Jump to content

FIN: Geokätkentäkilpailu


Mesu
Followers 0

Recommended Posts

Vaihdettuani ajatuksia parin geokätkijäkollegan kanssa olen ymmärtänyt, että saattaisi olla kiinnostusta geokätkentäkilpailuun. Itse en ole niinkään kiinnostunut kilpailemisesta, mutta jos muilla tällaista kiinnostusta on, voisin toimia "ratamestarina" ja antaa panokseni kilpailun järjestämisessä. Mitä mieltä olette? Onko ajatus kannatettava? Millaista kilpailua toivoisitte?

Link to comment

Jenkkilän pojat/tytöt taisivat joskus suunnitellla kilpailua jossa useammasta osavaltiosta viikon sisällä kätkön löytänyt olisi voittaja. Tiedä sitten että toteuttivatko koskaan...

 

Olisiko toimiva idea joku multi-kätkö rata? Eli useampi rasti matkan varrelle ja nopeiten lähtöpaikalta maalin löytänyt voittaa. Esim. lähdössä pitäisi laittaa tekstiviestillä lähtöpaikalta löytynyt koodi "rata-mestarille" ja lopullinen kätkö sisältäisi toisen koodin. Tekstiviesteihinhän tallentuu lähetysaika joten ajan käyttö olisi helppo laskea....

 

Tällöin kukin voisi mennä radan läpi silloin kun haluaa (jos puhelinverkko vain on toiminnassa) ja voisi esim. koittaa sopia että paikalla olisi vain yksi etsijä/etsintäporukka kerralaan...

 

Voisihan sitä sitten kysyä jos esim. www.lohenette.fi sponssaisi joittajalle jonkun kivan garminin palkinnoksi icon_smile.gif

 

t: Eltsu

Link to comment

hankalaksi tässä voisi tulla protestit, löytäjä kun asettaa kätkön samaan paikkaa mistä löysi ja juuri tämä voi tehdä mahdolliseksi piilottaa kätkö huolellisemmin kuin mitä se oli löydettäessä.

 

Suunnistuskilpailujahan on maa täynnä enkä tiedä kaipaako tämä nyt minkäälaista kilpailua, siis jotakin sellaista elementtiä kuin nopeus.

 

Tekstiviesti ei ole niitä varmimpia ajanottovälineitä...

 

Ja olisiko tarkoitus että se jolla on nopein menopeli, voittaa ?

 

Toisaalta onhan se kiva että ajatuksia nostetaan esille.

 

kalman

Link to comment

Tarkennetaan hieman...

 

Eli ei tarkoitus ole mitään minuuttikisaa tehdä eikä suunnistusta harrastaa. Johan siinä saa sakkoja ja ajokortin kuivumaan jos pitää rallia ajaa yleisillä teillä.

 

Kätköistä voisi löytyä vihjeitä joihin oikean vastauksen löytäminen on tosi hankalaa eli esim. jotain paikallistietoutta tai jotain muuta kuin "Paljonko on 1+1?". Näin saataisiin etsintäajaksi esim. päiviä kun pitää etsiä tietoa esim. kirjastosta tms. välillä jotta pääsee taas seuraavan rastin koordinaatteihin kiinni. Silloin hyvät hoksottimet ja pulmanratkaisukyky auttaisi siinä missä autosta loppuu nopeus kesken icon_wink.gif

 

t: Eltsu

Link to comment

quote:
...tekstiviestillä lähtöpaikalta löytynyt koodi "rata-mestarille" ja lopullinen kätkö sisältäisi toisen koodin. Tekstiviesteihinhän tallentuu lähetysaika joten ajan käyttö olisi helppo laskea...

Ilonpilaaja iskee taas:

Hyvä systeemi jos porukka on rehellistä (enhän sitä tietysti tosissani epäile mutta jos palkinto on liian arvokas...)

Rikolliseen mieleeni tuli heti ajatus että joku voi selvittää puoli rataa ennen kuin ilmoittautuu lähteneeksi!

Ajanotto ensimmäisen etapin julkaisuajasta? Ei ehkä tasapuolista mutta estää huijaamisen.

Tarpeeksi kinkkiset tehtävät tasaavat varmasti tilannetta.

Entäpä sijainti, paikallisasukkailla on tietysti etulyöntiasema.

Idea on kyllä kehityskelpoinen mutta toivoisin ettei tästä tehdä mitään 'hampaat irvessä' kisaa.

 

[This message was edited by Erwast on May 06, 2003 at 11:06 PM.]

Link to comment

Ei tuo mitään ilonpilaamista ole, hyvä kun asiasta puhutaan ja ongelmakohdat bongataan nyt eikä sitten kun kymmenen kätköilijää on jo mennyt radan.icon_smile.gif

 

Yksi mikä voisi estää huijaamisen, olisi se, että koko kisan aloituskoordinaatit/-pisteen/-ongelman saisi ratamestarilta eli Mesulta henkilökohtaisesti vaikka sähköpostilla haluamallaan hetkellä sitten kun on ilmoittautunut mukaan kilpaan. Eli sitä ennen kukaan ei edes tietäisi mistä/miten pitää aloittaa. Ajanotonkin voisi aloittaa siitä hetkestä kun aloitustiedot on saatu. (Tämä on tietysti kierrettävissä joko niin, että Mesu tai joku kilpailijoista paljastaa saamansa tiedot kavereilleen etukäteen, mutta tuskinpa täällä niin epärehellistä porukkaa on...rikollinen mieli vain minullakin.icon_wink.gificon_biggrin.gif)

 

Totta on myös, että maantieteellinen etulyöntiasema on joillakin osanottajilla varmasti selviö. Hmm...enkä edes ole varma, onko ajanotto paras tapa mitata kilpailijoiden paremmuutta. Siinäkin tapauksessa, jos etsintäaika venyy päiviksi, on kaukaa kisapaikalle tulevilla varmasti vähemmän motivaatiota reissata kodin ja kisapaikan väliä monia kertoja.

 

No, nämä olivat nyt vain sen kummemmin miettimättä mieleen juolahtaneita ajatuksia. Jatketaan pohdintaa.

 

- From the shallow end of the gene pool. -

Link to comment

Itsekkin tarkemmin mietittyäni bongasin samoja epäkohtia... ja mihinkään "juoksu-kisaan" en viitsisi henkilökohtaisesti edes osallistua.

 

Maantieteellinen etu tulee aina jollekkin, jos sitten rata ei koostu locationless kätköistä, mutta silloinkin toisilla on paremmat lähtöasetelmat kuin toisilla.

 

Jos aika ei ole mittari niin taitaa mennä trivial pursuitiksi, eli parhaan tietosanakirjan omistava voittaa icon_wink.gif

 

Kaikenkaikkiaan melko hankala aihe järjestää kilpailua jossa ei tarvi juosta ja lähtökuopat on kaikille samat... Mietintämyssy pysyy edelleen päässä icon_wink.gif

Link to comment

Miten olisi kilpailu joko vuoden 2003 parhaasta kätköstä tai kilpailu siitä kuka tekee eniten kätköjä v. 2003 ?

 

Ensimmäisessä tapauksessa löytäjät valitsisivat mielestään 3 parasta vuonna 2003 tehtyä kätköä. Tosin tässä voi olla vaarana että voittaja löytyy automaattisesti pääkaupunkiseudulta, missä on eniten äänestäjiä. Tosin jos säännöissä olisi että äänestettävä kätkö ei saa olla esim. 20 kilometriä lähempänä kotia, niin se voisi jo poistaa tuota ongelmaa.

 

Toisessa tapauksessa pitäisi kyllä harkita jotain kriteereitä kätköjen asettamisen suhteen, ettei joku tehtaile esim. mikrokätköjä kilometrin välein jonkun valtatien varteen.

 

Voittajalle uusi gepsi jonkun sponsorin avulla ja kakkoselle ja kolmoselle muuta mukavaa geokätkentäkamaa, alla ehdotuksia:

 

http://geo-hikingstick.com/

 

tai

 

http://bumblebuttons.com/index.asp

 

tai

 

http://shop.Groundspeak.com/

 

70242_1300.gif

Link to comment

quote:
Originally posted by Captain_Morgan&Family:

Hmmm, tai kilpailu siitä kuka tekee vaikeimman kätkön vuonna 2003...?


 

Tässä voisi ratkaisun tehdä siten että löytäjät ilmoittaisivat kätkön löytymiseen menevän ajan ja eri löytäjien keskimääräinen löytöaika määräisi voittajat.

 

70242_1300.gif

Link to comment

Edellä on todella monenlaisia hyviä ideoita!

 

Jos aikaa mitataan, niin todellakin pelaaja voisi sopia aloitusajan etukäteen ratamestarin kanssa, ja ratamestari ilmoittaisi aloituskoordinaatit sovittuna aikana, josta ajanotto alkaa. Jäljelle tietysti jää se huijausmahdollisuus, että kilpailuun jo osallistunut kertoo aloituskoordinaatit ja jopa kätköt sellaiselle, joka ei ole vielä osallistunut.

 

Jotta kilpailu todella erottuisi jotenkin suunnistuskilpailusta, pitäisi mukana olla erilaisia vihjeitä, kysymyksiä, laskutoimituksia jne. (Suunnistajat varmaan ajattelevat tässä kohtaa: mutta eihän GPS:n kanssa paikasta toiseen juokseminen ole mitään suunnistamista.) Kysymysten pitäisi perustua johonkin yleissivistävään tai paikan päällä todettavissa oleviin asioihin mutta ei paikallistuntemukseen, jotta eri puolilla Suomea asuvat olisivat tasaväkisessä asemassa.

 

Etäisyyksien takia suoritusaika pitäisi pystyä rajoittamaan muutamiin tunteihin, jotta toispaikkakuntalaisten ei tarvitsisi yöpyä tai matkustaa useita kertoja.

 

Minä suhtautuisin varovasti sentyyppisiin vuosikilpailuihin, jotka kannustavat tekemään kätköjä runsaasti. Niitä ei sitten kuitenkaan ylläpidetä. Olen juuri huoltanut omia kätköjäni, ja näyttää siltä, että pääkaupunkiseudulla melkein kätkö kuin kätkö katoaa tai vahingoittuu vuodessa, ellei sitä sijoita ihan oikeaan metsään. Mutta se taas on aika tylsää, jos kaikki kätköt ovat kivien ja kantojen alla metsässä. Minusta hauskimpia ovat juuri kummallisissa paikoissa olevat kätköt.

 

Kuten todettiin, edellä ehdotetuissa äänestystyyppisissä kilpailuissa on se ongelma, että pääkaupunkiseudulla on paljon enemmän äänestäjiä kuin muualla. Toisaalta jos käytetään jotakin ehdotetun kaltaista rajoitusta, ettei saa äänestää lähellä olevaa kätköä, niin se taas toimii pääkaupunkiseudulla asuvia vastaan. Muutenkin jos ajatellaan kilpailua, olisi hyvä, että tulos voidaan todeta kiistattomasti jotakin mittaamalla. En tarkoittanut ainakaan alun perin "geokätköjen kauneuskilpailuja".

 

Keskustelussa mainittiin myös mahdollisuus kätkeä kätkö huomattavasti paremmin kuin se alun perin oli. Olen kuullut ainakin kahdesta tapauksesta, missä kätkö löytyi jostakin paljon vaikeammasta paikasta kuin mihin omistaja oli sen laittanut, vaikka etäisyysero oli alle metri. Tätä voisi kai estää sillä tavalla, että suurin osa tehtävistä liittyisi virtuaalikätköihin, jotka jo muutenkin sijaitsevat maastossa.

 

Täysin tasavertaista kilpailusta ei kai saa muuten kuin järjestämällä sen yhtenä tilaisuutena, jossa kaikki kilpailijat lähtevät radalle samana päivänä. Silloin rata pysyisi yhtä vaikeana kaikille.

 

Jätän asian taas omalta osaltani vähäksi aikaa hautumaan ja katson, mihin suuntaan keskustelu kehittyy.

Link to comment

Greetings from Carcassonne! Vuoden katko olisi mielestani mielenkiintoisin formaatti. Tietenkin se olisi painottunut paakaupunkiseudulle, mutta sille ei nyt vain voi mitaan, etta katkot ovat sijoittuneet sinne pohjoiseen. Vaatimuksena osallistumiseen voisi olla vaikka kymmenen loydettya katkoa vuonna 2003 (jotka on piilotettu vuonna 2003), ettei aanesta sita yhta nakemaansa. Olen yha laatuun panostamisen kannalla katkemisessa.

Link to comment

Miten olisi seuraavanlainen idea? Valitaan mahdollisimman monelle sopiva päivä, jota ennen jokainen kilpailuun osallistuva käy piilottamassa mikrokätkön haluamaansa paikkaan. Valitun päivän aamuna kaikki pistävät kilpailulle luodulle event-cachelle noten, josta selviää oman kätkön sijainti. Samaan aikaan tietysti vaikka kello 10. Sen jälkeen alkaa suunnaton härdelli kaikkien yrittäessä löytää mahdollisimman monta kätköä tietyssä ajassa say 8-10 tuntia. Kätkön asettaja hakee kätkönsä pois ja lisää koordinaatteiin kätköön merkityt lokit. Voittajia olisi kisassa kaksi. Se joka löytää eniten kätköjä ja se jonka kätköllä on eniten kävijöitä.

 

Illan voi tietysti lopettaa myös grillaamiseen ja/tai saunomiseen. Enää vaan sponsori kehiin! (tahtoo oman Raptorin)

Link to comment

Järjestetään kilpailu kuka saa eniten merkintöjä sijoittamattomalle kätkölleen vuoden aikana. Näitä voi suunnitella vaikka kuinka paljon ja hyvä idea palkitaan monilla merkinnöillä. Kätköjä ei tosin vielä oteta vastaan mutta ehkäpä kesäkuussa. Kaikkilla samanlaiset mahdollisuudet paikkakunnasta riippumatta osallistua tähän kilpailuun.

 

Captain Morganin kätköllä on käyty jo 90 kertaa joka on huima määrä.

 

kalman

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Followers 0
×
×
  • Create New...