Jump to content

FIN: Pääkaupunkiseutu vs. Häme


Captain Morgan

Recommended Posts

Vielä jokin aika sitten Pirkanmaan kätkötilanne näytti ko. kartalla itse asiassa Groundspeakin logon ihmiseltä (kts. esim. tämän sivun yläreunasta) - raajat olivat samassa asennossa jne, vain pää puuttui.icon_biggrin.gif Nyt kätköjä on tullut niin paljon jo lisää, että Groundspeak-hahmosta on enää vain häivähdys jäljellä.icon_razz.gif

 

- I just got lost in thought. It was unfamiliar territory. -

Link to comment

quote:
Originally posted by Captain_Morgan&Family:

Pääkaupunkiseudulla uudet kätköt kasaantuvat pääosin vanhojen päälle, Hämeessä ne leviävät lähes kaikkiin ilmansuuntiin kuin jokin kasvain.


 

Taitaa johtua siitä, että pääkaupunkiseudulla kätkijät tekevät kätköjä lähinnä kotipaikkakunnilleen, mutta Hämeessä on menossa kätkö joka kuntaan -kampanja. Molemmat ihan hyviä juttuja, jos vain kätköjä jaksetaan ylläpitää.

 

Mielestäni pääkaupunkiseudun ja Hämeen kätköissä on muutakin eroa, nimittäin vaikeusasteluokittelussa. Hämäläisen kätkön löytäminen vaatii enemmän aikaa kuin samalla tavalla luokitellun pääkaupunkiseudun kätkön. Vai johtuisiko havaintoni siitä harhasta, että paikallistuntemukseni auttaa pääkaupunkiseudulla?

Link to comment

quote:
Originally posted by Mesu:

Taitaa johtua siitä, että pääkaupunkiseudulla kätkijät tekevät kätköjä lähinnä kotipaikkakunnilleen, mutta Hämeessä on menossa kätkö joka kuntaan -kampanja. Molemmat ihan hyviä juttuja, jos vain kätköjä jaksetaan ylläpitää.


Näinhän se on. Tuo kampanjahan taisi koskea kaikkia suomalaisia kätköilijöitä, mutta Hämeessä on vain taidettu tarttua siihen vähän hanakammin. Selvähän tuo, kun Hämeessä oli vuoden alussa niin vähän kätköjä, että 5 kuntaa sai helposti täyteen. PKS:lla taas tarvitsee mennä jo aika kauas kotoa, ennen kuin pääsee neitseelliseen kuntaan. Joka tapauksessa hyvä, että kätköjä on syntynyt vauhdilla. Turun seutukin näyttää alkaneen heräillä.icon_smile.gif

quote:
Mielestäni pääkaupunkiseudun ja Hämeen kätköissä on muutakin eroa, nimittäin vaikeusasteluokittelussa. Hämäläisen kätkön löytäminen vaatii enemmän aikaa kuin samalla tavalla luokitellun pääkaupunkiseudun kätkön. Vai johtuisiko havaintoni siitä harhasta, että paikallistuntemukseni auttaa pääkaupunkiseudulla?
Varmasti paikallistuntemuksellasi on merkitystä. Minun on vaikea sanoa tuosta vaikeusasteluokitteluerosta, yksittäisiä epäloogisuuksia kun olen löytänyt sekä Hämeestä että PKS:lta. Kuten kai moni muukin, itse käytän joka kerta vaikeusastetta määrittäessäni Clayjarin määrittelysysteemiä, jonka linkki löytyy kätköraportin täyttösivulta. Toki viilaan tähdityksiä vielä tilanteen mukaan, mutta hyvä peruslähtökohta tuo lomake joka tapauksessa on.

 

Vielä PKS:n ja Hämeen kätköjen eroista: Vaikken itse pahemmin ole kätköjen 'aarteista' kiinnostunut (useimmiten kirjoitan vain terveiseni lokiin), olen havainnut, että Hämeen kätköt ovat usein PKS:n kätköjä sisältörikkaampia. Itsellä ei tosiaan ole pahemmin väliä, mutta voisin kuvitella etsijäporukoissa olevien lasten olevan toisinaan pettyneitä tyhjiin kätkörasioihin.

 

- I just got lost in thought. It was unfamiliar territory. -

Link to comment

quote:
Originally posted by Divine:

Vielä PKS:n ja Hämeen kätköjen eroista: Vaikken itse pahemmin ole kätköjen 'aarteista' kiinnostunut (useimmiten kirjoitan vain terveiseni lokiin), olen havainnut, että Hämeen kätköt ovat usein PKS:n kätköjä sisältörikkaampia.


 

Pitää paikkansa. Hämeessä on selvästi ihmisiä, jotka ovat vihkiytyneet laittamaan kätköihin kunnon kamaa. Minäkään en yleensä vaihda mitään kätköistä. Tuntuu, ettei kunnon kamaa viitsi hankkiakaan, kun täällä pääkaupunkiseudulla kätköjä tuhotaan niin paljon.

 

Pääkaupunkiseudullakin on tosin nykyään sisällöltään hienoja kätköjä. Esimerkiksi Muru & setä (nimessä on muuten papereissa ä-pilkut vaikkei netissä, joten tämä ei taidakaan viitata Tarja Haloseen) ovat tehneet hienoja aiheenmukaisia kätköjä.

Link to comment

Kunnon kamaa...

 

mulla on ollut kultahippu ja Mukkulan kätköön laitoin juuri 50 penniä eikä vain yhtä vanhaa viidenkymmenenpennin kolikkoa vaan Suomen pankin kolikkorulla jossa on 50 pennin kolikkoa vuodelta 1978.

 

Toisaalta antoisinta kätköjen etsimisessä on vierailla paikoissa joihin ei ehkä muuten osuisi kuin että löytäisi jotain arvokasta.

Link to comment

Yksi PKS-Häme -aiheinen ero tuli muuten viime treffikätkön yhteydessä puheeksi: nimittäin kätkörasioiden koko, joka tuntuu Suomessa olevan aika pieni. Treffikätkön kaukaisin vieras, floridalainen FinnInFla valitteli, ettei hänen mukanaan tuomansa Travel Bugit oikein mahtuneet kätköihin, joita hän ennen treffausta oli löytänyt. Itselläni on pieni tuntuma siitä, että Hämeessä on PKS:a prosentuaalisesti enemmän kätköjä, joissa rasiat ovat isohkoja - tosin kyllä täälläkin niitä 10x10x10 cm -pakasterasioita peruskätköinä löytyy.

 

Jälleen kerran - itselleni ei tuon rasian koolla ole suurtakaan merkitystä, kun harvoin niitä aarteita vaihtelen. Ehkä rasian koosta olisi hyvä olla kätkösivulla erikseen maininta, etenkin jos se on esim. 'pieni peruskätkö' tai 'suuri mikrokätkö'. Toisaalta, joskus kätkörasian tyypin tai koon onkin tarkoitus olla yllätys etsijälle.

 

- I just got lost in thought. It was unfamiliar territory. -

Link to comment

Vähän etukäteisinfoa pääkaupunkiseudun kätkijöille: Päätin pieneksi kiitokseksi tekemistänne kätköistä, joita olen saanut sieltä etsiä, tehdä erityisesti teitä varten lähiviikkoina uuden kätkön, joka tulee johonkin Itä-Pasilan - Vallilan alueelle. (Aluevalinta johtuu työpaikastani, jonka tiloja on Vallilassa ja käyn siellä kuukausittain, joten kätkön huolto pitäisi olla helppoa.) Tunnen kuitenkin hieman huonosti tuota aluetta - tuleeko teille mieleen sieltä jotain erityistä kätkön arvoista paikkaa ?

 

70242_5900.gif

Link to comment

Etsin aikani kuluksi :) Turun kaikki kätköt tässä viikonloppuna, ja huomasin ainakin yhden yleisen piirteen sen suunnan kätköissä. Hyvin moni kätkörasia oli kääräisty muovipussiin ennen piilokoloon työntämistä. Tällainen muovipussi ei ainakaan kosteudelta suojaa rasiaa lainkaan, sillä pussi yleensä repeytyy jo muutaman löytökerran jälkeen hankautuessaan kätkökolon seinämiin (yleensä kiveä). Näin pussiin pääsee helposti sade- ja sulamisvesiä, jotka eivät sitten sieltä pussista lähde pois itsestään millään. Jos kätkörasia on hyvä, ei tämä ole vaaraksi sisällölle, mutta kätkön löytäjälle on hieman vastenmielistä työntää kätensä niljaiseen märkään muovipussiin. :)

 

Ymmärrän kyllä, että useimmiten pussi on luultavasti laitettu pikemminkin naamiointi- kuin kosteussuojaamistarkoituksessa, mutta voin vain kuvitella, mitä kaikkea eloperäistä monta kuukautta märkänä maanneen muovipussin sisällä lojuneen kätkörasian kyljessä kasvaa...

 

Näitä muovipusseja löytyy toki myös muualta kuin Turun seudulta (kätköt olivat pääsääntöisesti upeita!), eivätkä kaikki niistä todellakaan ole niljaisia ja märkiä, mutta vaikka naamiomaalaaminen on vaivalloisempaa (ehkä kalliimpaakin alkuvaiheessa), suosittelisin siitä huolimatta harkitsemaan parin spraypurkin ostoa, tai vaihtoehtoisesti piilottamaan kätköt niin, ettei muovipussinaamiointia tarvita.

Link to comment
Saattaa johtua siitä että Turun ensimmäisen kätkön (M/S Isabella) rasia oli kääritty vihreään muovipussiin. Ehkä siitä syntyi Turun alueelle tapa käyttää muovipussia rasian suojana.

Sitä minäkin mietin - märkä oli sekin pussi muistaakseni. Eikä muuten varsinaisesti edes naamioinut kätköä: se näytti vihreältä muovilta. :)

 

Viimapää oli muuten huippukätkökokemus, vaikka pikkumaisesti pussista urputinkin. :) Siellä oli sitä paitsi pieni peilipallo, joka ei mahtunut purkkiin. Veikkaan, että se kasvaa jotain sammalta viimeistään ensi kesän loppuna. (En tavannut muuten sormuksen ritareita matkallani... :) )

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...