Jump to content
Sign in to follow this  
Followers 0
MaritimeFox

FIN: Aarteiden etsintä Geocaching.com:issa

Recommended Posts

Tuolla sivullahan voi etsiä tarkasti vain USA:ssa ZIP koodin avulla. Suomalaisille ei jää paljon muita valintoja kuin koko maan etsintä (mikä ei luonnollisestikaan ole kovin kätevää), tai sitten keyword haulla. Kun etsin esim. "Helsinki" hakusanalla, ei sieltä tule kuin 15 tulosta, vaikka varmasti helsingissä niitä enemmän onkin. Eli onko sinne tulossa jokin esim. paikkakuntakohtainen haku? Ja ainakin sellainen olisi kätevää kaikilta suomalaisilta, että laittaisi viestiin paikkakunnan, jotta keyword haku toimisi. Itse löysin koko harrastuksen vasta eilen, mutta olen hyvin kiinnostunut etsimään ensimmäistä kätköä, GPS laite kun jo löytyykin.

Share this post


Link to post

Ensinnäkin tervetuloa harrastuksen pariin! Toistaalta - osanottoni, tämä voi osoittautua addiktoivaksi puuhasteluksi...icon_wink.gif

 

Kaupunkihaku ei tosiaan ole mahdollinen, todennäköisimmin sen takia että jos sellainen olisi, tulisi kätkön piilotuskaavakkeessa olla kaupungeille oma valikkonsa, jota siellä ei tällä hetkellä ole, ja tuskin on tulossakaan. (Toisaalta, kuka tietää?)

 

Hyvä tapa aloittaa lähellä olevien kätköjen etsintä on asettaa omalle profiilisivulleen (kun olet loggautuneena sivustolle, klikkaa em. sivulla Change your account information -linkkiä oikeassa yläkulmassa) oman kotinsa koordinaatit. Nyt voit käyttää Search for nearest caches in Finland or from your home coordinates -linkkiä, joka niin ikään löytyy My Cache Pagen oik. yläkulmasta. Hakutulokseksi saat etäisyysjärjestysessä kotiasi lähinnä olevat kätköt.

 

Toinen tapa on käyttää Buxleyn karttasivuja. Tämä sivusto on Geocachin.Com:in ulkopuolinen, mutta Suomen karttasivulta näet kätevästi jokaisen suomalaisen kätkön sijainnin kartalla. Tosin Pääkaupunkiseutu ja Pirkanmaa alkavat olla jo sellaisia ryppäitä, etteivät yksittäiset kätköt erotu enää toisistaan. Mutta jonkinlaisen kuvan saat kuitenkin. Jokainen pallukka kartalla toimii myös linkkinä ao. kätkön sivuille GC.Com:iin. Samalta sivulta näet myös Suomen 50 uusinta kätköä.

 

Noilla tiedoilla pääset alkuun. Vielä yksi tapa etsiä kätköjä tietyltä seudulta on mennä yhden tietämänsä kätkön sivulle, sanotaan tässä esimerkkinä vaikkapa mainio Helsinki - religion, politics and science keskellä Helsinkiä. Valitsemalla linkin Find... ...all nearby caches -linkin sivun puolenvälin jälkeen (löytyy jokaiselta kätkösivulta) saat hakutuloksena etäisyysjärjestyksessä tätä kätköä lähinnä sijaitsevat kätköt. Näin voi helposti kartoittaa jonkin tietyn seudun kätkötilannetta.

 

Toivottavasti tuosta epämääräisestä selittelystä oli jotain apua... Tsemppiä ekan kätkösi löytämiseen!

 

- I just got lost in thought. It was unfamiliar territory. -

Share this post


Link to post

Minä en ole koskaan oikein oppinut käyttämään noita Buxleyn karttoja, mutta tällä

http://www.geocaching.com/map/sweden.asp

svedu-kartalla pääsee katselemaan myös Suomen tilannetta. Kun ensin zoomaa kyllin lähelle ja valitsee sitten identify-täpän, saa valittua halluamistaan kätköistä näkyviin nimen ja kuvan alle tulee vielä linkit ko kätköjen sivuille. Tosin nyt kun vertasin, huomasin, että Buxley näyttää jo eilen rekisteröimäni Ruuhijärven, jota tuo laittamani linkki ei näköjään vielä tunnista.

Share this post


Link to post

Niin kauan olikin 'liian' helppoa kun uudet kätköt keskittyivät vain Helsingin ja Tampereen ympärille... icon_rolleyes.gif Vaikka sivusto on loistava, niin kyllä minäkin voisin toivottaa lisäominaisuudet tuohon navigointitoimintoon tervetulleeksi - ainakin sitten kun kätköjä on tuhansia. Tällä hetkellä käytän nearby caches -menetelmää ja kirjoitan paikkakunnan nimen kätkön otsikkoon, mutta ei tietysti voi olettaa että jonkun vähemmän kuuluisan kunnan nimi toisi ihmisille selvän kuvan tämän sijainnista. Tai siis ei ainakaan mulle yleisesti ottaen tuo. Sivuston ylläpitäjän kannalta on tietysti haastavaa tehdä systeemi, joka on mahdollisimman sujuva niin Suomessa, Venäjällä kuin Australiassakin. No, loistavaakin voi ehkä vielä parantaa.

Share this post


Link to post

Kunnan nimen lisääminen on muuten ongelmallinen juttu, sillä ainakin täällä Suomessa kuntaliitokset ovat pian arkipäivää ja kuntien lukumäärä tulee putoamaan rajusti ja uusille kunnille voi tulla myös aivan uudet nimet. Parempi siis etsiä niitä jollain noista Divinen ja Eepelin kuvaamista tavoista.

 

70242_1300.gif

Share this post


Link to post

Kiitos vinkeistä!

Vielä tämmöinen kysymys tuli mieleen, että kun omaan GPS:ään saa ostettua jotain karttoja (Magellan SporTrak Map), niin onko internetissä olemassa joitain ilmaisia karttoja, joista ei tarvitsisi maksaa niin älyttömiä summia?

Share this post


Link to post

obc: Eipä taida löytyä... Itselläni on Magellan Meridian Gold ja siihen juuri päivitin maahantuojalla uudemmat kartat(40€). En kyllä voi suositella noita karttoja kenellekkään. Laitteen alkuperäiset olivat todella surkeat ja nyt nämä uudet ovat aavistuksen paremmat, mutta kuitenkin vain todella karkeasti suuntaa antavat. Mutta, kuka nyt ihan oikeasti tukeutuisi/luottaisi tuollaisiin laitteen sisäisiin karttoihin. Eipä ole paperikartan voittanutta, ellei sitten jaksa raahata kannettavaa tietokonetta mukana... icon_wink.gif

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0

×
×
  • Create New...