Jump to content

FIN: Pähkinöitä purtavaksi


kalman
Followers 0

Recommended Posts

Tässä voisi esitellä ideoita uusiksi geopähkinöiksi, tarkoitan näillä lähinnä kätköjä joissa varsinaisen kätkön löytäminen edellyttää pulman/arvoituksen ratkaisemista.

 

Seuraavaan kätkööni ajattelin sijoittaa palapelin (mahdollisesti 96 palaa) jonka ratkaisu johtaa edelleen seuraavalle kätkölle, kuva voisi koostua koordinaateista tai vaikkapa maisemakuvasta.

 

Sherlock Holmesin seikkailuista voisi myös löytyä jokin kiva pulma ratkaistavaksi, jota voisi hyödyntää geokätkennässä.

 

Partiolaisilla näytti olevan paljon sanallisiin vihjeisiin perustuvia lodjuja ehkäpä sieltä voisi oppia jotain. Oli mm. kokoelma kirjoja joiden sivuilta napattiin kirjaimia joista muodostui varsinainen vihje.

 

Tässäkin foorumissa esiteltiin shakin siirtoihin (nopein mahdollinen shakki-matti) perustuvaa kätkön koordinaattien ratkaisemista, ratkaisuja oli useampi ja sitä myöten myös kätköjä.

 

Miten olisi tähtitieteeseen perustuva kätkö jonka voisi bongata kerran 300:ssa vuodessa ?

 

[This message was edited by kalman on September 03, 2003 at 07:16 AM.]

Link to comment

Itse ajattelin joskus shakkipeliä pienennetyllä esim. 4x8 laudalla. Ruudukkona voisi toimia puhelinluettelon kartta ja jokainen nappi olisi piilotettuna ruudun keskipisteeseen. Kukin sitten vuorollaan siirtäisi vuorossa olevan pelaajan nappia ja ilmoittaisi kätkösivulla vihjeenä tarkan paikan mihin nappi on uudessa ruudussaan piilotettu. Tällöin kukin siirtäisi kerran ja peli loppuisi sitten joskus hamaassa tulevaisuudessa. Vaihtoehtoisesti vähälukuiset geokätkijät voisi jakaa kahteen joukkueeseen, jossa sama henkilö voisi siirtää useammankin kerran, jolloin peli päättyisi nopeammin.

 

Tähän liittyy kuitenkin liikaa käytännön ongelmia ja vaivannäköä, joten se on jäänyt toteuttamatta.

Link to comment

Tulossa pitäisi oleman kätkö, joka löytyy, kun ratkaisee avaimen salakieleen, jolla sijaintiohjeet on kirjoitettu (ohje on siis kätkösivulla, joten pähkinää voi pureskella kotisohvalla).

Ja erään olemassa olevan kätköpurkkini avaamiseen tarvitaan tehtävänratkaisua.

 

quote:

Kalman:

Seuraavaan kätkööni ajattelin sijoittaa palapelin (mahdollisesti 96 palaa) jonka ratkaisu johtaa edelleen seuraavalle kätkölle


 

Hmm... toivottavasti noin pitkällistä paikan päällä tapahtuvaa askartelua varten kätkö on sitten paikassa, jossa ei ole kauheasti viihtymistä haittaavia inhoja hyönteisiä, kylmyyttä, sadevaaraa yms. icon_wink.gif

 

[This message was edited by Kettu on September 03, 2003 at 08:17 AM.]

Link to comment

Jos olemassaolevaa kätköä saa mainostaa, niin Aarrekartta on yhdenlainen ongelmakätkö. Kolme löytäjää ovat pitäneet kätköä mielenkiintoisena.

 

Likainen tusina kätkön kuvauksessa lupasin tehdä rinnakkaiskätkön Likaisen tusinan poika, jonka löytäminen vaatii tietojen etsimistä etappien välissä. Projekti on viivästynyt. On myös alkanut mietityttää, kiinnostaako sellainen kätkö ketään. Tusinakin on aika työläs kätkö vaikka ei olekaan vaikea.

 

Mielessä on myös pyörinyt monikätkö, jossa on muutama mikropurkki, jokaisessa sisällä matemaattinen ongelma. Probleemien ratkaisuista löytyy sitten varsinaisen kätkön sijainti.

 

Ongelmakätköt tuovat taas lisämielenkiintoa tähän harrastukseen. Niissä ei ole välttämätöntä, että kätkö on hienossa, luonnonkauniissa tai merkittävässä paikassa, koska ongelmanratkaisu tuo hohtoa löytämiseen.

 

PekkaR

Link to comment

Mielestäni Tampereen seudun pulmakätköjen äiti on dmrpl:n Nalle Puh, sillä tuollaiset matemaattisluontoiset pohdinnat nyt vaan sattuvat tuntumaan kiinnostavilta. Saman tekijän Jaarikanmaa jatkoi hyvin sarjaa, sen koordinaatit on laskettuna mutta ei niin kauaksi noin vaan viitsi lähteä ajelemaan ilman muuta asiaa.

 

Meidän Geochallence-sarjassa on pidetty hyvin tärkeänä, että pähkinät voidaan pureskella jo kotona ja maastoon mennään vain testaamaan tulokset. En kyllä itsekään malttaisi ruveta kuusen alla ratkomaan yhtälöitä, vaikka työkalu (Toshiba Libretto) toisinaan onkin mukana. Kätkösarjan kuopus on muuten syntymässä, purkit ovat olleet pöpelikössä jo muutaman viikon ja pari koehenkilöä laskee matematiikkaosiota.

 

Minustakin PekkaR:n Aarrekartta on hyvin mielenkiintoinen. Viime sunnuntaina etsittiin Hämeenlinnasta pari pystiä ja niiden perusteella laskennallisesti vähän tutkailtiin mahdollisen kätkönkin paikkaa, mutta käytettävissä ei ollut aikaa sen perusteellisempaan etsintään. Nähty vaiva ei kuitenkaan ylittänyt sellaista tasoa, että olisin kirjoittanut mitään yrmeän hymiön raporttia. Hattua nostan myös Pekan kielitajulle.

 

Yhteenvetona olen sitä mieltä, että aikaa ja vaivaa vaativat pähkinät pureskellaan kotisohvalla ja maastossa mietitään mieluummin siihen ympäristöön soveltuvia haasteita.

Link to comment

Kävin tuossa keväällä Etelä-Ranskassa etsimässä aivan oikeaa aarretta ja siellä törmäsin hyvin mielenkiintoiseen ilmiöön. Alueella on useita vanhoja kirkkoja ja linnoja, jotka muodostavat useiden kilometrien matkalla täsmällisiä kuvioita, kuten viisi ja kuusisakaraiset tähdet. Olen itse suunnitellut samansuuntaista kätköä, mutta ne työt ne työt...

 

http://www.renneslechateau.com/default-uk.htm

Link to comment

quote:
Originally posted by PekkaR:

Kolme löytäjää ovat pitäneet kätköä mielenkiintoisena.


 

Ja neljäs, joka ei ole vielä sitä hakenut, pitää myös mielenkiintoisena ja tekee juuri kovasti kotitöitä sen eteen... icon_wink.gif

 

quote:
Tusinakin on aika työläs kätkö vaikka ei olekaan vaikea.

 

Tämänkin eteen teen juuri kotitöitä ja saatan tehdä ennätyksen sen löytönopeudessa jos kotityöt onnistuu oikein... icon_wink.gif

 

70242_5900.gif

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Followers 0
×
×
  • Create New...