaan mahtuu vielä lukuisia geokätköilijöitä ja toivottavasti vielä enemmän kätköjä.

Link to comment
Samaa mieltä. Kuitenkin, jos jokin kätkö on vaarassa tulla esim. valtakunnallisen tv-lähetyksen kautta spoilatuksi, lienee syytä varmistaa kätkön omistajalta, onko tämä ok. Itse kysyin sitä Harjukselta, kun menimme MTV3:n uutistoimittajan kanssa etsimään Murhasaaren kätköä Nokialla. Harjus oli vain tyytyväinen, kun kätkönsä pääsi telkkariin.

 

Eipä Murhasaaren kätkö ollut kadonnut, kun käytiin joku aika siellä sitten Stu&Sarahin ja hippihiiren kanssa. Eikä muistaakseni ollut yhdenkään geojästin kuittausta lokikirjassa. Itse kätkön piilohan spoilattiin ohjelmassa, mutta kuinkahan moni sen enää muistaa :unsure: ? Oliko muuten tilanne aito vai lavastettu, kun ohjelmassa otit kätkön piilosta (eli etsittekö kätkön ensin ja sitten kuvasitte sen uudestaan)?

Link to comment
Eipä Murhasaaren kätkö ollut kadonnut, kun käytiin joku aika siellä sitten Stu&Sarahin ja hippihiiren kanssa. Eikä muistaakseni ollut yhdenkään geojästin kuittausta lokikirjassa. Itse kätkön piilohan spoilattiin ohjelmassa, mutta kuinkahan moni sen enää muistaa :unsure: ? Oliko muuten tilanne aito vai lavastettu, kun ohjelmassa otit kätkön piilosta (eli etsittekö kätkön ensin ja sitten kuvasitte sen uudestaan)?

En nyt enää muista hyvin. Saattoi olla niin, että ääni oli ihan siitä 'aidosta' löytämisestä, mutta rasian ottaminen ja takaisin asettaminen kuvattiin pariin, kolmeen kertaan, ja toimittaja käytti sitten parhaimman näköistä otosta. Samoin rasian avaaminen ja sulkeminen, jolloin vain itse rasia ja käteni näkyivät kuvassa, kuvattiin muistaakseni useammin kuin kerran.

 

Eli lopullisessa uutispätkässä löytöhetken ääni ja kuva saattoivat olla eri tilanteista, riippuen siitä, mitä kuvaa tai kuvakulmaa milloinkin näytettiin.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...