Jump to content

Fin: Mistä Eurooppalaisilla Kartoilla?


Solarflare
Followers 3

Recommended Posts

In English: I'm looking for a place where I can find cheap eTrex Legend with European maps. Is there a such one? Thanks in advance!

 

Olen hommaamassa ensimmäistä GPS-vastaanotinta, joka toivottavasti riittää muutamiksi vuosiksi eteenpäin. Ensin ajattelin eTrex Camoa gpscity.com:ista ihan vain halvan hinnan ja hienon ulkonäön takia, mutta sitten löysin eTrex Legendin eurooppalaisen version jostain päin nettiä.

 

Kysymys kuuluu, nyt kun taalan hinta on pohjassa, saako eurooppalaisilla kartoilla olevan GPS:n jostain päin Amerikkaa netistä ja jos ei, missä se olisi halvimmillaan näin EU-alueella? Opiskelijana ei olisi varaa liian halpaan (eli moneen huonoon eri GPS:ään), vaan kerralla pitäisi osua kohdalleen.

 

Minkälaisia eTrex Legendin suomikartat ovat? Tekeekö niillä mitään? Onko ne koneessa sillä tavalla sisällä (EPROM-poltettuna), ettei niitä voi vahingossakaan tuhota leikkiessä datakaapelin ja Linuxin kanssa?

Link to comment

Moi,

 

jos etrex-sarjaa miettiin, niin suoraan kannattaa ottaa Vista.

GPS tulee varustettuna mapillä missä on summittainen

Suomen kaupungit/kylät.

 

Sitten jos parempaa karttaa haluaa, niin tarvii Mapsourcen

josta saa downloadattua karttoja GPS:n. Suomen kartat tosin

ovat vielä surkeassa jamassa.

 

http://www.garmin.com/cartography/mapSourc...yselectEuro.jsp

 

Kartat ovat siis Helsinki - Tampere väli. Mutta toisaalta kartat ovat

tarkkoja, eli seitsemisen kansallispuistossa pienet metsäautotietkin

ovat paikallaan.

 

Pelkästään Helsinki-Tampere vie noin 12MB GPS:n muistia ja tässä

tulee Vistan (24MB) ja Legendin (8MB) erot. Barometrillä ja sähköisellä

kompassilla nyt ei niin paljoa tee ainakaan mun käytössä kun en enään

pahemmin riippuliitele.

 

Lisäksi on olemassa open map finland projekti

http://netti.nic.fi/~gps/maps/finland.jpg

kartan saa haettua

http://netti.nic.fi/~gps/

 

Openmap projektista enemmän

http://www.keenpeople.com/index.php?option...tid=10&Itemid=3

Link to comment

Mietin loppumetreillä, hommaanko eurooppalaisen Legendin (postikuluineen 262.11 eur/£182.90) vai amerikkalaisen Vistan. Molemmat olivat käytännössä samanhintaisia. Päädyin tilaamaan Vistan, vaikka basemapista ei olekaan sitten mitään hyötyä. Elektroninen kompassi ja isompi muisti veti pidemmän korren vaikka lyhyempi toiminta-aika arveluttikin.

 

Ymmärsinkö oikein, että sendmap-ohjelma lataa GNU-henkiset suomikartat Vistan MapSource muistiin (24 MT), eikä niitä saa prommattua/fläshättyä basemapin tilalle?

Link to comment

Jep, basemappia ei saa korvattua eli aina käytetään sitä 24MB flashiä noilla muilla kartoilla.

 

Toiminta-aikaa saa myös kasvatettua ihan kivaksi laittamalla kompassin

pois päältä ja laittamalla vielä battery save -moodiin.

 

Kaapelit mielestäni kannattaa tilata Ari Torpströmmiltä

http://www.kolumbus.fi/ari.torpstrom/CableFactory.htm

 

Garminin omat kaapelit ovat kalliita verrattuna noihin ja

Arin kaapelit ovat ihan hyviä. Voit myös tilata siellä kaapelin

pätkän garmin liittimellä ja rakentaa siihen vaikka lisäakun

tai aurinkopaneelin..

Link to comment
Suomen kartat tosin

ovat vielä surkeassa jamassa.

 

http://www.garmin.com/cartography/mapSourc...yselectEuro.jsp

 

Kartat ovat siis Helsinki - Tampere väli. Mutta toisaalta kartat ovat

tarkkoja, eli seitsemisen kansallispuistossa pienet metsäautotietkin

ovat paikallaan.

Tuo alue on ilmeisesti sama kuin mitä MapQuestinkin (linkki jokaisella kätkösivulla) tarkka alue antaa. Helsingin ja Tampereen väli, oikeastaan jonkin verran pohjoiseen Tampereesta.

Link to comment

Hyvää iltaa! :unsure:

 

Ja täällä uusi GPSstä kiinnostunut, kesällä olisi tarkoitus ajella Euroopassa ja aluksi ajattelin sitä Garminin pienintä osoittamaan mihin auto tuli jätettyä, mutta Legend rupesikin innostamaan karttansa takia enemmän. Mutta nyt pohdituttaa, että millainen sen valmiskartan laatu ja riittävyys aloittelijalle ovat? Ja kai kaikkialla Euroopassa myytävät Legendit sisältävät saman kartan, eli ei mitään UK-painotteista versiota jne?

 

Ostopaikkana ajattelin tätä, onkohan kauppa OK? Vai löytyisikö suositeltavampi liike? Entä karttojen ostopaikat?

 

Entä merkki, Garmin ja Magellan ovat kai suosituimmat. Magellanilla on jokin 'Sport map' tms (en ottanut tietenkään nimeä ylös...), onko kartoissa millaisia eroja? Entä tuo Legendin 8MB muisti, riittääkö se käytännössä minkä kokoiselle kartalle?

 

Timo

Link to comment
Ostopaikkana ajattelin tätä, onkohan kauppa OK? Vai löytyisikö suositeltavampi liike? Entä karttojen ostopaikat?

 

Entä tuo Legendin 8MB muisti, riittääkö se käytännössä minkä kokoiselle kartalle?

Tuossa paikassa Legend maksaa siis £176.25 ilman postituksia. Halvemmalla saat tämän threadin ylempänä mainitusta gps4less.co.uk:sta. Geostarin sivuilla puhutaan Legendin muistikoosta, siihen mahtuu nyt Suomen kaksi lääniä kerrallaan. Koko Suomen GT-tiekarttaa ei saa kerralla muistiin.

 

Mikään ei tietenkään estä latailemasta MapSource-karttoja PC:ltä tarpeen mukaan GPS:ään. Se ei ole välttämättä näppärää keskellä Eurooppaa, joten sikäli Iso-Britanniasta ostettu Legend saattaisi olla suositeltava vaihtoehto. (Vistan 24 megaan ei ihan taida mahtua riittävästi matkaa varten, joten Legendin Atlantic basemappia tulisi varmaan jossain vaiheessa ikävä.)

 

Legend taisi olla se halvin eTrex-sarjan laite, jossa on WAAS-ominaisuus (korkeampi tarkkuus). Ehkä kannattaa kysyä itseltään, aikooko GPS:ään yleensä ladata tarkempia karttoja vai ei. Jos joka tapauksessa aiot hankkia myöhemmin jonkin MapSource-CD:n, voi miettiä sitten Vistan tilaamista Amerikasta. Eurooppalainen Legend menee amerikkalaisen Vistan tullauksen jälkeen kutakuinkin samoihin hintoihin, eikä PC:ltä päälleladatun kartan jälkeen ole suurta eroa, oliko se piilossa oleva basemap eurooppalainen vai ei.

 

Tässä oma päättelyketjuni, mistä syystä päädyin itse amerikkalaiseen vaihtoehtoon. Perjantaina Amerikasta lähtenyt GPS on vielä matkalla (Pariisin FedEx:issä), joten kartoista ja käyttökokemuksista pitää jonkun muun kertoa. :unsure:

Edited by solarflare
Link to comment

Hyvän tuntuisia vinkkejä solarilta, kiitos! Ja vastaavia kokemuksia luen mielelläni lisääkin... :)

 

Tuli vielä mieleen, että mitenkäs takuu ulkomailta ostetuille hoituu? Kamerapuolella esim Canonilla on Euroopan laajuinen takuu, mutta onko GPS:issä vastaavaa? Saako niitä korjattua Suomessa maahantuojalla vai pitääkö lähettää takaisin myyjälle vai loppuuko takuu 'perävalojen katoamiseen valtion rajan ylityksessä'...?

 

Ajellessa on tarkoitus olla kannettava kyllä mukana valokuvien talletukseen, joten siinähän se karttojen heitto onnistuisi, mutta jos sitä pitäisi tehdä päivittäin, niin menee hiukan vaikeaksi. Siksi ajattelinkin, että minkähän tarkkuinen se oletuskartta Euroopasta on? Tiekarttakirja on 1:800 000 joten onkohan koneen kartta noinkaan tarkka?

Link to comment

Onko kukaan kokeillut sitä vaihtoehtoa, että MetroGuide Europesta lataa vain halutut suurkaupungit GPS:ään ja jättää niitä yhdistävät tiet kokonaan väliin? Mitä Vistan muistiin silloin käytännössä mahtuu, montako eurooppalaista suurkaupunkia tai ei niin suurta miljoonakaupunkia?

 

Paljonko esimerkiksi pelkkä:

 

(1) Suur-Helsinki

(2) Tukholma

(3) Kööpenhamina

(4) Rostock

(5) Hampuri

(6) Berliini

(7) München

 

vie tilaa? Ai niin, ja mitenkäs tulevan EU-maan pohjoinen pääkaupunki Tallinna, onko sitä ollenkaan CD:llä?

Link to comment

eTrex Vista on ollut nyt käytössä muutaman päivän (vain hiukan alle kahden vuoden kyllä-ne-gps:t-ovat-kalliita -jahkailun jälkeen). Helsinki näyttää uponneen mereen, joten karttojen asennus näyttää pakolliselta. Onneksi on olemassa tuo merinavigointimode, jossa meri on valkoinen ja maa musta.

 

Yksi asia kuitenkin ihmetyttää enemmänkin. Elektroninen kompassi. :unsure:

 

Laite on tolkuttoman herkkä sille, onko se vatupassissa vai ei. Jos ei ole, ilmansuunnat nykivät sinne tänne, ainakin kaupungissa. GPS-kättä ei voi myöskään käyttää lastenvaunujen työntämiseen, ilmansuunta muuttuu heti ihan muuksi jos niin tekee. Ja kun eilen seisoskelin Tapiolan risteyksessä suojatien päässä odottelemassa valojen vaihtumista vihreäksi, ohikiitävä auto "imaisi" kompassinuolen hetkeksi mukaansa.

 

Ovatko nämä elektronisen kompassin dokumentoituja featureja, vai kaipaako tuo paikannin jo takuuhuoltoa? Käytännössä yhden ainoan kerran kompassi toimi kuvitellulla tavalla Kaivopuiston etelärannalla meren vieressä. Elekronista kompassia ei edes kannata kuvitella käyttävänsä kaupungissa ilman vatupassia tms?

Link to comment

Nyt näytti onneksi hinnat tippuneen Garminilla merkittävästi. Paikallisesta liikkeestäkin saisi Legendin hintaan 295e ja noista yo englantilaisista paikoista expansys.com oli mennyt vuorostaan edelle hinnassa. Laskeskelin, että Legend kuljetuksineen tulisi hintaan 203e joka jo houkuttaa kovasti...

 

Kun nyt tuota kaupan nettisivua luin, niin takuu hoituu myyjän kautta, joten pitäisi kai olla kunnossa.

 

Mutta mitenkäs muuten patterit? Kai ladattavia saa käyttää noissa? (nimittäin jossain kannettavassa cd:ssä oli varoitus olla käyttämättä ladattavia... :P )

Link to comment
Mutta mitenkäs muuten patterit? Kai ladattavia saa käyttää noissa? (nimittäin jossain kannettavassa cd:ssä oli varoitus olla käyttämättä ladattavia... B) )

Olen käyttänyt omassa amerikanvistassani 2000 mAh NiMH -ladattavia ja hyvin toimii, noin kerran viikossa pitää vaihtaa seuraavat uudelleenladatut sisään. Laitteen asetuksissa oli patterityypin valinta, Legendistä en tosin osaa sanoa.

 

Kahdensadan euron karttalegend kuulostaa kyllä hyvältä. En ole vielä itse ehtinyt hommaamaan erillistä karttaromppua ja kun kompassiakaan ei juuri tulee enää käytettyä (tiputin kompassirajan ensin 3 km/h:iin, sitten kokonaan pois), kovasti tekisi mieli kokeilla eurooppalaista Legendiä. Vaimokin kyseli juuri tänään, että mistäs hän saisi samanlaisen kävelymittarin itselleen... :D

 

Taitaa pahin skenario silti toteutua täällä omalla kohdalla, että kohta on useampikin GPS-vastaanotin kotona. Kertokaa joku, että eurooppalainen Galileo on sitten suoraan yhteensopiva näiden WAAS-vastaanottimien kanssa, onhan.. Ainoa hyvä puoli on, jos sortuu tilaamaan toisenkin, että karttarompun saa ladattua molempiin laitteisiin. Niissä oli suoraan kahden vastaanottimen lisenssi.

 

Jos olisin hommaamassa juuri nyt uutta ensimmäistä GPSr:ää, se olisi eurooppalainen Legend. Näillä hinnoilla siis.

Link to comment

Setä oli mulle kysellyt Keskiseltä GPSsiä ja siellä olivat mainostaneet jotain ihan parin kuukauden sisällä tulevaa uutta konetta, joka on paljon parempi kuin nämä nykyiset ja halvempikin vielä...? :D Ei tietystikään osannut kertoa, että mikä merkki tms, eli onko kukaan kuullut jostain tuollaisesta tapauksesta?

 

Onko noita ilmaisia karttaprojektin tuotoksia kukaan käyttänyt? Sivullahan varoitellaan että tapahtuu omalla vastuulla, joten uskaltaako sellaisia miten hyvin kokeilla?

 

Ja vielä varmuuden välttämiseksi, eikös se Basemap pysy koneen muistissa vaikka miten lataisi muuta karttaa sinne Legendin 8MB-muistiin?

Link to comment
Ja vielä varmuuden välttämiseksi, eikös se Basemap pysy koneen muistissa vaikka miten lataisi muuta karttaa sinne Legendin 8MB-muistiin?

Kyllä (valitettavasti) näin. Se on hyvä ja huono asia. Hyvä sikäli, ettei sitä basemap-rommia voi itse tärvellä, huono sikäli, ettei amerikkalaista basemappia voi ajaa matalaksi edes Suomen maahantuojan huollossa.

 

Laitoinpas juuri oman alle kuukauden vanhan Vistani nettihuutokauppaan myyntiin. :D

Link to comment
Onko noita ilmaisia karttaprojektin tuotoksia kukaan käyttänyt? Sivullahan varoitellaan että tapahtuu omalla vastuulla, joten uskaltaako sellaisia miten hyvin kokeilla?

Manuaalissakin varoitetaan, että kun päivittää uutta ohjelmistoa laitteen voi joutua toimittamaan Garminille. Se on tietysti kertaluokkaa vaarallisempi operaatio muutenkin, mutta kuitenkin.

 

solarflare jassi/garmin# ./sendmap-static /dev/ttyS0 -s57600 finland.img cities.img
GPSmap communication library version 0015 - upload only
Product_ID=169
SWVersion=350
VersionString=eTrex Vista Software Version 3.50
Checking input files
Preparing...
Max number of maps: 525
Bytes to send   : 7018496
Available memory: 25133056
Erasing map memory...
.....Sending...
100% - Done.

Asensin juuri Linuxissa Vistaani. Hämmentävän tarkka kartta. Eikä laitekaan mennyt solmuun. :blink:

 

Heti rupesi kiehtomaan nuo muutkin Open Map -kartat. Onko kukaan uskaltanut asentaa GPSr:äänsä euroopan basemappia, jossa lukee varoitus ettei ole testattu? Aurinkolomasaariakin näyttäisi olevan tarjolla muutamia.

Edited by solarflare
Link to comment

Eli tuon koko oli n. 7 MB...? Sittenhän se vois mahtua mulle tulossa olevan Legendin 8MB-muistiin!? :D

 

Taitaa muuten expansys tosiaan toimia ilman isompia varastoja, koska vastasivat vikkelästi (n kahden tunnin kuluessa) emailiini ja kertoivat, että kamaa on tulossa varastoon '...in approximately 7 days'. Saapa nähdä, montako päivää tuo käytännössä on. :blink: Noh, onneksi ei oo mihinkään kiire. Tärkeintä että tulee.

Link to comment
Eli tuon koko oli n. 7 MB...? Sittenhän se vois mahtua mulle tulossa olevan Legendin 8MB-muistiin!? :D

Mahtuu kyllä, mutta kannattaako, on sitten toinen juttu. Olisi mielenkiintoista vertailla rinnan eurooppalaista basemappia ja tätä open map finlandia maastossa.

 

openmap.jpg

 

Yllä mallikuva, jossa näkyy Salmisaaren ja Lauttasaaren välinen moottoritiesilta, mutta sitten se toinen alempana oleva nostosilta puuttuu. Kartasta oli kuitenkin selvästi apua Kaskisaaren kätkön kanssa, se on ilman muuta parempi vaihtoehto kuin puoliksi mereen uponnut Helsinki.. :lol:

Link to comment
Jos sen kerran ilmaiseksi saa ja muisti on koneessa muutenkin käyttämättä, niin ei kai siitä mitään haittaakaan ole...?

Riippuu onko pohjakartta parempi vai ei. En tiedä täsmälleen, miten kartta valitaan, mutta voisihan kai niinkin käydä, että GPS näyttää sen huonomman (itse ladatun) kartan MapSource-muistista, eikä parempaa pohjakarttaa.

 

Tämä oli tietenkin puhdasta spekulaatiota, joka nojaa vahvasti siihen, etten ole nähnyt missään speksejä pohjakartasta. Sehän voisi periaatteessa olla vaikka kuinka tarkka ROM-kartta.

Link to comment
Jos sen kerran ilmaiseksi saa ja muisti on koneessa muutenkin käyttämättä, niin ei kai siitä mitään haittaakaan ole...?

Riippuu onko pohjakartta parempi vai ei. En tiedä täsmälleen, miten kartta valitaan, mutta voisihan kai niinkin käydä, että GPS näyttää sen huonomman (itse ladatun) kartan MapSource-muistista, eikä parempaa pohjakarttaa.

Olen saanut kuvan, että käytettävän kartan saa valittua valikosta, jolloin tuollaisen lataamalla muuten tyhjänä olevalla muistilla on edes jotain hyötykäyttöä, koska karttaCD:tä en ainakaan ihan heti ole ostamassa. Ja sitten voisi itse valita sen paremman kussakin tilanteessa.

(Lisätty kommentti seur aamun surffauksen jälkeen: Taisit olla oikeassa tuossa latausjutussa, GPSmapperin juttuja luin ja siellä oli, että jos siirrytään erikseen ladatun kartan alueelle, niin kone olettaa, että se on tarkempi kuin basemap ja käyttää sitä ladattua... :( )

(Ja lisäkommentti vähän myöhemmin: siellä FAQ:ssa näkyi kuitenkin teksti:

Q: Is it possible to modify the base map in a Garmin GPS receiver?

A: No. However, it is possible to create your own map which will be displayed instead of the base map for the covered area. The user map may be disabled from the map menu so you can select which map will be used for the given area at any moment. )

 

Tämä oli tietenkin puhdasta spekulaatiota, joka nojaa vahvasti siihen, etten ole nähnyt missään speksejä pohjakartasta. Sehän voisi periaatteessa olla vaikka kuinka tarkka ROM-kartta.
Ostin nyt sitten tänään Legendin (tarina seuraa) ja ei se basemap ainakaan Vaasan kohdalla kovin tarkka ollut. Pääkadun väärällä puolella näytti kodin olevan ja n 500 m päässä. Mutta eipä olleet odotuksetkaan kovin isot, lähinnä ajattelin että näkeepähän minkä paikkakunnan lähellä ollaan yms...

 

Eli se hetken hyvältä näyttäneen eXpansysin tarina: siis eka näytti vehkeen hinnaksi postareineen 205e. Kolmen päivän jälkeen tuli ilmoitus että joutuvat nostamaan hintaa ja uusi olisikin n 258e (tuo siis sovitteluhinta jota tarjosivat, niitten kaupassa näkyvä nykyhinta postareineen 277e). Tykkäsin, että hinta ei enää olekaan niin houkutteleva ja parin neuvottelu-emailin jälkeen kävin hakemassa Legendin suosista paikallisesta hintaan 290e. Vertailujeni mukaan tuokaan ei mikään kovin paha hinta ole kuitenkaan ja sainpa suomenkielisen manuskin + tuin paikallista yrittäjyyttä ;) . Joskus osuu tilaisuuksia kohdalle, aina ne eivät toteudu...

Edited by TiK
Link to comment
Q: Is it possible to modify the base map in a Garmin GPS receiver?

A: No. However, it is possible to create your own map which will be displayed instead of the base map for the covered area. The user map may be disabled from the map menu so you can select which map will be used for the given area at any moment.  )

Kävin eilen Tallinnassa hiukan tuollakin ajatuksella ajelemassa tallinncardilla julkisilla kulkuvälineillä GPS:n kanssa vähän siellä sun täällä kätköjen perässä. Luulisin, että sain sen verran laajalta alueelta reittijälkeä (läpileikkaus vähän alle 20 km), jotta voisi yrittää piirtää MapEditillä oman kartan Tallinnasta.

 

Ostin nyt sitten tänään Legendin (tarina seuraa) ja ei se basemap ainakaan Vaasan kohdalla kovin tarkka ollut. Pääkadun väärällä puolella näytti kodin olevan ja n 500 m päässä. Mutta eipä olleet odotuksetkaan kovin isot, lähinnä ajattelin että näkeepähän minkä paikkakunnan lähellä ollaan yms...

Kuulostaa siltä että Open Map Finlandin kartoista saattaisi olla hyötyä. Löysin mielenkiintoisen sivun, jossa kerrottiin Garminin WorldMapin tilantarpeesta. Pikaisesti laskemalla Eurooppa mahtuu suurinpiirtein 12 Mt:uun, josta Suomi on alle 2 Mt. Kuulostaa kovasti kartalta, jossa voisi olla tuollaisia puolen kilometrin heittoja. Mahtaakohan olla peräti sama?

Edited by solarflare
Link to comment

Tuli vain vaihdettua basemap aika nopeasti takaisin, kun ainakin zoomailussa toiminta hidastui julmasti. :unsure: Tuo Suomen kartta on ihan hyvän näköinen, mutta täällä mun suunnalla vain vähän parempi kun basemap. Tuli kyllä mieleen, että olisikohan kartan teko hankalaa tästä Vaasan seudusta...? Suht selkeän tuntuiset ohjeet näytti siellä sivulla olevan, onko täällä ketään Open Map Finlandin osallistujia?

 

Niinhän ei saa tehdä, mutta esim jostain genimapistahan voisi 'joku' kai saada sen hyvän kuvan kartan pohjaksi? :lol: :lol: Vaatiiko kartan teko paljonkin reittijäljen keräämistä ja miten laajalta alueelta?

Link to comment
Tuli vain vaihdettua basemap aika nopeasti takaisin, kun ainakin zoomailussa toiminta hidastui julmasti. <_<

Joo flashmuistista lukeminen ei ole nopeata puuhaa. Miten muuten oli, vastaako tuo basemap Garminin WorldMappia vai jotain muuta?

 

Edit: Katsoin läntistä pallonpuoliskoa oman GPSr:n kanssa ja näyttää ihan siltä, että WorldMap on lähin vastine basemapille. Itse asiassa WorldMap on aavistuksen verran tarkempi, ei olennaisesti, mutta hyvä kuitenkin tietää että eurooppalaisen basemapin voi siis paikata kohtuullisen halvalla Vistan muistiin, jos siltä tuntuu.

Edited by solarflare
Link to comment

Tuntui tuo worldmap olevan erilainen (Vaasan kohdalta) kuin mun Legendin Eurooppalainen basemap. Tuossa näkyi lentokenttä ja rautatie, multa ne puuttui... Kadutkin meni vähän eri tavalla jne.

 

On se Open map Finland nyt kuitenkin palannut takaisin käyttöön. Suht siedettävä se on kunhan ei zoomaile koko aikaa ja on kuitenkin parempi kuin basemap.

 

Saa nyt nähdä, että saisiko aikaiseksi osallistuttua Openmap-juttuun tämän alueen parantamiseksi... Onko kellään kokemuksia, miten helposti/vaikeasti tuota karttaa saa aikaiseksi?

Link to comment
Kyselin Lohenettesta Garminin kartoista. Vastasivat, että nyt kannattaa odottaa hieman. Uusi tarkka kartta Suomesta on ilmestymässä vielä tämän talven aikana.

MapSource Map Viewer näyttää MetroGuide Europe v6:sta, että Luoteis-Lapin tarkka peittoalue sisältää käsivarren Pallastunturista ylöspäin ja Koillis-Lapin Inarijärven puoliväliin saakka. Etelässä Suur-Helsingin alue kattaa nyt myös Hangon. Itään päin ei ollut laajentunut kovin paljoa.

 

Talvi on lopuillaan, terminen kevät alkaa milloin tahansa viikon ja kuukauden väliltä, joten tämä kai sitten oli se tarkempi kartta. Ei kovin mullistava uutuus, ellei satu vaeltamaan pohjoisessa. Ahvenanmaakin puuttuu vielä.

Link to comment
Kyselin Lohenettesta Garminin kartoista. Vastasivat, että nyt kannattaa odottaa hieman. Uusi tarkka kartta Suomesta on ilmestymässä vielä tämän talven aikana.

 

Uusi tieto on, että tarkka Suomen kartta tulee vasta syksyllä, marraskuussa. Harmi.

Link to comment
Uusi tieto on, että tarkka Suomen kartta tulee vasta syksyllä, marraskuussa. Harmi.

Lähes olematonta pettymystä tasoittaa kummasti tänään DHL:llä tullut MetroGuide v6 -päivitys, joka tuli täysin ilmaiseksi MetroGuide v5:sen takia. :D Tosin Hangosta ja Kilpisjärvestä ei nyt niin hirveästi ole iloa. Olisi näppärää jos OpenMap Finlandin sinänsä hyvän kartan voisi ladata yhtä aikaa valikoitujen tarkempien MetroGuide-karttojen kanssa.

Link to comment

Kyllähän sen pitäisi onnistua... ainakin osan "kotikutoisista" kartoista saa pienellä rekisterikikkailulla Mapsourceen josta sitten voi valita useampia eri karttoja kerralla.

 

Tai sitten voi hankkia Garminin Worldmapin ja pistää sen metroguiden kaveriksi niille alueille joihin metroguide ei yllä(tietysti maksaa mutta noin periaatteessa).

 

Tai sitten voi käyttää komentorivi pohjaista sendmap ohjelmaa ja lähettää Garminit ja openmapfinlandit gepsiin sitä kautta, jolloin haittapuolena POI haku ei toimi ihan täydellisesti mutta muuten toimii OK.

Link to comment

Tänäpäivänä taitaa Bluetooth-GPS + PDA + Oziexplorer CE olla järkevin vaihtoehto jos haluaa saada kunnon Suomen kartat ja merikortit käyttöönsä.

Lisäksi uskoisin Ozissa olevan paljon lisäominaisuuksia, joita tuskin map-GPS:stä löytyy.

Link to comment

Mutta mistä ne kartat saa tuohon OziExplorer ohjelmaan, ei varmaankaan tule mukana? Eli toisin sanoen mitä karttoja tuo syö ja pitääkö niiden kanssa kikkailla jotain eri tehdä asetuksia tai muuta sellaista vain onko ne käytettävissä heti kun iskee koneelle.

Link to comment

Vanha totuus: "ilmaista lounasta ei ole".

Mitään ei ole automaattisesti sisällä eikä kaikki tapahdu yhdellä napsautuksella.

Homman hienous on kuitenkin siinä, että et ole sidottu jonkin GPS-valmistajan tms. toimittamiin erikoiskarttoihin, joita Suomesta on kovin huonosti saatavissa, vaan voit käyttää mitä tahansa bittimuotoista (*.jpg, *.bmp, *.gif, *.tif...) karttapohjaa.

Naitä on kolmen laisia:

1.Netistä ladattavat esim. täältä

2. CD-rompuilla olevat esim Genimap GT ja CD-merikartat

3. Paperikartoista skannatut esim. topograafikartat

 

Kun sitten olet saanut jostakin em. lähteestä sähköisen karttapohjan, voit syöttää sen Oziexploreriin, jossa se on vielä kalibroitava, eli annettava kahden tai mieluummin kolmen pisteen koordinaatit. Tämän kertaalleen tehtävän työn jälkeen kartta on käytettävissä.

Säikeessä "Kätkölista KKJ-koordinaatistossa" on linkkejä OH6VM:n sivuille, jossa on yksityiskohtaisempaa tietoa karttojen käsittelystä Ozissa.

Link to comment

Tuota vähän epäilinkin eli ei ole siis sunnuntai geokätköilijän hommaa. Ihan kivaa teorissa ja varmaan käytännössäkin mutta mikäli haluaa saada kaikki laitteet keskustelemaan keskenään ja vielä kartat kalibroitua niin taitaa tosiaan suurella osalla ns. tavallisista käyttäjistä mennä sormi suuhun.

Link to comment

Se on sitten vielä toinen juttu, kannattaako PDA:ta pitää mukana metsässä rämpiessä, varsinkin jos se on jokin hieno (lue: kallis) GPSr-PDA. Aika harva kämmenmikro taitaa olla vedenpitävä. Se on ominaisuus jota ihan mielellään hyödyntää mutaisen kätköilyreissun jälkeen: laite vesihanan alle ja hiekka huuhtoutuu naarmuttamatta.

 

Saan toivottavasti huomenna tullista GPSMAP60C:n. Siitä erikoinen vehje (jos luin speksejä oikein) ettei siitä ole erikseen Atlantic/American -versioita. Pelkkä worldmap koko pallosta ja ihan hyvä niin.

Link to comment

Totta on, metsässä rämpiessä ei PDA:ta kannata käyttää. Myöskään nykyisen tasoisista map-gps:istä ei ole metsässä mitään hyötyä. Kätkön etsimiseen riittää käsittääkseni yksinkertaisinkin GPS, esim. perus-Etrex.

Karttasoftaa taas on mukava käyttää kotona kätköjen sijaintia tutkiessa ja reittejä suunnitellessa. Myös on mukava jälkikäteen katsella kartalta missä on tullut pyörittyä. Mainio apu se on myös ajellessa autolla pieniä viitoittamattomia teitä, sekä itselläni varsinkin kanoottiretkeilyssä Saimaalla. Jos harrastusta on, voi karttapohjiin liittää myös omia kommentteja sekä valokuvia ja tehdä kokonaisen "karttakertomuksen" reissuistaan.

Mutta totta on myöskin, että kaikki ohjelmat vaativat oman perehtymisensä, eikä siihen ilmeisesti tavallisen sunnuntaikätköilijän kärsivällisyys riitä, vaikkakin esim kartan kalibrointi tapahtuu nopeammin kuin parin waypointin syöttö käsin tavalliseen GPS:ään.

Tuo GPSMAP60C vaikuttaa aivan kelpo peliltä, tosin aika hintava se on. Sitten kun siihen saa Suomesta noita Topo 24K karttoja, se olkaa lähestyä Ozi CE:n tasoa kartoissa. Mukava kuulla aikanaan kokemuksia siitä.

Link to comment
Myöskään nykyisen tasoisista map-gps:istä ei ole metsässä mitään hyötyä. Kätkön etsimiseen  riittää käsittääkseni yksinkertaisinkin GPS, esim. perus-Etrex.

Riittää toki, mutta on siitä kartasta iloa metsässäkin. Ilman MetroGuiden karttaa en esimerkiksi olisi ruvennut oikomaan Pricewinning naturessa (GC255A) paluureittiä ellen olisi nähnyt ruudulta, että tielle oli oikeasti paljon lyhyempi matka kuin mitä metsältä näytti.

 

Kaupungissa kartasta on jo enemmän hyötyä, kun siitä näkee kummalla puolella tietä kätkö on (esim. Comix library) tai mitä tietä pitkin kannattaa kävellä kätkölle (moni tie puuttuu, mutta Espoon takamailla siitä on ollut oikeasti hyötyä). Jopa pelkällä Open Map Finlandilla välttyy kiertämästä rantaviivaa turhaan, jos ja kun näkee että kulkusuunta johtaa kiemuraista rantaviivaa pitkin turhan sivuun.

Link to comment
Totta on, metsässä rämpiessä ei PDA:ta kannata käyttää. Myöskään nykyisen tasoisista map-gps:istä ei ole metsässä mitään hyötyä. Kätkön etsimiseen riittää käsittääkseni yksinkertaisinkin GPS, esim. perus-Etrex.

Karttasoftaa taas on mukava käyttää kotona kätköjen sijaintia tutkiessa ja reittejä suunnitellessa. Myös on mukava jälkikäteen katsella kartalta missä on tullut pyörittyä. Mainio apu se on myös ajellessa autolla pieniä viitoittamattomia teitä, sekä itselläni varsinkin kanoottiretkeilyssä Saimaalla. Jos harrastusta on, voi karttapohjiin liittää myös omia kommentteja sekä valokuvia ja tehdä kokonaisen "karttakertomuksen" reissuistaan.

Mutta totta on myöskin, että kaikki ohjelmat vaativat oman perehtymisensä, eikä siihen ilmeisesti tavallisen sunnuntaikätköilijän kärsivällisyys riitä, vaikkakin esim kartan kalibrointi tapahtuu nopeammin kuin parin waypointin syöttö käsin tavalliseen GPS:ään.

Tuo GPSMAP60C vaikuttaa aivan kelpo peliltä, tosin aika hintava se on. Sitten kun siihen saa Suomesta noita Topo 24K karttoja, se olkaa lähestyä Ozi CE:n tasoa kartoissa. Mukava kuulla aikanaan kokemuksia siitä.

Aivan,perus GPS-laitteella selviää vallan mainiosti.

Ja...Map-GPS-laitteiden peruskartat eivät ole kovin hyviä yksityiskohdiltaan mutta

Magellanin CD:ltä ladattavat ovat aivan toista luokkaa pikkuteineen ja korkeuskäyrineen.Sama on uusissa 60-sarjan Garmineissa.

Garminiin saa nyt yksityiskohtaisia karttoja...

Link to comment
Magellanin CD:ltä ladattavat ovat aivan toista luokkaa pikkuteineen ja korkeuskäyrineen.Sama on uusissa 60-sarjan Garmineissa.

Garminiin saa nyt yksityiskohtaisia karttoja...

Kävin Erämessuilla, ja todellakin Metsästäjän Erätukulla oli näytteillä "Topo-Suomi" kartta Garminiin. Vaikutti aivan käyttökelpoiselta. Suomi oli jaettu 17 alueeseen GT-kartan jakoa mukaillen. Mutta hinta huimasi, normaalisti 175 EUR/alue, messutarjous 85EUR/alue. Etelä-Suomen kattamiseen Tampereelta etelään tarvitaan 5 aluetta.

Garminin maahantuojalla oli myös Suomen "Vapaa-ajan kartta" jossa maa oli jaettu 6 alueeseen. Hinta 149EUR/alue

Etelä-Suomi vaati 2 aluetta. Kartta oli mielestäni ensinmainittua heikompi, ja sen zoomaukset vaikuttivat hitailta vaikka ilmeisesti paremman demon aikaansaamiseksi laitteessa oli kartta vain Riihimäen ympäristöstä.

 

Magellania en huomannut millään osastolla, tosin en erityisesti etsinytkään.

Link to comment

Itse olen ainakin tyytyväinen Magellanin Streets & Destinations Suomi levyn sisältämään kartta aineistoon. Kenties en tiedä paremmasta. ;) Tiedä sitten miten aineisto vertautuu tuohon Garminin tuotteeseen. Ainakin hinta koko Suomesta on sama kuin Garminilla yhdestä alueesta. Onko jollain jo kokemusta molemmista?

Link to comment
...GPSMAP60C:n. Siitä erikoinen vehje (jos luin speksejä oikein) ettei siitä ole erikseen Atlantic/American -versioita. Pelkkä worldmap koko pallosta ja ihan hyvä niin.

Oikaistaan nyt tämä disinformaatio: laitteesta on kuin onkin erikseen atlantic- ja american versiot. Sitä vaan ei kerrottu yhtä selvästi Garminin sivuilla, kuin esim. eTrex-sarjan kohdalla.

 

Lyhyen käyttökokemuksen perusteella hyvät ja huonot puolet verrattuna eTrex Vistaan ovat:

 

+ ulkoinen Helix-antenni toimii hienosti Synkmetsässäkin

+ käsittelee nopeammin MapSource-karttoja, joka käänteessä (varsinkin ladatessa)

+ muistia on kokolailla riittävästi (MetroGuide v6:seen nähden ainakin)

- laite on epämukavan iso, eikä sitä mielellään tunkisi taskuunkaan ettei antenni vaurioidu

- kuljettamista haittaa se, ettei käsihihnaa voi ripustaa kaulaan (lue: kaulahihna on kävelijälle täysin välttämätön lisävaruste samantien hankittavaksi)

 

En ole kerinnyt lataamaan Open Map Finlandia vielä yhtä aikaa MetroGuiden kanssa laitteeseen, kun SendMap2.0 (tukee USB-siirtoa) löytyy vasta Windowsille.

 

Lisää joskus myöhemmin, kunhan nyt korjasin tuon virheellisen pohjakarttahyposeesin.

Edited by solarflare
Link to comment

Laitan tännekin tiedon, jos jotakin sattuisi kiinnostamaan, vaikka Venäjän Karjalassa ei vielä kovin monta kätköä olekaan.......

 

Täältä voit ladata ilmaiseksi Karjalan karttoja Oziexploreriin. Näissä on mukana myös kalibrointitiedostot, joten ne ovat valmiita käyttöön.

 

Täällä ja myös täältä ruuduista R,Q,P numerot 35 ja 36 löytyy hyviä Karjalan karttoja tosin ilman kalibrointitiedostoja. Viimeksimainitussa linkissä Kannaksen 1:50000 topografikartat.

Näidenkin karttojen kalibrointi Oziin on helppoa sillä kartoissa on selvät koordinaattitiedot. Map datum on Pulkovo 1942

 

PS. Itse olen lähdössä Vienan-Karjalaan mutta kätköjen teko ulkomaille ei kai ole suotavaa

Link to comment
Itse olen lähdössä Vienan-Karjalaan mutta kätköjen teko ulkomaille ei kai ole suotavaa

Jos käyt kätköseudulla esim. neljä kertaa vuodessa (toisin sanoen: pystyt huolehtimaan kätkön kunnosta ja poistamaan sen tarvittaessa), niin kyllä silloin ulkomaillekin voinee kätkön piilottaa.

Link to comment

Nyt on kokemusta OpenMap Finlandista ja MetroGuidesta 60C:ssä. Latasin USB-kaapelilla molemmat laitteen karttamuistiin yhtä aikaa. Ennen tuota piti asentaa opensource-usb-ajurit ja sitten vain:

 

C:\Garmin\EUROMG6>sendmap20.exe -tUSB 00072257.img 00072258.img 00072259.img 00072260.img 00072261.img 00072262.img 00072263.img 00072274.img 00072275.img 00072276.img 00072277.img 00072278.img 00072279.img 00072280.img 00072283.img 00072284.img 00072285.img 00072288.img 00072289.img 00072290.img 00090580.img 00090581.img 00090582.img 00090583.img 00090658.img 00090662.img 00090663.img 00090664.img 00090665.img 00090666.img 00090667.img 00090668.img 00090669.img 00090670.img 00090671.img 00090673.img 00090674.img 00090782.img 00090783.img 00090784.img 00090785.img 00090834.img 00090890.img 00090891.img 00090905.img 00090906.img 00090909.img 00090910.img 00090910.img 00090912.img 00090913.img 00090914.img 00091152.img 00091153.img finland.img
Sendmap2.0 by gps_mapper, kozicki@gps.chrisb.org
Detected          : GPSMap60C Software Version 3.30
Available memory  : 58703872
Max number of maps: 900
Map uploaded!

Piti käyttää Windowsia tällä kertaa. :blink: Komentorivi lähetti kaikki Suomen MetroGuide-kartat ja vähän länsinaapuriakin. Lataamiseen ei mennyt kovin montaa minuuttia.

 

Tuo finland.img oli välttämätön Pohjois-Suomen takia. Laite näyttää kartat siististi yhdessä kuten Vistassakin. Sendmapissa on edelleen se vika, että karttatiedostot latautuvat isompina kuin MapSourcen kautta koska sendmap ei osaa poistaa MetroGuiden reititysdataa kartoista. Itse lataisin mieluummin enemmän karttoja laitteen muistiin kuin reitittävät kartat, julkisia liikennevälineitä kun opiskelijana käytän.

 

En uskaltanut kolkutella karttamuistin rajoja, pitänee laskea taskulaskimen kanssa joskus jokin turvallinen maksimi tuolle sendmapille karttakokoonpanoksi.

Link to comment

Ainakin GPS V:n kun lataa sendmapilla karttoja, sendmap ilmoittaa josko mahtuu tai ei. Eli keskeyttää automaattisesti heti alkuunsa jos yrittää ladata liikaa karttoja. Ja kuten viestistäsi näyttäisi, tunnistaa myös 60 -sarjalaisen käytettävissä olevan muistin OK eli ei tarvi taskulaskinta välttämättä...

 

yritys ja erehdys menetelmällä lisää/poistaa karttoja komentojonosta ja ohjelma kertoo josko sopii tai ei. Varsinkin USB:n kanssa kun lataus ei kestä kauaa, voi yritellä useamminkin. GPS Vn 19MB muisti sarjaportin kautta kestää n. 40 minsaa eli ei viitsi turhan päiten latailla, johan siinä kuluu gepsistä akkuakin joka kerta.

Link to comment

Garminin uusi vapaa-ajan kartta on kohta saatavilla ja mietin, josko sen ostettuaan saisi ladattua kartat useammalle gepsille. Hintahan niissä on se 150 euroa kipale, mutta ilmeisesti ne ovat melkoisen tarkkoja (1:10000 ja 1:50000).

 

Jos ohjelma antaa ladata kartat usealle gepsille, voisi yhteishankinta tulla kyseeseen. Itse hankin juuri Garminin GPSmap60C:n (kevyet 600 euroa), joten 300 euroa koko etelä-suomesta ei enää paljoa hätkäytä, varsinkin jos teiltä muilta löytyy kiinnostusta tulla lataamaan karttoja omille laitteillenne sanotaanko 10-15 euron korvausta vastaan?

 

Tietenkin jos ohjelma vaatii gepsin rekisteröimistä tms, koko idea on kuolee.

 

Mutta. Onko kiinnostusta tarkkoihin karttoihin etelä-suomen alueelta?

 

Lisää:Garminin vapaa-ajan kartat

Link to comment
Tietenkin jos ohjelma vaatii gepsin rekisteröimistä tms, koko idea on kuolee.

Yleensähän noihin rekisteröitäviin voi rekisteröidä kaksi eri vastaanotinta, joten ei välttämättä. Itse asiassa tuollaisessa yhteishankinnassa se olisi parempikin juttu: se että kartta löytyy gepsistä tarkoittaisi samantien myös sitä että siihen löytyy lisenssi.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Followers 3
×
×
  • Create New...