Jump to content

Fin: Georoskat


Divine

Recommended Posts

(English summary below)

 

Yleisellä foorumilla keskustellaan kovasti roskan ja roskaamisen määritelmistä etenkin yhdysvaltalaisessa yhteiskunnassa. Moni (osa)valtiollinen puisto-osasto rapakon takana on yksinkertaisesti kieltänyt geokätköilyn alueillaan. Useasti tämä johtuu tietämättömyydestä ja siitä, että omituisiin pyyntöihin (Voinko piilottaa pakasterasian maillenne?) on helpompaa vastata vain kieltävästi. Jotkut pitävätkin geokätköjä georoskina (geolitter), sillä ne ovat luontoon jätettyjä esineitä. Tähän on olemassa hyviä vasta-argumentteja, kuten se, että harvoinpa roskilla on joku omistaja ja sen lisäksi vielä koordinaatit ja kotisivut. Tästä huolimatta ongelmia on.

 

Olen ollut hyvin tyytyväinen kansainvälisestikin harvinaiseen jokamiehenoikeusjärjestelmäämme, ja olen retostellut sillä noilla kansainvälisillä foorumeillakin pariin otteeseen. Huomasin kuitenkin juuri Ympäristöministeriön sivuilta löytyvässä Jokamiehen oikeudet -osuudessa maininnan roskaamisesta:

 

Jätelaissa kielletään roskaaminen. Roskaamista on kaikenlaisten esineiden jättäminen luontoon. Roskaamista on myös nestemäisten jätteiden laskeminen tai kaataminen ympäristöön. Bensiini ja öljy ovat ongelmajätteitä, joita ei saa kaataa maahan. Roskaamiskielto koskee kaikkia alueita, olivatpa nämä yleisiä tai yksityisiä. Roskaajan velvollisuus on myös puhdistaa roskaantunut alue.

 

Jätelaki 1072/1993, 19 §.

 

Ympäristöön ei saa jättää roskaa, likaa eikä käytöstä poistettua konetta, laitetta, ajoneuvoa, alusta tai muuta esinettä siten että siitä voi aiheutua vaaraa tai haittaa terveydelle, epäsiisteyttä, maiseman rumentumista, viihtyisyyden vähentymistä tai niihin rinnastettavaa muuta vaaraa tai haittaa (roskaamiskielto).

 

Jokamiehen oikeuksia tiukasti tulkiten geokätköt ovat roskia. Lakipykälä on väljempi, mutta on vain ajan kysymys, koska joku taho vetää herneen nenäänsä siitä, että hänen maillensa on jätetty tavaraa lojumaan. Itse törmäsin ensimmäistä kertaa kotimaassa georoskaamisen käsitteeseen Suomen Luonto -lehden haastattelun kautta. Juttu koski CITO-tapahtumaa Tampereella, ja selitin jutussa, että geokätköilijät luultavimmin tuovat oikeaa roskaa luonnosta enemmän pois kuin mitä he sinne kätköjen muodossa vievät. Tämä pitää ainakin omalla kohdallani täysin varmasti paikkansa. Mielestäni asiasta kannattaa keskustella kotimaisella harrastajatasolla jo etukäteen, ennen kuin mahdollisia 'hyökkäyksiä' harrastusta kohtaan ilmenee.

 

Pyytäisin myös. ettei tästä tehdä mitään 'no ne jenkit on niin tyhmiä, että --' -keskustelua. Se mitä muualla on geokätköilyn suhteen jo tapahtunut, voi aivan hyvin tapahtua myös meidän rajojemme sisällä. Olisi hyvä olla vähän etukäteen varautunut.

 

------------------

Summary in English

 

Everyman's Right in Finland is internationally quite a rarity, and such a free legislation can be found almost only in the Nordic countries. However, I noticed what they say about littering, and interpreting it tightly you can consider geocaches geolitter.

 

I opened this topic in Finnish to have discussion about the Finnish legislation with the Finns, and the possible setbacks this might cause. IMO, it's better to be prepared beforehand if there are real problems with e.g. landowners. This topic might be interesting in the whole Nordic countries level too, so feel free to start another topic on it if you please. I might do it myself later if no one else does it, but first I need to have the discussion of my own country's legislation with the language I know better. Thanks.

Link to comment

Tottapa töriset. Mitä sitten asian hyväksi voitais tehdä? No, kysyä tietysti maanomistajan lupa ennen kätkön piilottamista. Taitaa olla niin, että usein tulee maanomistajalta se kieltävä vastaus, juuri siksi, että ei oikein tiedetä koko asiasta mitään. Luullaan, että nyt siellä alkaa ramppaamaan vaikka minkälaista hippiä meidän perämetässä, varmaan kantavat jäteakkunsakin sinne,ei muuten onnistu!

 

Joissain tapauksissa jo maanomistajan selvittäminen saattaa osoittautua erinomaisen vaikeaksi operaatioksi. (hmm,selvittäminen. Onnistuiskohan humalluttaminen paremmin... :) )

 

TÄRKEIN asia, mitä tässä vaiheessa voidaan ja pitää tehdä, on tietysti se, että pidetään kätkön ympäristö ja sinne johtava reitti siistinä. No sehän nyt on sanomattakin selvää. ONKO?!... Toivottavasti näin. Tätähän vaatii jo itse harrastuskin, ettei kätköä löydä kertakäyttömukeja ja karkkipapereita seuraamalla.

 

Ja sitten tuo Divinen (varmasti myös monen muun) tapa kerätä roskia matkan varrelta on aivan loistava ja epäitsekäs tapa. Useinhan viedään kyllä omat roskat pois, mutta jos nähdään jonkun muun pudottama roska, niin se jätetään siihen "eikuulumulle"-periaatteella.

 

Ja viimeisenä,tuskin vähäisimpänä: keskustelu jatkukoon.

Link to comment

Yksi takuulla hyvä tapa on järjestää CITO-tapahtumia paljon nykyistä enemmän ja hankkia niille julkisuutta joka ikinen kerta. Kun ihmisille menee tajuntaan että KERÄÄMME roskia mailta ja mannuilta, on kätköjen piilottaminen helpompi hyväksyä.

 

No niin, kukas järjestää seuraavan CITO-eventin? Mallia voi ottaa vaikkapa mun järjestämästä Nässynranta CITO eventistä

Link to comment

No Morgan sen ytimekkäästi sanoi. Juuri näin.

 

Mitäs jos kysyiskin maanomistajalta, että saanko siivota palan maatasi ilmaiseksi?

 

Maanomistaja tietysti epäilemään,että onko tässä nyt joku koira haudattuna?

 

Siihen taas voi sanoa että ei koira vaan kätkö. Jos annat luvan pitää muovilootaa metsässäsi, niin minä pidän lootan lähialueen siistinä.

Link to comment

Kyllähän noita CITO-event tapahtumia kannattaa järjestää useamminkin. Nyt vaan on talvi tulossa, joten ei taida keretä pistää seuraavaa CITOa pystyyn kuin vasta ensi keväänä. Roskaisia kätköpaikkoja on varmasti tiedossa. Roskaisin vastaan tullut on ehkä ollut Pasila Train Observatory, aivan älytön määrä spray-pulloja.

 

Missä Suomen luonto -lehden numerossa toi juttu on ollut? Sitten kun seuraava CITO-tapahtuma pidetään niin ei muuta kuin media paikalle :D .

Link to comment

Kyllä tässä vielä ehtii CITO-tapahtumia järjestää. Hesalaisista joku voisi tosiaan järjestää Pasila Train Observatory:n mäelle sellaisen. Vaikka ensi viikonlopuksi. Ei se vaadi kuin jätesäkkejä, rukkasia ja porukkaa - ja järjestäjän. Siitä vaan kätkösivua tekemään, kopioikaa vaikka mun Nässynranta CITO - event sivulta tekstit suoraan, no, pikkasen pitää toki muokata sitä, mutta sivun tekisi kyllä 5 minuutissa. Ehkä kannattaa myös meilata pohjoismaiden approverille ja pyytää sitä hyväksymään kätkö heti ja mainostaa sen jälkeen tapahtumaa täällä foorumissa!

Link to comment
Missä Suomen luonto -lehden numerossa toi juttu on ollut?

Pitäisi olla näinä päivinä ilmestyvässä joulukuun numerossa. Juttu on freelancerin tekemä, joten ihan sataprosenttisella varmuudella ei voi taata, että he sen julkaisevat, mutta lupaus on kuulemma jo annettu.

Link to comment

IANAL, mutta kuitenkin :)

 

Jätelaki 1072/1993, 19 §.

 

Ympäristöön ei saa jättää roskaa, likaa eikä käytöstä poistettua konetta, laitetta, ajoneuvoa, alusta tai muuta esinettä siten että siitä voi aiheutua vaaraa tai haittaa terveydelle, epäsiisteyttä, maiseman rumentumista, viihtyisyyden vähentymistä tai niihin rinnastettavaa muuta vaaraa tai haittaa (roskaamiskielto).

 

Kuten monesti suomalaisessa lainsäädännössä, lain kirjain on hyvin väljä ja sallii laajan tulkinnan. Määritelmä ei rajaa pois mitään mikä ainakaan itselleni tulisi mieleen, eli mikä tahansa voi olla roskaa. Varmasti geokätkö, joka selvästi on "esine". Tämä ei varsinaisesti ole huono asia, sillä on hyvä että roskaamisen kieltävässä lainsäädännössä ei moisia, ainakaan selkeitä aukkoja ole.

 

Roskaamisen edellytyksenä on kuitenkin myös muuta kuin pelkästään esineen jättäminen luontoon. Sen täytyy aiheuttaa siellä jonkinlaista haittaa. Mikä meidän kannaltamme on loistavaa, ei ainoastaan mitä tahansa haittaa, vaan lueteltuihin esimerkkeihin _rinnastettavaa_ haittaa.

 

On siis todennäköistä, että maanomistaja kantajana joutuu todistamaan, että kätköstä aiheutuu joko:

 

1) Vaaraa tai haittaa terveydelle

2) Epäsiisteyttä

3) Maiseman rumentumista

4) Viihtyisyyden vähentymistä tai

5) Edellisiin neljään _rinnastettavaa_ haittaa

 

Neljä ensimmäistä ovat kohtuullisen vakavia ongelmia, enkä itse haluaisi nähdä kätköjä, jotka aiheuttavat sellaisia. Joukossa ei myöskään ole ainoatakaan sellaista, joka olisi _rinnastettavissa_ esimerkiksi maanomistajan mielenrauhan järkkymiseen, taikka lievään vitutukseen :)

 

Maanomistajan pitäisi pystyä osoittamaan kätkön aiheuttama haitta, joka on selvästi rinnastettavissa neljään lueteltuun, varsin vakavaan haittaan. Taitavat olla harvassa ne kätköt, joiden kohdalla tämä onnistuu?

Link to comment

Näinhän se on. Helpoimmin ongelmia voi potentiaalisesti kai tulla tuosta maiseman rumentumiskohdasta.

 

- Jotkut kätköt ovat näkyvillä, ei varsinaisesti katseilta suojassa. Kokemukseni mukaan tällöinkin ne ovat kuitenkin jollakin tavalla maisemaan sulautuneita, kuten naamiomaalattuja tai vaikkapa puussa sellaisessa kohdassa, johon katse harvoin sattumalta osuu. Ja vaikka omia 'rötöksiä' ei pitäisi perustella muiden vastaavilla (kun ne muutkin...), niin eipä taida geokätkö juurikaan erota roskaluonteeltaan suunnistusrastista tai linnunpöntöstä.

 

- Joidenkin kätköjen olemassaolo taas voi aiheuttaa näkyviä jälkiä luontoon. Tästä minulla sitten jo onkin konkreettisia kokemuksia. Ei tosin vakavampaa kuin katkenneita oksia ja sammaleesta sekä jäkälästä kuoriutuneita kallioita ja kiviä. Mutta on sekin pitemmän päälle ikävän näköistä. Olisi hyvä sijoittaa kätkönsä niin, että mahdollisuus jälkien jäämiseen minimoituisi, ja tietysti etsiessäkin olisi hyvä, ettei nyt kaksin käsin kiskottaisi turvetta maasta.

Link to comment
Missä Suomen luonto -lehden numerossa toi juttu on ollut?

Pitäisi olla näinä päivinä ilmestyvässä joulukuun numerossa. Juttu on freelancerin tekemä, joten ihan sataprosenttisella varmuudella ei voi taata, että he sen julkaisevat, mutta lupaus on kuulemma jo annettu.

No tänään se lehti ilmestyi, ja on se juttu siellä. ;)

Link to comment
- ... Ja vaikka omia 'rötöksiä' ei pitäisi perustella muiden vastaavilla (kun ne muutkin...), niin eipä taida geokätkö juurikaan erota roskaluonteeltaan suunnistusrastista tai linnunpöntöstä.

Suunnistusta harrastaneena voin sanoa ettei suunnistusrasteja saa viedä metsään ilman maanomistajan lupaa. Tämä koskee kaikkia järjestettyjä suunnistustapahtumia. Tämä on ymmärrettävää, koska esim. maaston kuluminen isossa suunnistuskilpailussa on toista luokkaa kun geokätköilyssä. Sitä en tiedä mihin lainkohtaan tuo velvollisuus perustuu ja onko sillä merkitystä mietittäessä geokätkön viennin "laillisuutta".

Link to comment

Tässä lisää lainsäädäntöä, jotka löytyvät myös Jokamiehenoikeudet-esitteestä:

 

Luonnonsuojelulaki

1096/1996, 36 § 3 mom.

 

Maa- tai vesialueelle ei saa pystyttää sellaista kulkemisen, maihinnousun tai muun jokamiehen oikeuden käyttämisen kieltävää taulua, jonka asettamiseen ei ole lakiin nojautuvaa perustetta.

 

Joukkotapahtumia, kuten erä-, hiihto- ja suunnistuskilpailuja, ei pidä toteuttaa nojautumalla pelkästään jokamiehenoikeuksiin, jos vahingon tai haitan vaara on ilmeinen. Niiden järjestämisestä on hyvä neuvotella maanomistajan kanssa.

 

Laki rikoslain muuttamisesta

769/1990, 28. Luku 11 §

 

Hallinnan loukkaus

 

Joka luvattomasti

l) ottaa haltuunsa, siirtää tai piilottaa toisen hallinnassa olevaa irtainta omaisuutta,

2) käyttää toisen pihamaata kulkutienään taikka toisen hallinnassa olevaa maata rakentamalla, kaivamalla tai muulla sen kaltaisella tavalla tai

3) ottaa haltuunsa toisen hallinnassa olevaa maata taikka rakennuksen tai sen osan, on tuomittava, jollei teosta ole muualla laissa säädetty ankarampaa rangaistusta, hallinnan loukkauksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kolmeksi kuukaudeksi. Hallinnan loukkauksena ei kuitenkaan pidetä tekoa josta on aiheutunut ainoastaan vähäinen haitta.

 

IANAL minäkään, mutta tuossa periaatteessa myös kielletään kätkörasioiden hautaaminen maahan, kuten Gc.comin ohjenuorakin kuuluu. (Tosin kaivamisella selvästikin tarkoitetaan vähän isommanluonteista kaivuuta, kuin pakasterasian piilottamista. :) )

 

Joukkotapahtumanakaan geokätköilyä tuskin voi pitää.

Link to comment
Treffikätköt voidaan varsinkin tulevaisuudessa varmaan laskea joukkotapahtumiksi, kun paikalle kertyy kymmenittäin ihmisiä. En hirveästi hämmästyisi vaikka parin vuoden päästä meilläkin olis jollain treffikätköllä satakunta kätköilijää...

No tietysti voidaan laskea. En ollut täsmällinen. Tarkoitin tässä tapauksessa lähinnä sitä, miten yksittäisen korpeen piilotetun tiiviörasian satunnainen etsiminen eroaa jostain Jukolan viestistä.

Link to comment

No Morgan sen ytimekkäästi sanoi. Juuri näin.

 

Mitäs jos kysyiskin maanomistajalta, että saanko siivota palan maatasi ilmaiseksi?

 

Maanomistaja tietysti epäilemään,että onko tässä nyt joku koira haudattuna?

 

Siihen taas voi sanoa että ei koira vaan kätkö. Jos annat luvan pitää muovilootaa metsässäsi, niin minä pidän lootan lähialueen siistinä.

 

Toi oli dewpointilta tosi hyvä pointti, koska kyllä se lupa sieltä silloin varmaan tulee.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...