Jump to content

FIN: Tarvitaanko yhdistystä?


p&k+a

Recommended Posts

Mielestäni kätkijän vastuu ei ollenkaan ylety etsijän loukkaantumisiin tai edes henkisiin vammoihin

Us-ko-ma-ton-ta. Me ei puhuta samaa suomen kieltä tai vähintäänkin puhumme sitä aivan eri tavalla.

 

Olisin voinut vannoa, että tunti 11 minuuttia ennen tuota sanoit "jokainen kätköilijä vastaa ihan itse purkeistaan ja niiden mahdollisesti aiheuttamista henkisistä tai muista vammoista tai vahingoista." ja tarkoitit juuri päinvastaista.

 

Ehkä mä oon väsyny, meen nukkumaan.

Us-ko-ma-ton-ta tai ei, olen edelleen samaa mieltä, vielä 1 tunnin 29 mins (?) jälkeenkin. Tarkoitan sitä että purkki on se ns kätkö joita moni meistä on pitkin metsiä kätkenyt ja joita toivomme jonkun toisen hurahtaneen vaivautuvan etsimään, ja silloin sen purkin metsään vienyt henkilö aina on yksin vastuussa siitä purkista, ja sita purkkia hakevien kätköilijöiden mahdollisesti maanomistajalle tai luonnolle tai ties mille/kenelle aiheuttamistaan harmeista haitoista tai tappioista. Noita juttuja pitää harkita silloin kun sen purkin piilottaa.

 

Purkkia etsivä kätköilijä taas on ainakin minun mielestään vastuussa käyttäytymisestään niin että vaikka koordinaatit kuinka tarkasti (WAAS signaalin vahvistamina) osoittaisivat jonkun pihakeinun alle, hän YMMÄRTÄÄ olla menemättä pysäyttämään keinussa istuvan vauhtia etsiäkseen purkkia. Silloin tulee esiin se MAALAISJÄRKI jonka pitää kertoa kaikille että nyt on jotain pielessä, en voi mennä kenenkään pihapiiriin tonkimaan vaan on etsittävä parempi etsimisen paikka tai ainakin aika.

Hakijana kätköilijä taas ihan itse harkitsee tekemisensä. kykyjensä mukaan. Se nyt lienee kaikille selvä juttu !!

 

YES, olet taas oikeassa; Nukkumaan mennä pitäisi, jotta suureksi kasvaisi !!

Link to comment

Anteeksi että sekaannun asiaan, mutta eihän tässä ole kukaan puhunut mistään urheiluseuran tai poliittisen puolueen perustamisesta ;) (=niillä tuntuu menevän puurot ja vellit useinkin sekaisin ;) )

 

Jos asian tiimoille perustetaan kerho, seura, yhdistys tms. sen päätarkoitus lienee julkisuuskuva ja esim. yhteydet viranomaisiin, tiedottaminen jäsenistölle kaikesta mahdollisesta aiheeseen liittyvästä, yhteisen harrastuksen edistäminen jne.

Toki yhdessä voidaan miettiä esim. noita kätköilyyn liittyviä suosituksia, mutta nimenomaan suosituksia. Eikä se ole, eikä saa olla missään nimessä päällimmäinen asia.

 

Mielestäni vaikeat kohteet ovat ehdottomasti yksi kätköilyn suola !!

 

Aivan, ja helpot ovat sitten se sokeri. ;)

 

jossa kieltäydyn ottamasta vastuuta siitä että kaikki kätköni aina ovat sellaisia joiden hakemisessa ei ole mitään vaaratekijöitä.

 

Otapas vastuu esim. tällaisesta.

 

= Yksiselitteisten ohjeiden laatiminen ei ole helppoa. Useilla kätköillä on olemassa vaaratilanteita, jotka eivät välttämättä ole kätköä tehdessä edes tulleet ilmi. Tiedetyistä vaaroistahan yleensä on kätkötiedotteessa maininta, loggauksissa loput. Mielestäni ei ole, ainakaan toistaiseksi, aiheuttanut ongelmia. ;)

 

Joten jatketaan suositusten kääntämistä ja sovittelemista sellaisiksi, että niitä voi ja kannattaa noudattaa.

Link to comment

Otetaan pikauusinta: Yhdistyksen perustaminen todellakin on haluttaessa vaikkapa "IRC-kanavan juttujen varassa". Rekisteröidyn yhdistyksen perustaminen tai jo perustetun yhdistyksen rekisteröiminen ei ole.

Yhdistyksen, ilman sitä Rekisteröitymistä, painoarvo on täsmälleen sama kuin pyhäkoulun tai yksityisen sananjulistajan.

Minun mielestäni se enemmän hajoittaa harrastajajoukkoa kuin saa aikaan mitään rakentavaa.

 

Jutussa on se toinenkin puoli: Ainakin itse haluan tietää toiminnan periaatteet ennenkuin joukkoon ryhdyn, rekisteröidyt säännöt lienevät hyvä tapa näin tehdä, IRC-jutut taas käsittääkseni eivät sido tai rajoita ketään tekemästä mitään. Tuon yhdistyksen toimintahan voi suuntautua ihan vaikka mihin !!

 

Jään kuulolle !! Kannatan kätköilyn ohjeistuksen kehittämistä ja MAALAISJÄRJEN opettelemista !! ;);););)

Link to comment
Ensimmäistä kohtaa lukuunottamatta olen valmis kannattamaan Geocachers' Creed:in sääntöjä. Haluan kuitenkin varata itselleni oikeuden vaarantaa terveyteni silloin kun sen haluan tehdä ja toisekseen varata itselleni oikeuden piilottaa sellaisia kätköjä jotka ainakin joisain olosuhteissa ovat vaarallisia etsittäviä, esimerkkinä kalliot sateella, rannat tulvien aikana ja jopa heinikot punkkien aktiivisena aikana.

Geocachers' Creedissä lukee näin:

 

Not Endanger Myself or Others

  • Like any outdoor activity, geocaching involves some inherent risk and many geocachers enjoy manageable risks. Minimize inordinate risks.
  • When creating a cache, describe any hidden dangers and, if possible, arrange the hunt to minimize these dangers.
  • When seeking a cache, know your limitations and be aware of your surroundings. Don't attempt anything beyond your abilities.
  • A cache you own, or one you're trading out of, could be found by children or even a prisoner work crew - consider the location of the cache and those likely to find it when deciding what to leave as a trade item.

Ei minusta tuossa kielletä laittamasta kätköjä paikkoihin, joissa voi olla riskejä. Siinä kehotetaan minimoimaan riskit. Jos kätkön kuvauksessa on varoitus vaikkapa liukkaista sammalista, niin ymmärtääkseni se riittää. Vastuuta laitetaan kätkön etsijällekin.

 

Anneli

Link to comment

Olen geokätköillyt ihan ilman mitään ilmoittautumisia ja rekisteröitymisiä mihinkään, mutta nyt ajattelin rekisteröityä. Mielenkiinnolla olen seurannut yhdistyksen perustamisesta käytyä keskustelua. Usean yhdistyksen (ml. perustamisten ja lopettamisten) kokemuksella täytyy sanoa, että into ja taito ovat vain harvoin samoissa kuorissa. Tässä linkki viralliselle sivustolle, josta löytyy lyhyesti ja pätevästi asiaa valaisevaa tietoa. :huh:

http://www.prh.fi/fi/yhdistysrekisteri/yhd...rustaminen.html

 

Rekisteröimätön yhdistys perustuu enemmän ja lähes pelkästään luottamukseen kun taas rekisteröidyllä on edellytyksiä käsitellä niin rahaa kuin erilaisia näkemyksiä ja ristiriitatilanteitakin. Joissakin maissa perustetaan yhdistys vaikkapa vain yhtä tapahtumaa järjestämään. Tyypillisenä rekisteröimättömänä yhdistyksenä voidaan Suomessa pitää esimerkiksi luokkaretkeä valmistelevaa vanhempien ryhmää, tai kimpassa jätehuoltoa hoitavaa naapurustoa. B);):huh:

 

Rekisteröidyllä yhdistyksellä on pakko olla säännöt, mutta ne voivat olla hyvinkin lyhyet. Toki muutama tieto on pakollinen; esimerkiksi tieto mitä tehdään varoille, jos yhdistys purkautuu. Rekisteröimättömälläkin pitää olla kirjalliset säännöt (jotta sitä voisi sanoa yhdistykseksi) ja toiminnan mukaan säännöllinen kokous tilien käsittelyineen vähintään kerran vuodessa. Mieluiten kuitenkin välttäisin rahojen käsittelyä rekisteröimättömässä yhdistyksessä tai kerättäköön välttämättä tarvittava raha tapauskohtaisesti. :(

 

Olen kummankin tyyppisissä ollut mm. rivijäsen, puheenjohtaja, sihteeri, taloudenhoitaja, johtokunnan jäsen, työryhmän vetäjä. Tärkeimpänä olen kuitenkin pitänyt tilintarkastajan tehtävää. Tilintarkastaja tulee olla myös rekisteröimättömällä yhdistyksellä. Rekisteröimättömän yhdistyksenkin vastuita voidaan tarvittaessa perätä vaikka oikeudessa, mutta silloin tulee helposti sana vastaan sana. :(

 

Suosittelen perustamaan yhdistyksen heti kun aidosti siltä tuntuu. Ja valitsemaan toimihenkilöt pätevistä ja niistä jotka halutaan, ei välttämättä niistä jotka haluavat. Joskus yhdistyksiä perustetaan kyseenalaisiin tarkoituksiin, esimerkiksi hankkimaan yrittäjälle asiakkaita, vetäjälle etuja jne. Ainoa oikea motiivi on etujen (rajoitetusti, mutta ei pääasiassa, myös taloudellisten) hankkiminen jäsenille. :(

Edited by santtu
Link to comment

Rekisteröimätön yhdistys perustuu enemmän ja lähes pelkästään luottamukseen kun taas rekisteröidyllä on edellytyksiä käsitellä niin rahaa kuin erilaisia näkemyksiä ja ristiriitatilanteitakin. Joissakin maissa perustetaan yhdistys vaikkapa vain yhtä tapahtumaa järjestämään. Tyypillisenä rekisteröimättömänä yhdistyksenä voidaan Suomessa pitää esimerkiksi luokkaretkeä valmistelevaa vanhempien ryhmää, tai kimpassa jätehuoltoa hoitavaa naapurustoa. :(  :huh:  ;)

Ehkäpä sanotaan ennenminkin niinpäin, että rekisteröity yhdistys on oikeustoimikelpoinen. Se voi tehdä sitoumuksia, omistaa omaisuutta, olla verovelvollinen, toimia työnantajana, joutua oikeudessa vastuuseen jne. Rekisteröimätön yhdistys ei voi tehdä mitään näistä, vaan kyseessä on aina jotkut nimetyt henkilöt.

Rekisteröidyllä yhdistyksellä on pakko olla säännöt, mutta ne voivat olla hyvinkin lyhyet. Toki muutama tieto on pakollinen; esimerkiksi tieto mitä tehdään varoille, jos yhdistys purkautuu.

Itse asiassa minimisäännöilläkin on mittaa ihan kohtalaisesti, mutta se ei toki mikään este ole: Valmiit mallit löytyvät sekä yhden että kahden vuosikokouksen systeemille juurikin tuolta yhdistysrekisterin web-sivuilta.

Rekisteröimättömälläkin pitää olla kirjalliset säännöt (jotta sitä voisi sanoa yhdistykseksi) ja toiminnan mukaan säännöllinen kokous tilien käsittelyineen vähintään kerran vuodessa.

Ping! Väärin! Suomen laki ei tunne rekisteröimätöntä yhdistystä, eikä missään muuallakaan määrätä, että rekisteröimättömällä yhdistyksellä pitäisi olla sääntöjä, toimihenkilöitä, kokouksia tai yleensäkään mitään. Sen sijaan rekisteröimättömällä yhdistyksellä voi niin haluttaessa olla säännöt sekä niiden edellyttämät toimihenkilöt ja kokoukset. Sääntöjen sisältöön ei kuitenkaan liity mitään säädöksiä, päinvastoin kuin rekisteröidyllä yhdistyksellä, joiden osalta sääntöjen sisällöstä määrää mm. yhdistyslaki.

Mieluiten kuitenkin välttäisin rahojen käsittelyä rekisteröimättömässä yhdistyksessä tai kerättäköön välttämättä tarvittava raha tapauskohtaisesti.

Minulla on kokemusta yhdistyksestä, jonka kassassa liikkui säännöllisesti rahaa ennen kuin ko. yhdistys rekisteröitiin. Pankkitili oli rahastonhoitajan omalla nimellä, mutta nimetty tilintarkastaja valvoi tapahtumia kuten olisi tehty rekisteröidyssäkin yhdistyksessä. Kaikki tämä kontrolli perustui kuitenkin vapaaehtoisuuteen, koska yhdistys ei ollut rekisteröity.

Olen kummankin tyyppisissä ollut mm. rivijäsen, puheenjohtaja, sihteeri, taloudenhoitaja, johtokunnan jäsen, työryhmän vetäjä. Tärkeimpänä olen kuitenkin pitänyt tilintarkastajan tehtävää. Tilintarkastaja tulee olla myös rekisteröimättömällä yhdistyksellä.

Samoin, kokemusta on parin vuosikymmenen verran. Siinä mielessä olen eri mieltä, että vaikka tilintarkastajan tehtävä onkin tärkeä, tyypillisesti siltä pallilta osallistutaan varsinaiseen toimintaan (tai siis sen organisointiin) yleensä erittäin vähän. Se itse asiassa onkin tarkoitus; tilintarkastajan tulee seurata kaikkea tarkkaan sivusta, mutta ei asettautua itse mitenkään vastuuuseen toiminnasta, jota itse valvoo.

 

Missään ei tietenkään määrätä, että rekisteröimättömällä yhdistyksellä tulee olla tilintarkastaja, ellei ko. yhdistys niin kirjoita sääntöihinsä. Ko. säännöillähän taas ei ole mitään lainvoimaa. Siitä olen samaa mieltä, että jos rekisteröimättömän yhdistyksen kautta kulkee rahaa, niin tilintarkastaja on hyvä olla.

Rekisteröimättömän yhdistyksenkin vastuita voidaan tarvittaessa perätä vaikka oikeudessa, mutta silloin tulee helposti sana vastaan sana. :huh:

Ping! Taas väärin. Suomen oikeuslaitos ei tunne käsitettä "rekisteröimätön yhdistys", sellaista ei voi haastaa oikeuteen eikä se voi yhdistyksenä joutua esim. korvausvelvolliseksi. Sen sijaan oikeuteen voidaan haastaa ko. porukan puuhamiehet. Vrt Natural Born Killers

Suosittelen perustamaan yhdistyksen heti kun aidosti siltä tuntuu. Ja valitsemaan toimihenkilöt pätevistä ja niistä jotka halutaan, ei välttämättä niistä jotka haluavat. Joskus yhdistyksiä perustetaan kyseenalaisiin tarkoituksiin, esimerkiksi hankkimaan yrittäjälle asiakkaita, vetäjälle etuja jne. Ainoa oikea motiivi on etujen (rajoitetusti, mutta ei pääasiassa, myös taloudellisten) hankkiminen jäsenille. :(

Samoin. Suosittelen perustamaan rekisteröimättömän yhdistyksen heti kun siltä tuntuu, laatimaan sille myöhemmin säännöt, jos siltä tuntuu, pitämään kokouksia kun siltä tuntuu ja sitten ehkä joskus myöhemmin, kun esim. tarvetta säännölliselle rahaliikenteelle ilmenee, harkitsemaan sen rekisteröimistä.

 

Pätevistä vs halukkaista toimihenkilöistä on valitettavasti sanottava, että ketään ei vasten tahtoa voida rekisteröidyssä yhdistyksessä mihinkään tehtävään nimetä. Usein käy niin, että halukkaistakin tulee pulaa ja joudutaan tyytymään kokouksessa läsnäolevista niihin, jotka kiristämällä, lahjomalla tai uhkailemalla saadaan suostumaan hallitukseen :(

 

Oikea motiivi yhdistyksen perustamiselle voi myös olla esim. tietyn ideologian edistäminen, hyväntekeväisyystyö tai muut vastaavat, joista ei jäsenistölle sinänsä hyvän mielen lisäksi kerry minkäänlaisia etuja.

Link to comment

Hei VesaK

 

En tiedä mistä tietosi olet saanut, mutta luepa tämä

http://www.prh.fi/fi/yhdistysrekisteri/yhdistyslaki.html

 

Tämä kuuluu Suomen lakiin ja tuntee erinomaisen hyvin rekisteröimättömän yhdistyksen. Ollakseen yhdistys, siis edes rekisteröimätön, pitää nämä pykälät täyttyä soveltuvalla tavalla, siis käytännössä rekisteröitymistä lukuun ottamatta.

 

Muunlaiset joukkiot eivät ole yhdistyksiä. Nakkikioskin jono ei muodosta yhdistystä, vaikka asioita käsitteleekin.

 

Tällaista ping-henkilöitä on lähes jokaisessa yhdistyksessä. Hyvä niin, sillä kaikenlaisille on oma paikkansa ja roolinsa toiminnassa ja sen hereillä pitämisessä.

 

Jos asiallisia kysymyksiä asian tiimoilta ilmenee, niin vastaan mielelläni.

Link to comment

Meneepäs vaikeaksi. Laki todellakin elää ja 20 vuotta vanhoihin monisteisiin ei kannata luottaa, varsinkaan jos ne on lukenut viimeksi yli 10 vuotta sitten ;)

 

Nykyinen laki sanoo (Edit: laitetaan tänä vielä linkki Finlexiin, koska PRH:n sivuilla näyttää sielläkin olevan laista eri versio...):

 

58§, 1 mom. "Yhdistys, jota ei ole merkitty rekisteriin, ei voi saada nimiinsä oikeuksia tai tehdä sitoumuksia eikä kantaa tai vastata."

 

sekä

 

59§, 3. mom. "Rekisteröimättömiin yhdistyksiin on muutoin soveltuvin osin sovellettava, mitä 1–5, 10, 11, 43, 44, 60 ja 62 §:ssä on säädetty."

 

Näistä jälkimmäisen tulkitsen niin, että vain luetellut pykälät koskevat myös rekisteröimättömiä yhdistyksiä, muut pykälät eivät. Yhdistysrekisteriasetuksen tulkitsen koskevan vain ko. rekisteriin merkittyjä yhdistyksiä.

 

Tällä perusteella edelleen väitän, että lain pykälät, jotka koskevat mm. yhdistyksen sääntöjä (8§), kokouksia ja päätöksentekoa (20-34§) sekä tilintarkastajia (38§) koskevat ainoastaan rekisteröityjä yhdistyksiä ja että oleellisilta osiltaan aiemman postaukseni väitteet koskien rekisteröimättömän ja rekisteröidyn yhdistyksen eroja käytännössä pitävät paikkansa, vaikkakin virheellisesti väitin, että laissa ei mitään mainintaa rekisteröimättömistä yhdistyksistä olisi.

 

Edit: Lisätään vielä se, että tuo mainittu 10. luku sisältää käytännössä nuo kaksi pykälää sekä selostuksen, kuka on korvausvastuussa, kuka haastetaan oikeuteen tai kenelle toimitetaan tiedoksianto, jos sellainen tilanne tulisi rekisteröimättömän yhdistyksen kohdalle.

Edited by VesaK
Link to comment

Keskustelu on harhautunut alkuperäisestä kysymyksestä; tarvitaanko yhdistystä.

Vielä laitan kuitenkin tarkennusta rekisteröimättömän yhdistyksen toimintamahdollisuuksiin.

 

Rekisteröimättömällä ei ole tilintarkastuspakkoa, koska ajatus on, että sillä ei ole rahaakaan jne. Sääntöjä ei ole pakko olla, koska toiminnan lainmukaisuudesta vastaa jokainen toimintaa osallistuva itse. Säännöstelty on lähinnä yhdistyksen ja ympäröivän yhteiskunnan suhteita. Sisäinen toiminta voi olla järjestetty melko vapaasti, vaikkapa niin, että kaikesta päättää puheenjohtaja. Tämä näin, koska kaikesta vastaavat toimijat koko omaisuudellaan.

 

Rekisteröimättömällä yhdistyksellä voi olla omaisuutta, mutta se ei voi vallita sitä. Omaisuus on ns. tarkoitusvarallisuutta, joka ei ole yhdistyksen vaan sen toimijoiden vallinnassa ja tarkoitettu käytettäväksi yhdistyksen tarkoitusperien mukaisesti.

 

Rekisteröimättömyys ei oikeuta toimimaan esim. verolakien vastaisesti viranomaisten tietämättömissä. Esim. toiminnan päättyessä ei vetäjä voi viedä rahoja mennessään ... tai voi viedä jos ilmoittaa ne tuloiksi... Tosin joku henkilö voi nostaa kanteen vaatien osaa itselleen. Yhdistystä ei siis voi kavaltaa… tai siis voi, mutta yhdistys ei voi haastaa kavaltajaa oikeuteen…

 

Rekisteröimätön yhdistys pystyy melko vaivatta avaamaan pankkitilin, keräämään rahaa ja jopa saamaan avustuksia. Esimerkki:

http://www.nordea.fi/sitemod/default/index.aspx?pid=708454

 

Veroseuraamuksiakin voi syntyä. Tässä linkki (kohta 1.2).

http://www.vero.fi/nc/viewarticle.asp?path...FIN&index=_#1.2

 

Yleensä kuitenkin avustusten antajat edellyttävät melko hyvin ja luotettavasti toimivaa yhdistystä.

Tässä esimerkki (kohta 3. viim. kpl):

http://217.152.126.131/cgi-bin/iisi3.pl?ci...d=531&sid=20081

tai (kohta 3)

http://www.nuorilahti.net/nuorisotoimi/avustukset.php

 

Sitoumuksia yhdistyksen nimiin ei voi tehdä, mutta se ei estä sopimasta asioista ikään kuin yhdistyksen kanssa. Tässä esimerkki (Alaotsikko Kuntien palveluksessa olevat, 3. kappale).

http://tyoelakelakipalvelu.etk.fi/fi/oikeus/tapaus/12090

 

Ikävää, että moni yhdistys käyttää ry-lyhennettä merkityksessä ”rekisteröimätön yhdistys”. Tässä tapauksessa merkinnän kirjoittaja vastaa itse siitä, jos jollekin tulee harhauttavasta merkinnästä kuluja tms. Esim. avustusta anottaessa ollaan jo lähellä ”väärää merkintää”. Esimerkki:

http://users.tkk.fi/~alankine/sov_ilta/

 

Ehdotan geokätkijöille seuraavaa mallia:

 

Valtakunnallinen rekisteröity yhdistys, jolla on pakollinen yhdistyksen kokous kerran vuodessa. Johtokunta kokoontuu erilaisin teknisen välinein useammin. Yhdistyksellä on virallinen status ja viralliset nettisivut. Se pyrkii olemaan kattojärjestö Suomen tasolla. Mikään ei tosin estä jotakuta toistakin perustamasta yhdistystä. Silloinhan tulisi tervettä (tai sitten ei) kilpailua.

 

Lisäksi tällä yhdistyksellä on alueellisesti, GPS-laitteiden, kätkötyyppien tms. perustein muodostuvia alaryhmiä, jotka puolestaan ovat mieluiten jaoksia tai voivatpa olla vaikka rekisteröitymättömiä yhdistyksiä tai alayhdistyksiä. Tästä mallista mutkikas esimerkki:

http://www.tut.fi/ttyy/index.cfm?MainSel=3...=3948&Siteid=75

 

Alaryhmät toimivat vapaamuotoisesti (kuin junnujääkiekkoseurassa joukkueet), mutta laativat toimintasuunnitelman, rahaliikenne kulkee ry:n tilien kirjanpidon ja tilien kautta. Toimintasuunnitelmasta poikkeava toiminta on jaoksilta kiellettyä, kunnes ry antaa sille hyväksynnän (koska toiminta on kuitenkin ry:n toimintaa). Ry voi antaa nettisivuja ja rahaa jaoksen käyttöön. Käytännössä siis vapaamuotoiset ryhmät toimivat ja virallisen osan hoitaa kevytmuotoisesti muutama henkilö ry:ssä. Voi olla jopa että vain yhdistyksen vastuuhenkilöt tietävät kaikkien nimet ja muuten toimitaan nimimerkkeinä.

 

Jäsenyyden ehtona on kiinnostus asiasta ja yhdistyksen sääntöjen ja vuosikokouksen vahvistamien menettelyohjeiden noudattaminen.

 

Perustamiskokouksen paikaksi ehdotan Jämsää, koska se on mm. Garminin karttojen 1, 2 ja 3 leikkauksessa, eli keskellä Suomea. Koska aloitetaan?

 

Tuli pitkä, mutta asia on tärkeä…

Edited by santtu
Link to comment

No mutta, välillä on hiljaista.

Onko porukassa edelleen järjestäytymisen kannattajia?

Jos kiinnostuneita on, niin jospa seuraava perustaisi uuden topicin?

 

Alan kirjailla omia kätköjä joskus lähitulevaisuudessa, kun tässä lomaa odottelen ja hankin omaksi vastaavan laitteen.

Tähän saakka etsintä on ollut gps:n testailua sellaisen omistavan kaverin kanssa.

On hieman epäilyttänyt jättää jotain toisten maille, mutta esim. turistikohteiden omistajat suorastaan haluavat kätköjä mailleen.

Omistajien kanssa olisi helpompi sopia, kun olisi jotain virallista statusta takana ja ehkä esitekin ojentaa.

Link to comment

Kannatan järjestäytymistä, koska ajan kuluessa se on eduksi paitsi lajin imagolle ja toiminnalle, varmasti myös harrastajille siten että kannattaa liittyä joukkoon.

 

Yhdistystä perustettaessa meidän kannattaa olla kaukaa viisaita ja ottaa yhdistyksen kiinnostuksen suojiin kaikki erilaiset gps:n kanssa harrastettavat pelit, olivat ne sitten globaaleja tai vain suomalaisia. Vastaavasti yhdistys ei saisi sitoutua vain esim. Groundspeakin sivustoihin ja peleihin, vaan tuntea ja kannustaa eri peleihin sikäli kuin niissä noudatetaan yhdistyksen hyväksymiä ja suosittelemia pelisääntöjä.

 

OT: Noista muista peleistä puheenollen, yksi mielenkiintoinen tarkemmin tutustuttuna on geodashing jonka spotit näkee myös Buxleyn kartalla esim Geocaching.fi-sivuston kautta. Ajattelin tuossa viikonloppuna hakea muutaman spotin ja koska tiimillä on paremmat mahkut kisassa, jos joku innostuu (tiimiin mahtuu vielä 4) niin ei kun liittymään tästä rosterista aloittamaani tiimiin FinnTeam 68N (edellyttää tietenkin rekisteröitymistä http://gpsgames.org

 

Samalta sivustolta löytyy myös valokuvaajaa innostava Shutterspot.

 

Älkää luulko (toivoko/pelätkö) että perinteisen laatikon piilottaminen mihinkään minulta unohtuisi, se on kyllä jäädäkseen. Siksi yhdistys.

Edited by hidehairy
Link to comment
No mutta, välillä on hiljaista.

Heinäkuu ja ihmiset poissa koneiden ääreltä... B) Mutta tosiaan eventti asian tiimoilta saattaisi vähitellen olla jo rakentava vaihtoehto. Toisaalta jos tapahtuman menestystä tultaisiin mittaamaan osallistujamäärällä, niin vähän etelämpää saattaisi löytyä mainitsemaasi Jämsääkin suosiollisempia paikkoja.

Link to comment

Hyvä ajatus laajemmasta pohjasta yhdistykselle. Tosin moni asia ehkä muuttuisi samalla eikä vähiten yhdistyksen toiminnan luonne. Mukaanhan mahtuisi myös autoissa käytettävät opastavat kartat, veneilijät, ilmailijat jne. Silloin olisi jaostoiminta välttämätöntä. Ja voisihan aktiivinen jaos sitten lohjeta omaksi yhdistyksekseen...

- Suomen GPS-harrastajat?

- Suomen GEO-harrastajat?

- Suomen GPS-käyttäjät?

- Suomen GEO-paikantajat?

TAI Suomen GPS-pelaajat...

 

Toinen risteyskohta voisi olla Riihimäki?

Tai Tampere on Hesasta pikajunan ja moottoritien päässä.

Tavoite olisi kuitenkin tavoittaa muitakin kuin Helsingin koordinaatit ja harrastajia on kautta Suomen. Perustavaa kokousta tärkeämpää on ehkä yhdistyksen kotipaikan valinta.

 

Ehdotuksia?

Kolme kiinnostunutta tarvitaan perustamaan yhdistys...

Edited by santtu
Link to comment

Kyllä mun mielestä kannattaa pitää yhdistys ihan geokätköily- tai korkeintaan gps-peliyhdistyksenä. En usko, että me paljoa lisäarvoa saatais siitä, jos vaikkapa veneilijät olis samassa yhdistyksessä. Kuinkakohan kiinnostuneita veneilijät olis laatimaan kätköilyetiikkaohjeita tai järjestämään kätköilyeventtejä? Kyllähän alppihiihtäjilläkin on maastohiihtäjistä erillinen yhdistys, vaikkakin molemmat suksilla liikkuvat (ja yhteinen kattojärjestö on myöhemmin perustettu).

 

Perustava kokous voidaan laittaa tietenkin minnepäin maata tahansa, mutta kotipaikka lienee kuitenkin fiksuinta laittaa sinne, missä suurin osa jäsenistöstä toimii ja mistä on mahdollisimman moni hallituksen jäsen. Tällä tavoin helpotetaan esim. mahdollista viranomaisten kanssa asiointia.

 

Vuosikokousten pitopaikkaakaan tuo kotipaikka ei rajaa mitenkään; meillähän on muutenkin tapana pitää eventtejä ympäri maata. Kokoukset saa vallan mainiosti yhdistettyä noihin tapaamisiin.

 

Aikataulusta suosittelen sitä, että puhutaan (paikalla olevat puhuvat) asiasta Keski-Suomen miitissä, jossa päätetään epävirallisesti aiotaanko perustettava yhdistys rekisteröidä heti vaiko vasta myöhemmin. Jos myöhemmin, voidaan katsoa rekisteröimätön yhdistys perustetuksi, kirjoittaa perustamiskirja ja valita jonkinmoinen keskuskomitea, jos sellaiselle tarvetta katsotaan olevan.

 

Jos taas päätös on että rekisteröidään heti, asetetaan työryhmä laatimaan sääntöesitystä, toimintasuunnitelmaa jne ja sovitaan perustamiskokouksesta esim. syyskuulle. Näin ei tule hätiköityä ja asiat tulee valmisteltua kunnolla.

Link to comment
Kyllä mun mielestä kannattaa pitää yhdistys ihan geokätköily- tai korkeintaan gps-peliyhdistyksenä.
Olen samaa mieltä.

 

...mutta kotipaikka lienee kuitenkin fiksuinta laittaa sinne, missä suurin osa jäsenistöstä toimii ja mistä on mahdollisimman moni hallituksen jäsen.
Kätköjen keskiarvopaikka sijaitsee Kuhmalahdella, kätköilijöiden painopiste on varmaan vähän etelämpänä.
Link to comment
Ikävää, että moni yhdistys käyttää ry-lyhennettä merkityksessä ”rekisteröimätön yhdistys”. Tässä tapauksessa merkinnän kirjoittaja vastaa itse siitä, jos jollekin tulee harhauttavasta merkinnästä kuluja tms. Esim. avustusta anottaessa ollaan jo lähellä ”väärää merkintää”. Esimerkki:

http://users.tkk.fi/~alankine/sov_ilta/

Tuo ry-esimerkki kuulunee sarjaan teekkari'huumori'.

 

Nykysuomen sanakirja (lyhentämätön kansanpainos, no pun intended) 13. painos vuodelta 1992 toteaa ry:stä seuraavaa:

 

ry. lyh. 1. (myös: r.y.) rekisteröity yhdistys | Suomen Latu r.y. 2. raittiusyhdistys. | Ry. Koitto.

Link to comment
Kyllä mun mielestä kannattaa pitää yhdistys ihan geokätköily- tai korkeintaan gps-peliyhdistyksenä.

Olen samaa mieltä. Yhdistys voisi todella olla nimeltään vaikka "Suomen GPS-pelaajat", koska se kertoo että koossa on jokko henkilöitä jotka harrastavat näitä erilaisia pelejä, mutta eivät välttämättä tee ja ylläpidä uusia pelejä ja pelisivustoja - vaikka ei se sitä poiskaan sulje.

Link to comment

- Yhdistyksen kotipaikalla on juridinen merkitys, joka koskee enemmänkin viranomaisia. Kotipaikalla on merkitystä kun määrätään oikeudenkäyntipaikkaa yms. eräissä mm. yhdistyslaissa mainituissa tapauksissa.

- Kotipaikalla on jotain merkitystä myös, jos haetaan julkisia avustuksia. Usein avustuksia haetaan kotipaikan lautakunnilta. Ns. ylikunnallisia yhdistyksiä on kuitenkin yhä enemmän. Käytännössä avustusten painopiste on siirtynyt projektikohtaisiin avustuksiin ja silloin merkitystä on paikkakunnalla, jossa projekti toteutetaan ja ko. paikkakunta voi antaa avustusta.

- Yhdistysten omissa säännöissä voi olla viittauksia kotipaikkaan esimerkiksi koollekutsumistavan yhteydessä. Tämä on lähinnä ajalta, jolloin lehti-ilmoitus oli tärkein tapa esittää kutsu.

- Jos yhdistyksellä on jokin kiinteä toimipaikka tai osoite, on luontevaa, että kotipaikka on samassa kunnassa. Puheenjohtajan tai toimihenkilöiden mukaan kotipaikkaa ei yleensä vaihdeta ja onkin paljon yhdistyksiä, joiden hallinnossa ei ole yhtään yhdistyksen kotipaikassa kirjoilla olevaa henkilöä. Mahdaattipaikkoja jonkin kunnan asukkaalle on hankala varata, koska joskus säännön toteuttaminen voi olla hankalaa.

 

Yhdistyksen toimiala määritellään yleensä hieman perustamishetken toimintaa laajemmin ja melko yleisellä tasolla, hieman "maailmoja syleileviksi". Näin säännöt eivät muodosta niin herkästi rajoitusta toiminnalle. GPS on kehittyvä alue ja siksi ehkä GPS-harrastajat olisi käyttökelpoisempi ilmaisu nimessä.

En voi olla paikalla Keski-Suomen miitissä, mutta tarvittaessa voin jelpata byrokratian ja sääntöjen yms kanssa.

Link to comment

Kotipaikasta tarkoitin sitä, että jos kätköilijöiden tai kätköjen painopiste suomen kartalla asettuu Multakumpareen kuntaan, niin kotipaikkaa ei kannata sen vuoksi laittaa sinne; ei edes siinä tapauksessa, että siellä nyt sattuisi asumaan yksi niin aktiivinen kätköilijä, että hän asettuisi ehdolle ensimmäiseen hallitukseen. Mitä tapahtuu, kun hän muuttaa, lopettaa kätköilyn tai luopuu parin vuoden päästä hallituspaikastaan?

 

Jos kotipaikaksi asetetaan esim. Helsinki tai Turku, voimme olla melko varmoja että joka vuonna hallitukseen on tarjolla hallitukseen jäsen tuolta paikkakunnalta. Itse luonnollisesti kannatan Espoota, jos ei muusta syystä niin maamme tiheimmän kätkökeskittymän kunniaksi. B)

 

Tällä en tarkoita sitä, että jonkun hallituksen jäsenen olisi pakko asua sillä paikkakunnalla, mihin kotipaikka on merkitty. Se vain helpottaa asioiden hoitamista huomattavasti siinä tapauksessa, että joudutaan asioimaan viranomaisten kanssa ko. kunnassa. Toki paperiposti on keksitty ja useimmat asiat hoituvat sen avulla, mutta tietyissä asioissa henkilökohtainen käynti on pakollinen. Samoin luonnolliselta tuntuisi, että kotipaikka olisi sillä seudulla, missä suuri osa jäsenistä asuu.

 

Sanomalehti on edelleen monen yhdistyksen säännöissä ja ovatpa jopa jotkin yhdistykset vielä nykyäänkin muuttamassa sääntöjään siten, että valtakunnallinen lehti korvaisi sen toisen perinteisen tavan eli yhdistyksen ilmoitustaulun. Paikkakunnan lehti saattaa sopia tavaksi silloin, kun kyseessä on urheiluseura Multakumpareen Mouhu.

 

Nimestä ja toimialasta taas sen verran, että vaikka säännöissä ja toimintasuunnitelmassa mainittaisiinkin muut lajit, pitäisi mielestäni nimen viitata selkeästi geokätköilyyn. GPS-harrastajat -nimi kattaa kätköilijöiden lisäksi mm. veneilijät, retkeilijät ja moottoripyöräilijät; en usko näillä ryhmillä olevan niin paljoa yhteistä että kannattaisi sitoa nimellä nuo porukat yhteen.

Link to comment

VesaK on oikeassa, että kotipaikan kannattanee olla isossa keskuksessa. Joka tapauksessa nopeasti syntyy alueellisia jaoksia tai työryhmiä...

Viranomaisten kanssa asiointia ei paljoa ole, jos ei ala hakea esim. avustuksia. Muutoin en ole ollut tekemisissä kuin suoraan PRH:n ja erityiskysymyksissä veroviranomaisten kanssa yhdistystoiminnan merkeissä.

VesaK:n mainitsemat ryhmät omaavat omat yhdistyksensä. He eivät oikeastaan ole GPS-harrastajia, enemmänkin osa heistä GPS:n käyttäjiä ja synergiaetuja toki voisi löytyä, kun puhutaan esimerkiksi määrätyn GPS-merkin ympärillä käytävästä keskustelusta ja vinkeistä. Viimeisen viikon aikana olen tavannut 5 GPS:n omistajaa, jotka eivät ole kuulleetkaan geokätköilystä... Ja loma vasta alkoi, eli kirjoittelu taukoaa ja taidan jäädä Tadpoleksi.

Link to comment

En ehdottanut Kuhmalahtea yhdistyksen kotipaikaksi. Maininta oli sen vuoksi, että kätköjen Weberin piste osoittaa harrastuksen painopisteen olevan täällä aika etelässä. Sopiva kotipaikka varmaan on Tampere-Hämeenlinna-Helsinki-akselilla.

 

Kunniltahan voisi pyytää tarjouksia. Mikä lupaa parhaimmat edut, se valitaan. Tai sitten arvotaan paikka heittämällä tikka Suomen kartalle.

 

edit: Ai niin, hymiöt unohtuivat ;):PB):P:DB)B)B):D:)B):PB)B)B)

 

...taidan jäädä Tadpoleksi.
Puserra vielä yksi viesti, eiköhän sillä heru arvokas nimitys Geocacher. Edited by PekkaR
Link to comment
Kunniltahan voisi pyytää tarjouksia. Mikä lupaa parhaimmat edut, se valitaan. Tai sitten arvotaan paikka heittämällä tikka Suomen kartalle.

Hyvä ehdotus tuo jälkimmäinen (höpsismin hengessä) B)

 

Kannatan yhdistyksen kotipaikaksi Tamperetta. Vaikka Keski-Suomi sijaitsee oikeasti Oulun tienoilla, Tampere on Suomen gravitationaalinen keskipiste: meni melkein minne tahansa, aina joutuu menemään Tampereen kautta B) - ainakin minusta tuntuu siltä....

 

Anneli

Link to comment

Osallistun keskusteluun sen verran, että kannatan lämpimästi yhdistyksen perustamista! Ja Tampere (tai Helsinki/Espoo) yhdistyksen kotipaikaksi kuulostaa järkevältä.

 

Mielestäni yhdistyksen yksi tärkeä tehtävä on antaa infoa harrastuksesta kiinnostuneille. Nythän jo toki on yksittäisten geokätköilijöiden ylläpitämiä ansiokkaita nettisivuja, mutta voipi olla, että yhdistykseen olisi tavallisen pulliaisen helpompi ottaa yhteyttä. Aloittelijoita voisi yhdistyksen kautta kannustaa mukaan esim. yhdistyksen järjestämiin tapahtumiin, jossa kokeneemmat kätköilijät voisivat livenä antaa neuvoja.

 

Nimeksi kannatan "geokätköily"-pohjaista nimeä.

 

Itse olen äitiyslomalla ainakin seuraavat puoli vuotta ja voisin omalla panoksellani osallistua käyännön toimiin, mikäli syntyvä vauva antaa luvan :rolleyes:

 

T: Mrs. Hassutvisut

Link to comment

Joo, samoilla linjoilla. Tampere on aktiivinen kätköilykaupunki ja olisi varmaan hyvä, neutraali valinta.

 

Painottaisin myös nimessä ennemmin kätköilyä kuin gps:ää. Tuntuisi paljon kotoisammalta profiloitua toiminnan mukaan eikä niinkään tekniikan.

Link to comment
Painottaisin myös nimessä ennemmin kätköilyä kuin gps:ää. Tuntuisi paljon kotoisammalta profiloitua toiminnan mukaan eikä niinkään tekniikan.

Palaan tuohon nimiasiaan, vaikka se vähän toisarvoinen juttu ehkä onkin. Kätköily on rantautunut Suomeen jäädäkseen (niin kuin muuallekin), mutta perässä on tulossa muita gepsillä pelattavia pelejä. Siksi jokin universaali "GPS-harrastajat" olisi hyvä, jos ei ehdotettu "GPS-pelaajat" saa kannatusta.

 

Tietysti toiminta voi kattaa kaiken mahdollisen gepsillä tehtävän vaikka nimi olisikin Geokätköilijät tms, mutta epäilen että valitsemalla nimi kuvastamaan tämän päivän tilannetta, alkaa se tuntua riittämättömältä muutaman vuoden sisään. Ei kannata luoda paineita rinnakkaisten ja kilpailevien yhdistysten perustamiselle.

 

Mutta, tuo nimi nyt on itse yhdistyksen perustamisen tärkeyden rinnalla toisarvoinen aihe. Arastelen puuttua mielipiteilläni ydistyksen toiminnan suunnitteluun yhtään enempää kuin olen tuonut edellä esiin, koska en ehdi osallistumaan varsinaisiin perustajaisiin tai hallitusvirkoihin.

 

Harri

 

"Life is what happens while you have other plans."

Link to comment

Sen verran kotiseuturakkautta löytyy täältäkin, että Tampere kelpaa vallan mainiosti meillekin yhdistyksen kotipaikaksi. Mitä tulee yhdistyksen nimeen niin "Suomen geokätköilijät" tai jokin vastaava johdannainen tuosta olisi sangen hyvä nimi. GPS mainitseminen nimessä tekee tosiaan hommasta hieman laajemman ja itse en näe ainakaan niin laajalle yhdistykselle tarvetta, on parempi pitää asiat selkeänä. Nimessä oleellista on se, että sen tulisi kuvastaa yhdistyksen toimintaa eli se mikä on tulevan yhdistyksen toimenkuva ratkaisee tietenkin nimen viime kädessä. Ja itse näkisimme, että yhdistyksen pitää tässä vaiheessa toimia tämän harrastuksen eräänlaisen markkina tahona niin geokätköilyn näkymienn nimessä olisi hyvä asia. Jos maailma muuttuu myöhemmin niin yhdistyksen nimikin voi muuttu sen mukana. Yhdistyksen perustamisen tiimoilta olisi varmaan jo hyvä pitää miitti kuten jokun ehdottikin ja mikäpäs olisikaan parempi paikka kuin Tampere ko. tapaamiselle. Ajankohdan lienee kuitenkin syytä olla vasta alkusyksystä, kun suurimmalla osalla alkaa olla lomat lusittu eli pääsevät aktiivisemmin osallistumaan. Olemme kyllä valmiit osallistumaan tarvittavaan järjestelyihin aktiivisesti ellei sitten peräti organisoimaan sitä, mene ja tiedä.

Edited by TeamMH
Link to comment

Jatketaa vielä yhdistysasiasta sen verran, että täällä on ollut juttua jo säännöistäkin. Ne ovat todellakin yleensä hyvin ympäripyöreitä ja geneerisiä. Tässä on nyt yksi pikaisesti muokattu ehdotus:

 

Yhdistyksen säännöt

 

1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka

Yhdistyksen nimi on Geokätköilijät ry, ja sen kotipaikka on Tampere

 

2. Tarkoitus ja toiminnan laatu

Yhdistyksen tarkoituksena on edistää ja tukea geokätköilyn yleisiä edellytyksiä.

 

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys

 

- harjoittaa tiedotus ja julkaisutoimintaa

- järjestää opetus- ja neuvontatilaisuuksia

- voi järjestää kilpailuja

- voi järjestää tarvikkeiden ja laitteiden yhteishankintoja voittoa tavoittelematta jäsenilleen

- voi hankkia jäsenetuja jäsenilleen

 

Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi hankittuaan tarvittaessa asianomaisen luvan

 

- harjoittaa alansa julkaisutoimintaa

- ottaa vastaan avustuksia, lahjoituksia ja testamentteja

- järjestää rahankeräyksiä ja arpajaisia, myyjäisiä ja huvitilaisuuksia

- omistaa toimintaansa varten tarpeellista kiinteää ja irtainta omaisuutta

 

3. Jäsenet

Yhdistykseen varsinaiseksi jäseneksi voidaan hyväksyä henkilö, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen.

 

Kannattavaksi jäseneksi voidaan hyväksyä yksityinen henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö, joka haluaa tukea yhdistyksen tarkoitusta ja toimintaa.

 

Varsinaiset jäsenet ja kannattavat jäsenet hyväksyy hakemuksesta yhdistyksen hallitus.

 

Kunniapuheenjohtajaksi tai kunniajäseneksi voidaan hallituksen esityksestä yhdistyksen kokouksessa kutsua henkilö, joka on huomattavasti edistänyt ja tukenut yhdistyksen toimintaa. Esityksen kunniajäseneksi kutsumisesta tekee hallitus itse tai kuuden (6) yhdistyksen jäsenen esityksestä.

 

4. Jäsenen eroaminen ja erottaminen

Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka ilmoittamalla erosta yhdistyksen kokouksessa merkittäväksi pöytäkirjaan.

 

Hallitus voi erottaa jäsenen yhdistyksestä, jos jäsen on jättänyt erääntyneen jäsenmaksunsa maksamatta tai muuten jättänyt täyttämättä ne velvoitukset, joihin hän on yhdistykseen liittymällä sitoutunut tai on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä tai ei enää täytä laissa taikka yhdistyksen säännöissä mainittuja jäsenyyden ehtoja.

 

5. Liittymis- ja jäsenmaksu

Varsinaisilta jäseniltä ja kannattavilta jäseniltä perittävän liittymismaksun ja vuotuisen jäsenmaksun suuruudesta erikseen kummallekin jäsenryhmälle päättää vuosikokous. Kunniapuheenjohtaja ja kunniajäsenet eivät suorita jäsenmaksuja.

 

6. Hallitus

Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu vuosikokouksessa valitut puheenjohtaja ja 3-7 muuta jäsentä.

 

Hallituksen toimikausi on vuosikokousten välinen aika.

 

Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä ottaa keskuudestaan tai ulkopuoleltaan sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt.

 

Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii.

 

Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaanluettuna on läsnä. Äänestykset ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

 

7. Yhdistyksen nimen kirjoittaminen

Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri tai rahastonhoitaja kukin yksin. Hallitus voi myöntää nimenkirjoitusoikeuden hallituksen jäsenelle yksin.

 

8. Tilikausi ja tilintarkastus

Yhdistyksen tilikausi on pp.kk. - pp.kk.

 

Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava tilintarkastajille viimeistään kolme viikkoa ennen vuosikokousta. Tilintarkastajien tulee antaa kirjallinen lausuntonsa viimeistään kaksi viikkoa ennen vuosikokousta hallitukselle.

 

9. Yhdistyksen kokoukset

Yhdistyksen vuosikokous pidetään vuosittain hallituksen määräämänä päivänä kuukausi-kuukausi.

 

Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kokous on pidettävä kolmenkymmenen vuorokauden kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on esitetty hallitukselle.

 

Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella varsinaisella jäsenellä, kunniapuheenjohtajalla ja kunniajäsenellä yksi ääni. Kannattavalla jäsenellä on kokouksessa läsnäolo- ja puheoikeus.

 

Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määrätty, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänestykset ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

 

10. Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen

Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään (14) vuorokautta ennen kokousta jäsenille postitetuilla kirjeillä tai sähköpostilla jäsenen yhdistykselle ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen lähetetyllä kutsulla.

 

11. Vuosikokous

Yhdistyksen vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

 

1. kokouksen avaus

2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa

3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

4- hyväksytään kokouksen työjärjestys

5. esitetään tilinpäätös, vuosikertomus tilintarkastajien lausunto

6. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille

7. vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä liittymis- ja jäsenmaksujen suuruudet

8. valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet

9. valitaan yksi tai kaksi tilintarkastajaa ja heille varatilintarkastajat

10. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.

 

Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen vuosikokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.

 

12. Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen

Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta.

 

Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään sen varat samaan tarkoitukseen.

Link to comment

Jos hallituksen toimikausi on vuosikokousten välinen aika ja tilikausi esim. kalenterivuosi, on vastuiden kanssa hiukan hankalaa... Tilikausi ei voi olla kokousten välinen aika, koska silloin ei voida tilinpäätöstä kuluneelta kaudelta saada kokouksen käsiteltäväksi.

Yhtenä ratkaisuna tähän olisi kahden yleiskokouksen malli. Syyskokouksessa tehtäisiin henkilövalinnat seuraavalle kaudelle ja kevätkokouksessa katsottaisiin tilit. Vaatisi tietysti hiukan enemmän aktiivisuutta koko porukalta...

 

Tuohon hallituksen koollekutsumiseen pitää ehkä lisätä, että kokous on laillinen, kun kaikki hallituksen jäsenet on saaneet kutsun kokoukseen. Muuten osa hallitusta voi pitää 'oman' kokouksen, joka olisi silti päätösvaltainen ja laillinen.

 

Miksei vuosikokous voi käsitellä sellaisia asioita, jotka tuodaan esille itse kokouksessa?

Ei se niin tiukkaa tarvitse olla. Tuo malli, jossa asiat pitää kauan etukäteen kirjallisena esittää, juontaa tietyistä yhdistyksistä, joissa hallitus halusi itselleen diktatuurin eikä halunnut vuosikokoukseen mitään sellaista mihin eivät pystyneet etukäteen varautumaan (ja näitä on vieläkin...liikaakin). Minusta siinä voisi olla kohta 10: käsitellään muut esille tulevat asiat.

ja loppulauseen voi jättää pois.

 

Nämä nyt näin ensi lukemalta tuli mieleen :anicute:. Tuosta on hyvä jatkaa. THX

Link to comment

Koko yön metsässä laukanneena en sääntöjuttua jaksa nyt tämän enempää kommentoida:

 

- Eventtejä ja tapaamisia muutenkin järjestävälle joukkiolle sopisi erinomaisesti kahden vuosikokouksen systeemi, eli syyskokouksessa päätetään tulevan vuoden asiat ja kevätkokouksessa kuitataan päättynyt vuosi. Tällekin löytyy vakiopohja. Etuna mm. se, että tilikausi=hallituksen toimikausi=kalenterivuosi.

 

- Mielummin jättäisin sääntöluonnoksen viilaamisen jonnekin tapaamiseen, Keski-Suomen miitti lienee hyvä paikka. Itse yritän saapua paikalle.

Link to comment
Jos hallituksen toimikausi on vuosikokousten välinen aika ja tilikausi esim. kalenterivuosi, on vastuiden kanssa hiukan hankalaa... Tilikausi ei voi olla kokousten välinen aika, koska silloin ei voida tilinpäätöstä kuluneelta kaudelta saada kokouksen käsiteltäväksi.

 

Mitä tulee tilikausiin niin yleensähän se kai menee niin, että tilikausi on jokin tietty vuoden mittainen ajanjakso sanotaan nyt vaikka 1.4. - 31.3. Ja vuosikokous pidetään kahden tai kolmen kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä.

 

Yhtenä ratkaisuna tähän olisi kahden yleiskokouksen malli. Syyskokouksessa tehtäisiin henkilövalinnat seuraavalle kaudelle ja kevätkokouksessa katsottaisiin tilit. Vaatisi tietysti hiukan enemmän aktiivisuutta koko porukalta...

 

Kaksi virallista kokousta vuodessa ei kuullosta hyvältä, syystä jonka itsekin mainitsit. Tämä korostuu tietenkin entisestään silloin, jos jäsenistö on maantieteellisesti hajallaan.

 

Tuohon hallituksen koollekutsumiseen pitää ehkä lisätä, että kokous on laillinen, kun kaikki hallituksen jäsenet on saaneet kutsun kokoukseen. Muuten osa hallitusta voi pitää 'oman' kokouksen, joka olisi silti päätösvaltainen ja laillinen.

 

Hyvä pointti tuo hallitusasia. Olisihan se kiva elää siinä uskossa ettei näin mukava porukka riitele mutta kai se on katsottava realiteetteja silmään. :)

 

Miksei vuosikokous voi käsitellä sellaisia asioita, jotka tuodaan esille itse kokouksessa?

 

Pykälä 10 taas juontaa itsensä myös varmaan siitä lainkohdasta jossa sanotaan, että mistään merkittävistä asioista (Siinä onkin miettimistä mitä ne sitten on, jos joku todella haluaa riitauttaa kokouksen koollekutsumisen) kokous ei voi tehdä päätöksiä ellei siiten ole erikseen mainittu kokouskutsussa. Tämähän on näin ollen kenties hieman turha pykälä mutta toisaalta ihan selkeydenkin takia siitä voi olla maininta. Toki tähän voisi vielä lisätä sen yleisen keskustelu pykälän.

 

Ihan hyviä kommentteja, lisää näitä niin tästä kehittyy hyvä pohja.

Tässä on käsitelty enemmän nyt noita teknisiä kiemuroita mutta mitä sitten itse yhdistyksen toimenkuvaan ja sen harjoittamaan toimintaan olisi kommentoitavaa?

Edited by TeamMH
Link to comment
Ihan hyviä kommentteja, lisää näitä niin tästä kehittyy hyvä pohja.

Tässä on käsitelty enemmän nyt noita teknisiä kiemuroita mutta mitä sitten itse yhdistyksen toimenkuvaan ja sen harjoittamaan toimintaan olisi kommentoitavaa?

Toinkin jo esille mielipiteeni, että yhdistyksen toiminnassa pitäisi näkyä muukin gepsipelaaminen kuin kätköt. Kovin moni muu ei tunnu olevan samaa mieltä?

 

No, yhdistyksen nimessä ja säännöissä niitä ei tarvitse mainostaa, kunhan säännöt eivät poissulje sellaisia, ja jos toimintasuunnitelmassa olisi ainakin muutamien muiden käynnissä olevan pelien osalta ajatuksia. Kannattaa tutustua. Haluttaessa voin kertoa joistain kokemuksistani sellaisten osalta toimintasuunnitelmaa varten.

 

Mitä tällaiset yhdistykset muuten puuhaavat? Malleja lajin kotimaasta: http://web.hgcs.org/index.php?pid=1 Katso linkkejä kohdasta Geocaching groups.

 

Lisäkysymyksenä vielä, pitäisikö toimintasuunnitelmaa varten pohtia yhdistyksen yhteistyötä muiden yhdistysten kanssa tai ja liittymistä niiden jäseneksi? Ideana saada omalle (kätköilijät) jäsenistölle etuja ym. Mieleen tulisi ainakin Autoliitto ja Suomen latu. Mitä sanoo väki?

 

Harri

Edited by hidehairy
Link to comment
Toinkin jo esille mielipiteeni, että yhdistyksen toiminnassa pitäisi näkyä muukin gepsipelaaminen kuin kätköt. Kovin moni muu ei tunnu olevan samaa mieltä?

 

No, yhdistyksen nimessä ja säännöissä niitä ei tarvitse mainostaa, kunhan säännöt eivät poissulje sellaisia, ja jos toimintasuunnitelmassa olisi ainakin muutamien muiden käynnissä olevan pelien osalta ajatuksia.

Antaisin yhdistyksen perustamista harkitseville sellaisen neuvon, että juuri tuon yhdistyksen toiminnan laajuuden pohtiminen olisi ensiarvoisen tärkeää verrattuna moniin keskustelussa esiintyneisiin yksityiskohtiin säännöistä ym. Siis tarkoitan, että kannattaa harkita perusteellisesti, onko kysymyksessä geokätkentäyhdistys vai jokin muu. Usein yhdistyksissä on vain muutamia erityisen aktiivisia jäseniä, joiden ahkeruuden varassa koko toiminta pyörii. Jos näillä muutamalla on kovin erilaisia käsityksiä siitä, mihin pitäisi keskittyä, yhdistyksen toimintaedellytykset eivät ole kovin hyvät.

Link to comment
Antaisin yhdistyksen perustamista harkitseville sellaisen neuvon, että juuri tuon yhdistyksen toiminnan laajuuden pohtiminen olisi ensiarvoisen tärkeää ...<leik>...Usein yhdistyksissä on vain muutamia erityisen aktiivisia jäseniä, joiden ahkeruuden varassa koko toiminta pyörii. Jos näillä muutamalla on kovin erilaisia käsityksiä siitä, mihin pitäisi keskittyä, yhdistyksen toimintaedellytykset eivät ole kovin hyvät.

Minun aktiivisuuteni varassa tämä homma ei kuitenkaan pyöri eikä tule pyörimään :lol: Mesu on oikeassa, että lähes kaikissa yhdistyksissä on kiinteä ydinporukka, yleensä hallitus, joka on aktiivinen. Yhdistys on suorastaan lennossa jos riittää muitakin aktiiveja.

 

Täällä esitetyt neuvot perustuvat kirjoittajien kokemuksiin useissa eri yhdistyksissä, niiden hallituksissa ja aktiivisina jäseninä, ehkä puheenjohtajina. Sama täällä. Siksi olen esittänyt laajempaa toimintamallia, jossa kaikki munat eivät ole samassa korissa kun ajat ja ihmiset muuttuvat.

 

Yhdistyksen toiminta on varmasti aktiivista vaikka se toiminnassaan keskittyisi puhtaasti "perinteiseen" geokätköilyyn. Minusta vain näyttää siltä että laji on saamassa uusia muotoja, joten on mahdollista että yhdistyksiä syntyy siinä tapauksessa saman harrastuksen ympärille useita.

 

Yhdistyksen pitää miettiä suhtautumisensa eri sivustoihin joille kätköt voi listata muiden haettavaksi. Jonkinlaista kädenvääntöä niiden kesken on havaittavissa, lähinnä tietysti sponsorirahoista. Jotkut sivuja käyttävät kätköilijät (USA lähinnä) näyttävät kuitenkin vieneen kädenväännön tasolle jossa pohditaan, onko rubbermaid kiven alla Terracachena parempi vai huonompi kuin Geo- tai Navicache. Älytöntä. Itselleni riittää kyllä yksi sivusto, jolta hakea etsittävää, mutta ei kai ole mitään syytä miksei muitakin olisi (ongelmaksi tietenkin tulee aktiivisuuden lisääntyessä, jos kätkijät leiriytyvät vain jonkun sivun kannattajiksi ja piilottavat kätköjä katsomatta ensin onko naapurisivustolla jo kätkö samassa kivikossa - Suomessa ei kai vielä ongelma?). Groundspeak on keskittymässä puhtaasti laatikkojen piilotukseen, mikä sinänsä on hyvä juttu. Toisaalta, jos esimerkiksi locationless -kätköt eivät jatkossa ole Groundspeakilla mukana, tippuvatko ne myös yhdistyksen toiminnasta?

 

Mutta lopetan tämän jaarittelun, teillä on yhdistys perustettavana. Jos yhdistys ei toimi siten kuin minä haluaisin, niin eihän siinä mitään uutta ole - olen sellaisen puheenjohtajanakin parhaillaan :lol:

Edited by hidehairy
Link to comment
Toisaalta, jos esimerkiksi locationless -kätköt eivät jatkossa ole Groundspeakilla mukana, tippuvatko ne myös yhdistyksen toiminnasta?

Minä olen koko ajan omana kantanani sanonut, että toiminta ei saa sitoutua liikaa yhteen listaussaittiin. Onhan meillä sellaisiakin ihmisiä, jotka puuhaavat Suomeen omaa kätkölistaussaittia. Erilaisille matkalaisille on jo nykyään monille omat saittinsa; kyllähän homma niissäkin näyttää toimivan.

 

Sen sijaan nämä mainitut listaussaitit sekä liftarisaitit kuuluvat kaikki lajiin, joka Suomessa tunnetaan geokätköilynä. Esimerkiksi geodashing tai gepsien veneilykäyttö ovat selkeästi jotain muuta.

 

Toki eventeissä tulee varmaan leikkimielisenä kisana kokeiltua erilaisia gps-avusteisen liikunnan muotoja, mutta yhdistyksen nimessä niiden ei tarvitse näkyä.

Link to comment

Jos yhdistys syntyy niin hyvä se.Aktiiviporukka saisi varmasti hyvää aikaiseksi mutta uskon myös että moni kätköilijä harrastaa tätä koska tämä on vapaata toimintaa.En väitä että mahdollinen yhdistys sitä millääntavoin rajoittaisi mutta kuinka moni siihen liittyisi? Saisiko tälle foorumille jonkinlaisen juu/ei-gallupin liittymiselle? Tämä siksi että jos lopulta jäsenmäärä jäisi pieneksi,on aika turhauttavaa perustaa rekisteröityä yhdistystä pienelle porukalle.

Se kuitenkin sitoo ydinporukkaa jonkinverran?

Mutta...toivotaan parasta.

Kukas tekee seuraavan nettilehden? Yksihän niitä on kai vasta tullut..?

Edited by Korian Cacher
Link to comment

Suosittelen edelleen, että kerätään porukka rekisteröimättömään yhdistykseen ja asetetaan hallitus aka organisointikomitea pohtimaan rekisteröimistä siinä vaiheessa, kun nähdään että hommaa kannattaa jatkaa.

 

Vaikka päätettäisiin edetä muulla tavalla, olen mukana ellei ylitsepääsemättömiä riitoja ilmaannu. :lol:

Link to comment

Loma on pidetty tältä erää. Onneksi se loppui...

Joku kyseli kyselyä.

Tässä se on.

Vastaus käsitellään nimettömänä eli vain antamasi tieto jää yhteenvedon tekijöille:

https://www.webropol.com/P.aspx?id=50831&cid=7370673

 

Vastausaikaa on vain vähän, joten hop hop...

 

Edit: Paljonko ja miksi. Kas siitä jäi vastaustila pois, mutta olkoon...

Edit Edit: Tulokset julkaistaan kohtapuoliin jossakin missä sitten sopiikin, mutta linkki tulee tähän.

Edited by santtu
Link to comment

7. kohdassa on hiukan huono muotoilu. Vain gc.comin ja kaikkien gps-pelien väliin jää se todennäköisin lopputulos eli hyväksytään kaikki geokätköily (geocaching.com, navicache, terracache, diges, muut) mutta jätetään muut gps-pelit (geodashing jne) pois.

 

10. kohdassa ei ole tilaa vastata

Link to comment
7. kohdassa on hiukan huono muotoilu. Vain gc.comin ja kaikkien gps-pelien väliin jää se todennäköisin lopputulos eli hyväksytään kaikki geokätköily (geocaching.com, navicache, terracache, diges, muut) mutta jätetään muut gps-pelit (geodashing jne) pois.

Juuri näin, samaa mieltä tuosta todennäköisestä lopputuloksesta.

Toivottavasti ei sitten mitään 'äkkisyöksy' aikatauluja :(

Link to comment
7. kohdassa on hiukan huono muotoilu. Vain gc.comin ja kaikkien gps-pelien väliin jää se todennäköisin lopputulos eli hyväksytään kaikki geokätköily (geocaching.com, navicache, terracache, diges, muut) mutta jätetään muut gps-pelit (geodashing jne) pois.

 

10. kohdassa ei ole tilaa vastata

Harmi jos noin on.

 

IMO se olisi kovin ajattelematonta ja yhtä loogista kuin se, että URSA:ssa ei olisi mukana kuun tarkkailu kiikarilla tai myrskybongaaminen, koska ne eivät ole tähtitaivaan tarkkailua kaukoputkea käyttäen.

 

10) -kohdan voi kirjoittaa samaan kenttään kuin 11), erottelee ne vain noilla numeroilla.

 

Harri

Link to comment

Tähän mennessä 14 vastausta ja tässä jätetyt lokimerkinnät. Hmmm... tästähän olisi voinut tehdä nettikätkön...

 

Tapani ja Jaana

peetu

seikku

hidehairy

TeamEimi

epeli

Jarom

rouva hassutvisut

Maxxy

PekkaR

Fundamental & Venlis

 

Vastaukset voi vain teoriassa yhdistää edes nimimerkkiin eli ihan luottamuksellisesti voi vastata. Mitään piilotietoa ei voi kerätä eikä kerätä. Joku ehkä tuntee tämän systeemin.

Yhteenveto tulee varmaan ensi viikon lopulla kun palaan (työ)matkalta (jolla ehkä löytyy etsittävääkin). En ajele varta vasten, vaan etsin vain matkoilla ja siitähän sitä julkista jälkeä jää, mistä milloinkin ohi menee...

 

Edit: ja tässä se linkki: https://www.webropol.com/P.aspx?id=50831&cid=7370673

Edited by santtu
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...